Šta je novo?

Eksterna graficka kartica?

alexsis

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2008
Poena
309
Posto sam sad zagrejan da kupim neki laptop pozabavio sam se vise problemima grafike na notebook racunarima.

Laptopovi koji omogucavaju gaming na high dostizu cenu i do nekoliko hiljada evra tako da ta opcija kupovine gaming notebooka odpada...

E sad gledajuci po internetu naiso sam na jedno zanimljivo resenje a to su "Docking station" koji omogucavaju povezivanje eksterne graficke kartice na laptop.Medjitim i ta opcija odpada jer one kostaju cak i iznad 500eu a i na notebook se povezuju preko kabla sto znaci da nemogu da dostignu ni priblizno brzinu pci express 2.0 bandwidth-a.

Treca opcija na koju san naiso jesu tehnologije kao sto su ati xgp{neznam da li nvidia ima nesto slicno} koje ce omoguciti da se na laptop poveze eksterna graficka preko pci express 2.0 slota koji se nalazi na laptopu i to sa punim bandwidth-om!

E ja imam pitanja u vezi ove trece opcije...
Sta mislite kada ce ona da zazivi?
Koliko ce kostati takav jedan notebook sobzirom da ce imati integrisanu graficku?
Kada ce se, po vasem misljenju ova tehnologija pojaviti na nase trziste?

Znas sta je extra.. Da preko wirelessa prenosis sliku sa nekog racunara koji se nalazu u podrumu a recimo je quad core i ima neku bolesnu graficku na tvoj laptop pa ti on samo prikazuje sliku... e za to vredi dati para ovo sa externim grafickim... nije laptop za grafiku.... graficka trosi 10x vise nego ceo laptop zajedno a sva resenja ce da te kostaju koliko i novi racunar

@alexsis
Ja cenim da ta varijanta sa igranjem na laptopu sa svim setovanjima na high, kako god okreneš, će te izaći preko 1k evra. Stvar je u tome što te eksterne grafičke nisu tako jeftine kao ove "klasične", a i sami laptopovi koji podržavaju kačenje eksterne grafike takođe nisu baš jeftini.

Jos ne postoji takav laptop u prodaji, ali ideja obecava!

Mislim zasto bi takav laptop bio skuplji od nekog sa grafickom?

Takodje i za eksternte graficke mislim da jos ne postoje a kad se pojave naravno da ce biti skupe kao i sve sto je eksterno. Ali kako ce se one povezivati na laptop preko usb-a :D ?

Obrati pažnju:
entry level laptop - 450€
solidna desktop konfa - 400€
TFT monitor - 200€
periferije - 50€
ukupno: 1100€
Kada se uporedi sa navedenom cenom gaming laptopa (od nekoliko hiljada €) stvarno nije mnogo.

Nema leba od igranja na laptopu, pogotovo ako je novac ogranicen, daleko razumnije je laptop + desktop.

Poslednja izmena:
Ma dajte ljudi vi odoste u neku drugu krajnost...

Uostalom sacekajmo da te tehnologije pa cemo videti dal laptopovi nisu za igranje...

Jos ne postoji takav laptop u prodaji, ali ideja obecava!

Mislim zasto bi takav laptop bio skuplji od nekog sa grafickom?

Takodje i za eksternte graficke mislim da jos ne postoje a kad se pojave naravno da ce biti skupe kao i sve sto je eksterno. Ali kako ce se one povezivati na laptop preko usb-a :D ?

Pazi ovako, laptop baziran na puma platformi sa integrisanom grafikom nece kostati nesto preterano mnogo, kad se uzme u obzir da je to laptop, medjutim ono sto se ne zna jeste koliko ce te eksterne da kostaju, ja sam postavio to pitanje u 4800 tread-u ali niko nije odgovorio:(
Preko usb-a nema ni vajde da tako nesto radi, odnosno radice uzasno lose! Ovo AMD-ovo resenje ce mozda da radi dobro, opet kazem mozda jer dok neko to ne propusti kroz ruke i podeli iskustva na bench-u ja se ne nadam previse! Da ne bude zabune, na papiru odlicno zvuci, ali izvedba...

Ja sam cuo da pored te puma tehnologije se prave laptopovi koji ce nekako imati pci express 2.0 izlaz na kome se moze zakaciti bilo koja desktop graficka a ne neka specijalna "eksterna graficka".
Da li neko ima malo vise informacija o tome?

pa bez obzira da li si srbin ili ne ako odesh na sajt bicje ti sve jasno vezano za tematiku igranja na laptopu.

ok ? aj shto sam to postovao ranije josh nego su i drugi ljudi na forumu rekli isto.

ako zaista zhelish da se igrash preko laptopa to je reshenje. kukanje nemam para - zaboravi opushtenu igru na laptopu i nikakave externe graficke karte tu nemaju veze sa zhivotom.

pozdrav.

Ovo me trenutno zanima, da li postoji eksterna (usb) gk sa dvi konektorom koja može da prikaže sliku u 1920x1080?

Postoji i bila je na oglasima dugo...ko zna da li se prodala...

Mislim da je bila nvidia 8600gt

:wave:

sliku da ali video ne :)

Postoji i bila je na oglasima dugo...ko zna da li se prodala...

Mislim da je bila nvidia 8600gt

:wave:

Nemoguce! Prvi put cujem da je takav cip isao na USB. Onih par sto sam video su bili najosnovniji 2D adapteri, nema teorije da bi neko gurao 8600GT na USB. Cak i kad bi moglo, trebalo bi joj eksterno napajanje.

Imas par rijesenja, jedno je XGP koje zasad postoji u Acer Ferrariju One i jednom Fujitsu iz Amilo serije mislim da je oznaka S3650 ili tako nesto (serja je S) i imas jos:
ViDock2 To proguglaj o cem se radi, on se spaja u pci express nove generacije, koji bi trebao pruzit zadovoljavajuce performanse i mislim da ima dvi konektor

http://www.villagetronic.com/vidock2/index.html

A sto se tice ustekavanja u USB to zaboravi jer jednostavno nije dovoljno brz, znaci jedine varijante su proprietary ili express card.

Poslednja izmena:
Imas par rijesenja, jedno je XGP koje zasad postoji u Acer Ferrariju One i jednom Fujitsu iz Amilo serije mislim da je oznaka S3650 ili tako nesto (serja je S) i imas jos:
ViDock2 To proguglaj o cem se radi, on se spaja u pci express nove generacije, koji bi trebao pruzit zadovoljavajuce performanse i mislim da ima dvi konektor

http://www.villagetronic.com/vidock2/index.html

A sto se tice ustekavanja u USB to zaboravi jer jednostavno nije dovoljno brz, znaci jedine varijante su proprietary ili express card.

Znam za to resenje postoji vec nekoliko godina(ali kod drugih proizvodjaca) ali je bilo dosta skupo. Sad kolko vidim kosta $309 sto kod nas znaci oko 300eu, i po meni i to je dosta skupo, pod uslovom i da uopste moze da se najde kod nas.

Alo ako mu padne cena jeste neophodan dodatak za onoga koji zeli da se igra na laptop-u.

Jos kad bi proizbodjaci laptopova izmislili neki ulazni slot brzine pci expressa za pc, onda bi laptop mogo ladno da zameni desktop jer se kod dx11 veliki broj funkcija sa cpu-a prebacuje na graficku...itd....

Vrh Dno