Šta je novo?

Eksterni hard sa sto duzom garancijom

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Moze li mi neko preporuciti eksterni hard disk sa sto duzom garancijom, vecom od 2 godine?
Gledao sam kod Toshibe, znam da obicno ponekad oni nude za neku robu i po 5 godina, ali hardova nema sa tolikom garancijom. :(
Hvala unapred.

koji kapacitet? preferiraš nekog proizvođača? USB 2.0 / 3.0? 2.5" / 3.5"?

1tb ili 2tb, usb 3.0, 2.5". Proizvodjac je nebitan, samo da traje sto duze. :)

Ja više volim da kupim hdd po svom izboru i da ga ubacim u USB fioku, nego da kupim upakovan disk.

Zašto:

1. kod eksternih diskova često zna da strada USB kabl (koji zna da bude težak za nalaženje kod USB 3.0) ili se polomi sam konektor na disku (ako imaš nepažljive slonove u okolini koji znaju da prođu i zakače kabl). Ti kvarovi ne spadaju u garanciju, tako da kod eksternog diska moraš da se snalaziš, ovako samo zameniš fioku drugom, što je daleko jeftinije.

2. SATA 2.5" i 3.5" sa 3 i 5 godina garancije nije problem naći, dok eksterne jeste.

3. gotovi ekterni diskovi obično nisu pravljeni za lako otvaranje, dok USB fioku lako mogu da iskoristim za spašavanje podataka sa nekog drugog diska.

Ja sam uzeo transcend onaj 25h3 ljubicasti sa 3 god u e firmi. Sam transcend daje garanciju od 3 god,bezobrazluk je sto druge fie svojevoljno spustaju na 2 jel im se moze po zakonu. Pre tog sam imao isto transcend samo m model i radio je 5 god bez problema, 100% bio u sentinelu ok kad sam ga prodao skoro! Preporuke za transcend,najjeftiniji a radi posao

I ja glasam za kupovinu 2.5 harda, pa da sam ubacis u kejs. Duza garancija i prakticnije je na vise nacina.

Kako duza garancija, ne znam da ima neki od 2,5" sa 5g garancije, da znam uzo bi ga a ne bi danas narucio u e*** wd-externi od 1tb.
Razlika u ceni 1-2rsd u odnosu na sam hdd a svi wd externi su me do sada sluzili odlicno i ovaj ce samo kao bacup hdd za slike, porodicni video i dokumente...

WD Black od 2.5" ima 5 godina garancije, ali si ograničen na kapacitet od 750GB.

Imaš 2.5" WD Red od 1TB i on ima 3 godina garancije.

Inače ne bih nikad kupio nove 2.5" WD diskove, od kada sam video da u njih ne ide standardni SATA disk. Elektronika na disku uopšte nema SATA konektor, direktno je USB na elektronici diska - u prevodu zezneš konektor i šansa da izvadiš podatke je nikakva, plus nema šanse da nešto ispeglaš sa HDD Regeneratorom ili sličnim programima.

Poznanik mi je pre nekog vremena doneo jedan takav WD, polomio USB konektor, a trebali su mu podaci. Ja rekoh nema problema, garancija ti je ionako otišla, samo ćemo hdd da prebacimo u drugu fioku i to je to. Otvorim kučište i imam šta da vidim - USB direktno na elektronici, a kada je on nategao konektor pukla je sama štampana ploča i nije bilo šanse da lako iščupam podatke. Uspeli smo da prelemimo nekako privremeno, držalo je pod nekim uglom dok nismo iščupali podatke, posle sve komplet u kantu.

Sa fiokicom i klasičnim SATA diskom nema šanse da ti se tako nešto desi, tačno znaš šta je unutra, garancija fioke i hdd-a nisu povezane, a ako crkne elektronika fioke ne ostaješ bez podataka.

wdext.jpg

Poslednja izmena:
Da, ovo jeste "specijalitet" WD-a još od poodavno.
I ja sam pre par godina isto tako prošao kada sam hteo da zamenim hard disk u passport-u većim...prc, ne može, bio zalemljen usb na štampanu ploču, tada sam i prvi put video tako nešto.
Od tada nikad WD, a bolje je ovo što mighty savetuje, dobar case + hard disk i nema glava da te boli.

Imam USB3.0 kuciste ali u njega moze samo 2,5" hdd od 9,5mm ...
Taj crveni koliko je debeo?
Odo ga potrazim i sam...

WD RED 1TB 2.5" je 9.5 mm.

Pazi samo pre kupovine, poznati lanac radnji u vlasništvu Al**-ija na sajtu pokazuje da ima 2. god garancije, iako uvoznik (Kim***) daje tri godine i na WD sajtu stoji da je 3 godine, tako da budi siguran da te ne zakinu za godinu dana garancije.

Nazvah nekoliko radnji i niko nema wd crveni 2,5" od 9,5mm debljine (WD10JFCX)... a i cene su mu bile oko 8-8,5k rsd

Medjutim desilo se nesto zanimljivo :)D) pojeftinio 300rsd "onaj moj" wd externi (WDBZFP0010BBL-EESN) sto sam rezervisao... sad je 7999rsd.

Zna li neko koji je hdd u External HDD 2.5" 1TB WD WDBZFP0010BBL-EESN ?
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=1000#Tab1
Garancija mu je 3g pa pretpostavljam da je u njemu bas WD RED WD10JFCX ...
Da li je moguce da u njega stavljaju neki plavi ili zeleni hdd i da daju na citav uredjaj garanciju od 3g ?

Koliko vidim po netu u My Passport Ultra ne stavljaju crvene, plave, zelene...

Stavljaju one njihove diskove sa elektronikom koja na sebi ima USB, bez SATA porta.

Pošto sami proizvode i HDD i sve oko njega, mogu da daju onoliko garancije koliko hoće.

Mani duzina garancije "znaci" kvalitet i pouzdanost aparata... :D
A i ti "nepotpuni" hdd u pasportima moralo bi da su od neke te 3 vrste , sam bez potpune elektronike kao za klasicne desk hdd...

Poslednja izmena:
ccc, kakvu glupost su izmislili. pa koliko onih IOPS-a moze kroz USB?

Evo ga WD My Passport Ultra od 1TB (USB3.0) http://forum.benchmark.rs/showthrea...ssport-Ultra-1TB-WDBZFP0010BBL-EES-(-USB3-0-)

Kojim softverom predlazete da se radi backup ?
Treba mi takav sofver kojim cu ja da odredim sta da se kopira i nakon toga svaki put da usporedi foldere i fajlove u njima i da samo prebaci one sto su novi, sto su dodati nakon poslednjeg backup-a...
DSynchronize, a od paid softvera GoodSync.
Ima ih još, za ono osnovno što tebi treba poslužiće dosta njih.

Takvi programi za backup dolaze uz dobar broj eksternih USB diskova. Mana im je sto cesto rade samo sa diskovima tog proizvodjaca.

Pozdrav

Na greskama se uci, na sopstvenim pogotovu :(. Posto sam zeznuo disk na kom su bili izuzetno bitni podaci, a bekap disk nemam trazim preporuku za eksterni disk od 500gb? Izvadio sam deo podataka na par fleski, ali nemam vise na sta :(. Disk ce sluziti samo za bekap i bice kacen na komp 2-3 puta mesecno i kapacitet od 500gb mi zavrsava posao.

Zbog hitnosti uzet Silicon Power A60 500GB, nije imalo nista drugo u radnji.

Vrh Dno