Postoji i jedna imenica srednjeg roda koja se završava na A: “DOBA”.Imenice koje se zavrsavaju sa A su zenskog roda u srpskom jeziku.
TA ALFA
TA TOYOTA
Neces reci
TAJ TOYOTA
TAJ ALFA
Ko je probao švajcarski SBB taj zna šta je uživanje vozom, ne samo za turistička putovanja nego i za odlazak na posao. Ali kod nas nema vizije za tako nešto, samo "koliko sam ja tu dobar" politika.A možda i ja kao ljubitelj vozova nisam objektivan, pa grešim kada smatram da je železnica najbolja investicija društva koje želi čistiji transport![]()
Sve suprotno od istine... Ali važno da si se ti nasladio. Nikad mi neće biti jasni ljudi koji su protiv novih tehnologija.Pogledajte prilog 331760
A da se ne zaboravi da na niskim temperaturama baterije elektricnih vozila gube i do 40% svog kapaciteta.![]()
To naravno nije moguće sa tehnologijom koja ne proizvodi izduvne gasove.Stuck in their cars overnight, 22 people died from cold or carbon monoxide poisoning from exhaust fumes. Among them were 10 children.
Svake zime je Beograd najzagadjeniji grad u EU. Zbog auta? Ne, vec grejanja.
Pa ajmo onda svi na struju da se grejemo, to je eko, cisto i... Oh wait....
jer struja može da se generiše na mnogo načina, za razliku od benzina koji možete samo da kupite na stanici. Npr. ako se baterija skroz potrošila, možete da zamolite vozača ispred da vas šlepuje samo 500m ili kilometar i imaćete dovoljno % da stignete do najbližeg punjača, jer se baterija dopunjava šlepovanjem tj. okretanjem točkova i elektromotora.![]()
Klasika, čim neko ostane bez argumenata, odmah ide lični napad. Kakve veze sa bilo čime ima koliko neko od nas ima godina? Zamolio bih da se diskusija drži teme, a ne da se polemiše o ličnim karakteristikama članova foruma.Tako mlad a tako lepo spinuje! Politika za tebe decko o'ma! To je trazen kalibar u odredjenim krugovima.
Problem je sto vi mladuncad smatrate da sve sto ne novo aka nova tehnologija, da je to automaCki dobro i napredno. Prc, nece da bidne a i ne mora da znaci...
Naravno da je grejanje na struju čistije, mora biti, po definiciji, zato što se struja može dobiti na čiste načine. Ali čak i ako se dobija iz termoelektrane (a otkud ti znaš da se ja ne grejem na Đerdap?), ta termoelektrana manje zagađuje, jer ne purnja direktno u mikro okolinu gde ljudi žive, a i ima bar kakve-takve filtere. A kad komšije u kućama oko mene zapale neke kancerogene materije, direktno mi to ulazi u nos, a termoelektrana udaljena kilometrima od mene sigurno ima značajno manji uticaj.Svake zime je Beograd najzagadjeniji grad u EU. Zbog auta? Ne, vec grejanja.
Pa ajmo onda svi na struju da se grejemo, to je eko, cisto i... Oh wait....
Isti problem ces imati kada pocnu da se kotrljaju vise ev vozila na ulicama.
Jer boze moj, ev je "ekolosko" vozilo i to samo zato jer je termo elektrana daleko i ne vidis koliko je uglja sprzila da bi ti bio ekoloski napredan. To je problem.
Apsolutno tačno. Ali ja sam pisao o ekstremnoj situaciji, koja se nekome neće desiti nikad, a nekome možda jednom u više godina. Uopšte nije problem vući EV par kilometara dok regenerativno koči, evo primer u praksi:EV vozilo koje vuče drugo EV vozilo i pritom je drugo EV vozilo u stanju regenerativnog kočenja, to samo znači bespotrebno veći utrošak energije za prvo EV vozilo, jer mora i da savlada regenerativno kočenje drugog EV vozila.
Ne znam kako ocekujes da te pored ovakve izjave neko ozbiljno shvati?Ali čak i ako se dobija iz termoelektrane (a otkud ti znaš da se ja ne grejem na Đerdap?), ta termoelektrana manje zagađuje, jer ne purnja direktno u mikro okolinu gde ljudi žive, a i ima bar kakve-takve filtere
Sve suprotno od istine... Ali važno da si se ti nasladio. Nikad mi neće biti jasni ljudi koji su protiv novih tehnologija.
Klasika, čim neko ostane bez argumenata, odmah ide lični napad. Kakve veze sa bilo čime ima koliko neko od nas ima godina? Zamolio bih da se diskusija drži teme, a ne da se polemiše o ličnim karakteristikama članova foruma.
Nuklearka ima rok trajanja, stare su imale oko 30-35, novije do 50 god.Gase 24 nuklearke zbog zasto? To je valjda najcistija energija za koju znamo.
Msm ne kontam zasto se gase 24 nuklearke a onda se gradi 8 novih![]()
Očigledno sam zaradio određeni broj lajkova na porukama, dakle možda me je neko ozbiljno shvatio (ma jok, i oni su sigurno "glupi klinci" pa zato lajkuju). A s obzirom da se oko jedna trećina električne energije u Srbiji generiše iz hidroelektrana (izvor), šta sam mogao pogrešno da izjavim? Kako ti možeš da znaš da li se ja u ovom momentu grejem na hidro energiju ili na termo energiju? Stalno ti argumenti kako je struja prljava u Srbiji, ali nije sva, nego dve trećine. Druga stvar, naravno da termoelektrane imaju efikasnije iskorišćenje energije u odnosu na prosečno domaćinstvo, isto važi i za filtere. Tako da, umesto što samo napadaš lično ("kako neko može ozbiljno da te shvati"), zašto jednostavno ne odgovoriš argumentovano tj. konstruktivno napišeš šta je to što sam loše napisao, da me ispraviš, da bih mogao da naučim, pošto sam po vama mlad (a nisam). Kako vi starci mislite da prenesete znanje mladima ako ste tako zadrti?Ne znam kako ocekujes da te pored ovakve izjave neko ozbiljno shvati?
Zamolio bih moderacioni tim @PJ da upozori ili kazni ovog korisnika s obzirom da je prekršio opšta pravila foruma:Naravno da je bitno koliko imas godina, da možemo da malo prilagodimo nivo diskusije tvojim kognitivnim sposobnostima.
U skladu sa prethodnom tačkom, zabranjeno je vređanje drugih članova foruma. Pod vređanjem se podrazumeva i ismevanje drugih korisnika zbog njihovog neznanja, neobaveštenosti i slično.
Ovo oko vodonika kao goriva za vozila je otprilike kao nuklearna fuzija: biće za 15 godina evo već 30 godina.Pa čekaj sine moj, kako sad ovo!? Prvo ja kao retrogradan/kapicaodfolijenaglavi i pljuc na čika Martija a posle kad ja vratim pljuc, koji je naravno veći i zeleniji jer sam mnogo stariji, onda kmee kmee... Naravno da je bitno koliko imas godina, da možemo da malo prilagodimo nivo diskusije tvojim kognitivnim sposobnostima. To se zove uviđajnost!
Voleti tehnologiju i tehnički napredak je OK, ja sam erli adopter svega što postoji a vezano je za digitalno, od ZX81 pre 40i kusur godina, do digitalnog zvuka i digitalne fotografije, što će reći da baratam tehnologijama pre nego si bio apstraktna misao u glavama svojih začinitelja.
Problem sa vama nubićima je što ste "nove tehnologije" zaodenuli sa kvazireligijskim stavom, odbacivši mogućnost svake kritike i kritičkog razmišljanja. Imate svoje gurue (pu, pu, pu da se ne povampiri vračarsko-čikaški mesija) i sve što vam apostoli tipa Mask i slični "nezavisni vizonari" vrlog novog sveta kažu, vi gutate ko klinci komunizam pre 100 god.
Nuklearka ima rok trajanja, stare su imale oko 30-35, novije do 50 god.
Ne da nije cist oblik energije nego, na stranu nuklearni otpad.
Ono što neće da kažu je da posle roka trajanja sledi demontaža NE a to kosta 1.5-2x cene izgradnje nove u vreme demontaže. Sve što se demontira tretira se jednako kao nuklearni otpad, tako mora da se storidžuje. Pakao kako god da okreneš.
Struja će, kao i svi energenti otići pod nebo, a EV@litijumskebaterije je samo faza otimačine dok se ne dođe do vodonika, što će reči za oko 15 god koliko ja pratim, a pratim, stvari.
U međuvremenu šišaj ovce, puni račune uticajnih Jutjubera sa šuškama, i gledaj kako se ista ekipa smeje opštoj gluposti!
EDIT - da napomenem, tako vreme došlo! Ljudi su bili na Mesecu, vakcinisan sam 3x i Zemlja nije ravna! OK!?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari