Šta je novo?

ECS K8M800-M2 rev2.0 Restart Problem

Egi

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2007
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7800X3D & Noctua NH-U12A
Matična ploča
Asus X670E Hero
RAM
G.Skill 32GB Trident Z5 Neo F5-6000J30
GPU
MSI RTX-4080 Suprim X
Storage
2 x Samsung 990Pro 2TB SSD + WD 2T Black HDD
PSU
Seasonic Vertex GX1200 80+ Gold
Kućište
FD North TG Black & 5 x Noctua NF-A12X12 PWM
Monitor
Dell AW2723DF & LG OLED 55"C1 TV
Miš & tastatura
A4 Tech X7 & CM Suppressor
Pristup internetu
  1. ADSL
Pozdrav svima.
Kao sto se iz naslova vidi, imam problem sa ovom mATX ECS plocom i posle svega sta mi je palo na pamet.
Redivno spojeno sve kako treba. Memorije Kingston ddr1 ispravne su. Grafika, obicna i potpuno ispravna MX460. Oba slota memorije normalno prihvataju RAM. Na ploci radi Sempron 2800+. Napajanje Codegen 500W potpuno ispravno. IDE kablovi potpuno novi.
Problem je sledeci:
Po ukljucenju sve ide normalno. Mogu da udjem u Bios da izvrsim podesavanja i da to snimim i nakon toga restartujem... sve prolazi OK. Problem restarta se javlja nakon svega ovoga, znaci u toku boot-a sve jedno sa bilo cega; da li boot sa HDD-a ili CD-a... sve jedno sa cega. Jednostavno ne prolazi boot, krene i ode u restart, tako da ne mogu ni da pokrenem Hiren's boot disk niti da krenem sa podizanem Win-a. C-Mos Clear sam probao i ne daje rezultate sto se tice boot-a ali normalno se resetuje Bios.
Ima li neku ideju sta bi moglo da bude u pitanju?

Pozdav.

Bez obzira sto ispada da su sve komponente potpuno ispravne, verovatno da nesto ipak nije. Reci mi, ka ko stoje stvari sa odrzavanjem? Dosli su vreli dani i to se itekako odrazava i na racunare. Da li redovno cistis ventilatore i hladnjake na procesoru, i na grafickoj i da li redovno kontrolises stanje termalne paste na pomenutim komponentama? Ako je odgovor ne, treba da sve ocistiti i staviti nove paste. Memorije bi trebalo probati na nekom drugom racunaru, mogle bi one biti problem. Ja bih posao od napajanja kao uzroka. trebalo da taj codegen gura bez po'' muke tvoju konfiguraciju, ako je stvarno ispravan kako ti kazes.
Pozdrav!

Pozdav bossko1970
Sto se tice odrzavanja, da... dobro odrzavam sve svoje elektronske stvarcice.
Retko pitam za savet jer uglavnom resim probleme sam, no ovo je stvarno poseban slucaj. Nije mi se dogadjalo takvo nesto do sada.
Napajanje potvrdjuje ispravnost zato sto bez po muke moze da tera u drugom kompu prescott-a na 3GHz sa msi-7600gs, 1.5gb ram-a na asus p4c800 ploci.
Memorije sam takodje probao na toj drugoj masini kao i ovu malu grafu. Sve prolazi OK.
Znaci, jedino nisam imao mogucnosti da ovaj Sempron probam na drugoj ploci ili na ovoj ECS da probam drugi CPU....jednostavno zato sto ih nemam.
Temperature iz bios-a su OK, oko 38C za CPU sa Box hladjenjem.
Termalna pasta je sad neki dan stavljena i nikad ne koristim paste koje se vremenom stvrdnu bez obzira imaju "zvucno" ime i kostaju malo bogatstvo za to, znaci... klasicna termalna pasta koja se vremenom ne stvrdnjava i koju prilikom montaze hladjenja sam hladnjak istisne visak te izmedju ostane sto tanji sloj tek toliko da popuni eventualne neravnine i samim tim je i termani prelazni otpor mali. Tzv "zvake" ne volim ni da vidim ni pod tackom razno na hladnjaku jer su debele. Ja ih uvek odstranjujem pa i na novim hladjenjima.
Eto moje masine iz potpisa. Ni jedna komponenta ne prelazi 50C u ovim toplim danima, naravno sve na dofault-u, a u igrama do 55C.

Znaci, restartuje nakon sto potvrdim klikom bilo koji taster da bih pokrenuo boot sa CD-a tj kad hocu da dizem sistem.
Po ponasanju rekao bih kao da je napajanje ali...
OK,.. ajd probacu da mu nakacim ovog LC-ja iz potpisa da probam, mada cisto sumnjam.
"Marfi" ovde izgleda radi veoma cudne stvari hehhhh
Pozdav.

Kolega, sta da ti kazem sem da budes uporan i ides sistemom eliminacije. Druge nema.
Sva je sreca u tvom slucaju, sto se problem pojavljuje vrlo brzo i redovno a nije kvar tipa "... na svakih dve - tri nedelje desi mi se..."
Pozdrav!

Hehhhhhh.. da-da.. to su onda muke.
Inace... PROBLEM RESEN.
U pitanju je bio LG DVDRW koji je iz boga pitaj kakve njegove "ispravnosti" verovatno obarao napon sto je dovodilo do ispada masine.
Imao sam pri ruci jedan stari dobri obican LiteOn CD citac koji datira Boga pitaj od kada i... sve je odradilo kako treba. Sistem je dignut, svi naponi i temperature stabilne.
Naravno, pregledacu, poskidati i premeriti izlazne elektrolite u tom Codegen napajanju i ako bude potrebe promeniti ih.
Jos jedan minus za LG rezace... porvrdjen po ko zna koji put hehhh.
Pozdav.

Pozdrav.
Hmmm-da.... Na oko izgledaju OK, no ko zna koliko su se isusili.
Ne bih bas da caprkam po ploci ukoliko ne moram.
Nakcicu par voltmetara i pokrenucu neki.... WinRar unpack ili ripovanje nekog DV video materijala da bih opteretio masinu, narvno sa nekom drugom jacom grafikom. Ako bude nenormalnih padova napona u odnosu na idle mod upusticu se i u tu zbrku.
Pozdav :)

Nazad
Vrh Dno