Kako ovo može da prođe bez mene?
Matrox je jedna od vodećih kompanija po inventivnosti i inovacijama u svetu grafičkih i video karti. EMBM i dvomonitorske mogućnosti su nešto što je Matrox prvi razvio i implementirao, a danas su postali standrad i na ATi-evim karticama, čak je i Nvidia pokušala da razvije svoj TwinView koncept. Siguran sam da Matrox ima još šta da kaže, a ovaj period mirovanja je posledica krize u koju su zapali. Naime Matrox je pre godinu dana preživeo veliki gubitak, napustili su ga neki od vodećih softverskih inžinjera koji su predstavljali srž njihovog tima za razvoj i podršku. To je i bio jedan od razloga za potpunu obustavu podrške za MJPEG seriju VE proizvoda, čiji sam ja nesrećni vlasnik!

Sećam se da je tada dinamika izbacivanja novih drajvera za sve proizvode bila jako loša. Sve se to dešavalo baš na pragu objavljivanja dvoprocesorske G800 kartice, koja je izgleda zaista trebalo da ugleda svetlost dana. Još kada se uzme u obzir tadašnja hiperprodukcija Nvidie, dvoprocesorska kartica je jednostavno bila preskupo rešenje, a nisu imali još razvijeno novo procesorsko jezgro. Ne rizikujući povukli su se sa igračkog tržišta jer im proizvodnja po svaku cenu nikada nije bila prioritet. Matrox je firma sa imenom, koja ima izvesnu reputociju, zbog čega i dominira na serverskom i workstation tržištu. Hiperprodukcija grafičkih čipova koji se rađaju i zastarevaju za 6 meseci do godinu dana, a da pri tom' pravu softversku podršku nisu ni videli ( haos sa Detonatorima ), nikako nije Matroxova politika i u suprotnosti je sa njihovim imidžom i entuzijazmom.
Svi smo videli da Matrox može da napravi brži 3D akcelerator od Nvidie ( G400 vs TNT2 Ultra ), pa ne vidim zašto to ne bi opet uradio. Ono što nikako ne treba očekivati je da će to vodstvo i održati, tj da će slediti nvidijinu dinamiku izbacivanja novih grafičkih procesora. Matrox će razviti novo grafičko jezgro, koje će imati drugačiji pristup i implementirati neke revolucionarne tehnologije, a potom će to jezgro dorađivati i frizirati uz paralelan razvoj besprekorne softverske podrške. Meni takav pristup savršeno odgovara jer insistiram na pouzdanosti, robusnosti i tehničkoj podršci, a supersonične 3D performanse definitivno nisu nešto za šta bi izvadio pare iz novčanika i znam da nisam jedini sa takvim potrebama, a to zna i Matrox.

Meni moj G400DH pruža mogućnosti kakve nema ni jedna druga grafička karta i to uz besprekornu sliku na oba monitora.

3D je fantastičan, a što se tiče performansi sa PIII@933MHz CMR2 tera na 800x600x32 ili čak 1024x768 sa svim uključenim opcijama i setovanjima na max., naravno bez i jednog seca ili ispuštenog frejma. Nemam nameru da u skorije vreme menjam grafičku kartu, a i zašto bi kada ova savršeno radi, uostalom pod garancijom je još oko 3 godine.

Ako Matrox u nerednih godinu ili dve izađe sa proizvodom kao što je bio G400MAX, koji je tukao najbrže grafičke karte na tržištu k'o od šale, biću spreman da za njega platim i 500DM kada dođe vreme, jer znam da tu kartu neću menjati bar naredne 3-4 godine, a i ostale funkcije i mogućnosti će biti na jednom potpuno drugom nivou.
U sličnom threadu na onom prošlom forumu
HOTT reče:
Ali i vi isto tako morate shvatiti da koliko su ti poslovi ozbiljniji od igranja toliko je teze napraviti dobru igracku kartu...Necete mi valjda reci da je teze kalibrisati boje nego naterati kartu da izvlaci 150 fps-a iz tamo nekog Quake-a...
Naravno da je "teže" kalibrisati boje i implementirati kvalitetan 2D engine, nego izvući 150fps u Quake-u. Razvoj 3D akceleratora se u suštini svodi na hardversku implementaciju određenih D3D i OpenGL funkcija, pri čemu je naravno bitno napraviti pravi kompromis između cene takvog proizvoda i njegovih performansi. Kod 3D-a glavni posao odrađuju programeri, a prebacivanje tih funkcija u hardver ( T&L ) je nešto što rade specijalizovani softverski paketi i tu nema velike mudrosti. Razvoj novog GPU-a zahteva veća novčana ulaganja zbog skupe proizvodnje višestrukih beta serija, njihovog testiranja i razvoja odgovarajućeg softvera ( drajvera ) nego zbog nekog složenog proektovanja ( ipak je to grafička karta a ne CPU ). Bolji grafički procesor, odnosno grafičku kartu će napraviti onaj ko smisli neki način da poveća performanse uz razuman porast ili čak smanjenje troškova proizvodnje i u tome je štos. Kvalitetna slika velike oštrine se postiže korišćenjem skupih komponentata visokog kvaliteta, a za reprodukciju video zapisa su potrebni posebni filteri i procesori slike koje jednom rečju zovemo 2D engine. Odgovorno tvrdim da je proektovanje jednog dobrog 2D engine-a složeno kol'ko i proektovanje T&L jedinice, ako ne i složenije. Obrada video signala uopšte nije jednostavna stvar, a svaki boljitak u kvalitetu te obrade je nestrazmerno skuplji od funkcionalnog rešenja.
Da ne bude kako samo branim Matrox, ATi je sa svojim novim procesorima pomerio standarde, a na mnogim video mogućnostima njihovih čipova i Matrox može da zavidi. Sasvim je sigurno da će Matrox uskoro morati da ponovo pomera granice kako 2D, tako i 3D tehnologije. Najuverljiviji je trač o njihovoj saradnji sa bivšim Amiginim grafičkim stručnjacima, a i potvrđen je sa više strana, pa čak i na Amiginom sajtu. Kao i uvek Matrox sve detalje dobro čuva ostavljajući nas da spekulišemo. Priča se da će se iz te saradnje izroditi neke nove do sada ne viđene tehnike i efekti, koji će promeniti svet kompjuterske grafike. Da li će to biti neki EMBM2, TrueForm ala Matrox ili čak neki novi API, ostaje nam da nagađamo, ali sam siguran da nam spremaju nešto sasvim novo i osvežavajuće, kao što su i do sada radili. Jedino što je sigurno ( potvrđeno od strane Matroxa ), to je da će se vratiti igračkom tržištu, tj napraviti karticu sa respektabilnom 3D akceleracijom, a obećanja da će ući na velika vrata ostaju u domenu njihovih i naših lepih želja. Živi bili pa videli.