Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

To sam i ja pitao carinika, meni je morao dva puta, supruzi jednom da skenira prstiće. Ženi posle nas jedno 5-6 puta. Baguje uređaj, ne očitava dobro otiske
Ili nisu dovoljno kvalitetni, i/ili nedovoljno robusni ili štaveć

citajuci vase komentare neka suma je da za one koje imaju EU papire - ja - ako putuju sa nekim ko nema
  • moze na EU red premo HUN Horgos - probao, sve ok
  • ne moze CRO - ne mogu putnici da izlaze iz automobila
  • ? za Grcku jos ne znamo kako ce biti

Vidim isto tako da se pravi razlika ako sam u blizem rodu sa putnikom? Tipa klinac moze - imaju ista prava kao ja? Ortak - ne moze

Kazne su uzas ako naletis na nekog da ocje te odere makar u CRO.

Ajd novčana kazna, nego što te vrati na kraj kolone 🤣

Kazna za pogrešnu traku na granici Hrvatske (ulazak u EU traku umesto ostalih pasoša) obično iznosi oko 60 evra, ali usled pojačanih kontrola i uvođenja EES sistema, zbog nepoštovanja saobraćajne signalizacije troškovi mogu biti znatno veći. Osim novčane kazne, česta je praksa da vas granična policija vrati na kraj kolone.

Ključne informacije o kaznama:
  • Minimalna kazna: Obično 60 evra za vozače koji se nađu u pogrešnoj traci.
  • Maksimalne kazne: Za ozbiljnije prekršaje, odgovorna lica ili institucije, kazne mogu dostići i do 2.000 evra.
  • Posledice: Osim plaćanja, rizikujete dugo čekanje jer vas vraćaju na početak reda.
  • EES sistem: Uvođenje novog sistema pooštrava kontrole, što znači da je opreznost pri izboru trake važnija nego ikada.
Preporučuje se da pažljivo pratite saobraćajnu signalizaciju i putokaze za trake "EU/EEA/CH" i trake za ostale pasoše ("All passports") kako biste izbegli neprijatnosti i nepotrebne troškove.

ne moze CRO - ne mogu putnici da izlaze iz automobila
Može CRO, ali ne Bajakovo. Nego Tovarnik. Probao i pisao već. Osoba koja nema EU pasoš, izađe i pređe peške, dok ostali prođu na EU traci.

Za rod, tačno. Najjuža porodica može, ortaci, stričevi, babe, tetke jok. Mada i tu sam jednom naleteo na na*rndanu pandurku, baš kod Hrvata koja mi je prosipala pamet, kao dali ste staru Domovnicu, znate li vi da osoba može da se odrekne državljanstva Hrvatske.

I jesi je pitao kada ce da se odrekne i uzme SrBsko ? 🙂

Zanimljiva situacija. Ušli smo u Španiju (EU) u Barseloni (aerodeom) 10.04. Skenirali nas sve kao što i treba. Danas se vraćamo, niko nas nije skenirao, tj. nikoga, prošli carinsku proveru i sad cekamo da objave gejt.

Kako ce sad oni uopšte da znaju kada smo mi izašli iz EU?

Zanimljiva situacija. Ušli smo u Španiju (EU) u Barseloni (aerodeom) 10.04. Skenirali nas sve kao što i treba. Danas se vraćamo, niko nas nije skenirao, tj. nikoga, prošli carinsku proveru i sad cekamo da objave gejt.

Kako ce sad oni uopšte da znaju kada smo mi izašli iz EU?
Zar niste mogli sami da se skenirate na jednom od 70 ees kioska?

Zar niste mogli sami da se skenirate na jednom od 70 ees kioska?
Nema ih, sproveli su nas do carine nismo mi birali put (mislim kad smo prišli, ne samo nas lično). Jedino što su trašili je karta, pa sad ako im tako funkcionise EES onda OK.
Austrijanci su me skoro skenirali ulaz-izlaz, doduše tada nije bila puna primena EES.

Kopenhagen - aerodrom - samo slikanje - relativno brzo ali ispred mene je bilo možda 6-7 ljudi. Nisam video da su ikome uzimali otiske. Čuo sam da je situacija dosta sporija kada sleti više aviona odjednom.

Zbog Lufthansinog strajka su mi otkazali let i dali alternativu preko Beca za 11 ujutru sa sat vremena layover do sledeceg leta. Nemam pojma dal je to dovoljno za EES registraciju..... jedino znam da je taj aerodorm mali pa je mozda izvodljivo ako nema guzve

Danas ćemo da vidimo kako će na Evzoniju da bude.
5 minuta ukupno, decu nisu hteli da slikaju. Pritom su mene slikali nekoliko puta dok nije prihvatilo, supruga završila za 30 sekundi.

Nije bilo gužve uopšte. Ispred nas je bio makedonac, vozač invalid - nemaju mobilne skenere, pa su se *****avali sa ovim stacionarnim dok nisu pogodilu.

Ajde da skratimo samo madjari imaju mobilne skenere ili ih makar jedini koriste?

Nazad
Vrh Dno