Šta je novo?

EAH6770 Problem

• Začetnik teme Začetnik teme JestE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

JestE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.11.2009
Poena
169
Pozdrav,

Pre nego sto pocnem sa objasnjavanjem problema imam potrebu da se predstavim, s obzirom da mi je ovo prvi post. Zovem se Borko i "dolazim" iz Krusevca. Relativno sam stariji clan foruma, ali nekako nisam osecao potrebu za postovanjem, sto ce se ubuduce promeniti.

Da se vratimo na temu. Imam problema sa OVOM grafickom karticom (u daljem tekstu karta), kupljenom pre par dana, jos par u radnoj garanciji.
Kao i uvek do sada, prilikom kupovine "novog" hardvera, pristupio sam testiranju istog.

Prvi program sa kojim sam testirao kartu je, naravno, 3DMark. Pokrenuta su 2 testa, jedan na 1280x1024 full default, drugi na 1024x768 full default, sa 60% fan speed. Oba prolazi bez problema relativno hladna bez glitcheva ili artifacta.

Screen 1024x768 testa
Screen 1280x1024 testa
Podesavanja (ista za oba testa sem rezolucije)

Drugi program u kojem sa testirao kartu je Video Card Stability Test. Ovaj test takodje prolazi bez glitcheva ili artifacta, koliko se secam temp isto nije presla 70.

A onda sam prionuo na FurMark test.. E, tu je doslo do problema.
Naime, na 1024x768 i 99% loada, sa Dynamic background, Burn-in, Xtreme burn-in i Post FX cekiranim negde na petom minutu racuanr prestaje da baca sliku na monitor do manuelnog restarta. Temperatura se dize negde do 88-89 na 60% fan (na toliko ga dizem uvek kad hocu da se zaigram), i taman kad ti se cini stabilnom pukne. Nema nikakvih glitcheva ili artifacta do tad, niti FurMark izbaca bilo kakvo upozorenje.

Prvo sto mi je proslo kroz glavu je GPU ili PSU problem, pa sam ponovio test samo sa Dynamic background cekiranim na 1024x768. Vise od 10min stabilno, bez glitcheva ili artifacta, ali sa temperaturom stabilnom na 82 (ne prelazi 83).

Screen navedenog testa

Znaci nije PSU jer bi trebalo da je power consumption isti.

Drugo sto mi je proslo kroz glavu, mozda (citaj MOZDA) problemi sa drajverom.. Ne vidim kakve bi veze drajveri imali veze sa ovi mtesto mtako da sam odbacio i tu soluciju.

Znaci, ostaje karta.

Od igrica sam jedino igrao Assassin's Creed I (usled nedostatka memorije na HDDu). Igru gura stabilno, retko prelazi 60 stepeni.

Zanimaju me vasa misljenja. Da li ima neko iskustava sa slicnim problemom? Sta da radim dalje? Svaki dobronamerni savet je dobrodosao!

Looking forward hearing from you

NAPOMENA: Sobna temperatura po mojoj slobodnoj proceni ensto manja od 10 stepeni. Nisam otvarao i proveravao toplotu heat sinka. Racunar iz "moja masina" popisa.

Poslednja izmena:
Za pocetak to je dosta visoka temperatura grafike, da li si probao da odvrnes taj vent na maksimum i ponovo testiras u furmark-u?

Edit: Pa odvrni ga na 100%, pa vidi kako se ponasa.Ako si klokovao grafiku vrati je na def.

Poslednja izmena:
Nisam ponovo testirao u FurMarku jer se plasim da slucajno ne rikne. Znam i ja da je visoka temperatura, zato i trazim savet. 🙂

Zaboravih da kazem, PSU je LC600H-12 staro mesec dana. Tek sad videh da ga nema u "moja masina". Isto tako, da napomenem, idle temp je oko 30 stepeni. Znaci, karta preterano mnogo nabija tepmeraturu kad se dobrano napne.

FurMark je zamišljen da podigne temperaturu grafike do maksimuma. Nemoj da te čudi nagli skok temperature - znaju i brže da se zagreju kartice.

Temperaturu na stranu (iako je visoka za dati model), ne prolazi test.

Odvrni vent na 100% pa pokreni FurMark pa vidi koje su temp i da li ce da pukne...Uostalom...tesko da ce neka igrica da je zagreje i namuci kao FurMark....

Slazem se, ali bi svejedno trebala da prodje test. Istestiracu kasnije sa 100% fanom, kacim rezultate ako prodje.

Prosla test sa 100% fan speedom, pogledati slike ->

Priprema za pocetak testa
Kraj testa

Nije presla 85 stepeni, 84 stabilno.

Sad me samo jos vise interesuje zasto na 90 stepeni puca.. Nemoguce da joj je samo 90 gornja granica.

Ako si je testirao ponovo na niskoj ambijetalnoj temperaturi (ispod 10 stepeni), to nije mala temperatura.Kad dodju vreli dani ta grafika ce opasno da se greje. Ne znam kakvo ti je kuciste? Da li je dovoljno provetreno?

Poslednja izmena:
Ja cu ti pomoci u vezi sa ovim:

Napajanje je dovoljno

70c bi bio neki optimum za tu graficku, najvise 75c u full-load.

Mada moj model koji sam imao, isto taj CuCore nije video vise od 65 u dobro provetrenom kucistu.

30c idle je ok.

Sve je to uredno, samo niko da da neki savet zbog cega sam i okacio post na prvom mestu. 🙂

Pa odgovor se namece sam,a niko ne moze da ti potvrdi 100%...Verovatno je ~90c gornja granica za temp...i cim dostigne tu temp frafika se ''gasi''(puca)....Realno,tesko da ce neka igra da je zagreje toliko....Zato uzivaj u novoj kartici i igranju sa njom... 😀

E pa hvala, ziv bio! 🙂

Ae jos neki savet od drugih clanova?

I, da, na paklenim vrucinama ce temp sigurno skociti, kontam do 10ak stepeni. Test je radjen na sobnoj temperaturi (oko 10ak stepeni), kuciste na otvorenom prostoru, zadnja strana odvojena od zida vise od 15cm.

Poslednja izmena:
Na 10c su radjeni testovi?😡A u kucistu pakao....Jel imas jos neki dodatni vent da ubacuje i izbacuje vazduh...? Ako nemas ugradi....smanjices temp dosta...ili menjaj kuciste....Inace,za ambijetalnu od 10c u kucistu su ti bas visoke temp....

Kuciste je ono staro poznato Aurora White sa plavom diodom koja se pali i gasi kod prednjih USB ulaza. Nemam ni jedan dodatni vent. Trenutno niti imam para za kuciste, niti imam para za vent. Kriza, nezaposljen 🙂. Sve sam pare puko na upgrade (jos sam se nesto i uzajmio), kuciste, HDD i optiku sam skinuo sa stare 462 masine.. Veselo. 😀 SLazem se sa tobom da je temperatura visoka sa obzirom da sobnu temperaturu. Da je leti tolika bilo bi skroz ok. Ovako, videcemo.. Odlucio sam da je zadrzim pa sta mi Bog da. Nadam se samo da ce me ispostovati minimum godinu-dve da se malo zaigram. 🙂 Ipak je to Asus, nije PowerColor i sl.

Poslednja izmena:
Ja bih tu grafiku vratio, ionako nema garanciju, ako crkne mozes da je bacis :d:smoke:
I nema veze sto je asus, i asus crkava 😀

Poslednja izmena:
Naravno da crkava, ali je svakako kvalitetnije odradjen. Moje licno misljenje je da je safir trenutno najbolja firma u proizvodnji grafika i da je asus dovoljno blizu.

Kao sto rekoh, kartu cu zadrzati (iako mi mozda to bas i nije najpametnije), taman malo da se cimam oko nje. Ne radim sa racunarima jos od 478 i 462 lezista. Mislim da je krajnje vreme da se malo reaktiviram i pozabavim se novijim tehnologijama, posebno sad kad sam dosao do apgrejda. Mozda je i otvorim da zamenim pastu (ako dodjem do neke kvalitetnije), pa vidim sta sve tu ima. 🙂

Mozda dodje i neko lepse vreme pa se uzme neki nov sandy, uz novu kartu.. Ko zna sta nam ova godina donosi, ostaje nam da se nadamo najboljem 🙂. A do tad mogu samo da se nadam da ce me karta posluziti. Moram nekako (stvarno ne znam kako i gde cu pre) da napravim mesta na HDDu za BF3, pa da je malo napnem sa njim (1024x768, medium to high) i vidim kak ose ponasa. Svakako i neki silent vent dolazi u obzir da ubaca svez vazduh unutra. 🙂

Probaj 🙂 Stavi neki kuler da cirkulise malo vazduh u tom kucistu i zameni pastu. Trebalo bi da padnu temperature ...
A sto se tice harda i ja taman da uzmem neki od tera, cene odose u nebesa :S: :zgran:

A o cenama harda necu ni da diskutujem.. STRASNO! Kako stvari stoje, necu uzeti neki pristojan u dogledno vreme. Ima da se zlopatim sa ovim mojim jos ihahaaa.. Jos poceo i DVR da me zeza, nece da reze DL diskove. Ne znam samo odakle da rodim 30ak GB za BF3. 🙂

Imao sam tu karticu. Rad sa njom mi je bio drag kao ubijanje stenadi. Moj savet jeste da skines Asus ****Doctor(zvezde zato sto ne znam vise tacan naziv) i smanjis default napon. On je bezobrazno visok na ovim karticama.

0.95V je default napon, ali se penje do 1.25V kad se zaigram. Ako mislis na asusov SmartDoctor, skinuo sam ga odmah (jos kad sam drajvere skidao) i kaze kako ne prepoznaje ni jedan asus uredjaj. 🙂 Reinstaliracu windows neki dan, mrzi me sad. Igram PES 2012, HoN i Assassin's Creed 1. PES i HoN na 40% fan speed ne prelazi 53, asesina na 60% ne prelazi 57 stepeni.

Asus Smart Doctor ne prepoznaje kartu, MSI Afterburner ne dozvoljava da promenim voltazu. Moguce da me OS zeza.

MSI Afterburner Screen

Cudno kako MSI Afterburner ne radi. Meni je i na Powercolor-u 4850 sa GDDR5 lepo menjao napone pa ne vidim zasto ne bi na tvojoj 6770.
Inace mislim da je 1,25v mnogo i da je meni karta radila na oko 1,11v-1,15v.
Pored toga ja sam imao drivere sa Asus-ovog sajta, zato sto su me zvanicni AMD driveri zezali oko podesavanja za Eyefinity, pa mozda ce Smart Doctor prepoznati kartu onda.
Koliko se ja secam Voltage Tweak bi trebalo da pise velikim slovima na kutiji(kod mene je ladno taj natpis zauzimao cetvrtinu kutije manje vise 😀), tako da nema sanse da ta opcija ne radi.

I kod mene pise velikim isto, a drajvere sam bas sa asusovog zvanicnog sajta i skinuo, sa sve doktorom, tako da.. 😀

Onda pravac Asus Support Forum. Mora da je brckano nesto sa BIOS-om.
Probaj da vidis koji BIOS imas(programi kao Radeon Bios Editor i GPU-Z ce ti pomoci u tome). Ako nije Asusov napravicemo da bude 😀.

BIOS mi je odmah prosao kroz glavu, pa sam skinuo GPU-Z i koliko vidim sve je OK, nista nije cackano. No, moguce.. Ne znam. Kao sto rekoh, nisam nesto preterano upoznat sa novijim tehnologijama. Do "juce" sam bio na 462 platformi i nisam se cimao ni oko cega u vezi it sveta.

Pa pise li negde Asus? Ne secam se vise za GPU-Z ali Radeon BIOS Editor bas naglasava proizvodjace.

Pise, isto kao sto pise i u svakom screenu testova okacenih do sad da je Asus.

GPU-Z Screen

Nazad
Vrh Dno