Šta je novo?

EAH ati 4850 problem

IvaNftw

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2008
Poena
375
imam ovu kartu vec 4 meseca...
ostatak konfg je
Q6600
P5Q-PRO
2 gb kingston hyperX 1066
CM 500W extreme
CM case
Temp u bilo kojoj novijoj igri posle 4-5 min ide do 105 C sa 100% fanom... u Idle na 50% obrtaja temp je 74 C....... Sta da radim?
rvl-Untitl.jpg

Izduvaj prašinu iz kulera. Ili je usisaj. Cimanje jeste, ali je efikasno. Rebra hladnjaka na kartici (pretpostavljam da je referentni dizajn) su tako gusta da se ispred njih (između ventilatora i rebara) vremenom napravi 'tepih' od prašine. Isto se dešava i na HD 3850.

Ocisti kuler i stavi novu pastu.

hladnjak je zapushen i fan nema gde da izduvava vazduh

Jel ima single slot hladjenje ??

izduvano,osisceno sve i kuciste i graf i kuler .... al dzaba... A i kad sma kupio komp pre 3-4 meseca,prvi dan kako je stigao,u idle je bilo 81C na 36 % fan. Manuelno sam u CCC namestio da se obrce na 50% smanjivshi mu temp na ~72C...
http://itsvet.com/proizvod/asus-eah4850-htdi-512m-512mb-ddr3/comp_comp_vga/20/1155 ovo je ta graf
btw kartica je bash tanka i imash ban onaj jadni mali tanki kuler,pretpostavljam da je zbog njega tolika temp....

Pa jedino resenje je da promenis kuler.Ja imam zalman Fatal1ty FC ZV9 i temperature su dosta nize u odnosu na stock kuler idle oko 34-36 stepeni a posle sat - dva neke zahtevnije igre oko 60-65 stepeni.A karta je jos i kloknuta.Promeni kuler i neces imati problema.

Prilozi

• temperatura.jpg
    temperatura.jpg
    205.8 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
pozdrav...najverovatnije je cooler jer znam ko je imao slican slucaj

izduvano,osisceno sve i kuciste i graf i kuler .... al dzaba... A i kad sma kupio komp pre 3-4 meseca,prvi dan kako je stigao,u idle je bilo 81C na 36 % fan. Manuelno sam u CCC namestio da se obrce na 50% smanjivshi mu temp na ~72C...
http://itsvet.com/proizvod/asus-eah4850-htdi-512m-512mb-ddr3/comp_comp_vga/20/1155 ovo je ta graf
btw kartica je bash tanka i imash ban onaj jadni mali tanki kuler,pretpostavljam da je zbog njega tolika temp....
skini kuler sa karte, otvori ga is rukom skini shtroku sa bakarnog dela (kad skinesh plastiku)

Poslednja izmena:
Pa jedino resenje je da promenis kuler.Ja imam zalman Fatal1ty FC ZV9 i temperature su dosta nize u odnosu na stock kuler idle oko 34-36 stepeni a posle sat - dva neke zahtevnije igre oko 60-65 stepeni.A karta je jos i kloknuta.Promeni kuler i neces imati problema.

Ima li FC-ZV9 negde da se kupi kod nas, i koliko li kosta ?

Buduci da ta kartica ima referentan single slot hladnjak, mislim da nije pametno ventilator fiksirati na 50% pogotovo ako ti je kuciste slabo provetreno (a verovatno jeste, dok ti je na 50% idle temp. 72 C).

Ivane lepo ti rekoh da prebacis prednji vent pozadi da izduvava,a ne da stoji napred i uduvava:);)

mofo dzaba meni i 6 ventova,kad graf ima krsh kuler ..... Ili novi kuler,il nishta....sa svim ostalim i da smanjim za 10-20 C opet to nije to... Ae videcu neshto...

Poslednja izmena:
Jeste,ali tih 5-10C koje MOZDA mozes da smanjis boljim provetravanjem kucista ti ipak znace,bar dok ne uzmes neki aftermarket cooler.

ma to sam naveo onako odokativno 5-10 mada ne verujem da bih i toliko dobio,mozda bi smanjio eventualno temp,proc i ploce....al graf teshko.... Al videcu neshto ovih dana

off: @jafazec spavaj rdjo :D Tebi makar radi na 40c :mad:

Poslednja izmena:
mofo dzaba meni i 6 ventova,kad graf ima krsh kuler ..... Ili novi kuler,il nishta....sa svim ostalim i da smanjim za 10-20 C opet to nije to... Ae videcu neshto...

na 50% venta u dobro provetrenom kutjishtu je meni temp oko 45c idle

Jes nesto ti se usmrdelo tu , ocisti ga . Meni je ista karta u idle na 0% fan oko 60 stepeni , igre fan na 60% temperatura 60-75max

Prva serija asusove 4850 serije sa malim kulerom obezbedjuje visoku temperaturu i to ne samo njemu nego svima, ili stavi novi kuler ili je reklamiraj. Ne vidim svrhu chiscenja kulera grafichke kartice koja je izashla pre 5 meseci. Btw ja sam imao 2 godine 7600GS i nisam nikad chistio prashinu sa kulera, mada imala je pasivno hladjenje al boze moj :S

Prva serija asusove 4850 serije sa malim kulerom obezbedjuje visoku temperaturu i to ne samo njemu nego svima, ili stavi novi kuler ili je reklamiraj. Ne vidim svrhu chiscenja kulera grafichke kartice koja je izashla pre 5 meseci. Btw ja sam imao 2 godine 7600GS i nisam nikad chistio prashinu sa kulera, mada imala je pasivno hladjenje al boze moj :S

Jeste sa stock kulerom su visoke temperature ali ne bas tako visoke kao sto on ima.
A uporedba 4850 sa 7600 GS je kao uporediti boga sa sesirdzijom.:-devil-:7600 GS je imao veliki aluminijumski kuler koji se savijao i preko kartice ( na zadnju stranu kartice) i rebra tog kulera su bila malo razmaknuta tako da je sama cirkulacija vazduha u kucistu ga je hladila.I ja sam imao tu karticu i bez fana nikad nije billa ispod 60-70 celzijusa.
U ovom slucaju ne preostaje nista drugo nego kao sto i ti predlazes ili menjaza kulera ili reklamacija ,mada za reklamaciju neznam da li ima osnova jer prodavac ce reci "pa svaki 4850 se greje" - ali treba probati.:type:

Lepo sam napisao da je u pitanju ista kartica , i da imas ovo Antec Nine Hundred
kuciste video bi lepo kako se gomila prasina:banana:

HAF 932 je pravi usisivac prasine, posle 2 meseca upotrebe ima 2mm prasine na skoro svim komponentama. Ventilatori su vec pobeleli kao da pada sneg.

ja stock kuler chistim svakih mesec dana a to da posle 5 meseci ne bi trebalo da se nakupi prashine prichaj babi i dedi.;)

true

Ja bih se slozio sa Csozsopom. Sasvim je moguce da hladnjak ne naleze dobro na GPU. Nova pasta i pazljiva montaza hladnjaka nekad moze cudo da napravi.

Najlakše je čoveka posavetovati da da još para i uzme bolji cooler. Moj savet je da, ako ti je kartica još pod garancijom, ne diraš ništa. 108C pa šta? Izgoreće?? Pa šta? Imaš garanciju i zameni je ako se to desi. Do tada vozi i ne razmišljaj o temperaturi.

pa tako sam i ja razmishljao.... ko ga ebe,sta bude bude..

o boze,
Kuler je 100% ispravan i 100% dobro naleze, mana je shto je preterano mali i kao takav ne moze da izduvava toplotu koju napravi GPU. 7600gs sam pomenuo iz shale (poshalice, zezanja) moram da se pravdam poshto vidim da neki ne kapiraju shalu.
Prashina koja napada za 3-4 meseca korishcjenja ne moze osetno (relativno malo) da utiche na rad kulera i da vam kompjuter radi u strugari a ne u sobi.
Temperatura koju je on prikazao je u overload-u i da ste se makar malo potrudili da koristite ovaj bozanstven google pretrazivach, nashli bi ste josh hiljadu i jedan identichan problem!

Poslednja izmena:
taj isti kuler imaju i drugi pa im hladi bolje i to ne znaci automatski da je isti ispravno postavljen ili da nema prasine
jednostavno ne mozes biti toliko siguran
a za 3-4 meseca se moze itekako nakupiti prasine u zavisnosti od kolicine iste i kucista, ako je u pitanju npr neko high airflow kuciste

jednostavno, ljudi vole da pitaju shta da rade da bi opet terali po svom.

Nazad
Vrh Dno