Šta je novo?

Ekranski filteri?

McBuki

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
619
Imam monitor Samsung SyncMaster753s, posle kraćeg rada za računarom javlja mi se neka vrsta glavobolje sa vrtoglavicom. Da li bi tu mogao da pomogne neki ekranski filter i koji. Čuo sam da postoje neki koji navodno eliminišu "blještanje" i neke vrste zračenja (BF20), a neki čak, navodno, eliminišu i sve vrste refleksija svetlosti (HF300).

Pa naravno da ti se to desava i to je cesta pojava.
Ako nisi primetio, vec je vodjena teska polemika oko
stetnosti SAMSUNG monitora po ocno dno,a zbog oslobadjanja
prevelike emisije BF21 zracenja. O tome je vec neki doktor na TOM`s hardware sajtu detaljno objasnjavao, a u USA su vec neki modeli Samsunga zabranjeni. Ocigledno da samo na nasem trzistu prolaze monitori sa takvim anomalijama pa ti je prema tome savet da ga se resis
cim pre.

Mozda se neko zapitao zbog cega imaju tako "dug" garantni rok. :D Pa da valjaju imali bi ih i u Haagu a ne bi pocinjali da ih izbacuju iz upotrebe u drzavnim ustanovama u nemackoj.

boom FX

:D

Nisam upucen u ovu pricu o stetnosti Samsunga , ali vam mogu reci da me posle 1 , 2 rada na 959MB jednostavno zabole oci . Ovakvih problema nisam imao cak ni na starom 14`` color monitoru . Bacite neki link sa konkretnijim informacijama .

Iako prica kaze da gde ima dima, ima i vatre- mislim da glasinama ne treba verovati na prvi pogled...

Samsung jeste popularan ovde ali ne mogu nista da tvrdim, ja ga nemam i glava me ne boli. Deluje sasavo, ali deluje... :)

McBuki je napisao(la):
Imam monitor Samsung SyncMaster753s, posle kraćeg rada za računarom javlja mi se neka vrsta glavobolje sa vrtoglavicom. Da li bi tu mogao da pomogne neki ekranski filter i koji. Čuo sam da postoje neki koji navodno eliminišu "blještanje" i neke vrste zračenja (BF20), a neki čak, navodno, eliminišu i sve vrste refleksija svetlosti (HF300).

Pa SAMSUNG kao da imaju URANIJUM u sebi , juce sam bio kod ortaka i buljio u SAMSUNG 755DFX oci su mi ispale !!!

U moj LG 795FT mogu da buljim 3 dana i da me ne bole oci !!!

SAMSUNG = NAOCARE

Da li ima jos neko od forumasa 957MB , monitor je totalni zamor za oci , satima se ne moze nastelovati iole pristojnija slika . Da li ima jos slicnih iskustava ili sam bas imao prilike da nabodem `loz` .

Pod kojim uslovima prodavci mijenjaju monitor , da li bas mora da je otisao u aut 100% da bi pristali na zamjenu ?

Moj vec prilicno matori Samsung 550b je milina za oci. Mogu citav dan da blenem u njega. Cim odem kod nekog drugog nesto mi smeta. Moguce da je to stvar navike.

Uf

Ja mislio da je to samo meni... Imam isti model, i mnogo mi smeta... mislio sam da je to zato sto sam nekako upravo pre nabavke tog monitora poceo da nosim i naocare, pa da je od toga. Ali evo vec pola godine, a nikako da se "naviknem".
Nije mi na pamet palo da ima veze sa markom monitora, pa sam planirao da uzmem 19p, od samsunga. A sad se nesto premisljam grdno.

Ima li neko istih problema sa samsungom, P serijom?
pozdrav

Pa mozda je problem oko stelovanja. Ako ti je monitor noviji, nema razloga da ti brightness i contrast budu veci od 50%, drugo, na koliko drzis osvezavanje ekrana? Ako imas GeForce 4 bilo MX ili Ti, osvezavanje u igrama pod XP-om ili Win2000 ce ti biti po 60Hz, a od toga bole i oci i glava. Da bi to sredio treba ti poseban programcic, ja koristim neki Reforce, ali ima ih dosta i svi zavrsavaju posao.

PitBull je u pravu.Radim na LG FLATRON 795FT monitoru 8 sati dnevno
i nikada nisam osetio zamor ili nesto slicno. Posetio sam i njihov sajt
i njihova marketing kampanja se bazira upravo na cinjenici da im monitori imaju najmanji procenat transmisije zracenja i refleksije pa
je time i "eye-fatique" drasticno smanjen.

Nadam se da nece djelovati previse filozofski, ali: Monitor je samo posljednja karika u nizu za prikazivanje slike... Kvalitet slike itekako zavisi od (ne)kvaliteta struje u mrezi, zatim od naponskih jedinica u racunaru i monitoru (jer napajanje racunara propusti ili zadrzi necistoce i smetnje iz mreze na graficku kartu) i od same graficke karte...

Ja sam imao problem na poslu da je slika na bilo kom monitoru ili racunaru u mojoj kancelariji neprijatno treperila na 85 Hz (smetnje iz susjedne prostorije gdje je stari "stabilizator napona" :) ). Rjesenje je postignuto upravo sa Samsungom 757NF, dizanjem na 100Hz.
OK, ne mogu se porediti 753s i 757NF, ali hocu da kazem da se krivica cesto neopravdano prebacuje na monitore ili graficke karte, a uzrok je u "prljavoj" struji, ali to je vec tema za drugu pricu o linijskim filterima...

Uzgred, sa Samsung monitorima (757NF) imam odlicno iskustvo u cjelodnevnom radu (i na poslu i kod kuce)...

Sumnjam da nemci imaju mnogo "prljavu" struju. Stigao sam pre neki dan iz austrije i tamo su poceli da beze od zvanzunga k`o djavo od krsta. Cesi su se resili bede pre par godina, jer su doneli zakon da sve sto se prodaje, MORA da ima 3 godine garancije. Koliko vidim zutaci sve cesce trce kod nas na kojekakve prezentacije i promocije. Opet cemo izgleda da se pravimo najpametnijim u evropi.

:D

Re: Re: Ekranski filteri?

PitBull je napisao(la):
U moj LG 795FT mogu da buljim 3 dana i da me ne bole oci !!!

Imam isti LG i bogami me bole okice. :( Doduse imam krs video kartu (Inno) pa moguce da je i to razlog.

Kakve veze ima trajanje garancije sa kvalitetom slike ili zracenjem?
Vaznije je da li monitor zadovoljava TCO 99 ili ne... Naravno, sama naljepnica TCO na monitoru ne garantuje da niste pokupili model sa greskom...

Uzgred imaju i Svabe i svi ostali "prljavu" struju: struju dosta "prljaju" nekvalitetni kucni uredjaji (npr. iz iste zgrade, sa iste instalacije) sa motorima i sa neadekvatnim filtriranjem smetnji koje se vracaju nazad u elektricnu mrezu...

A da vi lepo svi, koji nisu, odresite kese i kupite posten monitor ?
Pa sve u kompu uvek moze da se promeni da se uzme novo i brze, a oci ?
Za to mi ljudi nikako nece biti jasni, uvek ce da odvoje 10-20e za brzi cpu, vise rama, veci hdd, a ako treba da se da za bolji monitor - ma sta ce mi i ovaj je dobar(!??!)

Ja moj TFT nisam hteo da prodam i ako sam ga koristio na masini koja vredi 3 puta manje od njega, oci su oci, a i ovako su mi sje*ane.

Sada koristim 757NF i posle zajednickog stelovanja (sestra i ja), na njemu imam sliku koja mi ne zamara oci, a na svakih 30ak min ustanem od kompa, jer ne mogu toliko dugo da sedim za istim.

Sta mislite, da li bi Philips 107E41 17" bio dobra zamena Samsungu SyncMaster-u 753s, u smislu olaksanja za oci i glavu, s obzirom da podrzava standarde TC099, EPA, NUTEK i ICE (mada u stvari i ne znam sta to sve znaci).boom

McBuki je napisao(la):
Sta mislite, da li bi Philips 107E41 17" bio dobra zamena Samsungu SyncMaster-u 753s, u smislu olaksanja za oci i glavu, s obzirom da podrzava standarde TC099, EPA, NUTEK i ICE (mada u stvari i ne znam sta to sve znaci).boom

Ne znam sta je gore od ta 2 monitora...

Nightwalker je napisao(la):
Pa mozda je problem oko stelovanja. Ako ti je monitor noviji, nema razloga da ti brightness i contrast budu veci od 50%, drugo, na koliko drzis osvezavanje ekrana? Ako imas GeForce 4 bilo MX ili Ti, osvezavanje u igrama pod XP-om ili Win2000 ce ti biti po 60Hz, a od toga bole i oci i glava. Da bi to sredio treba ti poseban programcic, ja koristim neki Reforce, ali ima ih dosta i svi zavrsavaju posao.

Kartica je Gainvard MX440 Tv out ,os je XP , moze li malo vise informacija o programu ... kako ne moze pod XPom da bude preko 60 Hz kad se u setovanjima podesi 75 ili 85 ?

Na 957mb danima nisam u stanju da namjestim sliku , ranije mi je uspijevalo vec nakon nekoliko sati rada da dodjem do pravih vrijednosti:(

McBuki je napisao(la):

E, ti standardi ti vrede ko mrtvom konju cebe... a inace ako ti trebaju takve nalepnice napravicu ti ih pa ih lepi gde hoces... :D

Nisi nam odao tajnu koju graficku imas, koje osvezavanje, sta ti radis uopste na racunaru... jer ako se vise sati igras onda je ova rasprava besmislena... jer ce te posle 8 sati igranja na svakom monitoru boleti oci...

E, da sto rece Misko mrtva trka... sifra: ***** za ***** ti se neisplati, bar je to moje misljenje sakupi malo para pa kupi kvalitetniji monitor...

drugarski pozdrav

Morate da uzmete individualnu stvar od čoveka do čoveka kako ko podnosi "zračenje" monitora, odnosno dug rad na njemu. Iskreno govoreći dešava mi se da sedim ispred raznoraznih monitora po više od 12 sati dnevno i da mi nikad ne zasmeta (bol u glavi, očima i sl. čuk čuk:))
PS: Dok sam imao Amigu sedeo sam ispred buđavog TV po ceo bogovetni dan pa mi nije smetalo zračenje, a Vi sad kukate na Sasmung:D

Matador je napisao(la):
Kartica je Gainvard MX440 Tv out ,os je XP , moze li malo vise informacija o programu ... kako ne moze pod XPom da bude preko 60 Hz kad se u setovanjima podesi 75 ili 85 ?

Na 957mb danima nisam u stanju da namjestim sliku , ranije mi je uspijevalo vec nakon nekoliko sati rada da dodjem do pravih vrijednosti:(

Ima neki bug, setovanje vazi za rad, ali ne i za igre. U najnovijem detonatoru je to ispravljeno, ali nazalost, samo za Direct3d. Inace, skini program sa http://www.pagehosting.co.uk/rf/ - resava sve probleme i sa Direct3d-om i sa OpenGL-om.
BTW, ako ti nije jasno na sta mislim, kada igras neku igricu vidi (na monitoru - ne znam gde se u meniju za stelovanje nalazi kod tvog modela) na koliko Hz trenutno radi (to ti je vertikalna frekvencija) pa kada izadjes iz igre vidi opet.

Od nize klase monitora treba uzeti najjeftiniji jer su svi bezveze i
skoro istih karakteristika.
Ako je u pitanju flat monitor onda je definitivno najbolji izbor
LG FLATRON 795FT+. Naravno ja ga koristim jer su se kod mene
u firmi dvoumili i na kraju odlucili za LG. Sada su svi prezadovoljni
iako u pocetku nije bilo tako.
Moj savet je definitivno LG.

Nazad
Vrh Dno