Šta je novo?

Elektroliti na ploči

PyC

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2003
Poena
609
Pozdrav,

Na jednoj MSI ploči od drugara konstantno crkavaju elektroliti. Kad se zamene radi oko godinu dana i onda se ponovo naduvaju, evo već treći put.

Ovaj put sam mislio da zamenim i napajanje (Blueberry 450W), jer sumnjam da ono pravi problem. Međutim, drugar koji mi menja te kondenzatore i koji je elektroničar, kaže da nema potrebe jer nije do toga.

Šta vi mislite, ima li smisla menjati napajanje?

Sad sam pričao sam jednim prijateljem koji je iskusan serviser, predložio mi je da promenim napajanje čim je čuo da treći put menjam torikondenze. Postoji neki razlog zbog čega su se pokvarili prvo fabrički elektroliti, pa onda i njihove zamene. Čini mi se logičnim da dobijaju udarac od napajanja prilikom paljenja, pa vremenom produvaju.

S tim na umu, nemam osećaj da će mi bolji kondenzatori rešiti problem, pogotovo što nemam pojma gde u NS nabaviti prvoklasnu robu. Tako da bi vam bio jako zahvalan da u dve rečenice obrazložite vaše mišljenje, jer sam malo zbunjen.

Kondenzatori nisu direkto povezeni za napajanje, (PSU) nego su kolu sa regulatorima na samoj ploci koju regulisu razne voltaze za druge delove. Da je prevelika voltaza na napajanju pre bi crkli tranzistori u regulatorima. Ideja da se stave bolji je odlicna ali prvo treba znati koji su ti na ploci. Kondenzatori za nesto vecu voltazu a isti kapacitet bi pomogli ako je stvarno do toga. Starije MSI ploce su poznate po crkavanju kondenzatora takodje.

Koja je radna temperatura tih elektrolita? 85 ili 105 stepeni? Trebalo bi da je 105 pa tu moze biti problem ako su 85. Uvek mozes i staviti elektrolite vece voltaze pa im nikakvo lose napajnje ne moze smetati.
Poruci iz mikro princa. Salju robu svuda.

Ne znam koja je temperatura, odneo sam već ploču u servis. Zamolio sam ga da stavi najbolje što imaju. Vama hvala na odgovorima, definitivno sam odustao od napajanja.

Ja pretpostavljam da je kvalitet tih jeftinih kondenzatora jako loš, evo jednog iskustva:
Na matoroj ploči, još iz 2006-te me nerviralo cvrčanje pa sam menjao elkoe čisto da probam, jer više nisam znao šta je uzrok. Stavio neke KSC i nije mnogo prošlo, primetim da su se naduvali. Vratio originalne koji su se pre toga godinama naradili a i dalje rade.

Vi nemate sta da radite pa menjate kondenzatore u slobodno vreme........................
Salim se definitivno je problem u kvalitetu kondenzatora... Trebalo bi koristiti elkoe 105 stepeni i low esr da bi duze trajali cini mi se da je kod nas dobavljiv samo panasonic.

Imam vise starih racunara ,pre bih rekao prastarih tipa c64,amiga ,spectrum i kondenzatori su jos orginalni preko 20 godina stari...... kvalitet :)

Tada su se koristili linearci u ispravljačima,a danas step up i down na par desetina kHz.Nije to isto....

Stavi kondenzator od 10V umesto 6.3V i verovatno ce da ti resi problem.

A da staviš čvrste kondenzatore odgovarajućih karakteristika?

Moj savet je da kupiš polovnu ploču koja je crkla a da su kondezatori ostali u ispravnom stanju i sa nje prebaciš na svoju ploču kondezatore . Napajanje je sigurno jedan od problema i ukoliko možeš zameni ga nekim boljim pa makar i polovnim jer očigledno daje prljav napon koji ti oštećuje komponente.

Nazad
Vrh Dno