Šta je novo?

eBay summary

vectorman

Slavan
Učlanjen(a)
23.05.2005
Poena
319
Evo već nekoliko dana za redom prevrćem, obrćem, isčitavam, pretražujem...svašta sam pronašao ali ne i konkretne odgovore u vezi sa kupovinom preko eBay-a, ali sa naručivanjem i plaćanjem iz ove naše usr...uslovno rečeno države.

Pošto verujem da ima još mnogo ljudi koje interesuje ovo isto, molio bih sve koje ne mrzi a koji su actually kupili nešto preko eBay-a i dobili to na kućnu adresu u scg (da, malim slovima) da objasne ovde kako su to uradili. Znači samo naš čovek, sa karticom iz naše banke, i adresom kod nas...ništa varijante preko tetke iz Beča, ortaka iz Amerike ili kuma iz Australije.

Napišite što više stvari i sitnica na koje treba obratiti pažnju kod aukcija na primer...koji eBay, .de, .uk, .com ili nešto treće, kojom karticom ste platili i kako (PayPal, BidPay ili nekako drugačije), koliko vas je iznela poštarina i iz koje zemlje, čime su vam poslali, u kom trenutku se izvršava plaćanje, da li ima nekih skrivenih troškova...iznesite vaša iskustva i ocene.

E pa da krenemo:
Pre deset dana sam dobio CPU iz Amerika, kupljen preko Ebay.com. Platio sam Visa Virtuon karticom, preko Bidpay-a. Poslat je putem US Airmail parcel Post. Moja kartica, moja adresa, nikakve babe, ujne, tetke i stricevi. Iz SCG mozes placati preko Bidpay-a i Moneybookers-a. Prvu varijantu vecina prihvata, dok drugu skoro niko. Paypal zaboravi, jer ne moze da se otvori racun iz SCG. CPU je bio naveden kao free shipping (zato sam ga i kupio), mada sam pre nedelju dana kupio i memoriju (nije jos stigla) i pukao sam 15 dolara za shipping do SCG i to je bila najjeftinija varijanta. Verovatno si vodeo kako funkcionise Ebay, pa znas da je aukciona prodaja tj. ko da najvise dobija Item. Pre nego sto ponudis za nesto, DOBRO se informisi o tom predmetu, jer nema predomisljanja, ako dobijes moras da platis. Sve sto te interesuje pitaj prodavca. Obicno Bidpay nije naveden kao sredstvo placanja, ali vecina prodavaca ih prihvata, samo treba da pitas. Isto moras da pitas za cenu shipping-a do SCG. Nema skrivenih troskova, znaci platices cenu predmeta+shipping. Ako pobedis na aukciji, imas 7 dana da izvrsis uplatu. Znaci u tih 7 dana kontaktiraj prodavca i trazi mu username na Bidpay, kako bi izvrsio uplatu. Bidpay za svoje usluge uzima 2-5$ u zavisnosti od cene robe. Velicina postarine zavisi od vrednosti robe i velicine paketa tj. sto veci paket-veca postarina. Kupovina iz inostranstva ti se isplati samo ako je roba u vrednosti ispod 100$ i to zajedno sa shippingom, jer se preko toga placa carina, a mozda i porez ali nisam siguran. Takodje se roba velike vrednosti, moze lako "zagubiti" i to ne u putu do SCG, vec u nasoj zemlji, jer su nasi PTT sluzbenici skloni prisvajanju tudje robe kojoj kao adresa nije dobro napisana. Ne mogu vise niceg da setim. Ako imas jos pitanja slobodno postuj ovde.

Ako sam dobro razumeo, u roku od 7 dana ja robu platim i cekam da mi stigne. Ali, kakvu ja garanciju imam da ce meni u paketu stici bas to sto sam ja platio? Kako i kome ja posle da se zalim/pozalim. Nije mi to bas nesto sigurno. Pretpostavljam da postoji nesto kao zastita kupaca, ali opet zar ja treba da saljem mail sa "majke mi ovo mi je stiglo" sadrzinom?!?!?! Drugim recima, ima li prevaranata na eBay-u (znam odgovor)?

tarzan1321 je napisao(la):
Iz SCG mozes placati preko Bidpay-a i Moneybookers-a. Prvu varijantu vecina prihvata, dok drugu skoro niko.

Ovo pre svega nije tacno, sve sto sam uzimao preko e-baya bilo nemackog bilo americkog sam platio moneybookersima i stiglo mi je bez problema.

Kupovina iz inostranstva ti se isplati samo ako je roba u vrednosti ispod 100$ i to zajedno sa shippingom, jer se preko toga placa carina, a mozda i porez ali nisam siguran.

Apsolutno tacno za carinu!!!!! i da znas carina ide i na postanske usluge koje si platio bilu u EU bilo u USA. Porez sa ne placa

Takodje se roba velike vrednosti, moze lako "zagubiti" i to ne u putu do SCG, vec u nasoj zemlji, jer su nasi PTT sluzbenici skloni prisvajanju tudje robe kojoj kao adresa nije dobro napisana.

Pre ce se "zagubiti" koja se oslobadja carinske kontrole nego ona za koju se carina placa. Konkretno kada sam porucivao robu skuplju od 100e uvek sam pozivan da dodjem u carinu da preuzmem paket a kada je roba osobodjena carine postar ti je donosi na kucnu adresu ili te obavestava gde da je preuzmes. Samim tim isporuka zavisi od poste ne od carine. A uostalom imas racun i dokaz o kupovini tako da uvek moze da ih tuzis.

@vectroman

Ako si esktra nesiguran porucuj iz nemacke jer tamo za 25e moze da dokupis osiguranje postanske posiljke.
I jos nesto svaki paket koji budes porucio bice otvoren jer podleze carinskom pregledu.

@ivande

Prevaranata ima svugde pa i u prodavnici, ako smatras da ebay nije sigurna usluga nemoj je koristiti ili plati osiguranje koje je vrlo skupo. Zatim postoji jedna vrlo dobra fora na e-baye a to je ocena prodavca i ocen kupca. Posle medjusobne transakcije svako svakog moze da oceni i samim tim neko ko ima visoku ocenu je pouzdan bilo kao kupac bilo kao prodavac. Dva puta sam porucivao robu za sebe, a osam puta za drugare i svima je sve stiglo bez ikakvih problema.

Tarzane, hvala na brzom odgovoru, baš je bio konstruktivan.
Koliko sam shvatio, ti koristiš Visa Virtuon karticu Raiffeisen banke? Ima li neko iskustva sa Visa Internet karticom Vojvođanske Banke? Navodno Voban ima bolju zaštitu, jer pre nego što hoćeš da izvršiš plaćanje preko Interneta, moraš da pozoveš njihov call centar da bi "odblokirao" karticu, zatim isto to uradiš i posle plaćanja da bi je ponovo "blokirao"...to im je kao fora za zaštitu...

E da...kada kontaktiraš prodavca? Pre tvoje ponude na licitaciji ili tek ako dobiješ licitaciju? Mislim, da li prvo sa njim proveriš da li hoće da šalje u SCG i da li prihvata Bidpay pa tek onda licitiraš ili nije bitno?
Da li se isplati odabrati "ensured shipment"? Ustvari, koji način slanja je najbolji ili najisplativiji za nas u SCG?

Bilo bi lepo da čujemo još nečija iskustva ovde...

Edit: Sada videh i Miskov post...je li prag za carinjenje (cena + dostava) 100$ ili 100€ :trust:

Poslednja izmena:
Misko78 je napisao(la):
Pre ce se "zagubiti" koja se oslobadja carinske kontrole nego ona za koju se carina placa. Konkretno kada sam porucivao robu skuplju od 100e uvek sam pozivan da dodjem u carinu da preuzmem paket a kada je roba osobodjena carine postar ti je donosi na kucnu adresu ili te obavestava gde da je preuzmes. Samim tim isporuka zavisi od poste ne od carine. A uostalom imas racun i dokaz o kupovini tako da uvek moze da ih tuzis.

@vectroman

Ako si esktra nesiguran porucuj iz nemacke jer tamo za 25e moze da dokupis osiguranje postanske posiljke.
I jos nesto svaki paket koji budes porucio bice otvoren jer podleze carinskom pregledu.

@ivande

Prevaranata ima svugde pa i u prodavnici, ako smatras da ebay nije sigurna usluga nemoj je koristiti ili plati osiguranje koje je vrlo skupo. Zatim postoji jedna vrlo dobra fora na e-baye a to je ocena prodavca i ocen kupca. Posle medjusobne transakcije svako svakog moze da oceni i samim tim neko ko ima visoku ocenu je pouzdan bilo kao kupac bilo kao prodavac. Dva puta sam porucivao robu za sebe, a osam puta za drugare i svima je sve stiglo bez ikakvih problema.

Ko hoce garanciju, to uvek moze da se plati. Kad platis garanciju, mozes i da tuzis, jer imas dokaz da je to nesto vredelo.
Ako narucis kao poklon, znaci vednost manja od 100e, onda se podrazumeva da nema "plakanja" ako se izgubi.
I tako, ko hoce, placa garanciju, ko nece, prolazi jeftinije kad stigne, ako stigne :).

Siguran sam da se ne isplati narucivati stvari skuplje od 100evra i placati garaciju. Jos ako je kabastije, postarina ce biti skupa, carina ce ti zvekne carinu, i to ispada 50% skuplje nego ovde. To se tesko isplati, tj. retko je koja roba toliko jeftinija tamo.

Pozdrav!

@Misko78
Ja govorim svoja iskustva. Od 10 prodavaca 8 je prihvatilo Bidpay a samo 2 Moneybookers.
@Vectorman
Bas tako kao sto si rekao. Prodavca kontaktiram pre nego sto ponudim, da vidim da li salje u SCG, kolika je postarina i da li prihvata Bidpay ili Moneybookers. Ako dobijem onda ga kontaktiram da mi kaze podatke na Bidpay-u na koje da uplatim.
Sto se tice carina da li je 100e ili 100$, mislim da je 100e. Mada, ako neces da platis carina gledaj da ti cena bude ispod 100$, jer ako kupujes nesto polovno na Ebay-u onda uz njega ne dolazi racun, vec se procena vrednosti vrsi od strane carinika, koji moze to proceniti na cenu vecu od 100e i naplatiti carinu, jer je razlika izmedju 100e i 100$ relativno mala. Ako kupis nesto za 70$ tesko da ce to moci da proceni 100+ eura. Poz

Ja sam vadio Virtuon karticu dva puta, znaci koristio sam je oko godinu ipo. Prvo ovo za osiguranje kartice, koja vrsta osiguranja je tebi potrebna? Uzmes vidis sta ces da kupis, uplatis pare, pazaris, potrosis pare. Da ne nameravas na Virtuon kartici da drzis 5000 evra s kojima ne znas sta ces? Drugo kod nas je tolika frka napravljena oko te kupovina na netu da je to nenormalno. Moras da zoves da ti odblokiraju karticu????????? Mislim stvarno ljudi uozbiljite se. ne vidim zasto bi "lopovima" bilo lakse da tebi uzmu broj kartice nego nekom Amerikancu, a njima elektronski shoping funkcionise vec godinama i to ne za nekim virtuonima vec sa pravim kreditnim karticama. Moje misljenje je da karticom mozes jedino ti da napravis glupost pa da ti neko skine neke pare.
Sto se inace kupovine na netu tice, ta kartica nije opste prihvaceno sredstvo placanja. Na gomili sajtova sam bio odbijan, ali tek naknadno, dok su transakcije kasnije prolazile sa kreditnom karticom.
Ja uopste ne vidim razlog za postojanje te kartice vise. Sad svako moze da dobije Maestro ili Visa Electron karticu i da imas sve sto imas sa ovom i jos mozes da dizes kes sa bankomata.

sreta-steta je napisao(la):
Uzmes vidis sta ces da kupis, uplatis pare, pazaris, potrosis pare. Mislim stvarno ljudi uozbiljite se. ne vidim zasto bi "lopovima" bilo lakse da tebi uzmu broj kartice nego nekom Amerikancu, a njima elektronski shoping funkcionise vec godinama i to ne za nekim virtuonima vec sa pravim kreditnim karticama. Moje misljenje je da karticom mozes jedino ti da napravis glupost pa da ti neko skine neke pare.
Ajde razmisli o ovome sto si rekao. Poenta svake kartice koja se koristi za kupovinu na netu je da ne moras da ides u banku, vec da platis sa bilo kog kompa i to bilo gde. Pa kad vec moras da ides u banku mozes da platis i preko WU ili neki wire transfer, onda ti i ne treba CC. I naravno da im je mozda podjednako tesko da uzmu meni karticu ili nekom Ameru, s tom razlikom da Amer ima tracking za svaku transakciju i mogu da otkriju gde je lopov trosio i sto je vaznije odakle i da ga uhvate, dok kod nas nema nista od toga. Cak ti ne salju mesecni izvestaj, vec ako te interesuju transakcije, moras da odes u banku.

Ja uopste ne vidim razlog za postojanje te kartice vise. Sad svako moze da dobije Maestro ili Visa Electron karticu i da imas sve sto imas sa ovom i jos mozes da dizes kes sa bankomata.
Pa malopre si rekao da bi ti samo uplacivao kad treba nesto da kupis. Pa onda ne bi mogao da koristis Maestro ili Visa Electron jer su ti one vezane za tekuci, a ne devizni racun. A mislim da ti se ne bi svidelo da ti neko mazne celu platu, zato sto si ti pre 3 meseca kupio DVD preko Amazona.

Ja sam tražio da ljudi iznesu svoja iskustva a ne da se ubeđujemo šta je bolje. Znači ono...imam tu i tu karticu, kupio sam to i to, tako i tako, toliko i toliko me je sve iznelo, itd...
Mada, ako neces da platis carina gledaj da ti cena bude ispod 100$, jer ako kupujes nesto polovno na Ebay-u onda uz njega ne dolazi racun, vec se procena vrednosti vrsi od strane carinika, koji moze to proceniti na cenu vecu od 100e i naplatiti carinu, jer je razlika izmedju 100e i 100$ relativno mala. Ako kupis nesto za 70$ tesko da ce to moci da proceni 100+ eura. Poz
Hoćeš da kažeš da se bez obzira na vrednost i veličinu pošiljke svaki paket otvara i procenjuje na licu mesta? Mislim, na osnovu čega se procenjuje vrednost (za onu grupu do 100€), da li negde piše koliko je predmet plaćen i koliko je plaćeno za dostavu pa se na osnovu toga određuje da li je za carinu ili ne ili oni to rade odokativno?

Po iskustvima ljudi koje sam ja citao na internetu ovako stoje stvari sa VISA virtuon karticama:

1. Raiffeisen Visa virtuon, neophodno je da uplatite 20e depozita koji ce uvek biti na vasem racunu tj. kartici i necete moci da potrosite tu sumu. Naravno otvarate i devizni racun, na koji cete uplacivati novac. To je sve.

2. Vojvodjanska banka. Isto se trazi 20e depozita pri otvaranju racuna, uz razliku da ovde odmah mozete potrositi tih 20e i nistae obavezni da ih stalno imate na racunu. Losija strana je izgleda da ima treba mnogo vise vremena (neki kazu nekoliko dana) da po uplati novca na racun taj isti mozete koristiti preko kartice, treba mu podosta da "legne", sto vecinu ljudi odbija.

BidPay, je odlican za placanje sellera iz USA i to je to. Evropljani i ostali ce tesko prihvatiti ovaj nacin zato sto je unovcavanje vezano za WesternU koji u Evropi moze uzeti i po 15e provizije po isplati.

@Misko78
Ja govorim svoja iskustva. Od 10 prodavaca 8 je prihvatilo Bidpay a samo 2 Moneybookers.

Ocigledno nam se iskustva razlikuju, a upravo je to tema thread_a. I mene su svi sa cudjenjem pitali sta ti je to moneybookers pa su na kraju pristali kad sam ih lepo informisao. Uostalom vazno je da se roba plati i stigne a sad da li je provizija 1.5e ili 5$ ne bitno je.

Ajde razmisli o ovome sto si rekao. Poenta svake kartice koja se koristi za kupovinu na netu je da ne moras da ides u banku, vec da platis sa bilo kog kompa i to bilo gde. Pa kad vec moras da ides u banku mozes da platis i preko WU ili neki wire transfer, onda ti i ne treba CC.

A te pare na kartici odakle ti? Da nisi mozda otisao u banku i uplatio ih? Stojim iza toga sto sam rekao, sa sadasnjim stanjem stvari Visa Virtuon je glupost.

Vojvodjanska banka

Eto ja imam iskustva sa Visa Internet Vojvodjanske banke. Prosle godine je sve lepo funkcionisalo i bez posrednika. Konkretno, kupovao sam preko Amazona i posle verifikacije racuna stizalo je sve u roku od sedam dana. Ali, od proletos, posle zamene kartice, imam problema sa njenim koriscenjem. Vise je ni Amazon ne prima, a i neke druge vece firme. Sta je uzrok, ne znam, mada sam pitao i u Vojvodjanskoj banci jer se i drugi korisnici zale na isti problem - odnosno promenu statusa. Prakticno, ova kartica je od jedne od najpouzdanijih za Internet placanja postala u pravom smislu reci bezkorisna. Ranije nikada nisam morao da je "otkljcavam ili zakljucavam" i prvi put cujem o tome, mada ujutro ponovo zovem banku - mozda je to nesto novo mada o tome nema reci u Ugovoru.

JovanDi je napisao(la):
Eto ja imam iskustva sa Visa Internet Vojvodjanske banke. Prosle godine je sve lepo funkcionisalo i bez posrednika. Konkretno, kupovao sam preko Amazona i posle verifikacije racuna stizalo je sve u roku od sedam dana. Ali, od proletos, posle zamene kartice, imam problema sa njenim koriscenjem. Vise je ni Amazon ne prima, a i neke druge vece firme. Sta je uzrok, ne znam, mada sam pitao i u Vojvodjanskoj banci jer se i drugi korisnici zale na isti problem - odnosno promenu statusa. Prakticno, ova kartica je od jedne od najpouzdanijih za Internet placanja postala u pravom smislu reci bezkorisna. Ranije nikada nisam morao da je "otkljcavam ili zakljucavam" i prvi put cujem o tome, mada ujutro ponovo zovem banku - mozda je to nesto novo mada o tome nema reci u Ugovoru.
Evo ovde na sajtu Vojvođanske Banke imaš objašnjeno kako se koristi njihova Visa Internet kartica i kako doći do nje. Hajde baš proveri i lično sa njima pa ako uspeš ili ne uspeš da obaviš neku transakciju preko Interneta, obavesti nas ovde.

Internet Visa

Hvala ti za link. Interesantno je da u mojoj filijali u Pancevu nista od toga ne znaju a jutros sam bio kod direktorke zbog toga. A i kako sam rekao ni u ugovoru nista ne pise. Uglavno, zovem i probam kako radi, pa cu ponoviti svoja iskustva. Jos jednom hvala.

Evo ja sam upravo probao da kreiram usera sa Master Card-om na e-bay i nikako mi ne prolazi.....

Evo ja sam upravo probao da kreiram usera sa Master Card-om na e-bay i nikako mi ne prolazi.....
Hoćeš reći na PayPal-u? Za kreiranje usera na eBay-u ti ne treba kartica :trust:

Treba ti kartica za kreiranje user-a na ebay-u, kada sam pokusao da se registrujem, morao sam da unesem i broj i tip kreditne kartice.

Poz.

Pa jedino ako si hteo da napraviš Seller Account, tj. ako si hteo da prodaš nešto na eBay-u...da bi kupio nešto ne treba da ostavljaš informacije o kartici.

Edit: a da nije neki plagijat eBay-a? Čuo sam da ima i toga, ono kao kradu brojeve kreditnih kartica i to...

Poslednja izmena:
Na eBay se mozes registrovati na dva nacina. Jedan (brzi nacin) podrazumeva informacije o kreditnoj kartici gde ti account momentalno postaje aktivan, a drugi (sporiji) je registracija putem postanske adrese, ali tada cekas nedelju-dve da ti postom stigne potvrda/ugovor od njih sa username-om i pasword-om.
Dalje je sve isto, razlika je samo u nacinu registracije. Ja sam tako odradio pre godinu-dve, jer nisam imao karticu, a kod nas jos tad nije ni bilo Virtuon/Internet i sotalih kartica.

Trazi broj kreditne kartice pri registraciji. Samo sto sa mojom ne prolazi uopste. bas ne razumem zasto, pise da prihvataju international i placao sam njom vec na netu, ali.....

Trazi broj kreditne kartice pri registraciji.
Čekaj, a kako meni nije tražio? Koliko sam ja shvatio, informacije o kreditnoj kartici ti trebaju jedino ako hoćeš da se registruješ i kao seller. Ispravi me ako grešim.

A na koji si Ebay probao da se registrujes? Na americkom ne treba CC, dok na ostalim treba. Ako si probao na ebay.co.uk ili ebay.de onda ti je trazio karticu, dok ti na .com ne trazi (bar nije pre mesec dana). Dobro je to sto ti je dovoljno da se registrujes na bilo koji ebay i mozes da se ulogujes na sve druge i kupujes, dok ce ti za seller account trebati kartica. Poz.

Isti su uslovi na svim ebay-evima, samo sto malo ko skapira da ako si registrovan na jednom, i na ostalima si, povezani su.

CC se ne trazi za mail adrese koje nisu na nekim mass web sajtovima tipa hotmail, gmail, yahoo.
Ako imas @eunet.yu, @sezampro.yu ili slican mail, ili u okviru neke firme tipa @deltabanka.co.yu, ne treba CC.

Ja imam kreiran nalog pomocu mastera, ali nikad nishta nisam uspeo da platim, tako da imam 20ak dobijenih aukcija koje vise neplacene, mada me niko nije cimao, svima je jasna situacija. Sad sigurno niko i nece da mi proda nishta, a ne moze se napraviti drugi account sa istom karticom ;)

I ti si normalan ? :)
Bidujes a ne znas da li mozes da platis.
Cudo kako ti od tih 20, nisu se nasla dvojica da ti daju crveni, to bi znacio automatski ban za nepoznavaoce :).

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Isti su uslovi na svim ebay-evima, samo sto malo ko skapira da ako si registrovan na jednom, i na ostalima si, povezani su.

CC se ne trazi za mail adrese koje nisu na nekim mass web sajtovima tipa hotmail, gmail, yahoo.
Ako imas @eunet.yu, @sezampro.yu ili slican mail, ili u okviru neke firme tipa @deltabanka.co.yu, ne treba CC.

Netacno! Pokusao sam da se ulogujem sa adresom koja je u okviru firminog domena(@cht.co.yu) i trazi broj kreditne. Kazem, uopste nije problem sto trazi, nego sto ne prihvata!Ima neki indetifikacioni broj kartice koji trazi da uneses, probao sam pin, ali kaze da treba da bude trocifren (!). Ja stvarno nista ne razumem, sa karticom sam placao na netu, kupovao sirom evrope i jedino ovde ne prihvata. Isti problem je i sa Meastrom

Ja imam tri naloga na e-bay-u.
Jedan je sa @mail.ru adresom, jedan sa @sk.co.yu i treci sa @benchmark.co.yu

Uopste nemam kraditnu karticu, dakle nisam je koristio za registraciju.

Pa sad ti vidi ko je u pravu. Eventualno ako su promenili pravilnik u poslednjih par meseci, ja sam se registrovao poslednji put u maju negde.

Nazad
Vrh Dno