Šta je novo?

e6600+bx2 samo 345 FSB?!

• Začetnik teme Začetnik teme Vugla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vugla

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2003
Poena
620
Ne razumem se mnogo u OC ali me zanima sta me ogranicava da imam barem 3.4GHz ,)
Naime na default naponima mogu samo da izvucem 3105mhz bilo da stavim mem na 533 ili 667 a da mi orthos ne pukne posle nekog vremena. Zatim sam na preporuku Yotija povecao napon na 1.4, mch na 1.65, FSB na 1.3 i nisam dobio ni stabilnih 3.3ghz a temperature za vreme orthosa su dostizale cak 80 stepeni posto ovaj CL i nije neki hladisa. Enached power slop ukljucen, EISP iskljucen. Koliko sam citao ne bih treba da imam nikakvih problema za barem FSB 400 na ovoj ploci.
+ vidite koje gluposti mi CPU-Z prikazuje za clock :trust:
1. Zato mi je mnozilac zakljucan na 9 u biosu?
2. Da li je los primerak proca,mem ili ja nesto ne radim kako treba? :wave: pozdrav!

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    31 KB · Pregleda: 165
Poslednja izmena:
Koliko vidim imas inžinjerski primerak procesora, te nije ni čudo što radi na prilično višim temperaturama. Što se tiče 400fsb-a to vrlo moguće da nećeš dostići sa tim procesorom, nije sa svakim 6600 zagarantovana tolika brzina, čisto da znaš (ovo je ujedno i odgovor na ono pod 2). Što se tiče onoga pod 1, da bi mogao da menjaš množilac, potrebno je da kupiš procesor iz extreme serije (oni su malooo skuplji), a sta se kod tebe u cpuz zabutovalo pa računa da je u pitanju 6 umesto 9 pojma nemam. JEsi stavljao novi bios?

na e6600 mozes menjati mnozioc izmedju 6 i 9 bez problema a es primerak bre mora da radi na 3.4ghz.zeza te nesto u biosu ili sama "losa sekirica" 😉
naravno malo bolje hladjenje je preporucljivo

+ vidite koje gluposti mi CPU-Z prikazuje za clock :trust:
I kod mene je isti slucaj sa v1.39 CPU-Z programa. Sa v1.38 se to ne desava.
U svakom slucaju, iskljuci "C1E Support" u biosu, to ce ti resiti problem. (ma koliko glupo bilo, jer to ne treba da sluzi za to... ali eto, tako je. Izgleda da je user dir bio u pravu)

P.S. Ivke, koji je tebi napon potreban za tih 3.6GHz i koju temperaturu nabacuje pritom?
(pretpostavljam da ti je to 24/7 setup)

Jesi li siguran u to "bez problema" na xbx2 ploči?
moram priznati da nisam ali na asus-ima znam da moze pogotovo sto je es primerak
Nemora, što bi morao. Pa bilo je ljudi ovde koji su mnogo povoljno prodavali svoje regularne 6600 procesore bas iz razloga sto nisu hteli da se oc!!
hmmm...jako cudno,posto licno nisam video/cuo da e6600 nece na 3.4ghz (velika vecina tu frekvenciju stize i na default naponu)
P.S. Ivke, koji je tebi napon potreban za tih 3.6GHz i koju temperaturu nabacuje pritom?(pretpostavljam da ti je to 24/7 setup)
1.425v mislim da je u biosu (morao bih da proverim) a temp sada na 20+ stepeni postaje malo kriticna i jos mi gtx prilicno greje celo kuciste :S: ne gine mi neki geminII izgleda.kada odvrnem vent na 2000+ obrtaja tat ne prelazi 72-73c dok je u realnom radu/opterecenju do 65c plafon,kada spustim vent na oko 1000-1200 (meni bar prilicno necujno) temp ode jos par stepeni gore

JEsi stavljao novi bios?
Stavio sam najnoviji. BX2 je sa bench testa. Pre ce da bude da je do procesora koga sam
uzeo od byMax, mada on nesto rece da ga je drzao na 3.4ghz sa jednim korakom napona vise.
Da li da ga drzim na 1.4 ako mi u orthosu ide cak do 81 stepen, dok je u desktop varijanti oko 47 (a nisu pocele vrucine) ili je to samo situacija koja se u realnom radu ne desava? Malo mi je glupo da dizem napon za 3.3ghz jer mi temp ide gore skoro za 10 stepeni.

P.S. jel ima neki programcic koji pokazuje relevantno temperaturu procesora u taskbaru a da nije Motherboard monitor koji mi nesto ne radi ni kada ga updejtujem.

Poslednja izmena:
Stavio sam najnoviji. BX2 je sa bench testa. Pre ce da bude da je do procesora koga sam
uzeo od byMax, mada on nesto rece da ga je drzao na 3.4ghz sa jednim korakom napona vise.
Da li da ga drzim na 1.4 ako mi u orthosu ide cak do 81 stepen (a nisu pocele vrucine) ili je to samo situacija koja se u realnom radu ne desava? Malo mi je glupo da dizem napon za 3.3ghz jer mi temp ide gore skoro za 10 stepeni.

P.S. jel ima neki programcic koji pokazuje relevantno temperaturu procesora u taskbaru a da nije Motherboard monitor koji mi nesto ne radi ni kada ga updejtujem.

Kao sto rekoh i ja sumnjam da je procesor u pitanju. Mada ako ti maxa kaze da je radio i na tom naponu, onda je to tako i upravo ti je to i potrebno (znaci na tebi je da li ces da ga przis visokim naponima a ujedno i temperaturama). Moj savet ti je da prodas taj procesor i uzmes neki koji nije es (eno u oglasima za samo 240e), em ces veci oc dobiti em manje temperature!!

Inace samo da napomenem da es imaju oko 15 stepeni vecu max temperaturu, a radna im je i 20-30 veća!!

Nije Do Cpu-a Vec Ploche

Da li da ga drzim na 1.4 ako mi u orthosu ide cak do 81 stepen, dok je u desktop varijanti oko 47 (a nisu pocele vrucine) ili je to samo situacija koja se u realnom radu ne desava? Malo mi je glupo da dizem napon za 3.3ghz jer mi temp ide gore skoro za 10 stepeni.

CPU ti je ok.PLocha bad axe je kanta samo takva a ja i ti nismo jedini koji imaju bagova samo tako.....Meni je bad axe1 pa opet ista situacija.
Na dq6 plochi sam menjao mnozilac kako sam hteo a na bad axe ne moze i to na istom procesoru.Prethodno je na njoj bio intel presler i na njemu je davala da se menja mnozilac a nije davala menjanje voltaze.Procesor je bio jedno vreme skinut sa ploche.Posle 2 dana(oprilike) sam ga ponovo stavio na plochu i gle chuda:sada je BIOS dao da se menja voltaza(davao je i pre ali nije dalo rezultata bez obzira na zadate vrednosti).Malo sam se bavio ovom plochom i zakljuchio sledece:
nece da se odbaguje kad je cpu u pitanju(mnozilac ili voltaza) dok ne izvadish cpu iz nje,odstoji tako pa ga vratish nazad.Mene je mrzelo da rasklapam zalman 7700cu sa ploche pa sam se pomirio sa mnoziocem 9 jer opcija za menjanje mnozioca ne postoji u ovom trenu na njoj tj.u BIOSu iako je poslednje verzija.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh i ja sumnjam da je procesor u pitanju. Mada ako ti maxa kaze da je radio i na tom naponu, onda je to tako i upravo ti je to i potrebno (znaci na tebi je da li ces da ga przis visokim naponima a ujedno i temperaturama). Moj savet ti je da prodas taj procesor i uzmes neki koji nije es (eno u oglasima za samo 240e), em ces veci oc dobiti em manje temperature!!

Kod njega je sa samo jednim korakom radila na 3.4ghz a ja ga stavio na 1.4 (FSB 1.3 , MCH=1.65 - kao da nista nisam uradio) i nece da prismrdi ni na 3.3ghz. Ne verujem da cu ga prodavati jer nemam garanciju za njega pa ne mogu da ocekujem ni neke pristojne pare od njega. Ostavicu ga na 345 pa dokle sluzi dok ga ne zamenim jednog dana mozda nekim iz extreme serije.

@DARKSIDE
ne znam da li si provalio koliko tek baguje Intel Desktop control centar koji po neki put zamrzne cesto i kad promenim FSB za 1mhz

Poslednja izmena:
Ma baguje sve po malo a rezultat je sra..Intel se na Bad axe uchio overklokovanju.

1.425v mislim da je u biosu (morao bih da proverim) a temp sada na 20+ stepeni postaje malo kriticna i jos mi gtx prilicno greje celo kuciste :S: ne gine mi neki geminII izgleda.kada odvrnem vent na 2000+ obrtaja tat ne prelazi 72-73c dok je u realnom radu/opterecenju do 65c plafon,kada spustim vent na oko 1000-1200 (meni bar prilicno necujno) temp ode jos par stepeni gore

Bre, gde nalazite te procesore, majku mu... nesto mi to mnogo nisko za 3.6GHz, nisi mozda merio unimerom koliko je?
U stvari, prvo mi reci koji mu je default napon, jel' onih 1.325V ili manji?

2 Vugla:
Ima, najnoviji Core Temp (v0.95), taj je prilicno relevantan... a u toj poslednjoj verziji su upravo i uveli prikaz temperature u taskbar-u.

2 Vugla:
Ima, najnoviji Core Temp (v0.95), taj je prilicno relevantan... a u toj poslednjoj verziji su upravo i uveli prikaz temperature u taskbar-u.

Ne prikazuje mi temp preko 69 stepeni + ako stavim shortcut u startup prilikom ulaska u win crn ekran :crash:

Neko drugo resenje koje se startuje sa win i da je u taskbaru?

Ne znam to za shortcut, a ovo za temperaturu mi je cudno... meni je prethodna, v0.94 verzija sasvim normalno prikazivala temperaturu, sve od 86 stepeni (toliko sam ga napanjio :d), cudno mi je da nova to ne radi. Pa nista, probaj tu staru, pa vidi da li bar ona pokazuje preko tih 69.

Bre, gde nalazite te procesore, majku mu... nesto mi to mnogo nisko za 3.6GHz, nisi mozda merio unimerom koliko je?

Moze na keca 1.425V i 3.6Ghz tako je radio moj bivsi 6400.

def. mu je 1.325v a misko ti vec rece da moze opusteno :smoke: to mi je namesteno u biosu (1.425v) inace u pitanju je 32-ga nedelja :S: kako nemam ni ja pojma ali radi 🙂 nemam unimer ali je masina na tom taktu "rock stable" s'tim da se nb greje prilicno ali imam vent koji duva u mem. i nb pa je malo bolja situacija.jedini je problem sa gtx-om jer kartica greje sve zivo oko sebe (prava furuna) :smash:

Nazad
Vrh Dno