Šta je novo?

Egzibicije sa klimom

merlin

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
649
Stvar je sledeća: imam klimu Sevent, ali samo spoljašnji deo. Da li može da se namesti unutrašnji deo od neke druge klime?

Pa trebalo bi probati. Mislim da ne bi trebalo da bude neki problem narocito sto su i te Sevent kinez kao i vecina drugih. Od unutrasnje do spoljne jedinice ide samo 220V napajanje i 220V signal za trokraki ventil kojim se bira rezim rada (hladjenje/grejanje) i poziv kompresora. Pitanje je gde ces kupiti samo unutrasnju jedinicu.

Ako se naljutimo ima da ga napravimo da radi kao hladnjaca :smash:

Ej, a otkud ti samo spoljna jedinica? Da nije mozda......?

Da nije otpao sa spoljnog zida tokom oluje :p

Ajte ljudi manite se šale, dolaze topliji dani. :D
Ima li neko konkretan predlog ili majstora koji bi to mogao da uradi, ako može.

merlin je napisao(la):
Ajte ljudi manite se šale, dolaze topliji dani. :D
Ima li neko konkretan predlog ili majstora koji bi to mogao da uradi, ako može.

Iskreno neverujem da ce ti neki majstor prihvatiti da to uradi.
Ipak rizik je prevelik...rizik da je kraden kompresor.

Imash gomilu majstora za klimu. Samo da je montiraju. :D Za to shto hocesh ti da uradish, ajoj :d

Ko laze taj krade, ko krade taj ide u tvorza ! ;)

Evo preporucicu ti ja majstora koji za kojeg garantujem da ce moci to da uradi ako su spoljna i unutrasnja jedinica kompatibilne. I dalje stoji pitanje gde ces da kupis samo unutrasnju jedinicu? I normalno moras da racunas sa vecom cenom montaze jer to ipak nije samo montaza. To verovatno mora i da se napuni novim freonom (novi uredjaji dolaze fabricki napunjeni).

merlin je napisao(la):
Stvar je sledeća: imam klimu Sevent, ali samo spoljašnji deo. Da li može da se namesti unutrašnji deo od neke druge klime?

Tred je otišao u pravcu tematike "Domaćeg tržišta", pa otuda i ovo premeštanje, ali u buduće vas sve molim da poštedite sobu Multimedija od svaštarija tipa, elektro šeme za kola, veš mašine i.t.d.

Ovakva i slična pitanja ubuduće postavljajte u sobi "Domaće tržište", ukoliko vam je potreban majstor, ili "Internet", ukoliko vam je prosto potrebna informacija.

Merline, ništa lično. Ovo je više zbog talasa drugih budalaština, nego zbog tvog traženja pomoći.

Nema sanse da to radi jer spoljna i unutrasnja klima se uz pomoc elektronike medjusobno dogovaraju.Tako da nema sanse da radi.Moze da radi samo neka operacija ali i to je pod znakom pitanja.Mora biti iskljucivo isti model klime cak ako je isti proizvodjac a drugi model nece raditi.Veruj mi probao sam :)
Klime ugradjujem vec dugo vremena i srvisiram

A ima li veze ako su kompresor pumpe iste i nema inverter?Ima jako veliku sansu da jesu jer oko 80% klima kod nas ima Matsushita kompresor. Posto, koliko se meni cini, kod klima bez invertera kompresor ili radi ili ne tako da unutrasnja jedinica samo salje signal za ukljucenje ili iskljucenje. Ispravi me ako gresim.

Prošle godine u ovo vreme došli ljudi i montirali klimu. Kad su završili i uključili je ona poče da tandara. Kaže majstor da je klima neispravna i da će sutra da dođu ljudi iz servisa da je zamene, jer on radi samo montažu a ne servis. Sutra dođe serviser i donese novu spoljnju jedinicu i zameni je, a kod stare se ispostavilo da je samo ventilator zakačinjao u lim. I tako majstori odoše i rekoše da oni samo popravljaju klime a da će doći ljudi koji će odneti staru. Ljudi naravno nikada nisu došli jer je firma jako organizovana kao što se vidi. I tako meni stoji spoljnja jedinica pa reko da je iskoristim.

klima

Pa ne bi se bas slozio da 80 posto klima ima matsushita kompresor.To je kompresor koji se inace ugradjuje u panasonik i koji je po meni najbolji.Prakticno se ne kvari.Za proteklih 4-5 godina ugradjeno oko 3000 -4000 komada a kvarova nije bilo vise od 15 komada na panasoniku i to se kompresor samo par puta pokvario.Sto se tice invertera,to je potpuno druga prica.Drugi kompresor,mnogo vise elektronike greje do -15 spoljne temp.A neke verzije panasonika imaju kompletnu samoindikaciju kvara.Jednom recju avion od klime.Medju najbolje spada panasonik fujitsu carrier tadiran.A medju najgore:kineski mitcubishi(najgora klima svih vremena),neo(svaki sac izadje freon + razni glupi kvarovi)akai, pa sve te kineske redom,osim naravno kineskog panasonika koji je odlican.

driverGT je napisao(la):
najgore:kineski mitcubishi(najgora klima svih vremena),neo(svaki sac izadje freon + razni glupi kvarovi)akai, pa sve te kineske redom,osim naravno kineskog panasonika koji je odlican.
Imam NEO i sve slabije hladi, cesto mi se cini da samo radi ventilator, odnosno da samo duva, da li je to znak da je iscureo freon? Klima je pod garancijom, ali nisam siguran da li tripujem ili ne, kako da koliko toliko pouzdano utvrdim da je kvar u pitanju, a ne jednostavno losa klima?
ZMM

Pa kao sto rekoh na neo klimama je to fabricka greska.Freon kad tad iscuri.A najgore sto ima milion spojeva koji su lose uradjeni,plus sto kad se istovaraju klime se bukvalno bacaju i tu se rasklimaju dovoljno da pustaju freon.Ali pre nego sto zoves bilo koga proveri jos jednom da li je freon jer ako nije i sve bude u redu naplatice ti dolazak.To mozes sam da uradis:pogledaj na spoljnu jedinicu(ako mozes da dodjes do nje)i pregledaj ventile.(mesta na koja su prikacene cevi,jedna mala 6 mm i jedna 12mm ako je klima 12 tica)Ako ima malo freona onda bi cev trebalo da bude zaledjena,tj prekrivena snegom.A ako ga nije izaslo dovoljno a ipak izlazi na holenderima bi trebalo da se vidi masna fleka(ona se vidi gde god freon izlazi jer u sistemu sa freonom ide i ulje).

pozdrav...

driverGT je napisao(la):
Ako ima malo freona onda bi cev trebalo da bude zaledjena,tj prekrivena snegom.A ako ga nije izaslo dovoljno a ipak izlazi na holenderima bi trebalo da se vidi masna fleka(ona se vidi gde god freon izlazi jer u sistemu sa freonom ide i ulje).
Nisam dobro razumeo. Da li treba da bude onako kako si napisao ili je to znak kvara.
Ovakvo je stanje na mojoj spoljnoj jedinici: mala cevka je prekrivena snegom, a na vecoj se vide tragovi ulja.
Pozdrav

To je upravo to sto ti je covek rekao,freon ti curi sigurno ,i zovi servis ,ako to spada u garanciju a mislim da bi trebalo,jer ipak daju garanciju i na ugradnju
mozes da uradis i jos jedan test ako imas cime da izmeris temperaturu na unutrasnjij (tamo gde izduvava) treba da bude oko 8-11 stepeni ,zavisno od temprerature napolju
javi sta si uradio

driverGT je napisao(la):
Nema sanse da to radi jer spoljna i unutrasnja klima se uz pomoc elektronike medjusobno dogovaraju.Tako da nema sanse da radi.Moze da radi samo neka operacija ali i to je pod znakom pitanja.Mora biti iskljucivo isti model klime cak ako je isti proizvodjac a drugi model nece raditi.Veruj mi probao sam :)

Jel? Bas bi voleo da cujem sta to kompresor ima da "kaze" elektronici u unutrasnjoj jedinici. Mozda imaju i neku "local bus" za razmenu podataka. :d
Kompresor je samo tupavi el. motor sa dodatkom klipa, ventila i ostale mehanike koja je potrebna da bi se neki gas ( u ovom slucaju freon) sabio. I on moze da radi (kad ima napona) ili da ne radi (kad ga nema). Sta ima on da se dogovara sa elektronikom? Od elektronike u spoljnoj jedinici moze biti samo regulacija brzine ventilatora (koju vecina ovih kineza uopste nema) koja opet nema nikakve veze sa unutrasnjom jedinicom.
Kod modela sa inverterom se stvar malo komplikuje jer imaju elektronsku regulaciju kapaciteta kompresora ali to je vec prica za neki drugi forum.

@driverGT: mozda nisi uspeo da ih kombinujes zbog nedostatka el.seme ili neispravnosti nekog uredjaja.
Nego po tvom nadimku bih rekao da si "nas". Svrati malo na www.nacionalnaklasa.com/forum/index.php

Pozdrav

driverGT je napisao(la):

Svasta sam ovde procitao, i slatko sam se nasmejao :d

Posto kazes da ugradjujes klime verovatnoi bi trebao da znas cemu sluzi 5 (u najcescim slucajevim) zica u kablu izmedju spoljne i unutrasnje jedinice????

E pa kolega da ti pojasnim malo ;)

1.+ kompresor
2.+ dvosmerni elektromagnetni ventil
3.+ ventilator spoljne jedinice
4.- ili ti (nula)
5. uzemljenje

A mene bas interesuje kako ti to nisi uspeo da povezes, i kako to nije moguce povezati???

Ako hoces da ti to povezem donesi kod VKV kolege :D

Sto uplasi coveka VKV kolega? Nisi morao bas tako ostro. Znam mnogo ljudi koji samo rade montazu i mnogo skupljih i ozbiljnijih uredjaja a da pojma nemaju sta,kako i zasto radi. Jednostavno dobiju fabricko uputstvo i (mozda) semu i to poubadaju tamo gde pise.
Treba ljudima dati sansu da nauce. Niko se nije rodio naucen.

NeNci je napisao(la):
To je upravo to sto ti je covek rekao,freon ti curi sigurno ,i zovi servis ,ako to spada u garanciju a mislim da bi trebalo,jer ipak daju garanciju i na ugradnju
mozes da uradis i jos jedan test ako imas cime da izmeris temperaturu na unutrasnjij (tamo gde izduvava) treba da bude oko 8-11 stepeni ,zavisno od temprerature napolju
javi sta si uradio
Pa da javim.
Zvao sam prodavnicu i dosli su monteri koji su je i montirali. Dopunili su freon i sada (kao) radi. Rekli su ukoliko opet iscuri da ce zvati prave servisere, jer oni samo proveravaju spojeve, odnosno ono sto su oni uradili i dopune sa freonom.
Ljudi su cini mi se OK, i tvrde da ova NEO klima nije tako losa, da im je to valjda druga reklamacija ove godine. Ono sto me je posebno utesilo je da su momci sebi kod kuce ugradili istu klimu i da su zadovoljni...
ZMM

driverGT je napisao(la):
Pa kao sto rekoh na neo klimama je to fabricka greska.Freon kad tad iscuri.A najgore sto ima milion spojeva koji su lose uradjeni,plus sto kad se istovaraju klime se bukvalno bacaju i tu se rasklimaju dovoljno da pustaju freon.Ali pre nego sto zoves bilo koga proveri jos jednom da li je freon jer ako nije i sve bude u redu naplatice ti dolazak.To mozes sam da uradis:pogledaj na spoljnu jedinicu(ako mozes da dodjes do nje)i pregledaj ventile.(mesta na koja su prikacene cevi,jedna mala 6 mm i jedna 12mm ako je klima 12 tica)Ako ima malo freona onda bi cev trebalo da bude zaledjena,tj prekrivena snegom.A ako ga nije izaslo dovoljno a ipak izlazi na holenderima bi trebalo da se vidi masna fleka(ona se vidi gde god freon izlazi jer u sistemu sa freonom ide i ulje).

pozdrav...

Nemoj bre da plasis ljude :wave: .Na svakoj klimi moze da se desi da unutra na nekom spoju pusti gas.Pustanje gasa na spojevima koje majstor spaja prilikom montaze je nesto drugo.A to da su Panasonic i ostale sa zvucnim imenima savrsene nije bas tako tj. i one se kvare kao i sve druge.Sve to je provereno u dugogodisnjoj praksi.Generalno pre 7-8 godina nije bilo kineza i te klime jesu bile super kvalitetne ali su i kostale 3500 dm.Tada su montaze radili samo pravi majstori frigomehanicari i problema nije bilo.Sada su klime daleko slabijeg kvaliteta i montaze rade fizikalci koji nemaju ni alat kako treba pa je onda logicno da sada ima puno vise problema.Sve u svemu i ove kineske zavrsavaju posao.Ne znam ni ja vise sta je original pa sam sebi i masi svojih drugara ugradio Galanz i mogu da kazem da rade super i ni sa jednom nije bio nikakav problem.Da se razumemo ja ne prodajem klime i ne hvalim nikog vec samo iznosim svoja zapazanja iz prakse.Pozdrav svima.

zzmm je napisao(la):
Pa da javim.
Zvao sam prodavnicu i dosli su monteri koji su je i montirali. Dopunili su freon i sada (kao) radi. Rekli su ukoliko opet iscuri da ce zvati prave servisere, jer oni samo proveravaju spojeve, odnosno ono sto su oni uradili i dopune sa freonom.
Ljudi su cini mi se OK, i tvrde da ova NEO klima nije tako losa, da im je to valjda druga reklamacija ove godine. Ono sto me je posebno utesilo je da su momci sebi kod kuce ugradili istu klimu i da su zadovoljni...
ZMM

Postoji li u ovoj zemlji servis koji ce doci i zavrsiti stvar za jedan dan......te covek za montazu,covek za spojeve,covek za dopunjavanje freona,covek za servis kao da ovo sve nespada u servis i da to netreba da zna svako ko radi takav posao .......eh :wall:

Kako da nema! Meni dosli ugradili LG klimu za jedno 4 sata, nisu oni lencarili nego je zgrada matora i dobro je pravljena tako da su zid probijali jedno 3 sata a klimu kacili oko sat! Njih dvojica dosli sve sami izbusili, napunili i povezali nikoga nisu zvali u pomoc niti mi je ko naknadno dolazio. To je sto se tice montazera, a sto se tice servisera sa njima jos nisam imao posla (cuk,cuk; da kucnem u drvo)

@nenci: uvek su razdvojeni servis i montaza. Montaza je fizicki tezi posao ali monter ne mora da bude mnogo obucen pa je samim tim i jeftiniji. Servis je laksi i placeniji posao ali serviser pored znanja (o freonima, struji, kompresorima itd) mora da ima i par godina iskustva a servis nosi i vecu odgovornost. Svaki serviser bi znao da ti i ugradi klimu (verovatno sporije nego monter) ali zasto bi radio fizicki tezi i manje placen posao.
Zato nasi pilicari unajmljuju neobucene ljude (mnogo su jeftiniji) koji samo buse zidove i kace uredjaje a kad se nesto pokvari prvo ih posalju da prekontrolisu ono sto su uradili. Ako ni tad ne rese problem unajmljuju ( obicno honorarno) kvalitetne servisere. Nekad im je jeftinije i da ti celo leto (dok ne istekne garancija) dopunjuju uredjaj nego da plate pravog majstora koji ce naci i otkloniti to curenje. BTW boca od 13.6 kg R22 kosta oko 40eura. To je vise nego dovoljno za 7 kompletnih punjenja 12ce.

Pa jeste boca gasa 45 Eu i onda uzmes levak i sipas u klimu :D .Ili vec tako nekako,valjda. :wave:

Nazad
Vrh Dno