Šta je novo?

Eksterni utp kabl

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba da razvucem lan kabl (eksterni stp - samonoseci, zica kroz njega) izmedju 2 kuce udaljene nekih 50-60m... Nigde na netu ne mogu da nadjem neku specifiaciju za neki takav kabl... Kada kazem specifikaciju, mislim na max duzinu kabla izmedju 2 tacke kacenja odnosno Izmedju 2 bandere... da li mogu da razvucem taj samonoseci kabl direktno izmedju kuca (50-60m) ili mi treba jedna, dve, pet bandera izmedju?

Ovi nisu postavljali bandere. :)

Dobro pitanje, svakako!

ma da, ali moram da znam koliko moze da visne taj kabl na vrucini ili pod snegom jer ga razvlacitim preko puta kojim idu kamioni (zemljani put u vikend naselju, nije bas da svaki dan idu kamioni ali prodje tu i tamo po koji)... pa zato ne mogu tek tako da ga razvucem... a verujem da bi moglo na 50-60m bez bandere da se razvuce, samo nemam nameru da ga razvlacim posle prvog prolaska kamiona ;)

Nisam nikakav građevinski stručnjak, ali ako ćeš kabl razvući preko puta... Kao laik, rekao bih da treba bar 2 bandere staviti, po jednu sa svake strane puta, kabl kačiti na visinu od 5 m? :oops:

Sačekaj još neki - bolji - odgovor.

Možda ovo?
Imaš i mogućnost WiFi sa direktnim/sumerenim antenama.
Za Cat5e, max daljina je 100m +10m kombinovano na oba kraja za patch.

nisi procitao sta sam pitao... :)

nasao sam montera koji radi za telekom... kaze da oni montiraju externe utp kablove sa tackama u kojima su pricvrsceni (banderama) na razdaljini od 30m... kaze da su stavljali i na 40m ali da je praksa 30m...
kabl vezuju zazteznim hvataljkama za kucu/krov/banderu

Ako imas dobre stubove / ankere, ne vidim nikakav problem.
Sajla će izdržati sigurno, a mesto gde ćeš kačiti...
Što bi se rekli, koliko para, toliko muzike.

Sto se tice hladnoce i vrucine, nama je najobicniji UTP kabl bio godinama razvucen izmedju dve kancelarije spolja, nekih 40m i nikad niti jedan problem, ustvatri jos uvek je, verovatno, sad 10+ godina. Ja bih razvukao sajlu i pre toga montirao prstenove, kroz koje bih provukao kabl.
Amazon ima more eksternih UTP kablova.

Prilozi

• Screenshot_20211031-131714.jpg
    Screenshot_20211031-131714.jpg
    119.7 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Vrh Dno