Šta je novo?

Eksterni 2,5" HDD

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Do juče sam koristio eksterni 2,5" HDD napravljen tako što sam u kućište stavio 2,5" Toshiba 160 GB HDD na 5400 rpm i radio je bez problema na svim uređajima (desktop, laptop, BD...) sa samo jednim kablom priključenim.

Juče sam umesto tog HDD stavio 2,5" Seagate 500 GB HDD na 7200 rpm ali njega ne vidi nijedan od navedenih uređaja čak ni kada priključim oba kabla (i dodatni za napajanje)...

Koji bi mogao da bude uzrok tome pošto je i HDD kućište ispravno (radi sa vraćenim starim HDD), i taj Seagate je ispravan (radi kada ga priključim direktno u desktopu) i napajanje je dovoljno jako (LC Power 600w na kom bez problema rade istovremeno priključena 2 eksterna HDD)?

Ja sam odma pomislio na nedovoljno ili neadekvatno napajanje u tom externom kucistu.
Koliko ja, ajde da kazem, nagadjam, svi externi hdd (od 2,5") su 5400rpm (verovatno).
Nagadjam da je tu ipak problem do napajanja strujom ili to kuciste ne podrzava uopste hdd na 7200rpm...

Da li "zuji", ima li ikakvog znaka da bilo ukljuceno?
Drajvere komp nije trazio za taj novi hdd?

Poslednja izmena:
Za razliku od onog prvog ne zuji niti daje bilo kakve znake života a komp ga ne vidi uopšte i ne traži bilo kakve drivere.

Verovatno je problem to što je 7200 rpm pošto kada ga spojim direktno i desktop kućištu on ima sasvim dovoljno struje i za njega i za dodatne eksterne uređaje.

a koji je model kucista?

Ih, trenutno sam van strana i pogledaću čim se vratim, za sada znam samo da je neko LC Power crne boje što samo po sebi ništa ne znači...

Ma nije, nego pregrađujem dnevnu i sve sam manje stvari nabio u spavaću sobu i nema šanse da priđem kompjuteru i otvorim ga.

Kućište za HDD je neko USB2.0 to S-ATA model EH-25BS II a za tačan model HDD ne mogu ništa ga kažem dok ne otvorim komp i vidim tačnu oznaku...

Sudeći po netu mislim da je reč o ovom modelu - Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS 500GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 2.5" Internal Notebook Hard Drive ali ne mogu ništa više reći dok ne otvorim računar i vidim oznaku.

*** nemam 3.0 kućište, ovo je neko koje sam koristio za Toshibu 160 GB na 5400 koju sam izvadio iz laptopa da bih je zamenio pomenutim Seagateom...

Vrh Dno