Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
750e do 1000e su kućni punjači
Ovo slobodno samo izbriši iz računice, za 99% korisnika je apsolutno nepotrebno kupiti nekakav posebni kućni punjač, posebno za PHEV koji imaju malu bateriju. Prosto priključiš auto na običnu utičnicu, a za to već dobiješ portabilni šuko punjač uz auto. Nikakav dodatni trošak nije potreban. Jeste sporo, ali auto se svakako napuni dok spavaš, sa obične utičnice vuče 2,3-3,6 kW, što znači da se njegova baterija od 18,3 kWh napuni za 5-8 sati. Taman po noćnoj tarifi od ponoći do 8.

Druga opcija ako imaš trofaznu (industrijsku) utičnicu onu crvenu (ili je izvedeš), kupiš portabilni punjač za 200€ i to je to, možeš da vučeš 11 kW, napuniš taj auto za manje od 2 sata.

Ne menjam često kola, pa računam da će ovo prolongiranje dovesti do preskakanja PHEV.
Bukvalno isto ovo se meni desilo – baš sam ozbiljno vagao između PHEV i EV nekih godinu-dve i na kraju shvatio da mogu komotno da preskočim tu tehnologiju između. 🙂 Posebno što je PHEV polovnjacima izvađena duša, nije bio nijedan ispod čuvenih "160.000" km da mi se uklapa u budžet, dok EV (sa manjom baterijom) po prirodi prelaze drastično manje.

Čuvene Excel kupovine.
Uživanje 0 bodova.
100 ljudi, 100 ćudi, izgleda. Meni je Excel kupovina maksimalno uživanje, napravio sam tabelu i poredio razne modele, dodeljivao sam im poene za različite oblasti koje su mi važne. 😊

Poslednja izmena:
Čuvene Excel kupovine.
Uživanje 0 bodova.
Čovek je tražio matematiku, to sam mu i dao. Meni da je to najbitnije, sada bih prenosio iskustvo o njemu.

Umesto njega, kupio sam auto koji mi se svidja i koji me "radi", a ne koji sam izračunao.

@mnt to sam više gledao za potrebe mimo posla, da mogu nešto da napunim i za sat, dva da imam po gradu.

Шуко није адекватан, у Норвешкој је и забрањен за редовно пуњење е-возила. Ал’ добро, у држави где се дпф изнајмљује за технички не сумњам да ће да се штеди на кабловима и прикључцима за пуњење. Бајо мој…

@mnt. Ти си изгледа прескочио део теме где смо лепо објаснили ово што Митар помиње. То што добијеш уз ауто је "Emergency charger" и ништа више. То је за све само није за редовно пуњење аута, нити хибрида нити електро. Не да ми се опет писати о томе, претражи тему, али свакако сам желео то што си написао истаћи да те неко случајно неко не би послушао. Причало се о заштитама и изазовима са овим типом потрошача у мрежи итд.

Ја јесам отписао хибриде, али то сам само ја, не мислим да требају сви. Имаш проблеме из оба света, маленог бензинца, и батерију са гомилом циклуса. Али није то тема овде.
@mitar1982 мене само страх кад се то са електо возилима у Србији омасови. Отац ми је школовани професионални електричар у пензији, шта се он све нагледао, какав менталитет има наш човек, шта ту све појединцима паде на памет, да ти се памет заврти. Како људи за глупост ризикују своје и животе ближњих. Са таквим менталитетом и електоаутима, негину нам опасне ситуације.

Nema apsolutno nikakvog sigurnosnog problema sa šuko utičnicom kod novih instalacija sa žicom dovoljnog prečnika.

pa ono sto se prodaje i na amazonu...sve su to kinezi.
ali rade posao.

Ima ih puni oglasi, ima na aliexpresu, ima cak i na temu...i rade normalno.

Nema apsolutno nikakvog sigurnosnog problema sa šuko utičnicom kod novih instalacija sa žicom dovoljnog prečnika.
Aha, javi se kad ti jednu kišnu noć dok punis pukne grom u blizini, ili baš u tvoj gromobran i šta je bilo sa elektronikom u kolima😉

Ма немој му ништа писати, писали смо...нека претражи тему.

Иде то бајо мој и са мањим пресеком, само ставиш јачи осигурач. Да не искаче без потребе.

A primetio sam da mnogi upadaju u zamku da nikako ne sme da se nešto poboljša ako se prvo ne poboljša nešto drugo što je bitnije. Naravno da imamo više problema sa zagađenjem vazduha iz drugih izvora, ali to ne znači da nemamo problema sa zagađenjem od SUS vozila i da ne treba ništa na tome da se radi, jer "prvo" mora nešto drugo da se reši. Ne mora ništa prvo, nek se sve polako rešava kako i koliko može, sve znači.
E morao sam ovo da citiram i potpisujem svaku reč.

Иде то бајо мој и са мањим пресеком, само ставиш јачи осигурач. Да не искаче без потребе.
Ma šta jači osigurač, deblja licna i teraj!!!

• Like
Reagovanja: mnt
A jeeestee, sad ne može šuko punjač.

A i u Tesli ga prodaju i to bez disklejmera, tipa pazite se groma, a i bez groma baterija će vam trajati 17km posle samo 6 dana punjenja ovom alhemičarskom metodom.

Ispade u Srbiji sve kameno doba, pa ne valja ni šuko.

• Like
Ispade u Srbiji sve kameno doba, pa ne valja ni šuko.
Ниси добро разумео, у Норвешкој не ваља шуко, у Србији је добар. Шале на страну, кад се већ планира уштеда од не знам колико хиљада евра онда треба испланирати и уредну инсталацију за пуњење е-љубимца.

Napisao sam već negde na temi....

EV punjenje je u praksi, vrlo redak potrošač koji će kontinualno vući maksimalnu snagu utičnice, satima.

Klasičan monofazni šuko deklarativno, može da daje 16A, što mu dođe 3.5-3.8kW, zavisi koliki vam je trenutni napon.

Međutim, bude tu problema ako ga opteretite 16A satima neprekidno. I ako predpostavimo kvalitetne 2.5mm kablove u zidovima, mora biti i zaista kvalitetna utičnica, veze u razvodim kutijama i na tabli...

...i opet sam viđao nagorele utičnice i utikače kada su dugotrajno opterećeni sa maksimalnom dozvoljeno strujom. Da ne pričam kako se ponašaju šuko utičnice od 200-300din, koje su defakto, standard na našem tržištu. .

I onda se još uvek i svuda nađu duduci koji razvlače produžene kablove (na ponekima lepo piše tipa max. 2kW i slično...), pa ih nastavljaju jedan na drugi, ili ostave deo smotan na koturu, i slične egzibicije.

Recept za katastrofu.
Nije loše imati PP aparat u blizini takvih korisnika.

Sad ste me skroz zbunili sa ovim punjačima.
Hajde pitanje za one koji stvarno imaju EV. Da li imate kući punjač, koji, koliko ga često koristite i kako?
Ako treba da platim 1000€ za punjač to mi nije veliki trošak u odnosu na EV koji košta 30x više. Čak i ako se dobija samo malo veća brzina punjenja, to po meni vredi dodatni trošak. Pogotovo ako planiram da ga koristim više godina.

Koristim Shrack i-CHARGE 22KW wallbox koji je oko 113k din. Dosao je zajedno sa garaznim mestom namenjenim za EV. U 99% slucajeva, auto se puni po jeftinoj struji.

Stvarno ste svašta nabacali u zadnjim komentarima...

Hoćete EV a bojite se struje i udara groma i kiše 😏

Naravno da se podrazumeva da instalacija treba i mora da bude ispravna i za veš mašinu ili što reče čovek TA peć jednako kao i za EV nema tu razlike što se tiče tehničke ispravnosti.

Drugo svi ti punjači čak i kineski najjeftiniji su pametni, umeju da prepoznaju greške u instalaciji, zamenjene nulu u faze, komuniciraju sa elektronikom vozila i prosto neće da pune ako nije 100% sve stabilno i ispravno pa ma kako vi pokušavali da nabudzite produžni kabl ili ekser koji neko pominje...

Jednostavno neće da puni tako.

• Like
Treba samo sve najjeftinije rokati. Sta fali puniti veliku bateriju na autu 10 godina na suko, bitno da ROI bude sto kraci. Ako izgori nesto ***, idemo dalje.

Нема смисла да се понављамо сваких 20 станица теме, због два-три трола која мрзи да прогуглају, претраже тему и мора по сваку цену да буду у праву. Објашњено је и за тај шуко кабл који прати уз ауто да је то ”emergency" пуњач који не треба да се користи сакодневно, рекли смо да су озбиљне државе ревидирале и стандарде и правилнике о нисконапоснким инсталацијама сходно новим изазовима везаним за пуњење електоаута. Неко ревидира стандарде и уџбенике који се ревидирају једном у 20 година, а Пера и Мића само кажу ма ”да се ја питам ја би аутобус протерао овуда”, терај то, купуј само пуњач кинески од 100еура он ће да те зашитити од свега - само неће од сопствене глупости.

Људи моји, чему да се надамо ми као народ. На једног разумног и трезвеног дође 20 ових што би ”да се они питају протерали аутобус овуда”. Ово мислим генерално, не за ову тему и форум. (на овој теми и форуму фактички има пуно нормалних људи)

Inace, ko je zaista u materiji zna da se za 11kw opterecenja koristi kabl minimalnog precnika 5x4mm i to treba da je spojen direktno na distributivni blok ili razvodni orman. Ovde mnogo ljudi iznosi netacne tvrdnje, a ove stvari nisu sala i mogu nekog kome se dopada sto kraci ROI (a takvih je mnogo)da dovedu u opasnost.
U svim normalnim zemljama, u propisima se trazi posebna fid sklopka samo za punjac i poseban osigurac.

Још један битан моменат, барем овде у Норвешкој, је осигурање куће и аутомобила, ако недајбоже дође до неке хаварије неће им бити тешко да провере шта се десило, па ако се испостави да си пунио ауто преко шуко-а можеш од њих очекивати само пуно среће у санацији штете или у горем случају и покривање штете трећим лицима ако је дошло до тога.

@piccasso Писало се о томе детаљно, пре једно 30-40 страница на овој теми. Свакако ако није на одмет да се опет напише ако те не мрзи.
У Норвешкој је то бавезно, али овде је стадард што се тога тиче висок. Овде у стамбеним зградама сви су ”осигурачи” једна форма фидеове склопке(Jordfeilbryter), јендополног класичног осигурача и нема.

Ја лично сам написао када сам наручио Hyundai Ioniq EV пре 9 година стигао је са тим ”emergency" шуко пуњачем који си могао сетовати на 16А 😵
После, када су схватили да то не сме да се ради, сви смо вратили те осигураче и добили нове који су били ограничени на максимално 9 или 10 А, ако се добро сећам.

Проблем постаје озбиљан ако му се не приступи системски. Онда се, као што поједини колеге у овој теми предлажу, све сведе на „ма то је као ТА пећ, стави само индустријску утичницу 32 А и терај“.

Прави приступ креће од врха: државно регулаторно тело треба да препозна нови изазов, да погледа шта су друге земље и организације већ урадиле по том питању, па да сагледа сопствени енергетски систем и прилагоди одговарајућу EN норму нашим условима.

Затим се то спушта на ниже нивое – на фирме, стручне и образовне установе – док се на крају не ажурирају стандарди и уџбеници. Тиме се обавезују продавци и произвођачи опреме, електроинсталатери и осигуравајуће куће. Тек тада прича постаје заокружена.

П.С. 101% сам свестан да ово у Србији није могуће. Нама падају надсрешњице, путеви се одроњавају, новопуштени тунели се затварају...корупција нас изејда. Нема шта знаш, него чије си партије члан. Хтео или нехтео као човек да се бавиш политиком она се бави тобом, поготово нус појаве политике као корупција утичу на многе животе негативно. Али то значи да ви сами морате да пазите о сопственој безбедности. Велика је вероватноћа да ваш електричар не зна шта је све потребно да би се безбедно инсталирао кућни AC пуњач.

П.С.С Сви смо ми селектори, нападачи, тенисери, водоинсталатери, електричари...Дође да ти изглетује и окречи, да ти понуду да ти ”исповезује и струју”...”ма то је мачији кашаљ” 🙂

Poslednja izmena:
Inace, ko je zaista u materiji zna da se za 11kw opterecenja koristi kabl minimalnog precnika 5x4mm i to treba da je spojen direktno na distributivni blok ili razvodni orman. Ovde mnogo ljudi iznosi netacne tvrdnje, a ove stvari nisu sala i mogu nekog kome se dopada sto kraci ROI (a takvih je mnogo)da dovedu u opasnost.
A kako drugačije može i treba biti izveden trofazni priključak?

Preteruje i jedna i druga strana koja od toga pravi raketnu nauku.

A kako drugačije može i treba biti izveden trofazni priključak?
Зависно од функције, типа прикључка, дужине вода, начина полагања, типа заштите. Није ракетна наука али и најједноставнију инсталацију треба извести по правилима. Резултати тог “па шта” багателисања и ниподоштавања свега и на свим нивоима је и довело до тога да је живот и окружење у Србији такво какво је.

Изгулао сам неки линк није лош - ЛИНК. Изворно је на норвешком, али има горе десно у углу да се изабаре енглески, има корисних информација.

Још један битан моменат, барем овде у Норвешкој, је осигурање куће и аутомобила, ако недајбоже дође до неке хаварије неће им бити тешко да провере шта се десило, па ако се испостави да си пунио ауто преко шуко-а можеш од њих очекивати само пуно среће у санацији штете или у горем случају и покривање штете трећим лицима ако је дошло до тога.
Ovde niko i ne uplacuje osiguranje kuce, a kasko tek poneko ko kupi novo vozilo 😀

Salu na stranu, ko kupi EV ne treba da stedi na njegovom punjenju i puni na obicnoj suko uticnici. Ne mora onaj wallbox od 1000eur, postoje jeftinija a sigurna resenja. Platite elektricara da vam izvede priljucak kako treba, to se ionako jednom radi i posle toga si miran mnogo godina.

Nazad
Vrh Dno