Šta je novo?

emule iskustva?

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
jel neko ima iskustva sa ovim programom (isto k'o edonkey, samo lepse ;))? i jel uspeo da se resi lowid 'greske' tj. da otvori port 4662? ili to i nije do mene, nego zavisi od neceg drugog? enivej, super je stvarcica, svasta interesantno moze da se nadje, al' izgleda da zbog tog lowid ide spoooorooo (2-3KB/s).

Bahati [SiD] je napisao(la):
jel neko ima iskustva sa ovim programom (isto k'o edonkey, samo lepse ;))? i jel uspeo da se resi lowid 'greske' tj. da otvori port 4662? ili to i nije do mene, nego zavisi od neceg drugog? enivej, super je stvarcica, svasta interesantno moze da se nadje, al' izgleda da zbog tog lowid ide spoooorooo (2-3KB/s).

Evo bas sam ja poceo da koristim isto programce i nisam skapirao kako to sve funkcionise :)
LowId mislim da zavisi od vise razlicitih faktora: prvo da li moze da se otvori port 4662, tvoje brzine i kolicine podataka koje s(H)erujes. Sto vise uploudujes bice ti veci ID (valjda) takodje emule radi valjda i na principu nagrade (ili tako neceg slicnog) sto vise saljes nekom drugom veca je verovatnoca da ce i on tebi da salje :) mada u mom slucaju to i nije bas tako i dalje mi je ratio up/down 4:1 a nekad i vise :)

al' ne kapiram zasto me neki serveri odbiju (port 4662), a neki ne. nisam najbolje razumeo sta uopste znaci to kad je zatvoren 4662 jer kad se povezem dowloadujem, a bogami i uploadujem. ;) jel moguce da pojedini serveri ne vide taj port i da je to do nekog od hopova izmedju? uffffff...
inace, trenutno mi je "skor": UL:DL = 407MB:406,6MB ~ 1:1
pominjao je neko pre emule i rekao nesto u stilu: "tako se pise program". moram da se slozim, mislim da je jedan od najlepsih programa bez skinova koji postoji!

Evo da bacim par reci na temu, s obzirom da sam u tim vodama bas bas dugo (cini mi se oko 2 godine, ne secam se vise)

Prvo da krenem sa pojmovima lowid i highid:
doticni ID se dodeljuje u zavisnosti od toga da li je vasa IP adresa dostupna sa neta bez ikakvih prepreka. U prevodu, ako ste iza NAT ili imate firewall, dobicete sigurno lowid. Razlika je sledeca:
lowid korisnici mogu da komuniciraju samo sa highid korisnicima
highid korinici mogu da komuniciraju i sa jednima i sa drugima :)
Port 4662 je default ali moze i da se promeni na neki drugi.

Sto se tice samog emule-a, program jeste fin ali se proslavio tako sto je "isisavao" podatke sa overnet/donkey mreze. Pre mesec-dva je to spreceno tako da emule polako gubi na kvalitetu. Zasto? Zato sto emule slabo stiti one koji daju mnogo. U prevodu, program je leech, znaci mozes da skidas koliko hoces a pritom da dajes minimalno. Ovo zvuci fantasticno, ali posto je potraznja uvek mnogo veca nego ponuda, jos i DL postoje strasno nestabilan. Tim problemom se bave vec od kako postoje.
Moja preporuka je ipak overnet, ali kome se sta svidja i kome kako odgovara..

Poz

pa imam kablovski, sto znaci da sam verovatno iza nat-a. jel bi pomoglo da probam s nekim drugim portom? ili mozda provajder moze da mi ga otvori? ili nista od ovoga nema sanse? kao sto vidis, nemam tri blage... ;)
i ne kapiram kako to funkcionise. u smislu, jel ja dobijam neke poene ako vise uploadujem? koliki je ul:dl odnos kad pocnes, a kol'ko kad vec imas neki staz?

Bahati [SiD] je napisao(la):
pa imam kablovski, sto znaci da sam verovatno iza nat-a. jel bi pomoglo da probam s nekim drugim portom? ili mozda provajder moze da mi ga otvori? ili nista od ovoga nema sanse? kao sto vidis, nemam tri blage... ;)
i ne kapiram kako to funkcionise. u smislu, jel ja dobijam neke poene ako vise uploadujem? koliki je ul:dl odnos kad pocnes, a kol'ko kad vec imas neki staz?

Mislim da ne postoji nikakva sansa da dobijes highid u tom slucaju. Ja sam morao da iznajmim staticku javnu IP adresu bas da bi mi takav softver radio sto bolje.
Overnet/donkey je ranije koristio isti sistem, sada radi novi koji je mnogo blazi sa "firewalled" userima. Recimo, moja druga masina (koja izlazi na net preko ove gde sad kucam) radi sa overnetom u "firewalled" modu sasvim OK. Ipak, ako imas vremena i volje probaj pa vidi sta se bolje snalazi kod tebe.

Statusi ne postoje. Znaci, time sto ces da napucas UL ne dobijas nikakvu znacku (i samim tim neku privilegiju). Ipak je dobro da sto vise uploadujes, iz jednog prostog razloga - vise ces klijenata na mrezi poznavati samim tim vise sourceva za download.
Ne postoji ni ul:dl kvota.

Poz :)

Vrh Dno