Šta je novo?

Emisija o zavisnosti od interneta

Super hik

Cenjen
Učlanjen(a)
06.10.2010
Poena
169
Koga zanima upravo na Avali ima emisija u kojoj jedan psiholog govori o zavisnoti od interneta i uporedjuje je sa drugim bolestima zavisnosti. Najzanimljivije je da zavisnost koju leci uopste nije kvalifikovana kao bolest ali planiraju da je do 2012 proglase za jednu od bolesti zavisnosti. Inace najmladji zavisnik koga su mu doveli ima samo 3 godine a najstariji 60. Doduse kasnije je ispalo da klinac od 3 godine uopste nije zavisnik vec da su ga nagovorili njegovi roditelji da se prijavi za terapiju. Inace prema njegovim recima od ove bolesti najcesce oboljevaju osobe od 18 godina koje igraju online igre. Izgleda da nam ubuduce predstoji navala ovakvih emisija posto i na prvom krece serijal koji ce se baviti narkomanijiom i zavisnoscu od interneta.

Poslednja izmena:
Koga zanima upravo na Avali ima emisija u kojoj jedan psiholog govori o zavisnoti od interneta i uporedjuje je sa drugim bolestima zavisnosti. Najzanimljivije je da zavisnost koju leci uopste nije kvalifikovana kao bolest ali planiraju da je do 2012 proglase za jednu od bolesti zavisnosti. Inace najmladji zavisnik koga su mu doveli ima samo 3 godine a najstariji 60. Doduse kasnije je ispalo da klinac od 3 godine uopste nije zavisnik vec da su ga nagovorili njegovi roditelji da se prijavi za terapiju. Inace njegovim recima od ove bolesti najcesce oboljevaju osobe od 18 godina koje igraju online igre.

Pa to onda nije zavisnost od interneta vec od igrica!

Zasto bi postojala zavisnost od interneta, kad ne postoji zavisnost od vode, ili setnje, ili citanja? Koliko ja znam, zavisnost bi trebala da bude nesto sto lose utice na coveka, a nikako mi nije jasno kako "boravak" na internetu moze da bude los? (ok, moze dete da popusti u skoli ili da se manje koncentrise na neke druge stvari, ali ja sam skolu batalio zbog kosarke pa jel to sad znaci da sam zavisnik?)

Da li sedeo surfujuci, igrajuci ili chatujuci.. svejedno je. Ako se pretera, jeste boles'.
Mozda nije zavisnost jer kod nestanka struje ne dolazi do znojenja, napada panike, halucinacija.. ili mozda gresim? :D

Ne grešiš. Nema stvaranja fizičke zavisnosti jer nema apstinencijalnog sindroma. Što se tiče psihičke zavisnosti, recite mi koliko vas je posle dužeg perioda bez kompjutera i interneta pri ponovnom susretu sa pomenutim potrčalo i osetilo olakšanje po sedanju za kompjuter i paljenju pretraživača? Kao i jedenje prasetine, čini ti se bez toga ne možeš pa onda prestaneš i kada probaš ponovo nije ti super ukusno tj. ako si jeo trave u međuvremeno prasetina će ti imati odbojan ukus (navika). Naravno posle nekog vremena ćeš se opet navići na bolje :D

Kod zavisnosti od heroina, alkoholizma i nikotinske zavisnost će i posle 50 godina apstinencije, po ponovnom konzumiranju heroina, alkohola i duvana doživljaj i reakcija organizma biti gotovo jednako jaka kao i pre prestanka i doći će do izvesnog olakšanja. Strašno je neprofesionalno od medicinskih radnika što prekomerno uzimanje hrane i prekomerno zabavljanje (previše seksa, igrica, interneta, čega kod) svrstavaju u istu kategoriju sa istinskim zavisnostima koja se ne leče već samo izbegavaju. Sve šteti u velikim količinama ali i pored toga što igranje igrica nedelju dana bez prestanka i prekomerna doza heroina najverovatnije dovode do smrti, te dve stvari se ne mogu trpati u isti koš i otvarati klinike sličnog tipa i za jedno i za drugo dovodi do izjednačavanja zavisnosti od heroina i igranje igrica.

Poslednja izmena:
Pa kad je do uzimanja para neki ljudi nemaju meru.

teorija zavere: sve je to deo dugogodisnje kampanje satanizovanja racunara u ovoj drzavi. bilo bi nezgodno da npr. poslovni troskovi (put, stan, kafana...) poslanika ili direktora javnog preduzeca budu okaceni online (kao sto treba da budu) i plus da veci deo glasaca ima kompjuter i dovoljno obrazovanja da to pogleda. da ne pricamo sto se polovina drzavnog aparata moze otpustiti bez ikakve stete, a druga zameniti prostim softverom...

Pa to onda nije zavisnost od interneta vec od igrica!

U pitanju su igrice koje se igraju preko ineterneta koje zahtevaju da igrac prilikom igranja provodi vreme na internetu. Inace u pojedinim domacim dnevnim novinama jedine vesti koju mozes da procitas u vezi ovih igara jesu one o igracima koji su umrli usled prekomernog igranja kao i vesti o ubistvima koje su se dogodile zbog njih poput ove vesti danas o majci koja je ubila svoje dete jer ju je prekidalo dok je igrala Farmvil.

Vasington- Majka zver potpuno je odlepila za kompjuterskim igrama.

Toliko da je ubila sopstvenu bebu. Ona je pred sudom priznala da je ubila svog tromesecnog sina u januaru ove godine.

Uzasno me je nervirao. Plakao je bez prestanka dok sam igrala Farmvil (kompjuterska igra koja za platformu koristi popularnu drustvenu mrezu Fejsbuk). U jednom trenutku sam ga dohvatila i tresla sve dok nije umuknuo - ispricala je ona istraziteljima.

Plakao je bez prestanka dok sam igrala Farmvil (kompjuterska igra koja za platformu koristi popularnu drustvenu mrezu Fejsbuk). U jednom trenutku sam ga dohvatila i tresla sve dok nije umuknuo - ispricala je ona istraziteljima.

Oce Farmvil tako da utice na ljude... :d

Ta sto je ubila dete zbog igrica je bila bolesna u mozak i pre interneta. Normalan covek je normalan, internet mu je potreban za posao, obrazovanje, zabavu, komunikacije, i ko zna za sta jos. Nije to zavisnost , to je normalno koriscenje interneta. Normalan covek ne zastranjuje zbog interneta sigurno. Samo oni koji vec imaju predispozicije za psihicke poremecaje (ili ih vec imaju), mogu da postanu zavisni od necega kao sto je internet.

Ja licno provodim vecinu slobodnog vremena ispred racunara, pa opet nisam zavistan od njega. Ja na poslu ne mislim o racunaru i o internetu, vec se koncentrisem na posao. Racunar i internet dozuvljavam kao koristne alatke, i tako ih i koristim. Nema tu zavisnosti. Zasto? Zato sto sam normalan.

Oni koji ne mogu da se obuzdaju kada su odvojeni od racunara neka se razmisle dobro. Mada ,vecina stanovnistva u Srbiji je zavisna od pinka i farme, pa sta sad, jel su i njima odredili dijagnozu. Nisu, to je normalno da se gleda do 4 sata ujutru.

Isto je takva hajka bila na nasilne igre, a zaboravljaju kakve se tuce prave po ulici posle nekog nasilnog filma u bioskopima. Koliko se vas potabalo sa drugarima posle Brus Lijevih filmova? Mnogo vise nego posle partije Mortal Kombata. Toliko su satanizovali igre, da moj drugar ne sme da se igra jer se plasi da mu se ne smeju. Jos da mu pokazem ovo za internet...

Poslednja izmena:
Taj tvoj drugar definitivno ne treba da igra igrice niti da radi išta što odskače od uobičajenog ponašanja ljudi koji se nalaze oko njega. Meni je žao ljudi koji u današnje vreme imaju strah šta će drugi reći, to je veliki hendikep.

A zanimljivo da se nigde u medijima ništa ne spominje zavisnost od TV-a, niti se nikakva polemika vodi oko toga, to je valjda normalno...

Srbi najviše na svetu gledaju TV

Građani Srbije svetski su rekorderi u gledanju televizije.prosečan stanovnik Srbije provede više od pet sati dnevno pred malim ekranom,pokazuje istraživanje kompanije AGB Nilsen.Sa ovim rezultatom Srbija je prestigla Amerikance.Prema rezultatima istraživanja prošle godine je probijena granica od 300 minuta dnevno pred tv ekranom.U aprilu je postavljen novi rekord 320 minuta,vreme uz televiziju najviše provode penzioneri i deca a najmanje tinejdžeri i studenti.Najgledanije su domaće,potom reality programi i sportski prenosi.

Po ovome su svi u ovoj državi zavisni...

Poslednja izmena:
Jedinu "zavisnost" vezanu za internet mogu da vidim u tome što sve veći broj ljudi ima potrebu da drugima govorim šta oni rade. Uopšte mi ne ide u glavu popularnost recimo tvitera, ili onog lika na youtube-u (shaytard) koji sve porodične momente deli sa celim svetom. Facebook neću da komentarišem.

Moja pretpostavka je da je internet bio "okidač" takvog ponašanja.

Nazad
Vrh Dno