Nije tačan info u potpunosti. Za ostale države ne znam, ali u Albaniji je poskupelo za grubo 10-ak % (čini mi se 8)Kumulativni rast cene struje za domaćinstva od 1.1.2021. do danas:
EU27 40,2%
Crna Gora 0%
Albanija 0%
Severna Makedonija 35,5%
Srbija 41,9%
(Izvor: EUROSTAT).
... nadam se da će se uložiti u izgradnju novih elektrana (vetar i solar) i da će to oboriti prosečnu cenu proizvodnje malo. Ali nažalost, EPS baš kaska za svima, tek sledeće godine će biti puštanje u rad VE Kostolac (prilično mala elektrana za današnje pojmove), a ima prostora za izgradnju još stotina i stotina megavata. A bolje je za sve da to gradi EPS nego neki privatni investitor.
Mi ako nešto treba hitno da gradimo, to su hidroelektrane. Gde ti u Srbiji, osim malog dela Vojvodine, imaš dobre uslove za vetro elektrane? Solar je ionako preskup za sirotinju kao što smo mi, kada se pogleda koliko treba investirati, i šta se dobije nazad.Ali smo imali i najnižu cenu struje jako dugo. Sve u svemu, kako stvari trenutno stoje ne vidim mnogo razloga za dalja povećanja. Ova zima je bila blaga, uvozni ugalj stabilizovao proizvodnju, bilo je i prodaje pa se zaradilo... Prošla godina sa ogromnim profitom, nadam se da će se uložiti u izgradnju novih elektrana (vetar i solar) i da će to oboriti prosečnu cenu proizvodnje malo. Ali nažalost, EPS baš kaska za svima, tek sledeće godine će biti puštanje u rad VE Kostolac (prilično mala elektrana za današnje pojmove), a ima prostora za izgradnju još stotina i stotina megavata. A bolje je za sve da to gradi EPS nego neki privatni investitor.
Pa da, sve ima svoj vek trajanja i solarni paneli, i vetroturbine a posebno baterije koje treba da se koriste u električnim automobilima. Za svaki naizgled ekološki način korišćenja energije krije se gomila drugih izazova - rudarenje retkih metala, odlaganje iskorišćenih materijala, nemogućnost ili teški postupci reciklaže. Ali to je već tema koju će neko da pokrene u budućnosti kada se budu tražila nova rešenja. Najbolje bi bilo smanjiti ili makar ograničiti potrošnju električne energije što je više moguće.Ako nekog interesuju VE preporučujem YouTube kanal https://www.youtube.com/@EngineeringwithRosie
Ima i video i štetnom uticaju VE na okolinu. Ne sećam se da je pominjano ulje, ali svakako većina ekoloških problema koje se pripisuju VE su ili zbog neinformisanosti ili su namerno prenaduvani. Sve ima uticaj. Samo treba uporediti sa ostailm načinima dobijanja struje. Svaki od njih ima plus i minus.
Šta tačno treba da znači kumulativni rast? Cena kilovata je poskupela za 64% od 2021.Malo podataka:
Kumulativni rast cene struje za domaćinstva od 1.1.2021. do danas:
EU27 40,2%
Crna Gora 0%
Albanija 0%
Severna Makedonija 35,5%
Srbija 41,9%
(Izvor: EUROSTAT).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari