Šta je novo?

eeepc(linux) - desktop pc(xp) mreza?

zigic

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2004
Poena
660
Imam 4-portni adsl ruter u koji su ukljucena oba compa. mogu li da ih medjusobno povezem kroz ruter tako da im i dalje radi internet? i kako. Hvala.

Nisi lepo napisao sta hoces. File sharing izmedju 2 masine?

Ako je to, onda moras da kazes na kojoj masini hoces da share-ujes fajlove i foldere?

U slucaju da je Windows host za sherovanje, treba izaberes neku particiju/folder -> desni klik -> properties -> sharing. U zavisnosti od toga koji sistem imas (XP ili Vista), potrebno je da omogucis sherovanje (Share this folder) i da setujes dozvole (ako zelis da svi mogu sve, oznacis Full). Da bi pristupio sadrzaju sa Linux masine, potrebno je da u file manageru koji koristis otvoris lokaciju koja izlgda ovako: \\192.168.1.100 gde je 192.168.1.100 primer IP adrese Windows masine.
Kada lupis Enter, moguce je da ce se pojaviti prozor za autentifikaciju u koji uneses Username i Password sa Windows masine nakon cega ces moci da radis po sherovanom folderu/partici sta ti volja.

Sa druge strane, ako je u pitanju Linux masina treba ti Samba. U zavisnosti od toga koji distro imas potrebno je da instaliras Samba servis (ako je to uBuntu iskoristi Synaptic Package manager). Sve sto posle moras da uradis je da izaberes neki folder na Linux masini -> desni klik -> Share this folder i da setujes dozvole. Nacin pristupa je potpuno isti kao i u gornjem slucaju.

Poslednja izmena:
mislim da si pogodio. sharing izmedju eeepc i desk xp. sad cu probati pa vam javljam. nov sam u mrezama pa mi treba vremena. hvala svima.

Nisam stigao pre da vam javim. Uspeo sam. Vidljivi su kompovi medjusobno i share-ovani fajlovi.
Samba mi nikako nije jasna kao uostalom ni ceo Linux(sve je u nekim komandnim linijama sa kilometarskim "how to"). Blagi uzas. Inace uspeo sam pomocu integisanog uputstva. Bilo je tu nekih erora i restarta i na kraju se pojavise fajlovi. Kad sam probao opciju find computers nije nalazio nista. onda procitam savet da ako ne vidim napisem tacno ime kompa koji trazim i onda ga je procitao. Ovo pricam za EEEPC. XP je odradio prepoznavanje gotovo momentalno.
Da se nadovezem, na EEEPC mi radi 70 procesa i slobodno mi je 80MB od 512MB ram-a. Da li bi manje trosio ram-a ako ubacim xp, ili da mi kazete kako da iskljucim start-up procese. Koliko realno procesa treba da radi na Linux-u?

Nazad
Vrh Dno