Šta je novo?

Energetika u Srbiji i u svetu

Mislim da su skotro pricali da su nadlezne sluzbe cele 2023 upozoravali na problem bezbednosti sistema

Jos jedan razlog vise da prodaju EPS, u fazonu, "eto, vidite da ne umemo".

Interesuje me ovaj deo o domacoj proizvodnji i izvrsavanju skripte, moze pojasnjenje kakve to veze ima jedno sa drugim?

Pretpostavljam da se ransom sirio kroz mrezu kroz onaj "smb protocol exploit" poznat od ranije ili tako nesto?

Zato EPS za sledeći četvrtak sprema igrokaz - svečano otvaranje objekta koji postoji već 6 godina i koji do dan danas nije priveden nameni, a u međuvremenu je za svu skupocenu opremu u njemu naravno istekla garancija, i sve je stajalo neodržavano. Pratite medije, biće to predstava na nivou, ako u međuvremenu nešto ne pođe naopako.

Odsumporavanje TENT?

Malo podataka:
Kumulativni rast cene struje za domaćinstva od 1.1.2021. do danas:

EU27 40,2%
Crna Gora 0%
Albanija 0%
Severna Makedonija 35,5%
Srbija 41,9%

(Izvor: EUROSTAT).

EU27 40,2%
Crna Gora 0%
Albanija 0%
Severna Makedonija 35,5%
Srbija 41,9%

Nije tačan info u potpunosti. Za ostale države ne znam, ali u Albaniji je poskupelo za grubo 10-ak % (čini mi se 8)

Izgleda da neće biti poskupljenja struje za domaćinstva koje je u prošlom aranžmanu sa MMF-om bio planirano za 01.05.2024.
Sada je privreda na redu. Traže da se "revidira metodologija formiranja cena za privredu". Za gas se ne zna. Moraćemo izgleda da razbijemo Srbijagas na dve firme po uzoru na EPS-EDB.
Mislim da je ova serija poskupljenja za domaćinstva bila sasvim dovoljna. Ako ništa drugo, bar da možemo da planiramo troškove, bez da malo-malo menjaju cene.

Ali smo imali i najnižu cenu struje jako dugo. Sve u svemu, kako stvari trenutno stoje ne vidim mnogo razloga za dalja povećanja. Ova zima je bila blaga, uvozni ugalj stabilizovao proizvodnju, bilo je i prodaje pa se zaradilo... Prošla godina sa ogromnim profitom, nadam se da će se uložiti u izgradnju novih elektrana (vetar i solar) i da će to oboriti prosečnu cenu proizvodnje malo. Ali nažalost, EPS baš kaska za svima, tek sledeće godine će biti puštanje u rad VE Kostolac (prilično mala elektrana za današnje pojmove), a ima prostora za izgradnju još stotina i stotina megavata. A bolje je za sve da to gradi EPS nego neki privatni investitor.

Oni novi blokovi u Tentu nisu još pušteni u rad? TE Morava kod mene ne radi ali je ona samo 120MW.

... nadam se da će se uložiti u izgradnju novih elektrana (vetar i solar) i da će to oboriti prosečnu cenu proizvodnje malo. Ali nažalost, EPS baš kaska za svima, tek sledeće godine će biti puštanje u rad VE Kostolac (prilično mala elektrana za današnje pojmove), a ima prostora za izgradnju još stotina i stotina megavata. A bolje je za sve da to gradi EPS nego neki privatni investitor.

Kako stoje stvari, malo će prikočiti po ovom pitanju.

"ЕМС АД овим путем обавештава све заинтересоване стране о наступању услова за одлагање поступка прикључења електрана које користе варијабилне обновљиве изворе енергије услед утврђеног постојања ризика по сигуран рад електроенергетског система због недостатка резерве за балансирање система."
izvor

EPS svoju VE razvija nekih 10 godina ako se dobro sećam, svakako ne bi dodatne elektrane puštali u rad u narednih 3-4 godine (i to je preoptimistično). Ovo je urađeno zbog ogromnog broja prijava za nove kapacitete i apsolutno nije realno da se sve izgradi, tako da se neko setio da povuče kočnicu dok se ne dogovore kako će da filtriraju ove zahteve (ima puno dupliranih zahteva, više zahteva za istu lokaciju).

Ali smo imali i najnižu cenu struje jako dugo. Sve u svemu, kako stvari trenutno stoje ne vidim mnogo razloga za dalja povećanja. Ova zima je bila blaga, uvozni ugalj stabilizovao proizvodnju, bilo je i prodaje pa se zaradilo... Prošla godina sa ogromnim profitom, nadam se da će se uložiti u izgradnju novih elektrana (vetar i solar) i da će to oboriti prosečnu cenu proizvodnje malo. Ali nažalost, EPS baš kaska za svima, tek sledeće godine će biti puštanje u rad VE Kostolac (prilično mala elektrana za današnje pojmove), a ima prostora za izgradnju još stotina i stotina megavata. A bolje je za sve da to gradi EPS nego neki privatni investitor.
Mi ako nešto treba hitno da gradimo, to su hidroelektrane. Gde ti u Srbiji, osim malog dela Vojvodine, imaš dobre uslove za vetro elektrane? Solar je ionako preskup za sirotinju kao što smo mi, kada se pogleda koliko treba investirati, i šta se dobije nazad.

Hidroelektrane su izgrađene već svuda gde je to bilo optimalno. Konačno je doneta odluka i za izgradnju RHE Bistrice, postoji i neka ideja za HE Đerdap 3 (takođe RHE) ali moje mišljenje je da ona za sada nije realna, ogromna je cena, velika snaga, a mala akumulacija. U poslednjih desetak godina je drastično opala cena tehnologije i za vetar i za solar, tako da su sada stvarno isplative i povoljnije čak i od TE. Vetra ima u Vojvodini i istočnoj Srbiji, i prosečne brzine vetra su takve da sa sadašnjim cenama dozvoljavaju komercijalnu gradnju. Svakako da dostupne lokacije dozvoljavaju izgradnju ogromne snage VE, više hiljada megavata. Solar je trenutno ubedljivo najjeftinija tehnologija za gradnju, kada se uzme u obzir LCOE (levelized cost of electricity), dakle njihov MWh je ubedljivo najjeftiniji. Njihova mana je što je proizvodnja samo preko dana, pa izgradnja velikog broja dovodi do pada cena u tom periodu kada sve PV elektrane imaju proizvodnju pa im opada isplativost. Po mom mišljenju, oko 1000MW može da se izgradi kod nas dosta brzo a da ne bude previše uticaja na cene i da ostanu isplative elektrane. Svakako su dugoročno VE u prednosti.

Citao sam ranije da je veliki problem VE odpadno ulje koje sluzi za podmazivanje turbina, da je to veliki ekoloski problem. Koji je radni vek jedne vetrenjace?

Ne znam za taj problem, nisam naišao nigde na nekoga da o tome priča, moguće je da je tačno ali se generalno ne navodi kao problem. Zvanično, životni vek je 25 godina za turbine, ali se posle tog perioda menja samo električni deo, dakle pretvarač i generator, mehanički i građevinski delovi treba da traju bar 50 godina. Većina izgrađenih VE i dalje radi pa ne deluje da će se posle 25 godina rashodovati, verovatno samo zamena dotrajale opreme

Ako nekog interesuju VE preporučujem YouTube kanal https://www.youtube.com/@EngineeringwithRosie

Ima i video i štetnom uticaju VE na okolinu. Ne sećam se da je pominjano ulje, ali svakako većina ekoloških problema koje se pripisuju VE su ili zbog neinformisanosti ili su namerno prenaduvani. Sve ima uticaj. Samo treba uporediti sa ostailm načinima dobijanja struje. Svaki od njih ima plus i minus.

Svaka turbina bi trebalo da ima preciscivac ulja a filter se menja, na taj nacin ulje moze da traje duze i do 3 godine.

Ako nekog interesuju VE preporučujem YouTube kanal https://www.youtube.com/@EngineeringwithRosie

Ima i video i štetnom uticaju VE na okolinu. Ne sećam se da je pominjano ulje, ali svakako većina ekoloških problema koje se pripisuju VE su ili zbog neinformisanosti ili su namerno prenaduvani. Sve ima uticaj. Samo treba uporediti sa ostailm načinima dobijanja struje. Svaki od njih ima plus i minus.
Pa da, sve ima svoj vek trajanja i solarni paneli, i vetroturbine a posebno baterije koje treba da se koriste u električnim automobilima. Za svaki naizgled ekološki način korišćenja energije krije se gomila drugih izazova - rudarenje retkih metala, odlaganje iskorišćenih materijala, nemogućnost ili teški postupci reciklaže. Ali to je već tema koju će neko da pokrene u budućnosti kada se budu tražila nova rešenja. Najbolje bi bilo smanjiti ili makar ograničiti potrošnju električne energije što je više moguće.

Najbolje je vratiti se u kameno doba. Tu nismo trošili nikakvu struju. :)
Čovečansto triši sve više i više energije. Ne izgleda da će se to u skorije vreme promeniti. Zato je važno da nađemo načine koji najmanje utiču na prirodu kada već to moramo da radimo. Vetro i solarne izgleda da utiču najmanje.
Važno je takođe informisati ljude o uticajima. Pojavile su se tvrdnje kako VE su štetne zato što ubijaju ptice, zato što se ne recikliraju i jednosavno se bace i zatrpaju, kako solarni paneli ispuštaju otrove u zemlju,... A kada se malo ispita vidi se da je sve to zaista malo. Domaće mačke ubiju red veličine više ptica nego sve vetrenjače u svetu, tornjevi se recikliraju, a krila po dobijenoj energiji koji čovek konzumira, naprave otpada manje nego sportski bicikl (kada se baci na kraju svog veka), a solarni paneli mogu da se recikliraju...
Alternativa je da pravimo termoelektrane koje su ubedljivo najgore što možemo sebi i prirodi uraditi. Ili da izrabljujemo Afriku kao Francuska pa da jeftino dovlačimo nuklearno gorivo za nuklearne elektrane. Za hidroelektrane smo već potopili šta se vredi potopiti.

Kontinuirano oslobađanje fisijske energije na kontrolisan način, jeste kolosalno dostignuće čovečanstva, i iz mnogo razloga, predstavlja nesumnjivu budućnost, ali je pomalo uzaludno to objašnjavati populaciji, koja se unezvereno skrivala po podrumima tokom pomračenja 1999. :)

I ja sam to mislio, dok nisam video podatak o ukupno raspoloživoj količini uranijuma na planeti. Ne znam baš tačan podatak, ali otprilike glasi da kada bi se sva proizvodnja električne energije na svetu na ugalj i gas zamenila za nuklearnu, uranijuma bi nestalo za 7 godina.

Ne potpuni prelazak, ne.

Oko 2.8 biliona kilovat sati se danas proizvodi uglavnom u lakovodnim reaktorima, koji koriste niskoobogaćeni uranijum (LEU). Deset tona prirodnog uranijuma je potrebno za prizvodnju tone LEU, koja onda generiše ~400 miliona kilovat sati. Računica kaže da je današnjim reaktorima, potrebno 70.000 tona uranijuma godišnje, a ukupna količina otkrivenog je 5.5 miliona tona, dok istraživanja sugerišu da su količine neotkrivenog, oko 10.5 miliona.

To je oko 230 godina, a ako bi duplirali proizvodnju, bilo bi preko 100.

A za posle ćemo videti. ;)

Sa ekonomske strane koliko je isplativo?
Da li je jeftiniji kWh iz solalra, vetra, ili nuklearne elektrane ako se računa TCO? Dakle, cena izgradnje takve elektrane, ukupne potršnje goriva i uklanjanja na kraju.
Moram ponovo da nađem objašnjenje zašto se sve manje prave NE. Sve se svodi na novac, pošto izgradnja NE traje dugo, skupa je i niko ne želi da ulaže toliko unapred da bi za xy godina tek počela da se isplaćuje. Vetar i solar može da se brzo pusti u produkciju, a i da se lako proširuje po potrebi. Možeš da dodaješ jedan po jedan vetrogenerator kako obezediš sredstva ili se ukaže potreba, dok kod NE to nije moguće.

google cost of electricity by source

Iako nisam protivnik NE, naprotiv, činjenica je da se u svetu trenutno godišnje gasi više reaktora nego što se pravi, što zbog starosti, što zbog nerentabilnosti. Po IAEA oko 50 reaktora se gradi, a oko 200 je planirano za zatvaranje do 2050. I od ovih što se prave , ogromna većina je na dalekom istoku, koji ima ogroman rast potrošnje koji ne može da pokrije drugim izvorima.

PS imamo temu Energetika u Srbiji i svetu...

Untitled.png

Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png

Malo podataka:

EU27 40,2%
Crna Gora 0%
Albanija 0%
Severna Makedonija 35,5%
Srbija 41,9%

Šta tačno treba da znači kumulativni rast? Cena kilovata je poskupela za 64% od 2021.
Jedna na izgled beznačajna stavka na računu je poskupela za čak 761%. Od 2022 je struja poskupela za 46%. Ne znam kako su došli do podataka 41.9%?

Nazad
Vrh Dno