Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bice dobar bmw ix3, ali ko ima 60k eura a ne zeli SUV, i Mercedes CLA 350 4matic je odlican izbor.

Ako nekog zanima detaljnije moze da pogleda u konfiguratoru... a ja sam se igrao malo jer mi je u izboru za novi auto sledece godine pa ko hoce da vidi moju varijantu evo je:

https://configure.bmw.de/de_DE/configid/fuv0vv7p

Baš me zanima koja bi cena bila kod nas u odnosu na ovih nemačkih 68500. Inače po meni kupovati suv na struju nije baš logično, valjda je sa strujomobilima cilj što manja potrošnja.
Kapiram da će obična električna trojka imati bolji domet i nižu cenu.

Jer svi oduvek kupujemo automobile zbog ekonomičnosti, efikasnosti, funkcionalnosti.....

Sedan trojka će sigurno imati bolji domet i ekonomičnost, to je čista fizika ali kao sto reče @PJ to mi je sigurno pri kraju spiska razloga za kupovinu… kao sto mislim da treba da bude svakom ko kupuje malo skuplja kola, a posebno ona od 70k eura😀

Jedino sto posle sedana i pakovanja kolica i kofera kroz onaj mali otvor gepeka, SUV dodje kao limunadica… pa je i to jedan od razloga…

Sedan trojka će sigurno imati bolji domet i ekonomičnost, to je čista fizika ali kao sto reče @PJ to mi je sigurno pri kraju spiska razloga za kupovinu… kao sto mislim da treba da bude svakom ko kupuje malo skuplja kola, a posebno ona od 70k eura😀

Jedino sto posle sedana i pakovanja kolica i kofera kroz onaj mali otvor gepeka, SUV dodje kao limunadica… pa je i to jedan od razloga…
Imaš i karavan 🙂.

Šalu na stranu, sa iX imaš visinu i neki status. Sa 'nornalnim' imaš voznu dinamiku i bolju/jaču verziju za isti novac. Mislim da i i4 ima dobar pristup gepeku. Naravno dok izađe i4 neue klasse načekaćemo se.

Pa ne prave kocke od SUV-ova, izguglaj koeficijent aerodinamike kod par modela pa će ti biti logičnije.

Sada je, sa svim tim optimizacijama, ~20% razlike u potrošnji (a samim tim i dometu) pri 130 kmh. Da su stariji SUV modeli u pitanju bilo bi još više. 2019. C klasa dizel vs glc dizel je 50% više goriva pri 130 kmh. Ovo iz prve ruke.

Ako se vozi uglavnom kuća posao i puni svaki dan, svejedno je. Jedino što će baterija imati neki procenat više ciklusa punjenja i pražnjenja zbog veće mase i lošije aerodinamike SUV modela.

Baš sam razmišljao kako promašena investicija po meni. Za grad je dosta 50km dometa. Za daleka putovanja je zamorno ako nemaš bar 500km elektro dometa pri 130KM/h na auto putu. Da ne spominjem da za cenu auta može postojećim vozilom da se pređe preko 300 000 km roadtripova.
130kmh je ubistvo za bateriju. Do 110 je ok i dobra autonomija.

U nekom sam razmisljanju da upgrade-ujem EV na nesto sa vecom baterijom. Posle malo cackanja i eliminacije, ostale su mi dve opcije: Tesla Y Dual Motor ili Audi Q4 e-tron.
Ako neko vozi ili je vozio neki od ova dva automobila, znacilo bi mi da podeli utiske - domet u praksi, udobnost, kvalitet, punjenje, sve sto vam padne na pamet.
Sta biste vi uzeli i zasto? 🙂

Kolega ima Q4 etron i on je prezadovoljan njim. Malo je veci potrosac zimi, ali ok. Dosta zavisi i od tvojih potreba, Tesla je efikasniji auto, tehnoloski napredniji, veliki plus je pristup supercharger mrezi... Taj Audi je sigurno kvalitetniji sto se tice enterijera, po meni i lepsi auto.. Ali u Srbiji nemas Tesla servis, ne mozes da kupis kasko za njega, a dati 30-35k eura za auto bez kaska nije bas pozeljno.. Tako da ja bih verovatno isao na Audi ovde.

Koliko veci potrosac zimi? Znas li okvirno brojke? Kapiram da bi sa 77kWh trebao da izvuce 300km autoputa zimi.
Ne uzimam kasko vise, naplacao sam se tih polisa godinama, i od nekog nemilog dogadjaja jok, tako da mi to ne bi bio minus sto se Tesle tice.

Pa tako, po zimi kakva je ovih dana, do 300km moze da izvuce po autu putu. Ali on ga vozi 110kmh na autoputu, preko toga kaze da mu znatno pada domet. Tesla je tu dosta u prednosti kada su vece brzine u pitanju. Plus postoje dva besplatna punjaca u nasoj zemlji, pa ako cesto putujes auto putem, to moze da bude dobra prednost.

To je korektno. Samo mi reci jel 40 ili 50 model? 40 je 204KS RWD, a 50 je 299 AWD.

Može li koje slovo o ovom, na šta tačno misliš?
Pa efikasniji auto, manja potrosnja, brze punjenje, napredniji softver kod Tesle itd.. Evo vidi se i po cenama polovnih, koliko kosta Tesla model y awd 2022 godiste, a koliko Audi Q4 etron... A slicna im je cena bila kad su bili novi.

Sta je sa ovim Etron? Što su ovako jeftini?

Ne bas ovaj nego inače?
Ovaj je za moj pojam skup, obzirom da mu fali brdo opreme. Moze to dosta jeftinije. Licno gledam primerke 2022, do 50k km sa "stikliranih" 90-100% stavki dodatne opreme i tako je nesto moguce pronaci izmedju 30 i 35k u DE.

Iako sam petrolhead, svjestan sam da vrijeme “alternativnih goriva” (i struja i fuell cell i sve ostalo) tek dolazi. Ipak, sva ta nova vozila su “nova tehnologija”, još uvijek u povoju i biće tako još neko solidno vrijeme, dok je SUS odavno dokazana “tehnologija”.
Po meni, primarno osnovni problemi su visoka inicijalna cijena vozila i nedostatak standarda (prvenstveno mislim na baterije i punjače, ali ni tehnologija baterija nije na vrhuncu, jer se još uvijek otkrivaju bolje kombinacije, tehnologije i tehnike), kao i činjenice da su svi proizvođači “piroćanci”, jer zakidaju gdje god apsolutno mogu i sve to masno naplaćuju. Zbog toga omasovljenje BEVa dolazi u ekonomski razvijenim zemljama (ima se više love) dosta lakše nego u manje razvijenim zemljama (manje je love, pa se traže jeftiniji modeli, a BEV modeli od 30-50% do nekoliko puta skuplji - pogledaj ePandu, po meni to ne vrijedi 10k€, a ne 20+). Kada se uspostave standardi i cijena vozila padne na nivo današnjih SUS modela, omasovljenje će lakše i brže da ide. Do tada treba raditi na standardizaciji i mreži punjača, po meni.
Meni treba auto sa 7 sjedišta, jer mi je to svaki dan popunjeno. Izbor za mene je - praktično nikakav, a nije da ne razmišljam o BEVu…

@castor

Nisi im ti ciljni kupac, zato i nemaš nekog izbora. BEV je idealan za grad i okolinu. Ni benzinac ni dizelaš tu ne mogu da mu prismrde. Ako ti treba sedmosed, kombi, offroad,... još nismo sigli dotle. Trenutno se prave ono što zovu "low hanging fruit". Kada se zasiti to tržište preći će na niche segment i svuda gde mogu da se uzmu dodatne pare.

Hmm, offroad - Rivian, Scout, Munro?
Ima nekih elekričnih kombija iz Kine, čak i VW ima. Ne znam kolika je upotrebljivost.

Izmjena: sedmosjedi

U pravu si. Ima. Nisu masovno zastupljeni, ali nisu ni SUS sedmosedi.
Dakle, castor, spremi pare i pazari nešto tipa Peugeot E-5008. Trebalo bi da može i kod nas da se pazari za oko 60.000€.

Iako sam petrolhead, svjestan sam da vrijeme “alternativnih goriva” (i struja i fuell cell i sve ostalo) tek dolazi. Ipak, sva ta nova vozila su “nova tehnologija”, još uvijek u povoju i biće tako još neko solidno vrijeme, dok je SUS odavno dokazana “tehnologija”.
Po meni, primarno osnovni problemi su visoka inicijalna cijena vozila i nedostatak standarda (prvenstveno mislim na baterije i punjače, ali ni tehnologija baterija nije na vrhuncu, jer se još uvijek otkrivaju bolje kombinacije, tehnologije i tehnike), kao i činjenice da su svi proizvođači “piroćanci”, jer zakidaju gdje god apsolutno mogu i sve to masno naplaćuju. Zbog toga omasovljenje BEVa dolazi u ekonomski razvijenim zemljama (ima se više love) dosta lakše nego u manje razvijenim zemljama (manje je love, pa se traže jeftiniji modeli, a BEV modeli od 30-50% do nekoliko puta skuplji - pogledaj ePandu, po meni to ne vrijedi 10k€, a ne 20+). Kada se uspostave standardi i cijena vozila padne na nivo današnjih SUS modela, omasovljenje će lakše i brže da ide. Do tada treba raditi na standardizaciji i mreži punjača, po meni.
Meni treba auto sa 7 sjedišta, jer mi je to svaki dan popunjeno. Izbor za mene je - praktično nikakav, a nije da ne razmišljam o BEVu…
Mazda CX-80 PHEV.

Trenutno u Rumuniji u jednom trznom centru naletim na izlozenu Mazdu 6e, konkretno ovaj model:

Cena 44.500eur.

Istrazujuci malo po netu videh da je bazirana na Changan EPA1 platformi, istoj onoj koju koriste Deepal S05 i S07. Cak je i baterija u ovoj Mazdi ista kao u S05, lfp 68,8 kwh.

Eto, toliko o kinezima kad je cak i jedna Mazda pocela kod njih da pravi automobile.

Trenutno u Rumuniji u jednom trznom centru naletim na izlozenu Mazdu 6e, konkretno ovaj model:

Cena 44.500eur.

Istrazujuci malo po netu videh da je bazirana na Changan EPA1 platformi, istoj onoj koju koriste Deepal S05 i S07. Cak je i baterija u ovoj Mazdi ista kao u S05, lfp 68,8 kwh.

Eto, toliko o kinezima kad je cak i jedna Mazda pocela kod njih da pravi automobile.
Ti znaš da se u jednom vozilu nalaze delovi desetine ili čak stotine dobavljača? Odabir EV plaforme ili proizvođača motora / menjača je samo jedna od stavki koje definišu vozilo.

Imam jednog koji je uzeo 6e u Sr. Za sada zadovoljan.

Ti znaš da se u jednom vozilu nalaze delovi desetine ili čak stotine dobavljača? Odabir EV plaforme ili proizvođača motora / menjača je samo jedna od stavki koje definišu vozilo.
Pa da, ali platforma je prakticno tehnicki temelj vozila. Ako ona nije dobra, dzaba ti sve ostalo.

Izmjena: sedmosjedi
Velika većina ovoga je bliže 100k. KIA EV9 sam neki dan vidio kod uradi sam, zaprepastio sam se kolika je, osnovna cijena 87-88k€.

U pravu si. Ima. Nisu masovno zastupljeni, ali nisu ni SUS sedmosedi.
Dakle, castor, spremi pare i pazari nešto tipa Peugeot E-5008. Trebalo bi da može i kod nas da se pazari za oko 60.000€.
Da, ali je to uštrojeno sa svih strana, tj. nit’ baterije, nit’ snage. A košta…

Mazda CX-80 PHEV.
Hibrid sa malom baterijom za koju je zaključeno da previše košta za ono što daje, a kad crkne - ode cijeli auto u nerad.

Suma sumarum, po meni, još to nije zrela tehnika/tehnologija loja je usto i preskupa…

Nazad
Vrh Dno