Šta je novo?

Egzibicije sa klimom

Ledeni je napisao(la):
Pa jeste boca gasa 45 Eu i onda uzmes levak i sipas u klimu :D .Ili vec tako nekako,valjda. :wave:

Pa hoces da kazez da je kompikovano dopuniti gas??? Te boce su pod visokim pritiskom i teba ti samo parce creva koje trpi taj pritisak i ima odgovarajuce veze sa oba kraja, a ni to nije skupo.
naravno ako postoji i manometar to je onda jos bolje :D

Cenu boce sam naveo kao dokaz da je prodavcima i monterima nekad jeftinije da samo dopunjuju freon umesto da plate nekog da im to sredi. Nisam ni mislio da svako moze sam to da uradi (sa levkom npr).
@ZAP: boce nisu pod visokim pritiskom vec pritisak u boci zavisi od njene temperature. Moze da bude 11 bar ili 0.2 bar. Ne mozes da dopunis 12cu samo sa crevom. Potreban ti je i manometar i neko ko zna da procita podatke sa tog manometra. Tj da zna kad je dovoljno. Ako se prepuni moze biti opasnije po kompresor nego da je prazan sistem.

pa naravno da pritisak zavisi od temperature jer je freon veoma osetljiv na promenu t tj sa malom promenom t dolazi do velike promene zapremine jer mu je temperatura na kojoj vri tj kljuca zavisno od vrste oko 20C.

ZAP je napisao(la):
Pa hoces da kazez da je kompikovano dopuniti gas??? Te boce su pod visokim pritiskom i teba ti samo parce creva koje trpi taj pritisak i ima odgovarajuce veze sa oba kraja, a ni to nije skupo.

E zbog toga ima problema na tone.

ZAP je napisao(la):

C C C C C , pa jeste sve je to tako kako ti kazes, samo mi nikako nije jasno kako mislis ista da dopunis bez manometara?
A ima tu i jos jedan uredjaj koji se zove menzura, ona sluzi umesto levka, ima neke crtice numerisane, valjda neka kolicina necega,tako nesto...

amdkiller je napisao(la):
C C C C C , pa jeste sve je to tako kako ti kazes, samo mi nikako nije jasno kako mislis ista da dopunis bez manometara?
A ima tu i jos jedan uredjaj koji se zove menzura, ona sluzi umesto levka, ima neke crtice numerisane, valjda neka kolicina necega,tako nesto...

e ajde sad da ne mudrujemo mnogo. Moj komentar je trebao da bude saljiv sto pokazuju i smajliji jer upravo kao sto sam napisao za punjenje treba samo crevo, a da bi znao do kog pritiska da punis treba ti manometar koji nije nikakav uredjaj vec merna sprava. Menzura??? veruj mi da ti ne treba nista slicno tome sem ako ne sipas ulje u kompresor :-devil-:

Vec treci put prisustvujem punjenju uredjaja koji je snage 400KW i ima 4kompresora pa budite sigurni da znam, kako se to radi. Posto se proveravaju na pritisak od preko 15 bara, manometar je obavezan :D

ja zavrsio na ovu temu :guitar:

A sto ga punite 3 puta ako ste ga ispitali na 15 bara? A po mom iskustvu lakse ces napuniti taj od 400KW bez manometra nego split-sistem.

Onako informativno me zanima: koji je to tip (i model, ako moze) kompresora od 100KW?

Pa ima cetri kompresora a punimo ga treci put tj treci kompresor od moguca 4 u zadnje 2 godine. moze i bez manometra jer on ima po 2 ugradjena manometra za svaki kompresor (merenje visokog i niskog pritiska). Problem je sto na svakom od njih postoji velika kolicina tankih bakarnih cevi precnika 2-3mm, pa se u toj guzvi ne moze izbeci da se one medjusobno dodiruju jer su zabari tako sklopili ovu masinu, pa usled vibracije dolazi to tarenja tj stanjivanja zidova ovih cevcica a zajedno sa visokim pritiscima idealna kombinacija. Najgore od svega je kad treba otkriti gde ispusta gas :)))))
Vodi racuna da je uredjaj 360Kw rashladne tj 420Kw toplotne snaga a u stvari maximalno mogu da povuku oko 120Kw struje. Mislim da su perkinsonovi motori ali nisam siguran a sad me i mrzi da idem tamo da gledam ali da su izdrzljivi sigurno jesu jer rade 24h dnevno

inace ovaj uredjaj se vise ne proizvodi, (proizvodja 1997) ali slican imas na ovoj stranici

http://www.rhoss.it/schedaprodotto.asp?scheda=21

motor kompresora (slika je u velikoj rezoluciji pa nije ubacena kao IMG)
http://www.rhoss.hu/pic/termekek/macfoly/cwa1660b.jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Vrh Dno