Šta je novo?

e6300 i msi p965 platinum

DecllipteR

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.07.2008
Poena
169
cpu:e6300
mb:msi p965 platinum
pwr:Xsilence power 400w
mem:2x1gb kingston 800mhz dual

Kakve su mogucnosti klokovanja procesora sa ovakvim komponentama i naravno nekim dobrim coolerom i koji cooler preporucujete ?

Poslednja izmena:
Trebalo bi da moze 2.8-3ghz bez vecih problema. Ja moj e6300 drzim na 2.9ghz za svaki dan a za testove moze i na 3 dok ima fsb wall negde na 438fsb (na Biostar i na ovom GA isto se ponasa).
Sto se cooler-a tice e6300 dolazi sa onim vecim coolerom koji ima bakarno podnozje (takav bar ja imam), koji bi trebalo da radi ok sve do tih 2.8-3 ghz. Ako bas hoces neki dobar cooler po pristojnoj ceni mozes da razmislis o CM HyperTX 2.

Poslednja izmena:
Mozes li da mi procitas kako si podesio napon fsb i sve ostalo ?

E6300 je osakacen malim mnoziocem (samo 7), pa zahteva visok FSB, a prosecne ploce sa 965 chipsetom imaju problema da obezbede visok FSB.
Ta MSI Platinum je ipak kvalitetnija od proseka.

I tesko je kopirati tudja podesavanja i ocekivati da i kod tebe tako rade.
Ima razlike i kod identicnih komponenata, a kamoli kod razlicitih (ploce su razlicite).
Probaj recimo 7x400MHz = 2,8GHz, znaci FSB stavis 400MHz.

Defaultni napon je 1.325V, moraces sam provaliti koliko mu treba za 2,8GHz, ali pretpostavljam da ce mu trebati 1,35 - 1,37V. Takodje bi trebalo da dodas napon FSB-u i Northbridge-u. Mnozilac memorije podesi tako, da se brzina memorije krece oko defaultne vrednosti, znaci 2x400MHz bi bilo idealno.

http://www.legitreviews.com/article/380/4/

I prati temperature, ako nisu previsoke (ne prelaze 65-70C u fulloadu), onda nastavi da dizes FSB.

Poslednja izmena:
Moj e6300 ne zahteva dizanje napona za takt od 2.8ghz, tako da je 1.325v sasvim dovoljno za fsb 400. Ako ploca ima vdrop (sto vecina ima) mozes da dodas malo napona pa da vidis. Za nb nisam dodavao napon na ovoj p31 ploci, dok zam na biostaru secam se dodavao 0.1 ili cak 0.2 v da bi radilo stabilno na fsb od 420. Za ram vidi sam, kreni od odnosa fsb:ram 1:1 (dakle fsb 266 a samim tim i ram 266(tj 533mhz), pa kad stavis fsb na 400 ram ce ti raditi na 800 (sto mu je i default). Za vise od 800mhz mozda ces morati da dizes napone za ram. Opet, sve zavisi od primerka do primerka.

Ne vredi,nemogu da ga klokujem vise od 2.4ghz,sve sam probao,moram bios flashovati na ploci...

Sto bi se to podrazumevalo ?
Pa nije E6300 izasao posle MSI P965 Platinum, mislim nov bios ne moze da skodi, u 99% slucajeva, tako da mu to moze mozda resiti problem...

Ja sam svoju GA P35 DS3 morao flashovati, ali zato sto je E5200 izasao 2 godine posle nje :).

Da, odradi to iz Windowsa, ako je moguce.
Barem je to kod mene moglo sa mojom Gigabyte plocom.

Sa zvanicnog sajta skini bios, a moguce da ces tamo naci i program za flashovanje.

Poslednja izmena:
Flashovao sam sa live updetom iz windowsa ali se nista nije promenilo ostala ista verzija biosa!?

I pre nego sto flashujes bios na ploci, idi u Bios i vrati sve na Default (na mojoj GA ploci to se zove Load Optimizes Defaults), tako ce se sva podesavanja vratit na default (procesor, FSB, memorija,...).
Cisto predostroznosti radi, da se ne bi nesto zabagovalo :).

Kakav live update :trust: ?!?
Jesi li ti siguran da znas kako se to radi ?
Ne treba Win da update-jes nego plocu da flashujes, znaci na sajt MSU skini novi bios ploce, znaci kao fajl skidas...

Daj link odakle si to update-ovao.

Poslednja izmena:
I pre nego sto flashujes bios na ploci, idi u Bios i vrati sve na Default (na mojoj GA ploci to se zove Load Optimizes Defaults), tako ce se sva podesavanja vratit na default (procesor, FSB, memorija,...).
Cisto predostroznosti radi, da se ne bi nesto zabagovalo :).

Kakav live update :trust: ?!?
Jesi li ti siguran da znas kako se to radi ?
Ne treba Win da update-jes nego plocu da flashujes, znaci na sajt MSU skini novi bios ploce, znaci kao fajl skidas...

Daj link odakle si to update-ovao.

Ma skinuo sam bios i iz windowsa sam ga fleshovao i nista ,bios sam skinuo sa msi-evog sajta... Moram ga flesovati preko flopija...

Pa podrazemeva se zato sto obicno nova verzija biosa ispravlja odredjene nedostatke prethodne, a mozda mu i pomogne oko veceg OC-a. Naravno da je e6300 izasao u isto vreme kad i p965 chipset, intel ga je i izbacio da pruzi punu podrsku za tad novu Core arhitekturu (leto 2006). A sto se tice flashovanja, ja na ovom GA to radim pomocu flash-a (dakle flash memorije), i flash utility-a na samoj ploci. Ne koristim te varijante flashovanja iz Windowsa, a vracanje na default vrednosti se podrazumeva (obavezno sve na default u biosu pre flasha novog!).

Ja takodje imam GA i koristim flash iz Windowsa pomocu Gigabyte Motherboard Utility Bios Update :). Bez problema mi je flashovao sa fabrickog F2 na F14c.

Pff,uspeo sam da ga klokujem na 2.4Ghz memorija mi radi na 965mhz valjda,ili tako nesto sa 1.950v napono. I radi mi extra tako...Netju se truditi za vise dok neuzmem bolji kuler...Hvala svima na pomoci!!!

:wave:

Nema potrebe da ti memorija radi na toliko mnogo.
Smanji odnos memorije i fsb-a i teraj dalje.
Na 400x7 memorija treba da ti radi na 800MHz (tj ne moras uopste da je klokujes).

POZ

Nema potrebe da ti memorija radi na toliko mnogo.
Smanji odnos memorije i fsb-a i teraj dalje.
Na 400x7 memorija treba da ti radi na 800MHz (tj ne moras uopste da je klokujes).

POZ

Gde smanjujem odnos memorije i fsb-a ? Ne mogu da skontam :p

Na Gigabyte plocama to se zove System Memory Multiplier, dakle isto kao i za procesor, ovo je mnozilac memorije (mnozi se sa FSB-om i daje takt memorije).
Kod Asusa se to zove FSB/Memory Strap. Ne znam kako se zove kod MSI-ja :p.

ma taj cpu sa tim cipsetom moze sigurno 3ghz samo da namestis memoriju blize default vrednosti oko 800mhz

heh ovaj moj e6300 na ga-p965-ds3 radi na 3.0ghz (858mhz memorija) na smesnih 1.2v, na 3.15ghz (900mhz memorija) radi na 1.25v, ova 2 su orthos stabilni, a na 1,3v radi na 3.33ghz(952mhz memorija) nije stabilno u orthosu, ali recimo za svakodnevan rad i igranje (recimo video kompresija, kriza, riddick itd :)) sve radi potpuno savrseno, tako da ga za svaki dan drzim na 3.33ghz :) temperature su naravno smesne sa hyperTX2 kulerom na 3.33ghz, temp po ovim vrucinama u full loadu ne prelazi 56 stepeni. tako da procesor a ni plocu necu menjati jos dosta vremena :)

Poslednja izmena:
heh ovaj moj e6300 na ga-p965-ds3 radi na 3.0ghz (858mhz memorija) na smesnih 1.2v, na 3.15ghz (900mhz memorija) radi na 1.25v, ova 2 su orthos stabilni, a na 1,3v radi na 3.33ghz(952mhz memorija) nije stabilno u orthosu, ali recimo za svakodnevan rad i igranje (recimo video kompresija, kriza, riddick itd :)) sve radi potpuno savrseno, tako da ga za svaki dan drzim na 3.33ghz :) temperature su naravno smesne sa hyperTX2 kulerom na 3.33ghz, temp po ovim vrucinama u full loadu ne prelazi 56 stepeni. tako da procesor a ni plocu necu menjati jos dosta vremena :)

Ja i dalje nisam uspeo vise od 2.35ghz da ga klokujem...

najbolje da ides korak po korak tj da dizes po 10 fsb i naravno da pazis na mamoriju da ne ode preko 800...mislim da sa tom brzinom 2,35ghz maximalno sto mozes sa default naponom(ako se dobro secam) pa bi bilo sada pozeljno da dizes pomalo

Cek, ako si stavio 533MHz za memoriju, to je za DDR2 2x533=1066MHz :trust: ?!?
Mozda nisam u pravu.

Slikaj mobilnim/kamerom svoj bios, pa okaci sliku (deo biosa vezan za overklok).
Da vidimo kakve sve opcije imas.

Evo ovde ims primer overkloka na tvojo MSI P35 Platinum ploci.
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=2142&page=5

Recimo pise da cpu eist mora biti disabled, kako bi mogao manipulisati mnoziocem procesora, mada to nije tebi bitno, de da smanjujes i tih nedovoljno velikih 7x :p.

The maximum CPU voltage is 2.0625V. Memory can be adjusted to 3.3V, VTT 1.55V, Northbridge 1.65V, Southbridge I/O 1.8V and Southbridge core to 1.15V.
Imas dosta napona, tako da povecaj napon procesoru, VTT i NB za malo, pa probaj.

Poslednja izmena:
Pazi kada stavis FSB na 400, vidi sta ti onda nudi od frekvencija za memoriju.
Od svih tih ponudjenih frekvenciju ti izaberi onu najmanju.
A to bi valjda bilo 400MHz i za memoriju.
Dakle 1:1.
POZ

EDIT: Evo pretece me gore... Zdravko? :D

Poslednja izmena:
stavi odnos 1:1 da ti mem ode na 400 i onda dizi fsb i kao sto sam ti rekao ranije moras da dizes napon procesora preko 2,35ghz jer prosto je nemoguce da je to krajnji domet u brzini cpu-a...

stavi odnos 1:1 da ti mem ode na 400 i onda dizi fsb i kao sto sam ti rekao ranije moras da dizes napon procesora preko 2,35ghz jer prosto je nemoguce da je to krajnji domet u brzini cpu-a...

Ne mogu da stavim odnos 1.1 nemam opciju za to uopste ubiosu...

Nazad
Vrh Dno