Šta je novo?

Ei Lira 512

huan_kv

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
320
Nabavio mi drugar koji radi kao profesor u jednoj srednjoj skoli,hteli da ga bace ...
Skoro nista o ovoj masini nisam nasao po netu,pa ako neko nesto zna sad je sansa da podeli sa drugima :)
Navodno neki muzej poseduje jedan primerak,samo sam to iskopao.

Prilozi

• Image1345.jpg
    Image1345.jpg
    78.8 KB · Pregleda: 1,069
  • Image1347.jpg
    Image1347.jpg
    109.1 KB · Pregleda: 579
  • Image1348.jpg
    Image1348.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 566
  • Image1352.jpg
    Image1352.jpg
    91.3 KB · Pregleda: 586
  • Image1354.jpg
    Image1354.jpg
    106.6 KB · Pregleda: 511
Ovo je AT kompatibilan racunar, secam ga se iz skole. Osim toga tesko mogu da ti kazem bilo sta drugo :)

Ovo kaže Wikipedia:
Lira Ei Niš IBM PC XT compatible computer in Home computer form (mainboard is under the keyboard)

Ehejjjj...
Imao sam isti takav - a možda ga još uvek imam negde!

To je naš prvi kućni računar. U pitanju je XT model, ne AT (tada sam sanjao AT). Procesor 8086, koprocesor (dodatno se kupovao, moj primerak ga je imao) 8087.
Grafika Hercules Mono i CGA izlaz (za one koji nisu bili rođeni tada: CGA, EGA, VGA...). Imao je izlaz za monitor, ali i TV.
Floppy od 3.5" 720kb (da, da, nije imao ni 1.44Mb). Hard disk se kupovao po želji.
Radna frekvencija (udahnite duboko :) ) 4.77MHz. U TURBO modu (imao je prekidač koji je to uključivao) je išao na 10 MHz!
Ja sam imao verziju bez HD-a. Radio je tako što se sistem startovao sa diskete. OS je bio DOS 3.3.

Svi programi su se koristili sa disketa. ChiWriter, WordStar, Quattro (preteča Excel-a), GWBasic za programiranje, Norton Commander...

Igre su bile tada malo slabije: Tetris, Sokoban, ELITE (da, da, na njemu sam se kalio)...

Racunar fantasticno izgleda.U koliko je primeraka ovo proizvedeno, da li ima 512 Kb memorije?
Ei nis je stvarno puuuuuno toga proizvodio, prava steta.

Mislim da je cena doticnog modela bila nesto veca u odnosu na razne ostale padane made in taiwan iz tog doba mada je cga grafika bila plus za liru. Pojavio se i model lira AT 286 procesor i 1mb rama . Sad nisam siguran dali je doticni model uopste usao u prodaju. I inace je na prostoru SFRJ bilo dosta modela racunara koji su se "proizvodili" ali ih je daleko manje koji su imali ozbiljniji uspeh. Zvezda nasih prostora je ipak racunar galaksija koji se mahom radio u samogradnji.

Imao je inicijalno 512kb memorije, kasnije je moglo da se nadogradi na 640kb.
To je tada bilo puno!

lira at je dolazila s 1mb rama xt racunari su bili klasika tek su poslednji modeli dolazili s 1mb mada se to tesko iskoriscavalo zbog raznoraznih standarda za upotrebu "memorijskih prosirenja" nekako mi samo ostalo u pamcenju extended ram i ems ram mada se moze desiti da se ovde radi i o istoj stvari taj deo memorije mi je obrisan :p

@Huan_kv

Huan, malo sam pretražio stare stvari i verovao ili ne - našao sam originalno korisničko uputstvo za Liru!?
Naravno, ne treba očekivati puno od njega, tek desetak strana teksta i nešto skica, ali i to je nešto.
Takođe, mislim da imam još njegov sistemski disk (DOS 3.21 i DOS 3.3).

Moram da ti skrenem pažnju na još nešto. Naime, disketna jedinica Lire ne može da prepozna doskete od 1.44Mb! Samo 3.5" od 720kb.
To je stariji tip disketa (2DD, ne HD). Ne verujem da možeš da ih pronađeš danas, osim ako ih neko od poznanika ne čuva negde u špajzu (ka ja i ćale) :)

Ako ti treba neka, možda bih mogao da pronađem još neki komad i da ti pošaljem.

Obicno dd drajvovi mogu da koriste hd diskete.Problem je hd disk formatirati na 720 u hd drajvovima pa je potrebno zalepiti nalepnicu na hd otvor posle sve funkcionise

Pozdrav,
Huan je nedavno prodao Liru i ona je dospela u moje ruke. Računar je stigao sa neispravnim napajanjem koje je, nakon pritiska Uklj/Isklj pokušavalo da se uključi nekoliko puta u sekundi, praveći isprekidan zvuk. Nakon prvog uključenja sam bio ozbiljno zabrinut da je napajanje spalilo komponente na matičnoj ploči. Na Liru sam nabudžio jedno ATX napajanje, i posle dosta zezanja uspeo da dobijem sliku sa TV, odnosno kompozitnog izlaza. Slika je, međutim, nestabilna (do slike sam došao čačkajući malo jedan kalem u TV modulatoru - čini mi se da je on izvor nestabilnosti) i lako izgubi sinhronizaciju (isprobavam preko TV kartice). Ovo je dosad najbolje što sam uspoe da dobijem (deo slike je dupliran u donjem delu ekrana - to ne znam kako da rešim):
Screenshot_Untitled_Window.png

Pošto bih hteo da računar dovedem u ispravno stanje (i da ga zadržim za sebe), bilo kakva dokumentacija bi mi dobro došla...
Što se napajanja tiče, to ne znam da popravim, probaću da potražim neko sličnih dimenzija, mada pretpostavljam da će i to biti problem, pošto je prostor veoma skučen (16x10x5.5cm).

Napravio sam FreeDOS boot disk sa nekom 720k disketom koju sam našao, međutim sistem nije hteo da ide dalje od "ERROR. Press F1 to continue" (disketa je verifikovana prilikom snimanja i 1.44 HD drajv na kome je snimana nije prijavio greške). Prilikom boot-ovanja, sistem regularno "zaore" po disketi, ali ipak ispiše ERROR.

Takođe, pritisak na F1 nije dao nikakav odziv. Caps, Num i Scroll Lock tasteri pale odgovarajuće diodice, što bi trebalo da znači da neke funkcije tastature (odnosno interrupt 9 handler-a) rade, međutim Ctrl+Alt+Del ne resetuje računar. Pozadi postoji taster sa natpisom RES, međutim ni on ne vrši reset (da li je to njegova funkcija?).

Pošto nisam imao priliku da se igram sa XT mašinama (moj prvi susret sa PC-jem su bile 486-tice), ako neko ima kakav savet šta da isprobam, bio bih zahvalan.

@Trajce: da li još uvek imaš uputstvo za Liru? Ako da, postoji li šansa da mi pošalješ skenirane stranice (naravno, ako ih nema puno)?

Inače, Lira trenutno izgleda ovako (slikano je mobilnim telefonom, pa kvalitet i nije neki):

Prilozi

• Image0187.jpg
    Image0187.jpg
    172.7 KB · Pregleda: 306
Malo OT:

Pre neko'ko godina sam video 386sx liru.. Mislim da je to bila latest verzija, posle toga je prestala proizvodnja. Amstrad je isto imao sličan PC.

Uh zzarko mislim da taj freedos mozda nece moci na toj masini,opet nisam siguran,ali mislimda ne podrzava tako star standard kakav je xt masina. Probaj da sredis nesto s ovim imidzima http://www.bootdisk.com/ cisto ako hoce boot da prodje. Prava stvar je da nabavis dos 3.3 koji je isao s njime. Imas nesto i ovde http://www.allbootdisks.com/disk_contents/dos.html mislim da bi to trebalo da zavrsi posao.

Zainteresiran sam za taj racunar Ei Lira 512, ispravnu ili neispravnu ali kompletnu bez modifikacija.
Ako je nesto neisravano nije mi problem da popravim.
Da li ima zainteresiranih za prodaju?

pozdrav

Pa, iskreno rečeno, ovo sam i nabavio da bih ga osposobio za rad (što još uvek nisam, nagomilalo mi se malo više obaveza nego što sam očekivao; no, najveći deo sam odradio, pa ću se baciti na popravku...). Ne bih je prodavao, ali bi me interesovala pomoć oko popravke, ako bi mogao da pomogneš.

Pretpostavljam da je grafika CGA, da li mozez molim te proveriti na ploci ? Trebalo bi da na samoj ploci ima i 1 ili 2 eproma koji predtavljaju char rom u tom slucaju i MC6845 ili klon.

Nazad
Vrh Dno