Šta je novo?

Egzibicije matorog laptopa

Učlanjen(a)
14.01.2007
Poena
319
Moja oprema  
Laptop
Lenovo IdeaPad 5 14ALC05
Mobilni telefon
Pocophone F1
Pametni uređaji
Mi Band 6
Roomba 605
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Elem, prica kaze sledece:

Isao moj otac jednog dana tako najlon pijacom i u jednom od onih pijacnih momenata menjao univerzalni daljinac za ispravan P2 laptop. :d

Kad je dosao kuci, odmah sam ga dovatio malo da ga drndam, te se ispostavilo da je naprava sasvim kulturna - HP Omnibook 4150 - P2 300Mhz, 64Ram, 5Gb hard, CD-rom i nesretna AGP graficka karta NeoMagic 256AV 2.3 Mb :smash:

Posle malo glupiranja uflesovao sam najnoviji bios (da dobijem boot sa flasha), ubacio jos 64Mb rama i zamenio hard za 60Gb. Roknuo sam optimisticki WinXP sp3 (imao je nemacki SP2 legalan, ali nemacki je za sonje i devojcice 😛) i u sustini sve mi je okej, fino sljaka, ali nemam ideje sta da mu stavim kao web browser i kao antivirus. Chrome se vuce kao tovarno magare, Phoenix je brzi, ali me zeza sa flashom (odbija da primi plugin), firefox jos nisam dovoljno poludeo da stavljam, ostaju mi jos Opera i Arachne, a sto se tice antivirusa, imam Aviru trenutno, ali mi je malo pretrom pri dizanju, tako da bih nesto jos "dijetalnije", nisam jos probao ClamAV na njemu...

Takodje voleo bih preporuke za programe za Win 98 (mislio sam da tutnem dualboot u nekom momentu), znaci treba mi sto funkcionalniji Mp3/DivX plejer, antivirus, web browser, mini office paket, virtualni cd-rom...
Slab sam sa 98micom, nisam je pipnuo maltene od 2002-03.
Sve sto probam okacicu ovde za buduce reference onima koji vole da tlace hardver iz perioda dinastije Ming...

Možda bi bolje radio neki linux na toj mašini.

Znam, mada sam video da se graficka karta izrazito buni protiv linuxa, a pritom i moji dosadasnji kontakti sa linuxom nisu bas bili cesti, ne bih znao sta da probam od distribucija, a ni od softvera (osim onih multiplatform stvari)...
Videcu da i to probam na malom hardu, tako da baci neke preporuke...

Ja probao pre 2-3 godine DS Linux (Damn small linux). Ne znam koji je sada fazon, ako se uopste razvija i dalje, ali tada se bootovao preko flasha... Brz je bio i na slabijoj masini ali nije bas every day use ali kao ni taj laptop 😀.

Imas malo ram-a i to ti je osnovni problem za XP SP3

Jedino da probas neki od Win XP PE (performance edition) ili (GE) gamer edition ili dodaj (menjaj) ram

ram je malo a bit$h to find, sve sto sam nasao po netu je 64mb stangle, ili je pc100 (sto iz nekog razloga ova masina ne vidi, iako je pc100 kompatibilna), a i nisam u fazunu da se otvaram sa kesom za predpotopske komponente (s obzirom da su stangle po 700-800 din, sto je vise nego sto sam dao za lap). Imam Win FLP, ne znam kakav je on, znam samo da mu gomila stvari fali (media player i svi multimedia fajlovi)...
Probacu DS Linux sa fleske veceras ako stignem...

Nikad vise sasvim upotrebljiva masina.Na njemu ces da gledas divx i slusas mp3?Ubrizgaj mu hrpu emulatora i romova.

Probaj neki live linux cd, bez instalacije, pa instaliraj naknadno na hard ako zadovoljavajuće radi.

@joc - Sta mislis sta je prvo leglo na masinu? Ofis? :d Roknuo sam kilo emulatora i zacinio DOS klasicima... A DivX i mp3 sljakaju (doduse DivX moram da enkodujem u manje bitrejtove, ali fercera).
Nije mi bas ova masina nesto zapela da je gnjavim po svaku cenu (imam i Acer AOne D255 netbuk i jedno 3-4 svezija kompa po kuci), ali mi je tako veselo uletela da ocu da je gnjavim dok ne rikne :-devil-: - sluzice za dokolicu na vikendici, i retro igranje. Jos ako naletim na jos jednu bateriju i izbacim CD, to mu dodje 6h autonomije :type:

Provozacu malo te linux distribucije preko vikenda, veceras me Djokovic omeo😀...

PS - nije mi jasno da su ljudi takvi pesimisti i na retro temi, pa 99% ljudi ne koristi ovaj hardver jer "Mora = :whip:" nego jer "Mora = 😛arty:". Da nisam dokon starkelja bi ceko po policama...

Ajde ga slikaj da vidimo na sta lici.

Moze li da potera snes u fulu?

zSnes tera bez problema, doduse bez filtera, takodje rade i Gens32 Surreal, Fceux (NES), NeoRAGEx 2.6a...
VGBA i MAME rade, ali jako sporo. Youtube u chromu ide u slajdsou varijanti u 240p...
Roknucu neke slike (mozda i youtube video) kasnije...

PS - do sada sam uspesno gonio jos i NFS 2/3/4, Little Big Adventure Remake, Tony Hawk's Pro Skater 2, Ignition, Heretic 2, Redneck Rampage Rides Again, The Dig...Sve rade u 400x300 tecno (NFS2 i LBA u 640x480)...

Poslednja izmena:
Trebalo bi i MAME da ti radi bez problema normalnom brzinom. Koristio sam na ga Pentiumu 2 na 300 Mhz i nisam ima nikakvih problema sa njim dok mi drugar nije doneo noviju verziju koja je radilo jako sporo i cesto se zaglavljivala tako da ti je moj savet da potrazis neku stariju verziju

Poslednja izmena:
Mozda nema covek aparat da uslika ovu retro makinu :d

Izvin'te sto sam nestao, imao sam neke obaveze (koshenje i roshtilj ,)) na vikendici danas...
Evo malo slicica :
alim1472d.jpg

alim1473.jpg

alim1476.jpg

alim1478.jpg

alim1479.jpg

alim1484.jpg

alim1485.jpg

alim1486.jpg

Prve tri su jasne, pa slede HOMM3, THPS 2, Little Big Adventure, Ignition, Metal Slug 2 u NeoRAGEx-u...

Stari MAME radi iz nekog razloga sporije od novog (bez obzira na podesavanja), moracu ponesto od toga da probam u 98mici, moguce je da je ovaj XP drajver za graficku jako los...

Poslednja izmena:
Vizuelno, lap je u jako dobrom stanju. Koliko rece da ti drzi baterija dok surfujes ?

3 sata dok samo cackam po kompu, oko 140min ako radim nesto zahtevno (igram NFS ili gledam film). Jako malo trosi, izgleda...
Odlicno je ocuvan, samo sto ima dve flekice na ekranu, jednu kruznu od nipple joystick-a, i jednu liniju od touchpad dugmica, ali ni jedna ne smeta pri radu previse...
Ima i standardni problem za ove matore HPove, koliko sam video po netu, a to je da se plastika oko sarki malo pojela, pa se kezeci pri otvaranju tj. dobije se osecaj kao da ce da otpadne,
Generalno, super mi je ovakav modularan sistem (da mozes da menjas mesta bateriji, hardu i CD-ROMu), ako iskopam u medjuvremenu jos delova za njega (bateriju i HDD enclosure), necu ni koristiti komp iz potpisa (ionako se poslednjih 2-3 nedelje iskljucivo igram na netbooku i ovom cudu)...

Poslednja izmena:
Stari MAME radi iz nekog razloga sporije od novog (bez obzira na podesavanja), moracu ponesto od toga da probam u 98mici, moguce je da je ovaj XP drajver za graficku jako los...

Meni je stara verzija radila dobro na 98-ici a svega par igara od nekoliko stotina koji sam isprobao na Pentiumu 2 na 300 Mhz nije radilo kako treba. Na zalost ne znam koja verzija je bila u pitanju jer sam izgubio CD sa njom ali u svakom slucaju mora da je mnogo matora sobzirom da sam je nabavio pre vise od 6 godina,

Poslednja izmena:
Upravo instaliram 98micu na stari hard, eksperimenta radi...

Probao sam u medjuvreenu malo puppy linux i win 2000, fino oba rade, malo su zivahniji od XPa, ali u puppu linuxu graficka radi ocajno i nikako ne mogu da ga nateram da vidi misa na PS2 portu (serijski radi normalno), a u win 2000 nece da radi wireless adapter (jednostavno ne moze da nadje net)...
Win98 je puko na finisu instalacije (pri instalaciji start menu programa se zamrzne i baca BSOD?), u safe mode ulazi normalno, mozda bih mogao da odatle rucno odradim sta treba do kraja, ali me strasno mrzi da se bakcem s time, tako da najverovatnije ostajem na XPu, probacu eventualno neku lite verziju da nabacim...

PS - Izvinjavam se za DP

Opa, mozes da pikas stariji Heroes of Might and Magic....
Nice.....

Ma ludilo, da jos mogu samo GBA emulator da teram tecno, gde bi mi bio kraj...

Od surfanja se oprosti, bar sto se tice youtube-a, jer kod mene na 600mhz atomu secka , tek kada ga overklokujem na 900mhz dobijem koliko tolko pristojan framerate i to na minimalnoj rezoluciji.
A za divx si i sam provalio da mogu samo stari filmovi sa losijim kodekom i bitrateom.
Za programiranje je dusu dalo. Napisao sam dosta koda na slicnom laptopu.

Ma flash mi je bitniji zbog ucitavanja stanica, sta god da ucitam ovim phoenixom dobije jako blesav raspored, kanda cu morati da se drzim chrome/opera kombinacije...
DivX mi je sasvim ok varijanta da enkodujem u DivX/Xvid kodeku, 512Kb/s i 128kbps zvukom, izgleda sasvim ok na ovom ekranu i zauzima po 300-400 mb po filmu, a treba mi 10-15 minuta da se preenkoduje...

Poslednja izmena:
Sve u svemu njega od svega ostalog koci najvise mali kapacitet ram memorije.

Nazad
Vrh Dno