Pa ljudi prichalo se o tome sto puta ovde, zar treba i za to sticky da pravim ?
Nishta nije problem na ebayu osim placanja. Mora se imati Raiffeisen Visa Revolving da bi mogao da platish uopshte neshto, to sa prebacivanjem para i bilo koji drugi nachin "nece da moze".
Prevara na aukcijama ima, ali zato postoji feedback pa znash tachno koliko je prodavac imao transakcija i koliko uspeshnih. Ono shto pishe u aukciji, mozete da budete sigurni da je tako, nije to prosechni Srbin pa ce koristiti svaku priliku da te zezne. Bitno je samo prochitati tekst aukcije, i vishe puta, jer to je bukvalno ugovor izmedju kupca i prodavca. Sve shto kupac ne isposhtuje u tom tekstu, imash pravo na povracaj novca, a postoji i osiguranje koje koshta par dolara na bilo koju robu, pa je to u globalu sigurnije nego kupovati ovde preko oglasa.
Poshtarina zavisi od velichine/tezine paketa, kao i samog prodavca. Neko ce staviti nizu cenu proizvoda, a onda odvaliti poshtarinu, pa zato mora na sve da se pazi. Treba samo pratiti aukcije i uci u fazon kako to sve radi i koje su fore, ali da vas neko zezne i primi pare a ne poshalje robu, to mozete da ochekujete samo od ovdashnjeg prodavca. Ja koliko znam, bili su neki Srbi i Rumuni na ebayu koji su tako radili i svi pohapsheni sada, za zapadnjake nikada nisam chuo za to. Jedina prevara koja se radi na ebayu je da napishe prodajem to i to, a u tekstu aukcije sitnim slovima "ovo je fotografija toga i toga, ne proizvod", pa ko to nije prochitao, njegov problem. Zato kazem, dobro prochitajte shta pishe u aukciji, a posle nekog vremena necete ni to morati da radite, tachno znate gde treba gledati da bi bili sigurni da je to ok aukcija. Ovo za fotografiju proizvoda je takodje mnogo retko, ja mesecima to nisam video, za godinu i po dana koliko naruchujem, video sam mozda 2 ili 3 puta, i to je sve. Gledajte samo feedback skorove prodavaca, i svaki koji ima preko 100 komada i vecinu pozitivnih, nema nikakvih problema sa tim. Ako vam je aukcija sumnjiva, preniska cena recimo, prochitajte feedback-ove, i tu cete sigurno naci neku prevaru sa bash takvim proizvodom ili na slichan nachin, ako ona uopshte postoji. Feedback-ovi su jedna od kljuchnih stvari za sigurnost kupovine.