Šta je novo?

Eksterni hard disk vs. gomila DVD\DL diskova

hdd kosta 10din/gb, dvd kosta oko 5din/gb...
zauzece mesta, jednostavnost upotrebe i organizacije, brzina itd... po meni vise nego opravdava cenu...

Uze mi rec(i) iz usta :D

P0pizde0 sam vise od przenja diskova i manipulacije sa istim.

DVD-ove, uz HDD, treba koristiti samo za bitne stvari :trust:

hdd kosta 10din/gb, dvd kosta oko 5din/gb...
zauzece mesta, jednostavnost upotrebe i organizacije, brzina itd... po meni vise nego opravdava cenu...

HDD (WD 640 GB, Seagate 1.5TB) kosta 8.2 din/GB, DVD kosta 3.7 din/GB

Nije stvar u ceni, jednostavno, nego u tome da ako mi se posle godinu-dve-tri sadrzaj narezanog materijala na hdd menja, samo ga obrisem (divx zamenim sa HD filmom, mp3 zamenim sa flac-om). A kako to da uradim sa DVD-om? Mogu samo da ga cuvam za uspomenu ili da ga nekom poklonim ili da se bacim na ulicnu prodaju :d

Poslednja izmena:
Čuvao bih ja sve na HDD, kad bih imao neki što će se prodavati za 5 godina :)

Prestao sam da režem DVD za arhivu, već povremno dokupim/zamenim neki HDD.

Jedna od prednosti HDD-a je i što prilikom pretrage uvek možeš da upotrebiš quick preview :)
Nešto odgledaš i ukapiraš da je loš snimak, ili ortodoksna glupost => shift+del

Pored navedenih minusa, nekome može da bude smor i to što je potrebno narezati film na disk, da bi se odgledao na standalone player-u, ali dok odem dole po grickalice i sl, disk bude narezan. Imam RW 8x koji koristim samo u tu svrhu. Sve češće playeri imaju i USB.

Neadvno sam uzeo nov HDD za oko 9din/MB i računao sam da je to u rangu DVD diska....a po vašem pisaniju vidim da im je cena poprilično pala...

Air Jordan, Blue Ray ima jako male šanse da postigne cenu koja će biti konkurentna ceni HDD-ova po jedinici kapaciteta. Cena će im neminovno padati, ali i kapacitet HDD-ova će rasti.

Ja sam naceo zadnje pakovanje Verbatima i gledacu da uzmem WD6400AAKS i neki IEEE 1394 externi rack.

Dok ja namestim sve sto Nero treba da nareze, pa dok on to nareze i verifikuje, pa dok ubacim u katalog, pa dok odlozim, mogao bih 20x vise podataka da prebacim na HDD.

Ako mi nesto vise ne treba, DVD mogu samo da bacim, dok HDD ipak moze ponovo da se iskoristi.

S druge strane, taj HDD ce vec sledece godine biti prastara tehnologija, ali onda ne moram da ga koristim za sistem, vec samo za back up, mada ce raditi sve sto mu naredim ;)

Po meni se veca pocetna investicija u HDD isplati, jer se stede vreme i zivci, a i novci u extremnim slucajevima ;)

a i sta da cuvate koji djavo filmove tipa neki divx od 700 mb kad ga mozete skinuti sa 4 mbita za po sata

ja sam bash skoro pola diskova pobacao (a nakupilo se za ovih 10ak godina neta), pola popakovao u one futrole i bacio u neki coshak i ostatak pakujem na usb hdd... i cao nema vishe brisanja prashine sa polica i ronjanja po kesicama i kutijama

btw onaj usb wd od 1 tb je bash povoljan majku mu :D

Da je sreca da svi adsl ili calbe pa da mogu da skidaju za 15 min film

A i nema uvek ono što ti treba :)

Pa da :)
A i ako nadjes tesko ces naci odakle da skidas full 4mb brzinom

Pa ne treba 4 mb
1-2 mb pa opet xvid se skine za ~sat vremena

nego je problem sto vecina nema adsl ni cable

Poslednja izmena:
To ne znaci da treba da cuvate film koji ste odgledali :trust:

Sada je, zbog jednostavnosti i brzine, HDD u externom racku najbolje resenje za back up, al' ko zna sta ce biti za par godina :S:

Sve filmove koje sam skinuo i koji su mi genijalni (720p, 1080p) - narezao sam. Hoću da ih imam na dohvat ruke kada mi padne na pamet. A tada je i 30 minuta downloada mnogo.

S druge strane, primetih da najveći broj onih koji režu na DVD medije... Onoga trenutka kada narežu materijal - on postaje zaboravljen. Ta mp3 muzika se više ne ubacuje u optiku, ti programi vremenom bivaju pregaženi sa dve-tri novije verzije istih...

Nema smisla rezati. DVD mediji su jeftiniji, ali u odnosu na komfor koji hard disk nudi - čist nihilizam i trošenje vremena.

Sadanova ideja je super. Možda nije "isplativa". Onome ko je jednom izgubio podatke mesecima i godinama sakupljane, i ko zna za jadac, sigurno jeste. :)

Najveći problem su arthouse & classics filmovi i muzički albumi kojih nema uopšte osim na specijalizovanim torrent trackerima (Karagarga, BTMusic, Secret Cinema...). To vredi kao suvo zlato.

Najveći problem su arthouse & classics filmovi i muzički albumi kojih nema uopšte osim na specijalizovanim torrent trackerima (Karagarga, BTMusic, Secret Cinema...). To vredi kao suvo zlato.

Mislim da pozivnice za ove trackere vrede suvo zlato :D Da dodam i hdbits.org na listu

Ne skrecimo sa teme :)

S druge strane, primetih da najveći broj onih koji režu na DVD medije... Onoga trenutka kada narežu materijal - on postaje zaboravljen. Ta mp3 muzika se više ne ubacuje u optiku, ti programi vremenom bivaju pregaženi sa dve-tri novije verzije istih...

Nema smisla rezati. DVD mediji su jeftiniji, ali u odnosu na komfor koji hard disk nudi - čist nihilizam i trošenje vremena.

Upravo to :type:

Ako jurite isplativost, onda ne treba cuvati sve sto vam padne pod ruku, vec ono sto vam je bitno u zivotu :trust:

E sad, ako su to filmovi koje ste odgledali i koji su se deset puta izvrteli na televiziji, so be it ;)

Cisto da pomenem moje iskustvo...
Cak i sa dobro organizovanim DVD-evima je smor naci nesto...
Ali nemati BACKUP na DVD-e (ili na necem drugom ali je DVD najisplativiji danas) je samo za stvari za koje vas uopste ne brine ako ih izgubite!
Nikad vishe ne bih cuvao stvari na DVD-e a brisao sa diska (jer mogu), ali obavezno snimam sve sto je bitno cim se nakupi za DVD. Jednom sam se opekao.. necu vishe!

Jedna od računica u vezi isplativosti bi mogla da glasi i ovako - da narežete 100-200 DVDjeva, rasporedite, evidentirate, da ste super brzi i optimizovani da radite u paraleli sa mašinom dok reže, to je minimum oko 5 min po disku - znači, za pun 640AAKS koji prima skoro 140 DVDR diskova vam treba skoro 12h. U praksi ćete teško izgurati taj ritam celih 12h, znači trebaće vam bar 16h, a to su 2 dnevnice. Ako ste plaćeni 500e mesečno - 22 radna dana ~ 22€/dan, grubo gledano narezivanje toliko diskova vas košta kao 70% cene hard diska. Ako dodamo tu i cenu praznih 140 DVDR diskova, toliko o isplativosti.

Nevezano za gornju računicu - komfor koji pruža "Search, klik, play" u odnosu na "pravi katalog, search, lociraj DVD, ubaci, prekopiraj na hard (da ne bi drljao po disku dok gledate), play" _meni_ vredi tih par hiljada dinara razlike između cene praznih medija i harda, da ne pričam o onih 16h za narezivanje koje mogu da potrošim na druge stvari. :d

Bekap cele, zlata vredne kolekcije? Uhhhh, ne želim da računam za 140 DVDRova... Dodate drugi disk, copy, vratite se za sat vremena. :D

Dobro i koja kombinacija HDD-ova za 1TB je najisplativija?
2xWD6400 ili nesto drugo?

Pa, za efektivnih 1TB podataka ti treba 2x1TB. :)

Nevezano za gornju računicu - komfor koji pruža "Search, klik, play" u odnosu na "pravi katalog, search, lociraj DVD, ubaci, prekopiraj na hard (da ne bi drljao po disku dok gledate), play" _meni_ vredi tih par hiljada dinara razlike između cene praznih medija i harda, da ne pričam o onih 16h za narezivanje koje mogu da potrošim na druge stvari. :d

+1.

Poslednja izmena:
Probao sam kombinaciju sa gomilom DVDova i CDova rasporedjenih u kvalitetne torbice po kategorijama i nije mi vrsilo posao. Nemam bas puno prostora, a imam gomilu diskova, pa sam na kraju odlucio da pokusam sa ovim:

http://www.dlink.com/products/?pid=509

i za sada nemam primedbe. Sve je pristupacno sa par klikova, brzina transfera je ok a tu je i RAID za backup. Tu sam zgurao i backup nekih stvari sa kompova (zato sam bas uzeo sa mreznim interfejsom).

Nikako! Ti ovde samo racunas na mogucnost da jedan disk crkne, dok su u stvarnosti pre dese 20 drugih stvari koje ce sve sj***ti.
Npr. RAM ima bit flip, SATA kontroler zezne nesto, DRIVER ZEZNE (a ovo se desavalo najvise), itd. itd.
Tako da u tim slucajevima cak i da je drugi disk, koji nije RAID1 sa prvim, nije to to..
Doduse, bekap na externi disk, e to bi vec bila dobra opcija sa nekim auto-sync.
Bekap cele, zlata vredne kolekcije? Uhhhh, ne želim da računam za 140 DVDRova... Dodate drugi disk, copy, vratite se za sat vremena. :D

Nije oduvek bio takav odnos cena DVD/HDD.
Sa dolaskom aDSL-a na nase prostore,poceo sam da skladistim po 3 filma(1.4-1.5GB) na DVD.
Poceo sam i kutije da kupujem, one vece ajd kao 50-tak komada lepo ce izgledati na nekoj stalazi.Joooj ljudi kako sam se za***ao,napravio sam kolekciju od preko 1000(dvix,xvid) filmova.
Sta da radim kad imam taj sindrom penzionera 90-tih.
A opet lep je osecaj kad te neko pita imas li taj i taj film,a odgovor k'o iz topa naravno da imam.
U poslednje vreme sam se opametio:p,kupujem tanje kutijice za DVD i skidam HD/BR ripove.

Nikako! Ti ovde samo racunas na mogucnost da jedan disk crkne, dok su u stvarnosti pre dese 20 drugih stvari koje ce sve sj***ti.
Npr. RAM ima bit flip, SATA kontroler zezne nesto, DRIVER ZEZNE (a ovo se desavalo najvise), itd. itd.
Tako da u tim slucajevima cak i da je drugi disk, koji nije RAID1 sa prvim, nije to to..
Doduse, bekap na externi disk, e to bi vec bila dobra opcija sa nekim auto-sync.

Ma OK, slažem se ja da ima tu mogućnosti da se nešto uz*ebe, ali poenta je bila nešto drugo, kopiraj kako oćeš samo nemoj da me teraš da prerezujem 140 DVDjeva. :D

Svaki metod ima svoje prednosti i mane, samo se treba malo kontrolisati i cuvati ono sto vam stvarno treba i film koji znate da cete gledati opet.
Ja nikad nisam mogao da odolim a da ne narezem svaki film bez obzira da li je snimljen sa budzetom od pola dolara i nema veze sa mozgom :D i to sve zato, sto neko vec rece, da kad me ljudi pitaju jel imas film da ja mogu da kazem naravno da imam i da se hvalim kolicinom. Cenim da jedno 70% filmova uopste necu ni pomisliti da gledam ponovo a kamoli da ih stvarno i odgledam. Dzabe dao gomilu para...

Sad je ispalo kao Sastanak anonimnih downloadera :d
Ja sam Igor i imam x filmova. Trudim se da ostavim. :D

LOOOOOOOL!

On topic: licno filmove ne smatram nimalo bitnim stvarima i iste vec godinama i ne stavljam na DVD. Ali 500 verzija softvera ima svoju svrhu.

LOOOOOOOL!

On topic: licno filmove ne smatram nimalo bitnim stvarima i iste vec godinama i ne stavljam na DVD. Ali 500 verzija softvera ima svoju svrhu.
A ja ih smatram jako bitnim i šta sad :p dok što se softwarea tiče, imam samo najnovije verzije i samo veće stvari režem. I ko je sad u pravu :d

Naravo batalio sam sve sem HDa što znači da narežem u proseku 1-2 diska svakih 2-3 dana, nekad i duže. Je l', mi fali nešto, je l' sam osiromašio ili izgubio prostora. Kako reče IgorHW, nema frke ako postoji kontrola onoga što se reže. Trudim se da ni ne skidam ono što ne smatram vrednim rezanja ;)

Ako se na externi hard arhiviraju DL diskovi, definitivno se isplati. Cena pristojnog DL diska je oko 70 dinara. Na 1TB stane oko 120 takvih diskova što mu dođe oko 8400 dinara koliko skoro košta i jedan eksterni 1TB hard.

Ne, bre, nisam rekao radite i vi kao ja ;) Samo konstatujem kako ja radim, i da mi tada ne treba previse vremena za arhiviranje.
Meni licno nije bitno da li film nestane sa HDD-a, ako vredi naci cu ga opet, uzeti od druga, svejedno... a muzika, 500 verzija softvera i slicno.... pa to nema sanse ni da se setim sta sam imao, a kamoli da nadjem opet uglavnom... i onda arhiviranje vredi.
Svako ima svoje bitno, ne sporim.

A ja ih smatram jako bitnim i šta sad :p dok što se softwarea tiče, imam samo najnovije verzije i samo veće stvari režem. I ko je sad u pravu :d

Naravo batalio sam sve sem HDa što znači da narežem u proseku 1-2 diska svakih 2-3 dana, nekad i duže. Je l', mi fali nešto, je l' sam osiromašio ili izgubio prostora. Kako reče IgorHW, nema frke ako postoji kontrola onoga što se reže. Trudim se da ni ne skidam ono što ne smatram vrednim rezanja ;)

Vrh Dno