Šta je novo?

Efficient 5861 Router SezamPro ADSL i PPPoE uputstvo

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Eee, namucih se dobrano da izadjem na internet od kad su Krunski Venac prepakovali na PPPoE. :bottle:

Kapiram da retko ko ima ovaj router, kome treba uputstvo za podesavanje za Conexant router ili USB modem ima ga na Sezamovom sajtu ovde.

Prvo, znate i sami da ovaj Efficient ima krajnje minimalisticki interfejs kome se moze pristupiti preko browsera. Adresa je http://192.168.254.254/ i tu se moze namestiti samo login i admin password.

METOD #1:

Da bi pristupili naprednim opcijama (kojih ovaj uredjaj zaista ima puno) posetite http://192.168.254.254/admin_gui vasim browserom.

Prva opcija koja pada u oci je Easy Setup. Kliknite na nju i dobicete sledece opcije za podesavanje:

Kod:
WAN Interface
    Data PVC (VPI*VCI) <- ovo ostaje 8*35

WAN Protocol
( ) Point-to-Point Protocol over ATM <- staro podesavanje
( ) Point-to-Point Protocol over Ethernet over PPPoA
(*) Point-to-Point Protocol over Ethernet over RFC1483 <- izabrati ovo
( ) RFC 1483
( ) RFC 1483 MAC Encapsulated Routing (MER)

Kliknite na Next i na sledecoj strani podesite:

Kod:
PPPoE Setting

Username: korisnicko_ime@sezampro
Password: korisnicka_sifra

Service Name: * <- uneti zvezdicu
PPPoE Timer: permanent
[x] PPPoE only Filter

Ponovo Next:

Kod:
[ ] DHCP server enabled on LAN <- zavisi od vase mreze

(*) Obtain DNS information automatically
( ) Configure DNS manually

Domain Name 	
      Primary DNS Server 	
      Secondary DNS Server 	
      Primary WINS Server 	
      Secondary WINS Server

Jos jednom na Next:

Kod:
LAN IP Configuration

IP Address
      Subnet Mask

Ovo je najbolje ne dirati uopste, samo kliknite na Save & Reboot i trebalo bi da proradi za koji min. Ako se to ne desi, onda mozete pokusati preko telneta da iskonfigurisete router koristeci CLI. Ako vam ni to ne uspe, obratite se tehnickoj podrsci za pomoc.

METOD #2:

Otvorite command prompt i kucajte telnet 192.168.254.254. Ukoliko niste resetovali router na fabricka podesavanja sva je prilika da cete dobiti login prompt odmah. Ukoliko ste pomislili da ce vam reset na fabricka podesavanja pomoci zeznuli ste se, moracete vise da kucate. Dodajte i port -- telnet 192.168.254.254 4000 i trebalo bi da dobijete login prompt. Onako kako ga Sezam isporucuje sifra glasi "login". Ukoliko ste slucajno uradili reset na fabricku konfiguraciju koji vam nikako ne preporucujem (jer cete morati da se otkinete od ponovnog podesavanja svega i svacega oko cega vam ja ne mogu pomoci jer zavisi od vase mreze i potreba) sifra glasi "admin".

Login izgleda otprilike ovako:
Kod:
Efficient 5861 DMT Router (5861-005) v5.3.20 Ready
Login: *****
Logged in successfully!
#

Pre nego sto bilo sta otkucate ovde da vam otkrijem jos jedan zanimljiv URL -- http://192.168.254.254/tools/editor.html. Otvorite taj URL i dobicete primitivni editor. Nemojte pokusavati da editujete fajlove u routeru, napravite novi tako sto cete upisati pppoe.cfg kao ime fajla, a kao sadrzaj cete uneti ovo:

Kod:
eth ip enable

remote del basic
remote del internet

remote add internet
remote setpppoeservice * internet
remote blocknetbios on internet
remote disauthen internet
remote setoursysname korisnicko_ime@sezampro internet
remote setourpasswd korisnicka_sifra internet
remote addiproute 0.0.0.0 0.0.0.0 1 internet
remote setiptranslate on internet
remote settimer 0 internet
remote setbwthresh 0 internet
remote setminline 1 internet
remote setmtu 1448 internet
remote setipxoptions ripsap off internet
remote setipoptions rxrip off internet
remote setipoptions rxrip1 off internet
remote setipoptions rxrip2 off internet
remote setipoptions rxdef off internet
remote setipoptions txrip off internet
remote setipoptions txrip1 off internet
remote setipoptions txrip2 off internet
remote setipoptions txdef off internet
remote setipoptions private on internet
remote setipoptions multicast off internet
remote setipoptions lanconfig off internet
remote setipoptions lcpecho on internet
remote setcompression on internet

remote add basic
remote setprotocol RFC1483 basic
remote setpvc 8*35 basic
remote blocknetbios on basic
remote setoursysname korisnicko_ime@sezampro basic
remote setourpasswd korisnicka_sifra basic
remote enaauthen basic
remote setiptranslate off basic
remote enabridge basic
remote setbroptions stp off basic
remote setbroptions pppoeonly on basic
remote settimer 0 basic
remote setmtu 1448 basic
remote setipxoptions ripsap off basic
remote setipoptions rxrip off basic
remote setipoptions rxrip1 off basic
remote setipoptions rxrip2 off basic
remote setipoptions rxdef off basic
remote setipoptions txrip off basic
remote setipoptions txrip1 off basic
remote setipoptions txrip2 off basic
remote setipoptions txdef off basic
remote setipoptions private on basic
remote setipoptions multicast off basic
remote setipoptions lanconfig off basic
remote setipoptions lcpecho on basic
remote setcompression on basic

Naravno, zamenite korisnicko_ime i korisnicka_sifra vasim imenom i sifrom pre nego sto kliknete na Save. Sada u telnet prozoru otkucajte dir (bas kao u DOS-u), trebalo bi da se pojavi pppoe.cfg u spisku. Zatim otkucajte exec pppoe.cfg, sadrzaj fajla ce biti izvrsen i izlistan na ekran (ne izgleda mnogo lepo ali radi). Otkucajte jos save pa zatim reboot i trebalo bi da proradi za koji min.

Jos jedan koristan URL je http://192.168.254.254/tools/dump.html. Tu mozete videti da li veza funkcionise ili ne, kao i skoro sve parametre i njihova podesavanja.

Sve ovo bi mi bilo dosta jednostavnije da provalim da sam znao da protokol treba da bude RFC1483, a ne PPPLLC na sta me je navelo pominjanje reci LLC u podesavanjima za Conexant. Takodje, u RFC2516 se nigde ne pominju ni LLC ni SNAP koje su autori softvera za USB Modem turili uz RFC2516 u dropdown listi. Njihovo nepoznavanje protokola me dodatno zbunilo i navelo da RFC1483 probam kao poslednju opciju.

Jos jednom da napomenem, probajte prvo metod #1, pa onda metod #2. Ako vam ni jedan ne uspe, obratite se tehnickoj podrsci za pomoc. Ako ste postupali prema ovom uputstvu nista niste mogli da pokvarite jer se konekcije (remote) mogu praviti i brisati, a router sam kreira default (internet) konekciju ukoliko ih sve obrisete. Jedino sto cete mozda morati ponovo da podesavate je NAT (za p2p).

Zapamtite, mozete slobodno eksperimentisati sa raznim opcijama (konsultujte PDF sa komandama na CD-u), ali ono sto nikad ne smete raditi:

1. Ne resetujte na fabricka podesavanja
2. Ne brisite kljuceve za aktivaciju opcija firmware-a
3. Ne pokusavajte da azurirate firmware (nema noviji, a mozete ubaciti pogresan)
4. Ne brisite fajlove iz routera (narocito ne kernel.f2k i asic.aic)

Neko ce sigurno sad pitati cemu metod #2 ako metod #1 radi? Istina je da sam ja do metoda #1 dosao zaobilazno preko metoda #2 i metod #2 je isproban u praksi s moje strane dok metod #1 nije.

E ajd sad, odoh ja da spavam malo... srecan surf... Zzz...

Poslednja izmena:
srkiller je napisao(la):

Imam, zasto da ne, samo jos da se uverim da je verzija odgovarajuca. Mislim da cu probati da ga ucitam ali ne permanentno nego samo boot sa mreze preko bootp servera.

srkiller je napisao(la):
Kako si se snasao za console kabl?

Nisam se snasao, mogao bih da ga napravim (ili da pitam ljude u Sezamu da li ga imaju) ali sta ce mi kad radi telnet?

Nego, zna li neko zasto se meni od kad su prebacili centrale na PPPoE u dijagnostici za PPPoE sesiju ispisuje ovo?!?

PPPoE Client Session ...... beotel
PPPoE/Ifs number..... 2
Access Concentrator.. bras_tkc-9C074020500473
Peer MAC Address .... 00:30:88:01:68:94
Session ID .......... 13716
Host Uniq ........... 00 33 01 34
State ............... 2
Flags ............... 3

Beotel?!? WTF?!?!
Access Concentrator!??! Jednom je bio bras_nbgd, a ja na Vracaru :zgran:
Da mi je samo znati sta to mute...

Poslednja izmena:
Ljudi, sta jos treba podesiti da bi se 5861 ponasao kao router? Kada se kreira konekcija, sve je odlicno, ali meni su potrebna konstantno dva racunara na net-u.
Provajder je Neobee, ukoliko to ima bilo kakve veze.

audiofreak je napisao(la):
Nego, zna li neko zasto se meni od kad su prebacili centrale na PPPoE u dijagnostici za PPPoE sesiju ispisuje ovo?!?

PPPoE Client Session ...... beotel
PPPoE/Ifs number..... 2
Access Concentrator.. bras_tkc-9C074020500473
Peer MAC Address .... 00:30:88:01:68:94
Session ID .......... 13716
Host Uniq ........... 00 33 01 34
State ............... 2
Flags ............... 3

Beotel?!? WTF?!?!
Access Concentrator!??! Jednom je bio bras_nbgd, a ja na Vracaru :zgran:
Da mi je samo znati sta to mute...

Meni za Zharkovo (Verat) ispisuje sledece:

PPPoE Client Session ...... ppp-adsl
PPPoE/Ifs number..... 93
Access Concentrator.. cukarica
Peer MAC Address .... 00:90:D0:60:25:8B
Session ID .......... 20
Host Uniq ........... 00 33 06 94
State ............... 2
Flags ............... 3
PPPoE Client Session ...... ppp-adsl
PPPoE/Ifs number..... 92
Access Concentrator.. cukarica
Peer MAC Address .... 00:90:D0:60:25:8B
Session ID .......... 20
Host Uniq ........... 00 33 0C 14
State ............... 1
Flags ............... 3
#

Ono gore nisu smajliji nego : D ali sastavljeno :wall:

Poslednja izmena:
mihailo je napisao(la):
Ljudi, sta jos treba podesiti da bi se 5861 ponasao kao router? Kada se kreira konekcija, sve je odlicno, ali meni su potrebna konstantno dva racunara na net-u.

Kada kreiras PPP konekciju na svakom od racunara, da li su oba racunara na netu? Da li si konfigurisao ruter kao sto je Audiofreak gore napisao (uputstvo radi i sa Veratom provereno)?

Da li si ukljucio DHCP na ruteru i podesio racunare da "obtain IP adress automaticcaly" (moze i bez toga da se konfigurise, ali ovako je lakse)?

mihailo je napisao(la):

Provajder nema veze.

Pre svega treba ti ovo:

Kod:
eth br options pppoeonly off

Takodje, ako ti treba NETBIOS:

Kod:
remote blocknetbios [b]off[/b] internet
remote blocknetbios [b]off[/b] basic

Trebalo bi da proradi.

Gde gresim?

Prilozi

• Snap1.gif
    Snap1.gif
    43.1 KB · Pregleda: 170
  • Snap2.gif
    Snap2.gif
    43.2 KB · Pregleda: 134
  • Snap3.gif
    Snap3.gif
    36.7 KB · Pregleda: 105
  • Snap4.gif
    Snap4.gif
    40.1 KB · Pregleda: 121
  • Snap5.gif
    Snap5.gif
    33.3 KB · Pregleda: 131
Main window router-a uvek kaze sledece:
EDIT: Sve je OK kada kreiram konekciju koja zahteva user name/pass PPPoE.

Prilozi

• Snap6.gif
    Snap6.gif
    33.6 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
mihailo je napisao(la):
Main window router-a uvek kaze sledece:
EDIT: Sve je OK kada kreiram konekciju koja zahteva user name/pass PPPoE.

Ista stvar i kod mene. U connection statusu stoji da ruter ne moze da se poveze,
ali svaki racunar ponaosob moze da se konektuje preko PPPoe u svom winu, i
svako dobije svoju dinamicku javnu IP adresu. (ne znam kako, ali tako je).
Jeste da 2 puta dnevno puca veza, ali sam se navikao.

Kada sam ruter po dobijanju ADSL-a podesio da koristi "PPP over ATM",
nije bilo potrebe za uspostavljanjem konekcije iz wina... prosto upalimo racunare i na netu smo.
Ali, tada smo imali lagove od par sekundi tacno svaki minut i
nemoguce je bilo granje na netu pa smo morali da namestimo ruter da koristi "Point-to-Point Protocol over Ethernet over RFC1483" protokol.

Poslednja izmena:
Pa sta je onda resenje??? Mislim, onda je to isto kao da sam uzeo dva budjava modema...

Ne znam sta da ti kazem, meni samo tako radi...
Voleo bi da saznam zasto "pppoe over ATM" pravi te lagove, ali dosad googlanjem nisam
uspeo da saznam uzrok :(

Ako nadjes neko drugo resenje, a da ne mora da se pravi konekcija u windowsu, javi.

Resio sam, ali nisam siguran kako :D LM, iskljucio sam Bridge i PPPoE only Filter i sada sve funkcionise. Sve sam druge kombinacije isprobao, ali samo ovako je proradilo na oba racunara.

mihailo je napisao(la):
Resio sam, ali nisam siguran kako :D LM, iskljucio sam Bridge i PPPoE only Filter i sada sve funkcionise. Sve sam druge kombinacije isprobao, ali samo ovako je proradilo na oba racunara.

Pa to sam ti i rekao da uradis zar ne? Jedino sto nisam rekao gde je to u interfejsu nego sam te smarao sa telnetom i shellom :D

"PPPoE Only Filter" treba iskljuciti kad imas vise racunara na routeru. Bridge mislim da ne treba dirati. Ja inace imam bridge konekciju (tako treba za PPPoE) i radi normalno tj. ne trazi da rucno konektujem.

Hm, danas se 5861 "restovao" pri nestanku struje, tj. podesavanja su kao ostala nepromenjena, ali sam morao ponovo da odradim save&restart da bi se pokrenuo.

srkiller je napisao(la):

Evo da ti javim da sam napokon nasao vremena da probam kernel 6.x. Kernel ima sijaset novotarija, uspeo sam da ga podignem i pregledam ali nema mesta u ruteru (825KB je "disk") za permanentni upgrade. Posto ne mozes tako jednostavno uraditi save and reboot (opet from network da bi ucitao novi FW) nisam uspeo da probam da li zaista veza radi (nije se kacio, a ja nisam uspevao da proteram onaj poslednji korak -- mrzelo me da se dalje zezam).
Umesto toga, nasao sam na istom sajtu 5.3.80 i ubacio ga umesto 5.3.20. Za sada radi lepo, videcemo kako se ponasa kad pustim neki p2p mada ni sa starim nije bilo problema. Nego ono sto me jako zanima je hardverski mod za vise mesta da bi 6.x mogao da se ubaci permanentno jer QoS, stateful firewall i NAT nisu za bacanje, a malo je smor drzati bootp server za slucaj da se ruter resetuje.

EDIT:
Primetio sam da se ovi ruteri dosta greju, a sad vidim i zasto:

The Tiger Power boards suffer from high temperature output which dries electrolyte in the capacitors, notice the bulging of the capacitors (arrowed).

Evo sta se desava sa kondenzatorima u napajanju od rutera zbog grejanja:
tiger.jpg

Poslednja izmena:
Ja ga zato drzim kraj prozora, i ne greje se nesto zabrinjaajuce.
Istina je da su im trafoi blagi uzas pa sam na nekim sajtovima nailazio na preporuke
da se odmah po kupovini zameni krstenijim :)

Steta za firmware, QOS bi dobro dosao ...

Kako da odradim port forwarding? Imam pomenuti ruter i treba mi naravno zbog active mod-a u dc++, trazih na searchu ali nisam najbolje razumeo, pa ako moze korak po korak.

srkiller je napisao(la):
Ja ga zato drzim kraj prozora, i ne greje se nesto zabrinjaajuce.
Istina je da su im trafoi blagi uzas pa sam na nekim sajtovima nailazio na preporuke
da se odmah po kupovini zameni krstenijim :)

Steta za firmware, QOS bi dobro dosao ...

Pa on sam radi neku prioritizaciju, ni jednom mi se nije desilo da ne mogu da otvorim nesto dok radi mula ili bilo kakav download.
Provalio sam da moze i 6.x da se stavi ali moras preko bootp servera. Nije toliko ni tesko to odraditi zapravo, nego konfiguracioni fajlovi za 5.x i 6.x nisu kompatibilni pa je smaranje podesiti ga ponovo.

@misko:
ima negde thread gde sam ja objasnjavao portove i podesavanje pa potrazi ne bilo ti tesko da ne kucam sve ponovo. Ukratko, ako ti ruter radi NAT onda ti treba 4662 i 4672 TCP i UDP da se forwarduje na fixnu LAN IP adresu (tvog racunara). Sve to imas preko GUI-ja (pise kako doci do njega u prvom postu).

@misko:
ima negde thread gde sam ja objasnjavao portove i podesavanje pa potrazi ne bilo ti tesko da ne kucam sve ponovo. Ukratko, ako ti ruter radi NAT onda ti treba 4662 i 4672 TCP i UDP da se forwarduje na fixnu LAN IP adresu (tvog racunara). Sve to imas preko GUI-ja (pise kako doci do njega u prvom postu).

Forwardovao sam portove, 4662 za TCP i 4672 za UDP, u setovanjima za pristup u DC++ u polja za portove ukucam ove a za wan ip na koje sam forwardovao i ne radi, mreznu sam podesio komp mi ima fixnu ip subnet mi je 255.255.255.0, gateway 192.168....

DNS su mi 194.106....

Gde gresim?

uspelo, forwardovao sam i TCP i UDP na 4662, koja je razlika kad je svako na jednom portu u odnosu kad su oba na istom? ocitao externu IP na http://www.dslreports.com/ip tu adresu ukucao u DC++ a za portove upisao 4662 i sad sljaka

Misko je napisao(la):
uspelo, forwardovao sam i TCP i UDP na 4662, koja je razlika kad je svako na jednom portu u odnosu kad su oba na istom? ocitao externu IP na http://www.dslreports.com/ip tu adresu ukucao u DC++ a za portove upisao 4662 i sad sljaka

Portovi 4662 i 4672 su za emule. DC++ ne znam koje koristi. On verovatno koristi jedan isti port (koji si ti namestio na 4662 zar ne?) pa zato radi tako kako radi.

Zapamtite, mozete slobodno eksperimentisati sa raznim opcijama (konsultujte PDF sa komandama na CD-u), ali ono sto nikad ne smete raditi:

1. Ne resetujte na fabricka podesavanja
2. Ne brisite kljuceve za aktivaciju opcija firmware-a
3. Ne pokusavajte da azurirate firmware (nema noviji, a mozete ubaciti pogresan)
4. Ne brisite fajlove iz routera (narocito ne kernel.f2k i asic.aic)

Neko ce sigurno sad pitati cemu metod #2 ako metod #1 radi? Istina je da sam ja do metoda #1 dosao zaobilazno preko metoda #2 i metod #2 je isproban u praksi s moje strane dok metod #1 nije.

E ajd sad, odoh ja da spavam malo... srecan surf... Zzz...
Ja sam svojevremeno zaboravio password koji sam postavio za admin-a i pokusao da ga resetujem na fabricka setovanja, avaj, nije mi uspelo :d

Na svu srecu, setio sam se nakon dva dana intenzivnog preispitivanja :D

Poslednja izmena:
PPPoE Setting

Username: korisnicko_ime@sezampro
Password: korisnicka_sifra

Service Name: * <- uneti zvezdicu
PPPoE Timer: permanent
[x] PPPoE only Filter
audio, jedno pitanje: zasto ti je cekiran PPPoE filter only, kod mene nije i sve radi ok. cemu uopste sluzi ta opcija?

Misko je napisao(la):

E da jos jedno pitanje ako mi se promeni IP, lupam resetujem ruter, moram da ga prekucam u DC++, da li moze to nekako da se izbegne?

LowRadiation je napisao(la):
Ja sam svojevremeno zaboravio password koji sam postavio za admin-a i pokusao da ga resetujem na fabricka setovanja, avaj, nije mi uspelo :d

Na svu srecu, setio sam se nakon dva dana intenzivnog preispitivanja :D

Za OVAJ problem je postojalo jedno lakse resenje.... prevescu otprilike sa engleskog ceo tekst:

Ruteri sa RESET dugmetom:

Sledeca procedura ce vam pomoci da resetujete zaboravljeni administrativni password ili IP adresu:

Pritisnite i drzite otprilike 3 sec. reset dugme dok je ruter ukljucen. Ovim postupkom sledece opcije bice vam dostupne u sledecih 10 minuta:

- sistemski password moci cete zaobici koriscenjem serijskog broja rutera kao password
- DHCP klijent adresa je ukljucena ili kreirana, tako da povezani racunar moze dobiti IP adresu od rutera

Mene je OVO jednom spasilo ;)

Na ASUS-u se reset-om ubija password...

Za ASUS-a ne znam... ovo vazi naravno za Efficient 5861 Router....

Pozdrav

Da li ova podešavanja iz prvog posta važe i za ostale provajdere ???
Treba mi da namestim 5861 za YUBC.

ne bi trebalo da se razlikuju....jedino kod PTT-a ti je razlicit MTU.Default vrednost je 1500, a kod PTT-a 1400.....

Nazad
Vrh Dno