Šta je novo?

e7300

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Montirao sam Xigmatek Red Scorpion pre neki dan i temp su mi 40/45 odnosno 45/50 kad je klokovan na 3.2ghz. Zasto toliko velika temp u idle?
Telo kulera i pajpovi su hladni..ali bukvalno ledeni, a kad ugasim fan, kuler pocinje da bude mlak tek kad proc stigne do 60 ili cak mozda 65c. Montirao sam ga preko pushpina i stavio termalnu pastu koja je dosla uz njega. Da li je moguce da nisam dobro naneo pastu ili da kuler nije dobro nalegao na proc?

I jos jedno pitanje, koje doduse nije za ovu sobu, ali da ne bih otvarao jos jednu temu..Kad sam klokovao pogasio sam sve one zezancije tpa c1 i ostalo, a sva ostala podesavanja ostavio na auto. Onda sam podigao fsb do 400mhz, a mnozilac oborio na 8,5. Ram sam stavio na 1066 koliko mu je i default. Bios je automatski digao cpu volt na 1.37 i tako je radio stabilno na 3.4ghz..temperature su bile mooozda 2-3 stepena iznad normalnih. Na 9x400 nece da udje u win. U cemu gresim? da li da dizem fsb jos malo. Cilj mi je 3.6ghz :D

I jos jedna stvar, imam asus p5q (sa zutim hladnjacima) i NB mi se nenormalno greje..toliko da ne mogu prst duze od par sekundi da drzim na njemu. Citao sam negde da je to tako na svim p5q plocama i da je navodno ok. Ima li ko preporuku za neki tihi fan koji bih mogao da montiram na njega?

Proveri kako cooler naleze na plocu, najednsotavnije nekim malim ogledalcetom mozes protveriti ili probaj da mrdas pinove ako je neki slobodan on ce mrdati, oni koji su zategnuti drze.
Cpu ti se greje jer je napon nepotrebnih 1.37v.
Kod mene na poslu Asus P5KE-WIFI + E7200 napanaje Corsair HX620 rade savrseno stabilno 9 x 400 pri naponu od 1.225v tako sam setovao u Biosu.
Cooler je CM Hyper 212 fan radi na 1000rpm, temperature ne prelaze 60c u load-u.
Koliko vidim imas LC napajanje i graficku koja trosi malo vise struja, to nije najsrecnija kombinacija za OC.

Manje vise sve je to ok, proc se greje zbog napona.Kad vec drzis toliki napon slobodno povecaj mnozilac i istestiraj linx-om . Ok je napajanje...radice sa tom grafom i klokovanim procesorom verovatno bez problema. Stp se tica NB-a, umesto da juris tihi mali fan bolje da na bocnu stranicu kucista montiras veliku 12-cu i nek ona duva na manjim obrtajima u pravcu NB-a i delimicno memorije. Mali fan ce navecim obrtajima brzo propistati a i huk strujanja kroz rebra ce se vise cuti. A recimo neki veci fan tih problema nema, ali ga treba dobro napojiti vazduhom...mozda malo iseces kuciste ili nesto slicno.
ili smanji napon ili povecaj mnozilac na 9 . Napone gledaj cpu-z om. Ploca i biosi malo drugacije skaliraju napone. Steta sto je M0 stepping R0 bi bilo bolje (e7400 ,e7500)....
I jos nesto. u zavisnosti od proca senzori su ponekad zakucani na neke temperature i pocinju da mere tek kad se te temperature predju pod opterecenjem, tako da cesto ces videti da su idle temperature zakucane bez obzira na napon ili spoljne temperature i neka te to ne brine. Ustvari napon procesora igra najvecu ulogu kod tog pokazivanja idle temperatura jer on direktno utice i na senzore
NB P35 na 400mhz fsb mora da se greje pa mora..., ali ne smeta , samo ga malo oladi ako je moguce

Poslednja izmena:
Kod mene se P35 greje na 266,333 i 400fsb-a.

Mislim da ti od 1.225v nece trebati vise za 3.6ghz.

I ja mislim.....moze on komotno sa tim naponom i 3,6 stabilno. Ali vise ce greje NB sa vecim fsb-om..merio prst-metodom :D
Zavisi cime on gleda te napone, biosi imaju sarena pokazivanja

Ispod 1.25v nece da se bootoje ni na 3.16ghz...9,5x333mhz :(

To je neki los primerak, E7200 M0 radi na 1.225 400x9 bez problema, kada spustim na 1.2175 prolazi Prime95 ali se komp restartuje u 3D Marku06 ili kada pogrenem GTA.
U BIOSU je 1.225, CPU-Z ocitava 1.200v.

Okaci tvoje ocitavanje CPU-Z-a, igraj se malo naponima dok ne ustanovis koliko mu treba da bi radio na 3.6.
Promeni napajanje taj LC iz potpisa nije za OC.

Poslednja izmena:
Ma iznervirao sam se i vratio sve na default. Koliko uopste dobijam u igrama ako ga dignem na recimo 3.4, posto je to najvisi stabilni klok koji sam postigao?

Nazad
Vrh Dno