Šta je novo?

EMU0404, Chaintech av710 ili eksterni DAC?

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Pitanje je sta nudi najbolji stereo analogni zvuk sa racunara za umerenu cenu. Citajuci na netu, Emu0404 su mnogi nazvali odlicnom zvucnom karticom, a i merenja su pokazala isto. Chaintech av710 sa cenom od oko 25$ predstavlja jos bolju kupovinu za ulozene pare sa kvalitetnim d/a konvertorima. Da li Audigy 1/2 mogu da se porede sa ovim karticama ili ne? Za Chaintech i ne znam gde ima da se pazari kod nas mada deluje kao dobra kartica.
Ili je bolje resenje napraviti eksterni DAC sa spdif/usb/optical ulazima i opa627 pretpojacalima, nesto kao http://www.overclockers.com.au/~mwp/dac3 . Pre svega mi je potreban kvalitet zvuka u stereo modu, pa sve ostalo. Cekam predloge. Poz :wave:

Poslednja izmena:
Nemoguce da nikog ne zanima iole kvalitetniji zvuk. Da li je neko imao iskustva sa pomenutim karticama ili ne?

Hvala na linkovima :wave:

ja ti preporucujem emu 0404, dobices dobru kartu za male pare, mocices nesto i da snimis ako ti treba... idealan odnos cena/kvalitet po mom misljenju

a shto se tiche audigy-ja, ne moze da se poredi.

p0z

pa ako su ti oni problem uzmi onda recimo M-Audio Audiophile 24/96 ili Terratec Phase 22 oni nemaju te kablove pozadi nego su svi ulazi/izlazi na karti. terratec je mozda malo bolji zato sto ima balansirane ulaze (sto ce ti znaciti ako snimas neki instrument). u poredjnju sa emu-om razlika je u tome sto emu ima neke svoje dsp efekte (koji za 115eura ne mogu da budu nesto ekstra), tako da je jedino pitanje koju ces kartu naci za koje pare i na osnovu toga treba da se odlucis za kupovinu. sto se tice A/D konverzije, na svim kartama su isti konverteri, koji, opet kazem, za te pare ne mogu biti bog zna kakvog kvaliteta, ali su klasa u odnosu na audigy i slicne skupe igracke.

Za sve te kartice preporuke su davali na vise stranih foruma, kao i ti za snimanje zvuka. Ali meni je bitna samo D/A konverzija i kvalitet izlaznog signala. Inace, mnogo problema software-ske prirode ima vecina sa EMU0404 karticom. Video sam da su mnogi modovali Audigy2 i Emu 0404 da bi dobili kvalitetniji zvuk. Menjali su kondenzatore, pretpojacavace, i na kraju zavrsili sa menjajem celog d/a konvertora kada su dobili nabolji zvuk. Zato i pitam, da li bi bilo bolje resenje da odmah u startu napravim kompletnu d/a konverziju kao odvojen uredjaj sa mnogo boljim cipovima nego sto imaju te kartice (pritom i prodjem jeftinije) ili postoji neka zaista dobra a ne skupa kartica?
Ipak bi pravljenjem spoljnog DAC-a resio problem i switch-erskog napajanja u racunaru, kao i smetnji od ostalih komponenti, jer bi interfejs bio npr. opticki kabl (samo jos da napravim opticki izlaz sa Live!). Da ne pricam o kvalitetu pretpojacala, a jos bi mogao i pojacalo u A klasi da napravim za sluske. Jedino nisam imao iskustva sa TDA D/A konvertorima koje koriste samograditelji, mada podrzavaju 192kHz (znaci moze i Dvd-Audio i SACD). Najverovatnije cu ici na DIY resenje, zbog cene i zanimljivosti projekta. Poz :wave:

Kada sve stavis na papir (svi delovi,konektori,kutija...) koliko izace cena eksternog DAC-a.

Nisam nasao sve delove kod nas naravno, pa kad bih narucio... Recimo da bi trebalo da izadje oko 100e.

emu 0404 100 evra + konvertor (kako ti kazesh 100evra) = 200 evra ... za otprilike te pare mozesh da uzmesh emu 1212m ... ovo m znachi da ima konvertore od pro toolsa tako da cesh teshko napraviti bolji konvertor ... uzmi to i zavrshi posao ... ako ti je vec TOLIKO stalo do dobrog zvuka ...

to sto sumanut kaze bi bilo super resenje za te pare. sa 1212m ne mozes da se ispalis. mada, razumem te, i mene uvek privlachi samogradnja. na tebi je da odlucish.

inace, sto se emu 0404 tice mislim da je izasao neki patch za drivere koji resava probleme.. nek ti sumant kaze nesto o tome, ipak on ima tu kartu :)

Uvek moze bolje...

SumAnuT je napisao(la):
emu 0404 100 evra + konvertor (kako ti kazesh 100evra) = 200 evra ... za otprilike te pare mozesh da uzmesh emu 1212m ... ovo m znachi da ima konvertore od pro toolsa tako da cesh teshko napraviti bolji konvertor ... uzmi to i zavrshi posao ... ako ti je vec TOLIKO stalo do dobrog zvuka ...

A kada je kupish onda probash ovako neshto:

http://www6.head-fi.org/forums/showpost.php?p=915154&postcount=3

I tweaku nikad kraja... :smoke:

POZ

SumAnuT je napisao(la):

Ne,ne... Ako budem pravio eksterni DAC pravim samo njega, EMU mi onda uopste ne treba. Izacicu opticki sa Live!-a i eto zvuka. Naravno necu imati 192 kHz za Dvd-audio i SACD ali kada budem nabavio takve diskove, kupicu neku jeftinu karticu koja ima opticki izlaz a pritom podrzava toliko semplovanje.

Uzmes EMU1212, onda shvatis da su pretpojacala i ostale komponente opet losije nego sto bi mogle da budu i onda budzis karticu. I kao sto Scorpio rece igri nikad kraja, samo sto ta modovanja predstavljaju komlikovaniju radnju nego krenuti iz nule.

Ali samogradnja je ipak nesto drugo. Tada sam siguran da ce pretpojacavaci i pojacavac za sluske kao i konektori i napajanje biti odlicni. Jedino se postavlja pitanje odnosa kvaliteta TDA D/A konvertora i konvertora na Emu karticama. Inace 200e mi je prevelika investicija tako da Emu1212 ne dolazi u obzir.
Pitao bih te Sumanuti za iskustva sa Emu0404 karticom, software-ske probleme i kvalitet zvuka.
Poz :wave:

softverskih problema vishe nema ... i dok ih je bilo (ja sam ih imao jedino u radu sa nuendom i vst-ovima ... nikada ovako u "obichnom" radu) kao penicilin sam koristio reset emuovog mixera ... posle toga bi stvari dolazile uglavnom na svoje ...

izashli su novi driveri i nemam ni sada problema u "obichnom" radu ... kao ni u radu sa nuendom ... tako da sve je stabilno i problema nema ...

kvalitet zvuka ... pa ... ja sam pre 0404 imao sb live ... mislim da je glupo da ti kazhem ikakvo poredjenje u odnosu na live a nijednu drugu karticu nisam chuo tako da ne zelim da lupam ... iz pricha drugih ljudi u ovom rangu ~100€ je trenutno najbolja kartica ... kao shto si imao prilike i sam da prochitash ...

da tebi treba kartica za pravljenje muzike do 100 evra ja bih ti rekao 0404 i nishta vishe ... jer ima dsp chip sa efektima koji su sasvim ok ... ima dobar softver ... njen procesor se moze koristiti kao vst i kvalitet zvuka sasvim zadovoljava ... ali poshto ti necesh da pravish muziku pa ti taj dsp chip ne treba kao ni cela softverska mixeta sa efektima onda ne smem da budem toliko odluchan ...

ajde pa javi shta radish ...

Poslednja izmena:
pretpostavljam da se razumesh u elektroniku ... da li bi mogao na mom emu-u da uradish ovo o chemu prichaju ovi likovi na forumu poshto ja tamo ne razumem sve najbolje jer mi elektronika nije jacha strana :)

jel stigao konacno u piramidu 0404? cekam vec mesec dana da ga prebace iz veleprodaje u maloprodaju. cak sam im i ostavljao telefon da mi jave kad ce stici ali od toga nema nista. ajde ako si u stanju da uradis ovaj mod, uradis i meni kada uzmem kartu, nije frka ni za novcanu nadoknadu :) a onda bi mogli da napravimo posao sa prodajom modovanih 0404 karti. :D

SumAnuT je napisao(la):
softverskih problema vishe nema ... i dok ih je bilo (ja sam ih imao jedino u radu sa nuendom i vst-ovima ... nikada ovako u "obichnom" radu) kao penicilin sam koristio reset emuovog mixera ... posle toga bi stvari dolazile uglavnom na svoje ...
izashli su novi driveri i nemam ni sada problema u "obichnom" radu ... kao ni u radu sa nuendom ... tako da sve je stabilno i problema nema ...
kvalitet zvuka ... pa ... ja sam pre 0404 imao sb live ... mislim da je glupo da ti kazhem ikakvo poredjenje u odnosu na live a nijednu drugu karticu nisam chuo tako da ne zelim da lupam ... iz pricha drugih ljudi u ovom rangu ~100€ je trenutno najbolja kartica ... kao shto si imao prilike i sam da prochitash ...
da tebi treba kartica za pravljenje muzike do 100 evra ja bih ti rekao 0404 i nishta vishe ... jer ima dsp chip sa efektima koji su sasvim ok ... ima dobar softver ... njen procesor se moze koristiti kao vst i kvalitet zvuka sasvim zadovoljava ... ali poshto ti necesh da pravish muziku pa ti taj dsp chip ne treba kao ni cela softverska mixeta sa efektima onda ne smem da budem toliko odluchan ...
ajde pa javi shta radish ...

Hvala na odgovoru, izuzetno je jasan i od velike pomoci.
:wave:

Ha, sada da vama budzim Emu. Izgleda da ipak niste zadovoljni sa karticama. :D Oni su pricali uglavnom o zameni kondenzatora i pretpojacala. Vecina tih komponenti ne moze da se kupi kod nas, ali moze sigurno da se naruci (cena?). Zamena d/a konvertora na Emu0404 karticama, zahteva jos jednu stampanu plocicu koja ce biti vezana za Emu. Tako da je kompletno budzenje dosta komplikovano i izgledalo bi uzasno (kome bi posle prodali Emu sa dodatnom stampanom plocom?). A i tu razliku u zvuku bi culi tek na boljim sluskama ili besnim zvucnicima i pojacalu. Mozda ne bi bilo tesko izvesti promenu pretpojacala i kondenzatora, ali nisam video ni jednu sliku na forumima posle gotovog budzenja. Inace ne bih se usudio da vam budzim kartice jer nisam jos ni jednu prepravljao, a ne bih na vasim da isprobavam.

Ja cu ipak da pravim onaj spoljni d/a konvertor. Sam d/a cip PCM1730 ima karakteristike: 24bit 192kHz, dynamic range 117dB, SNR 117dB, THD+N 0.0004%. Ista dobro poznata firma Burr-Brown pravi i one OPA627 pretpojacavace za koje mnogi tvrde da imaju izuzetno lep zvuk, koji podseca na lampe.(nisam ih slusao) Jedini problem je cena, pa bi npr. samo 6 ovih pretpojacala (koliko zahteva onaj projekat) izaslo oko 80$, dok je npr sam d/a konvertor 5$. Nisam siguran da bih se drzao pomenutog projekta sto se seme tice, ali bih koristio slicne komponente (opa627 sigurno). Ceo projekat zelim da probam i zbog neke moje inovacije na polju napajanja uredjaja, sa kojom bi nestali mnogi problemi.(sum, brujanje, itd.). Bilo kako bilo, kvalitet zvuka bi trebao da bude outstanding. Poz :wave:

super sto si tako odlucio, puno srece u radu. kao sto sam rekao, i mene uvek vise privlaci samogradnja, pa ako ne uspe nema veze, najlakse je kupiti karticu. a na kraju, po zavrsenom poslu, to zadovoljstvo....zbog toga vredi raditi. kad zavrsis sa projektom obavezno da nam javis kakvi su rezultati. p0z

Da PoisonFree, shvatas DIY-maniju na pravi nacin.

Ovo je D/A konvertor na EMU0404: http://www.asahi-kasei.co.jp/akm/en/product/ak4395/ak4395.html. Zbog drugacijeg polozaja pinova (mada imaju isto pakovanje) ne moze se tek tako zameniti sa npr. PCM1730 D/A konvertorom. Evo nadjoh sliku kartice (ima 3.8Mb) http://photos.actionpacked.net/emu0404/card_hires.jpg. Inace posle budzenja emu1212 to izgleda ovako http://www4.head-fi.org/forums/showthread.php?t=73046 :D . Inace i Emu0404 i Emu1212 imaju iste pretpojacavace 2068jrc za koje ni specifikacije ne mogu da nadjem na netu. Nadam se da sam vas ubedio da ne budzite kartice :D . Poz :wave:

Poslednja izmena:
Probacu prvo da modujem Live!, da vidim sta cu da promenim. Koristi 4558 op amp-ove, koja cu zameniti sa nekim kao sto je to uradjeno na ovoj yamaha-i http://www.zero-distortion.com/tests/yamaha-cdx993/yamaha-cdx993_03.htm. D/A konvertor je Philips-ov UDA1334 i ima odnos signal/sum od 100 dB, channel separation isto 100 dB i THD od -90 dB. Mozda i njega zamenim kasnije, ali cu ga ostaviti za sada. Zanimljivo je da Audigy 2 NX ima iste pretpojacavace kao i Live 5.1. Ako bude neke znacajne razlike u zvuku, mozda i ostanem na toj kombinaciji.

Mx je napisao(la):
Hvala na odgovoru, izuzetno je jasan i od velike pomoci.
:wave:

Ja cu ipak da pravim onaj spoljni d/a konvertor. Sam d/a cip PCM1730 ima karakteristike: 24bit 192kHz, dynamic range 117dB, SNR 117dB, THD+N 0.0004%. Ista dobro poznata firma Burr-Brown pravi i one OPA627 pretpojacavace za koje mnogi tvrde da imaju izuzetno lep zvuk, koji podseca na lampe.(nisam ih slusao) Jedini problem je cena, pa bi npr. samo 6 ovih pretpojacala (koliko zahteva onaj projekat) izaslo oko 80$, dok je npr sam d/a konvertor 5$. Nisam siguran da bih se drzao pomenutog projekta sto se seme tice, ali bih koristio slicne komponente (opa627 sigurno). Ceo projekat zelim da probam i zbog neke moje inovacije na polju napajanja uredjaja, sa kojom bi nestali mnogi problemi.(sum, brujanje, itd.). Bilo kako bilo, kvalitet zvuka bi trebao da bude outstanding. Poz :wave:

OPA 627 su operacioni pojacavaci vosokih performansi
i koriste se uglavnom strujno-naposnkim konvertorima i aktivnim filtrima
pri D/A konvertorima,
relativno su skupi inisu bas za primenu u analogim pretpojacavacima,
kako zbog cene tako iz zbog ostalih k-ka zvucnih...)
mnogo bi ti efikasnije bilo da koristis na izlazima i ulazima pretpojacala neke
od OPA x134 familije ili OPA 2604 . . .

inace, deo sa I-U konverzijom i aktivni filtar se radi sa OPA 627

razmisli jos i o PCM1704, to im je jedan od boljih, ako ne i zvucno najbolji
D/A koji imaju u ponudi . . . . inace jedini on radi sa dvostranim napajanjem . . .

poz,
Nebojsa

Hvala Nebojsa na preporukama. Da li si probao op-amp AD826? Za PCM1704 mnogi su kao i ti rekli da ima odlican zvuk, ali podrzava "samo" ulaz sa 96 kHz semplovanjem. Ja bih ipak voleo da imam podrsku za 192 kHz, verovatno mi to i ne treba ali cisto da imam punu podrsku za Dvd-audio i SACD.
Videcu vec koje komponente bih koristio, u zavisnosti od novcanih mogucnosti i od mogucnosti nabavke. Trudim se da osmislim najkvalitetniju izvedbu, ali trenutno nisam pri vremenu pa ce pocetak gradnje celog projekta da saceka. Do tada treba da napravim kompletan projekat na papiru (tj. racunaru), a vas molim za jos poneki savet, jer mi vase iskustvo sa pomenutim komponentama dosta znaci. Poz :wave:

SumAnuT je napisao(la):
.......... i u ovom rangu ~100€ je trenutno najbolja kartica

............ do 100 evra ja bih ti rekao 0404 i nishta vishe ... ...

A zasto niko nespominje M-Audio ,konkretno Audiophile 2496.Ja sam se nesto nameracio bas na nju.Jel moze neki komentar ili utisci?

zaboravi u startu ... imash ti i terratec u tom rangu ... samo emu je najbolji i to je to ... ne kazhem ja vec kaze 90% internet populacije koja je uzimala kartice u ovom cenovnom rangu ...

SumAnuT je napisao(la):
zaboravi u startu ... imash ti i terratec u tom rangu ... samo emu je najbolji i to je to ...

OK,ali sta to emu ima sto ove druge dve nemaju?

Vidim na "rumskom" da si se ponovio,ajd podeli utiske sa nama.

generalno ne znam sada tachno u broj ali mislim da ima bolji signal to noise ratio, dobijesh dsp chip sa efektima koje mozesh koristiti u nuendu bez zauzeca procesora, i valjda bolje konvertore (ovo valjda kazhem jel nisam probao nijednu drugu ali ovi koji su probali kazhu tako) ... ajde terratec i nekako ... ali audiophile su ljudi bash oshtro iskritikovali ... iskreno ne znam zashto ... nisam je probao ... ali ja sam im verovao pri izboru i sasvim sam zadovoljan ...

missim vidite i sami ali evo ovako:

emu snr je 111/116 i ima 32-bitni dsp

terratec snr je 102/110 i nema dsp

audiophile snr je 104/100,4 i ima 36-bitni dsp ... samo ne znam kako je to softverski odradjeno i da li se mogu efektri koristiti u cubase/nuendu ili samo kod usnimavanja nechega ...

pored toga postoji legendarni sempler emulator x koji mozesh koristiti sa emu kartama (istina "crackovan") ali taj softver ne mozehs koristiti ni na jednoj drugoj karti sem na emu ... a sempler je zaista odlichan i takodje sa njima mozesh koristiti efekte sa dsp-a ...

da ne bude zabune ... taj dsp chip ... mozhe da pogura max 5 efekata odjednom ... ali za te pare ne verujem da mozhe bolje ...

PS. jedna stvar koja vidim da buni ljude ... dosta njih ima probleme sa emuom ... naravno da ce problema biti kada svi kupuju te kartice ... ove ostale niko i ne kupuje ... tj. veoma mali broj ljudi pa se za njihove probleme retko kad chuje ... ne dajte se zavarati :D

i da ponovim da evo vec 2-3 meseca ... otkako su izashli novi driveri nemam nijedan problem sa karticom ...

poz :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno