Šta je novo?

Eksterni HDD

Za ~8500 din imas Transcende od 500GB.
AV i ostale programe instaliras na sistemskom disku, na externom nemaju svrhu niti mogu da rade onako kako je zamisljeno.

crkavaju diskovi i ovako i onako i u kucistu i u ext kucistu i sama ta ext kucista... nema pravila, samo sreca... kad kupis disk u kucistu, pa crkne, ili se oprostis od garancije (ako iscupas disk pa radis recovery kriticnih podataka) ili se oprostis od podataka (ako nisu kriticni). ako kupis odvojeno disk i kuciste, uvek ima sanse da ce bar jedno da prezivi |))

Ja trenutno imam 2x2.5 sata diska (jedan mi je ostao kad sam stavio ssd u lap, drugi sam koristio u prethodnom lapu), pa mi kupovina celog ext diska nije bila opcija... uzeo sam chieftec black box i prezadovoljan sam... imam i jedan malo socijalniji coolink, njime bas nisam toliko zadovoljan (vise se greje, ne deluje ni blizu robusno, nema esata), ali radi posao...

imamo sluzbenog transcenda, gumenog, i on je fenomenalan... preziveo je uhh svasta... ali se ne zna unapred koji je disk unutra, pa znam primerke koji su i spori i riknuli posle dva dana itd... no ipak kao dzepno resenje ovaj transcend mi je prvi izbor.

Imam jos i maxtor one touch 1tb i 750gb... njih sam uzimao na rasprodajama u italji... kolegi je jedan crkao i mozemo da se slikamo sa njime jer smo ga rastavili, a podaci nisu dovoljno bitni da ih saljemo na profesionalni recovery...

tako da bih za stacionarno externo resenje uzeo posteni 3.5" rack i samsunga f2 od 1.5

Sve ovo pitam jer se razmishljam oko veceg hdd-a, wd green npr, i tt max4 reka sa ventilatorom 8-com. S tim shto bih taj hdd sa sve rekom ponekad vukljao kod drugara radi besplatnog multimedijalnog sadrzaja. Pa me interesuje kako se 3.5" hdd sa dobrim rekom nosi protiv dzepnih varijanti ext. hdd-ova po pitanju trajanja i performansi?

Najbolje resenje je ko sto rekoh gore samsung eco f2 + moze bas taj rack (samo obavezno varijanta sa esata, ventialator nije obavezan)...

svi ti dzepni su 1) sporiji, 2) losije hladnjeni (ovaj black box), 3) generalno nisu predvidjeni da budu stalno ukljuceni...

tako da ako ces 90% da koristis disk kao stacionarni, a 10% da ga nosis, uzmi prvu varijantu... ako ti treba 80% da ga nosas, onda tek vredi razmisljati o dzepnim diskovima, ali opet ono sto sam rekao: ako crkne, a moze da crkne svaki, biras izmedju garancije i podataka.

Evo odlucio sam uzimam CM X Craft 350 i Seagate od 1 TB,sa ekstenog sam preso na duplo resenje koje je bolje...mogu da menjam ovaj koji mi se nalazi u gnezdu ubacim njega u rek i tako obrnuto i u nedogled :D

Nazad
Vrh Dno