Šta je novo?

E6550 OC

DuleFman

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2007
Poena
319
Sada sam isao u pretragu i nasao mnogo slicnih tema, ali bih ovde da cujem konkretno ono sto meni treba ... cuo sam da je ovaj proc sjajan overkloker ... za sada ga drzim na def ali bih ga kasnije sigurno klokno ...

E sada pitanje je kako ?
Da li je moguce dizati mnozilac ili se moze dizati samo FSB ?
Njegov "fabricki" mnozilac je 7 ... ukoliko bih hteo nekih npr. 3.8GHz (sto je mnogo ali dajem kao primer, ja bih ga drzao mozda na 3GHz) morao bih sa ovim mnoziocem da stavim fsb 545 odprilike ... a ako ne moze da se dize mnozilac onda znaci da ne bi mogao nikada da dostigne nekih 4-4.3GHz ... zasto je on toliko dobar overkloker ... zato sto moze mnogo da mu se dize FSB ili ? jel je zato GO stepping ?

Brzina koju ljudi izvlace max iz tog procesora je nekih 3.2ghz (457fsb), jer ima FSB wall na otprilike 460-480, da nebi bio direktan konkurent E6750 koji naravno mora bolje da se klokuje od svog mladjeg brata.
A te brzine koje si "umislio" od 3.6-4.3ghz zaboravi i zadovolji se sa 3.2ghz, ako i to budes izvukao.

P.S. uvek moze da te ukenja neki opasan primerak u sta sumnjam...

Poslednja izmena:
E sada pitanje je kako ?
Da li je moguce dizati mnozilac ili se moze dizati samo FSB ?
Njegov "fabricki" mnozilac je 7 ... ukoliko bih hteo nekih npr. 3.8GHz (sto je mnogo ali dajem kao primer, ja bih ga drzao mozda na 3GHz) morao bih sa ovim mnoziocem da stavim fsb 545 odprilike ... a ako ne moze da se dize mnozilac onda znaci da ne bi mogao nikada da dostigne nekih 4-4.3GHz ...

nije moguce dizati mnozioc,lagano podigni napone i prvo pokusaj 400x7

hehe ... ja sam to pitao cisto radi onoga sto sam cuo ... mnogo jak procesor ... i dobar kloker da prostite u pm ... pa gledam sada ko zna sta izvlaci ... ja sa dve igrice cs serverom hamachijem i ne znam cime josh ne mogu da ga nateram preko 2o% na def. ... sa 3.2 tolko bi bio brz da ne bih stigao da vidim to sto ocu :D ... a ono 4 to su ciste gluposti koje sam pitao jer znam da mogu da se izvuku iz nekih procesora ... da je mnozilac 8 kod ovog ... izvlacilo bi se to bez problema nekih 3.8 ali ovako nista :D

pa to je 6850 ako sam uspeo dobro da vidim posto i posle zuma jako se slabo vidi ... jel njemu mnozilac inace 9 ili ga je moguce podici .. da li ima neka fora da se na 655o podigne mnozilac ili moze samo da se spusta ?

Brzina koju ljudi izvlace max iz tog procesora je nekih 3.2ghz (457fsb), jer ima FSB wall na otprilike 460-480, da nebi bio direktan konkurent E6750 koji naravno mora bolje da se klokuje od svog mladjeg brata.
A te brzine koje si "umislio" od 3.6-4.3ghz zaboravi i zadovolji se sa 3.2ghz, ako i to budes izvukao.

Zashto je meni onda danas ovaj CPU radio na malo vishem FSB-u ? :wave:

Prilozi

• 540.JPG
    540.JPG
    152.6 KB · Pregleda: 205
Kod mene stoji na FSB 400 i mislim da nema potrebe za vise od toga, osim ako ti sluzi za rendering... Ali moze sigurno na 450... Mnozilac je zakljucan... A i bilo bi glupo da bude jaci od svoje starije brace :) a za manje para....

Zashto je meni onda danas ovaj CPU radio na malo vishem FSB-u ? :wave:

Pa ubo si extra primerak :) Meni naprimer E4300 udara na 351 MHz u FSB Wall ( 350 x 9 oce a 351 x 6 nece - a sve sam probao i sa vecom voltazom na FSB-u a na CPU sam ishao do 1.6 V ) a nekome ulazi u win na 3.6 GHz...

:wave:

Onda i ovaj moj primerak "ne valja".
Najvise sto sam ja uspeo je 3.5 ghz (stabilno) pri FSB-u 500 mhz.
Doduse tu varijantu 6x nisam ni probao.

ql ... bash me interesuje koliko bi isao ovaj moj ... ali sada se razmisljam ... ne znam koliko je kada je u igricama ... ali dok je ovako u win-u obori mi mnozilac na 6 i fura 2000Mhz ... tako da kada bi digo do 3 i vise koliko moze to bi bilo cisto zanimacije radi i ono da kazem da mi proc fura 3Ghz ... ali onda bi se znatno vise i grejao ... a posto nisam siguran ali negde sam procitao i cini mi se da je to moj slucaj da kuler ne radi stalno nego samo kada treba ... ja ga necujem ni ujednom slucaju ali posto je kuciste otvoreno u tom delu tacno (inace kuciste je vrh provetreno ... cm) osetim kada duva ... mada se mozda malo cuje kada krene ako je totalna tisina ali gotovo necujno

To sto tebi obara frekfenciju kad nije opterecen je sasvim normalna stvar.Mene doduse to nervira tako da te opcije mozes da iskljucis u biosu.
Evo danas sam ga poterao na malo preko 3.6 ghz,ali sam morao da izvadim 3 GB memorije i da ostavim samo 1 GB jer drugacije nije htelo.
To samo potvrdjuje da ovaj proccesor moze i vise ali da je kod mene memorija ogranicavajuci faktor.

a sto ne smanjis mnozilac za memoriju?

Poslednja izmena:
Pa uboli ste dobre primerke, samo sto to ne znaci da su stabilni na 500fsb-a, prijatelj je uzeo e6550 i odma ga upalio posle instalacije win-a naravno na 500fsb-a, posle 10min rada BSOD.
To su nazalost frekvencije samo za slikanje.
Drzi ga na 3.3ghz sto je i vise nego odlican rezultat.

@Zoran KS znam da je to normalno ... to su C1 EIST ... oni stede potrosnju ... i mogu se iskljuciti ali ne vidim razlog zbog koga bih to radio :D ... lepo je videti ga na 3.6 ali kao sto sam malo bolje rekao ne znam sta ce meni to :D

ocu da klokujem ovaj procesor trenutno je sve na fabricko,.
kad sam bio podigo fbs na 400 mnozilac 7, voltaza mi je bila na auto i on ju je podigao blizu 1.4 oko 1.3 i nesto.
pa me interesuje jel to normalno ili koliko da stavim da mi bude voltaza? hteo bi da ga podignem da mi radi na oko 2.8 ili
3gh.
i sta jos treba da uradim u biosu da bi bilo to ok sve.
imam asus p5k plocu.
i kako da klokujem memoriju sta da namestim da mi sve bude ok. u pitanju je kingston 1gb radi na 800mgh.
imam takva 4 komada u kucistu...

Poslednja izmena:
Jako je tu bitna i ploca kao i hladnjak koji ima na NB, jer overklokovanje FSB-a preko 400MHz poprilicno opterecuje isti.

taj cpu uglavnom ima fsb wall na oko 450-460fsb, treba ga preskociti i ici preko 500fsb, a za to "auto" podesavanja nikako nece moci da se koriste...Mora i ploca dobra/voljna...

aha, ok.
klokovao sam procesor na 3.0gh. testirao ga u orthosu 12h na priority 9 i nije mi projavio nikakvu gresku i za sve vreme njegovog rada temperatura je bila (preko core temp) oko 47 C.
stavio sam fsb na 430
dram freq na 860mhz
cpu vol 1.325v
cpu pll vol 1.50v
dram vol 1.9v
fsb termination vol 1.20v
NB vo, 1.25v

Cista nebuloza , pogledaj potpis

civi kako si podesio NB i FSBterm na tp35 ? Mislim, koje si vrednosti stavio ? :) (i kako ti se sve to drzi generalno ? ja sam imao zezalica na 500fsb, pogotovo sa 4850...)

ma sve je do primerka, moj e6400 cepa na 3.7 za svaki dan ali na 1.535 na TT sonic tower, ali radi sigurnosti drzim ga na 3.6 na 1.465

civi kako si podesio NB i FSBterm na tp35 ? Mislim, koje si vrednosti stavio ? :) (i kako ti se sve to drzi generalno ? ja sam imao zezalica na 500fsb, pogotovo sa 4850...)

Nb def a fsb nisam ni dirao , bios je normalan nije mod a nb je hladjen malim ventilatorcicem i drzi se odlicno ;)

procitah negde da je max temperatura za ovaj proc 70 c....zanima me da li je to po jezgru..posto mi core temp pokazuje jedno...a smart guardian drugo..???

treba mi mala pomoc.
pre neki dan sam instalirao windows vista ultimate 64 bit.
kad ukljucim propertis vista mi izbaci da mi procesor radi na 2.33 a ja sam ga klokovao na 3.0.
a cpu-z mi pokazuje da radi na 3.0.
sta treba i kako da namestim da mi i vista pokazuje isto to?
kome je verovati kolika mi je svarna brzina cpu-z ili visti?
hvala unapred na pomoci

my.php
[/URL][/IMG]

i samo sam jos nesto hteo da pitam.
malo pre sam instalirao everest i on mi pokazuje isto da mi procesor radi na 3.0. sigunro je onda do viste neki bug... :-/
ali mi nije jasno za memoriju zasto mi pokazuje da su tajminzi na jednima 5 5 5 18 a na drugima 6 6 6 18? kad sam ja u biosu stavio da mi bude 5 5 5 15.
sta i kako treba da odradim da bi mi bili na 5 5 5 15?
plizz help

evo i slike

my.php
[/URL] [/IMG]

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

vise od ovoga nece...mada nisam se nesto ni preterano cimao...

Poslednja izmena:
^ Hmm čudno... Ploča nije sigurno. Može da bude samo jako loš primerak procesora, RAM ili nedostatak napona. Jesi li probao da povisiš malo napon na NorthBridge-u? Kolika je def. frekvencija memorije?

Vrh Dno