Kao prvo, IS nije premisa da bi fotka ispala dobra u dužoj ekspoziciji - slažem se da je neophodna svima kojima se tresu ruke i imaju problema sa nervima. Ako u kadru postoji i najmanje pomeranje, IS može da se "slika".

Prva stvar koju sam počeo da gledam pri kupovini aparata, i koju ću da gledam ubuduće, jeste upravo što viši upotrebljiv ISO. Tek nakon toga na red dolazi i stabilizacija - idealno je da aparat ima oba.
Primer: koncert, mrak, osrednje osvetljena bina. Očigledno je da je nemoguće slikati ispod 1/30, čak i 1/50 zna da zamuti pokret u nekim slučajevima. Ja tu ne vidim pomoć od stabilizacije. Sa S3 ćeš morati da škljocneš 1/15 ISO200, sa Fujijem 1/50 ISO800. Dobićeš fotke uporedivih kvaliteta po pitanju šuma, jedino što će sadržaj fotke načinjene sa S3 biti za "erase frame" opciju.
Sa druge strane, 432 vs 380mm, stvarno je izlišno, govorimo o nekih 12% razlike.
Uostalom, bezveze sam se raspisao. Ne svodi se optika samo na milimetre i IS, kao što se digitalni aparat ne svodi samo na optiku, i to je svim učesnicima threada veoma dobro poznato, tako da mi je nejasno oko čega flejmujemo.