Baš to sam i ja razmišljao i istraživao, našao sam generalno da se sunce i vetar maltene savršeno uklapaju u smislu da vetar najviše duva noću, a manje danju; isto tako više duva zimi, a manje leti. Evo dva grafika koja to pokazuju:Za potpunu nezavisnost moraju da se kombinuju paneli sa vetrogeneratorom.
BTW, ja sam upravo dobio obračun EPS-a na uplatnici infostana za zajedničku struju za jun mesec, po kome je zgrada potrošila fantastičnih 135.000 kW za 2 lifta, 2 pumpe i oko 50-ak sijalica - moj deo da platim 10k RSD….EPS kaže, toliko ste potrošili, ćao, zdravo.
Mafija na delu.
Šta te tačno zanima? Kako misliš da se zaštitiš?pozdrav svima,
godinama citam samo retro deo foruma, jer sam kolekcionar starih amiga kompova😀 ali mi je ova tema bitna, pa se ukljucih.
Elem, pobegao pre 4 godine sa asfalta u Kamenicu (350m2, donja, blizu dunava, krov na 2 vode, istok/zapad). Ova globalna kriza mi zadaje glavobolju.
imam 3 male cerke u kuci i suprugu, grejemo se na gas, leti hladimo klimama.
gledam neku alternativu/e, da ne docekam zimu "spustenih gaca".
uzeo sam vec adekvatan akumulator/bateriju da moze da tera gasni kotao 6-8h u slucaju nestanka struje.
proucio sam/pricao sa dva dobavljaca sol panela. na prvu deluje dobro ali kada zagrebes, vidis xyz problema, pa ne znas sta da mislis.
u IT-u sam, u energetiku i kw/mw, itd se razumem "ko' bula u gace"😀, vidim po postovima da ima clanova kojima je energetika struka, pa evo pitam za misljenje, koje sve opcije imam na raspolaganju, da mogu da budem koliko toliko zasticen od mogucih restrikcija/nestasica.
Unapred zahvalan na odgovorima
Zvezdan
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari