Šta je novo?

Eksterni HDD 320 GB

G.Pikvik

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
319
Koliko u Srbiji kosta, 3.5, 7200 rpm?

Npr, iomega ili jefitniji..

Hvala

Eksterne 3,5" USB 2.0 ili firewire fioke su od 25 do 50€, a unutra možeš da ubaciš bilo koji hard disk. Kako je WD od 320Gb nešto sitno preko 100€, sračunaj sam.

😉

Idealna kombinacija: 1. CoolerMaster X-Craft HDD Rack, USB 2.0 ili (još bolje, ako imaš😀 ) eSATA model ~ 45 eura
2. Seagate Barracuda 320 GB, 7200.10 SATA-II, NCQ, 16 MB Cache ~ 105 eura

Sve ukupno, cirka 150 eura.
Ovo ti je trenutno ubedljivo najjača kombinacija!
Ako neko zna jaču, neka me demantuje.😉

Hvala..

Razmisljam da uzmem ovaj iomega, nasao sam ga za 110 eura.

Jos neki info?

Cena je fenomenalna za ceo paket, ako za 110€ dobiješ čitav eksterni disk. Iskren da budem, to zvuči krajnje neverovatno, posebno što je iomega. Proveri ti ponovo njegov kapacitet, da nije 32 kojim slučajem, a ne 320. 😉

Napiši i gde to ima, ako nije problem.

iOmega ext 320 za 110 eura, nov?:trust:
Ajd, pa reci, gde. Suvishe dobro zvuchi da bi poverovao, ali nikad se ne zna.
Inache, kupuj, kupuj, kupuj!!!!

Ma isto ti je.
Ovde tj u Srbiji je malo povoljniji ali je u nemachkoj ipak bolja garancija.
Nego samo jedna sitnica. Radovao sam se kad sam u hdd rack stavio prvi hdd od 4o gb e onda su krenula smaranja. Cela skalamerija sa sve odvojenim kablom ( ili napajanjem ) je nezgrapna i teshka. E ondak sve je palo u vodu kad je ispalo da svaki treci komp na kome treba da koristim isti ima 1.1 USB i aj zdravo prebacivanju filmova i bilo koje kolichine. . . . . . .

Kako sad ispada da je isto, a kolege od ranije se iscudjavale za cene..?

A to za 1,1 USB, jel bas toliko ne valja, za prebacivanje filmova i sl..?

Kao prvo, nije isto!
Cene hardvera u Nemačkoj su skoro uvek povoljnije nego u zemlji Srbiji, a naročito ako želiš nešto što nije konfekcija.
Što se tiče interfejza, to3a je u pravu. USB 1.1 je prevaziđen i do bola spor protokol, tako da ga zaobiđi. USB 2.0 je mnogo brži, ali ja bih ti preporučio FireWire ili eSATA. E sad, zavisi zašta ti treba hdd sa rack-om. Ako misliš da ga koristiš na svom compu (nećeš da ga seljakaš od compa do compa) gledaj da kupiš uređaj sa bar FireWire interfejzom (ako nemaš eSATA konektor na matičnoj, preskoči ga), s obzirom da je transfer stabilniji preko njega nego li preko USB 2.0.
Ako misliš da ga seljakaš, šta da ti kažem, bolji ti je USB s obzirom da danas u svetu skoro svaki (ako ne i svaki) comp ima ovaj interfejz, pa je tako kompatibilnost zagarantovana.

Anyway, kupovinu obavi u Nemačkoj (bolja cena, u najgorem slučaju ista, ali zato prava pravcijata garancija), a ovde dođi na druženje.

USB 2.0 radi odlično, tj. na samoj granici mogućnosti hard diska, tako da nema razloga komplikovati sa firewire. Obično ide oko 30 megabajta u sekundi sa dobrim hardom unutra. USB 1.1 će ići oko 0,7 megabajta po sekundi, što se svodi na isto kao da ni nemaš takav uređaj, pošto ga nećeš koristiti.

Eh sada ja imam 1.1 usb... a kako bi to funkcionisalo kada ga koristim za download, znaci zakacim ga na comp, i skidam fajlove na njega direkt, preko 1.1 usb, brzinama recimo oko 300 KB/s?

Završavaće ti posao u tom slučaju. Jedino aplikacija koju koristiš za download, pretpostavljam P2P, ako ne zahteva mnogo češljanja po tom hard disku, ali to ćeš teško saznati dok ne probaš. Ja sam ubeđen da će da radi.

Glupo je taj disk da ti stoji uključen stalno i da ti koristi za download, zato što se greje i postoji mogućnost otkazivanja (meni se desilo). Bolje ti je da samo završene dowloadovane fajlove prebacuješ na njega i da ga pališ po potrebi, zato što ćeš mu tako drastično produžiti radni vek.

Glupo je taj disk da ti stoji uključen stalno i da ti koristi za download, zato što se greje i postoji mogućnost otkazivanja (meni se desilo). Bolje ti je da samo završene dowloadovane fajlove prebacuješ na njega i da ga pališ po potrebi, zato što ćeš mu tako drastično produžiti radni vek.

Da, slažem se da je loše ostavljati P2P da svlači direktno na disk u fijoci jer tada disk radi bez prestanka, zagreva se a i čuje se. Primetio sam da, iako je uključen stalno, ovaj Xcraft gasi hard posle nekog vremena neaktivnosti što je po meni super - ne moram da škljocam na dugme pozadi, a opet se disk ne vrti non stop u pasivno hlađenoj fijoci, nije nešto vrela, ali je topla. S druge strane, povećava mu se spinup/spindown count, šta da se radi, težak je život hard diskova danas... :d

U vezi brzine, mogu da istestiram kako radi USB i FW XCraft, ovde kod mene nisam ni probao USB, sećam se da je kolega imao fijoku koja je u radu s više sitnih fajlova drastično padala u brzini prilikom rada preko USB, FW tek neznatno, so svaka preporuka za FW interfejs. Ne znam kako radi eSata, ali defintivno bih uzeo FW, dobro je da ima i USB zbog mobilnosti iako na netu obično kažu da su native FW only fijoke još malo brže.

Poslednja izmena:
E ja sam uzeo tog XCrafta pre nedelju dana, i nisam još stigao da ubacim hard u njega 🙁 danas uzimam jednu 250-icu pa ću da javim utiske.

U vezi toga, obradovala me vest da Xcraft gasi hdd posle određenog perioda neaktivnosti, srećan sam 🙂

Evo ubacio 250-icu, i na kompu na kome standardno radim, pustio sam da se kopira 25GB i prosečan transfer rate je 25MB/s.

S obzirom da je formatiranje trajalo oko 1h (nisam išao na Quick, već na običan format), i da je kopiranje trajalo neko vreme, kutija se ugrejala-dobro, nije da ne može da se drži ruka na njoj, ali ipak prilično.

a kako stoji stvar sa slusanjem muzike sa externog hdda?

I na kraju , da rekapituliramo, jel zna iko koliko izadje iomega od 320 GB externi hdd?
Ovde ima i od 500 GB za 180 🙂

aha , posto sam neupucen bas u hdde, po cemu je ovaj bolji od iomege?

osim 3 Gbps, to sam skontao 🙂

Nazad
Vrh Dno