Šta je novo?

Eksterni DAC ili X-FI?

Aragorn

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
665
Malo sam se ponovio ovih dana, uzeo sam Yamaha risiver i KEF zvucnike.

PC sam vezao koaksijalnim kablom na risiver, zvucna je integrisana. Problem je u tome sto je najveci deo moje kolekcije u MP3-u. Cinjenica je da je 95% toga minimalno na 192 kb/s, ali se (ne)kvalitet i te kako oseca.

Sta mslite, da li bi MP3 bolje zvucao ako bih uzmeo eksterni DAC ili bolju zvucnu karticu? Koji DAC/zvucnu preporucujete u ove svrhe, za max budget od 100-tinak evra?

Dva saveta:
1) Brisi mp3
2) Naruci da ti neko napravi DIY DAC za te pare preko koga ces slusati FLAC.

To ti je najrentabilnija investicija ako ces vec da se mlatis sa kompom oko zvuka i tih komponenti. Ostale varijante su ti skrnavljenje i neiskoriscenje KEF-ova i te Yamahe.

Pa dobro, ja sam samo naveo sta je najbolja stvar ako se koristi PC kao storage muzike. Tome treba svako ozbiljniji da tezi. Mislim da nije resenje kupiti sada tu zvucnu, a posle opet kupovati ili praviti DAC. Dupla investicija... Ta kartica ce samo sa mp3-em da pravi privid dobrog zvuka kroz kristalajzer i prosecni konverter, eksterni DAC ce da ga pokaze onakvim kakav jeste, a to ce samo da pospesuje ubrzaniju nabavku FLAC kolekcije koja ce postepeno da zamenjuje mp3. Jednom recju, brze ce tim putem da dodje do konacnog cilja i bice zadovoljniji zvukom, a i oprema nece morati da radi sa losijim izvorom i formatom.

Poslednja izmena:
Ali eksternim DAC on onda zaobilazi elektroniku i chipove u AVR, samim tim nece imati ni DD i DTS prenos sa kompa. On bi sa PC na DAC pa analogno na AVR. Ipak je to AVR, ima u sebi DAC, burr-brown koliko se secam, a oni uopste nisu losi.

Poslednja izmena:
Dobar novi DAC za te pare tesko. Treba da dodje kod nas CA DacMagic, ali on budi siguran nece biti ispod 200e.

Celu pricu sam pokrenuo zbog evidentne razlike u zvuku izmedju pojedinih zvucnih cipova. Ranije sam imao plocu sa mnogo hvaljenim nVidia SoundStorm resenjem i to je zvucalo pristojno. Prelazak na plocu sa Realtek ALC888 chipom je znacio ogroman skok u kvalitetu, pa sam zato pomislio da bi DAC ili X-FI mogli jos da poboljsaju celu pricu.

Kada sam bio u AVImpulsu, da cujem Onkyo risiver, ljudi su mi preporucili da uzmem neki DAC koji kosta oko 8000 dinara, pa sam zato i stavio budzet od oko 100 evra.

Sto se tice flac vs. mp3 polemike, ona je, naravno, bespotrebna. Jasno je da je bilo koji lossless pravo resenje i da svako, ko tezi iole boljem zvuku, treba ka tome da ide.

Problem je u tome sto je moja muzicka kolekcija skupljana puno godina i prilicno je narasla. Mislim da je 100% nemoguce da bar trecinu od onoga sto imam ponovo nadjem u flac formatu. Najveci broj albuma sam jedva nasao i u mp3 obliku sa bitrate vecim od 160 kb/s, a kamoli da nadjem lossless. Zbog toga i trazim resenje koje ce mi pomoci da kolekcija koliko toliko pristojno zvuci.

Poslednja izmena:
Ako je mp3 tu je X-Fi resenje, ako mozes naci FLAC def skidaj ako si u mogucnosti. Jedino proveri koliko dobijas tim ext DAC od 100e. Kao sto rekoh tebi treba dig ulaz u AVR da bi imao DD&DTS, a 563 ima burr-brown u sebi. Proveri sta je bolje i koliko.

Celu pricu sam pokrenuo zbog evidentne razlike u zvuku izmedju pojedinih zvucnih cipova. Ranije sam imao plocu sa mnogo hvaljenim nVidia SoundStorm resenjem i to je zvucalo pristojno. Prelazak na plocu sa Realtek ALC888 chipom je znacio ogroman skok u kvalitetu, pa sam zato pomislio da bi DAC ili X-FI mogli jos da poboljsaju celu pricu.

Pazi, sistem ti je postao "rezolutivniji" i otkriva sve detalje u muzici. Ako bi jos uzeo bolji DAC od onog u Yamahi, tek bi se tad poboljsala odnosno pogorsala situacija. X-Fi ce ti "obojiti" zvuk propustanjem kroz filter, al' to i nije neko trajno resenje. Dok ne predjes na lossless, nista od primetnog skoka u kvalitetu. :(

Poslednja izmena:
Nalazim ponesto ali ce mi trebati jedno 250 godina da celu kolekciju pronadjem u flac-u :d.

Ako neko zna neku dobru prodavnicu na net-u, gde ima dosta lossless muzike, neka slobodno posalje PM sa preporukom.

Evo malog update-a:

Problem sa mp3-jem ce biti resen tako sto ce se mp3 pustati direktno sa pojacala, posto ima USB ulaz za flash diskove. Sama Yamaha zna da pusti mp3 i to zvuci bolje nego sa kompa.

Malo sam unapredio svoju kolekciju i nasao dosta muzike u flac izdanju. Sve je to lepo, ali originalni CD, pusten sa Pioneer DVD plejera i dalje mnogo bolje zvuci. Izgleda da je (ipak) jedino resenje mog problema bolja zvucna kartica, jer ni pojacalo ni DVD ne prepoznaju flac.

Cini se da je trenutno nestasica X-FI kartica. Sta mi drugo preporucujete za slusanje muzike?

M-Audio Audiophile 2496, Transit (eksterna), EMU 0404/1212m...

Mozes da razmislis i o DAC-u sa/bez USB ulaza ili o Squeezbox Classic-u/Duet-u. Bez obzira sta uzeo od kartica, na kraju ces opet zavrsiti na jednom od ova dva (ili oba), ako budes hteo da strimujes muziku preko mreze ili direktno preko veze HTPC - DAC (verujem da ces zeliti u buducnosti :)).

Poslednja izmena:
M-Audio Audiophile 2496, Transit (eksterna), EMU 0404/1212m...

Mozes da razmislis i o DAC-u sa/bez USB ulaza ili o Squeezbox Classic-u/Duet-u. Bez obzira sta uzeo od kartica, na kraju ces opet zavrsiti na jednom od ova dva (ili oba), ako budes hteo da strimujes muziku preko mreze ili direktno preko veze HTPC - DAC (verujem da ces zeliti u buducnosti :)).

Ove kartice deluju interesantno a nisu ni previse skupe. Da li se one uopste mogu naci kod nas?

Nazad
Vrh Dno