Šta je novo?

Editovanje pdf fajlova

• Začetnik teme Začetnik teme bancho
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bancho

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2002
Poena
619
Kako najlakse (i sa kojim programom) editovati pdf fajlove?

DS9 je napisao(la):
Nadjoh na nekom starom disku verzija3, kada se instalirao dao mi je sledece programe
distiler, exchange, distiller asistent, ali ni u jednom ne vidim opciju za editovanje postojecih pdf fajlova...

Ne znam sta da ti kazem, trebalo bi da se instalirao i acrobat. Njega startujes, i file>open , ako ti vec on sam ne pruzme .pdf ekstenzije pa ti on otvara pdf.
Trenutno aktuelni je Acrobat 5.0, a v4.x je par godina u upotrebi, pa bi bilo dobro da nadjes neku od tih verzija.

Adobe Acrobat 5.0 je nesto manje od 100MB. Pa ako ga nabavis ili skines poslacu ti serijski broj.

HAL je napisao(la):
Adobe Acrobat 5.0 je nesto manje od 100MB. Pa ako ga nabavis ili skines poslacu ti serijski broj.

Pa moram ga nabaviti. Nego evo za sta meni konkretno treba.
Ima dosta pdf fajlova na engleskom u kojima su tabele sa dimenzijama nekih ventila i spojnica. Ja zelim da prevedem zaglavlja tabela i nesto malo teksta oko njih, ostavim dimenzije i tako ih snimim. Je l' ce to moci da se uradi?

bancho je napisao(la):
Ima dosta pdf fajlova na engleskom u kojima su tabele sa dimenzijama nekih ventila i spojnica. Ja zelim da prevedem zaglavlja tabela i nesto malo teksta oko njih, ostavim dimenzije i tako ih snimim. Je l' ce to moci da se uradi?

moci ce ako ti falovi koje imas nisu zasticeni. onda ce ti trebati i program za razbijanje passworda i puno srece 😀

bancho je napisao(la):
Moci ce, ali ti ja ipak savetujem da ti napises text u Wordu a da cut&paste-ujes sliike iz pdf fajla. Mnogo je smorno menjati text u pdf dokumentima, ni nalik klasicnim editorima.
Mozda ti zatreba i program za uklanjanje zastite sa pdf dokumenata koji mozes naci ovde i uopste ti ne treba srece & vremena da bi uklonio, ne slusaj ostale... 🙂

S obzirom na obim editovanja PDF fajla koji hoces da uradis mislim da bi ti i Photoshop zavrsio posao. Otvori PDF fajl u Photoshop-u. Fajl ce biti rasterizovan. Obrisi to sto ti ne treba i izvrsi izmene. Drugi nacin je da u Acrobat-u (verzija 5.0) snimis fajl kao RTF i da ga onda editujes u Wordu. Treci nacin je da ucitas fajl u Fine Reader 5.0 i da ga ponovo prevedes u tekst, snimi ga kao DOC i edituj ga u Word-u.

ZoNi je napisao(la):
treba, ako je pdf fajl zastisen i lozinkom, a ne samo standardnom Adobeovom zastitom (na svu srecu, retko kad je neki pdf zasticen lozinkom!)

Ako je zasticen lozinkom onda je to User password i program ti ne dozvoljava da procitas fajl. Da bi provalio sifruprogrami koriste brute force metodu i treba ti nekoliko dana procesorskog vremena i malo srece da dobijes pass. Posto je covek mogao da pridje fajlu, ako je zasticen, onda je to moze biti samo master pass koji se lako uklanja
odgovarajucim programima

Koliko je meni poznato Acrobat koristi PostScript za generisanje PDF-a, a da bi to uspeo on ga "stampa". Za to ti sluzi distiller. Ako ti treba Acrobat 5.0 ja ga imam (90 + nesto MB).

h**p://stonernet.org/adobeacrobat50.exe

SN:
KWW500R7150122-128

pantas je napisao(la):
S obzirom na obim editovanja PDF fajla koji hoces da uradis mislim da bi ti i Photoshop zavrsio posao. Otvori PDF fajl u Photoshop-u. Fajl ce biti rasterizovan. Obrisi to sto ti ne treba i izvrsi izmene. Drugi nacin je da u Acrobat-u (verzija 5.0) snimis fajl kao RTF i da ga onda editujes u Wordu. Treci nacin je da ucitas fajl u Fine Reader 5.0 i da ga ponovo prevedes u tekst, snimi ga kao DOC i edituj ga u Word-u.

Kada ga sredim u wordu, kako ga kasnije opet prebaciti u pdf, trebalo bi uz pomoc destilera, medjutim on trazi ps fajlove, znaci li to da moram nekako da ga odstampam u ps pa onda prebacim u pdf?
I jos jedno pitanje da li se moze raditi sa true type fontovima ili se mora instalirati onaj adobeov type menager i type 1 fontovi... kad god sam ga instalirao napravi je neki zaeb...

bancho je napisao(la):
Kada ga sredim u wordu, kako ga kasnije opet prebaciti u pdf, trebalo bi uz pomoc destilera, medjutim on trazi ps fajlove, znaci li to da moram nekako da ga odstampam u ps pa onda prebacim u pdf?
I jos jedno pitanje da li se moze raditi sa true type fontovima ili se mora instalirati onaj adobeov type menager i type 1 fontovi... kad god sam ga instalirao napravi je neki zaeb...

u wordu idi na print - izaberi distiller kao printer, izaberi ime fajla i voila😛

austin je napisao(la):
h**p://stonernet.org/adobeacrobat50.exe

SN:
KWW500R7150122-128
Postoji i alternativa od ~2MB za pravljenje jednostavnijih PDF-ova:
FinePrint PDF Factory Pro
Princip je isti: Word ili nesto slicno i Print kao u Distiller-u.

Nazad
Vrh Dno