Šta je novo?

E5300 opet ili E6x00 dilema?

ivica

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core Ultra 5 245K cooled with BeQuiet! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte Z890 Eagle
RAM
2x32GB Kingston Fury 6000Mhz@CL36
GPU
Gigabyte RTX 4060 Windforce 8GB OC
Storage
Kingston NV3 2TB + HDDs
Zvuk
onboard
PSU
BeQuiet! Pure Power 12 1000W
Kućište
Cooler Master 690 II Advanced.+ 5,25" 4x USB3.0 front panel
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Logitech K330, M705
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam E5300 i hteo bih da predjem na Win7 kompletno a da imam mogucnost da pokrenem xp virtualno i josh neke linux stvari.

E sad ovaj moj E5300 nema VT a novi imaju.

Sto se tiche rada drzim ga na 3,75Ghz(300x12.5) na max dozvoljenoj voltazi.

Ne znam kako se ovi novi E5300 OC

Drugo, da li je bolje da uzmem neki Pentium E6300 ili E6500 koji odmah imaju veci fsb ali im je zato mnozilac manji ili da samo zamenim proc za novi sa VT-om.

Ne znam bash kako se oni klokuju ali da li bi recimo mogao da izvuchem stabilno oko 3,7-3,8Ghz tj. kako idu primerci preko 300 za fsb. npr 333+ ?

Ili je bolje da zamenim samo e5300 za e5(3-4)00 sa VT-om. ;)

Jes da mi je ploča malo vremeshna ali ne bih je menjao.

Prelazak na core i3 ili i5-6x0 seriju me ne interesuje trenutno jer stvarno ne bih da placam ono sto mi ne treba a uz to dobijem isto samo prepakovano a i taj
memoriski kontroler od grafike. :(

Sve ispod Core i5-750 mi je nekako bezveze a intel mi lici na VIA-u sa tim resenjima.

A gde su lga1156 plocha i ddr3 memorija. Money blackhole.

Mozda bih pre preshao na AMD nego na to.

Eh da sad ovo vidi Nedjo i on bi se slozio što sam Intel izvredj'o. :D

Pa ne treba ti VT... radi 7 i bez toga, realno bolje prvo instaliraj OS pa vidi da li ti to uopste odgoavara, da ne koljes vola sa 2 snicle...

Ako ti baaaas treba VT, predji na ovaj novi Celeron, E3200 ili e3300. Nista neces da izgubis za 1mb manjka kesa, mislim da je razlika svega 5% na istom taktu, i to u sintetickim testovima. A klokuju se mozda i bolje.. A da ne pominjem da bi ti verovatno ostala neka parica u dzepu :)

Imam ja vec win7 al na drugoj particiji, nego ne znam da li ce da radi virtualna mashina bez VT-a.
Ako prodje ok necu da menjam nishta.

Ako su u mogućnosti obavezno uzmi VT procesor.
Na e7300 (desktop) virtualne mašine ( u vmware-u ) rade mnogo sporije nego sa t7500 (laptop)
Ukoliko koristiš virtual box, onda je svejedno.
Ovde, je takođe, bitan broj tredova i/ili broj jezgara koje proc poseduje.
Moja preporuka je Q9400 (znam, skup je...šta ćeš).
Pozdrav

Poslednja izmena:
Znam da je i7 uspeo da prevagne, ali sto se ranijih procesora tice, to je bilo AMD trziste, tj do sad je uvek bolje radilo na opteronima nego na xeonima, tako da mozda nije lose resenje neki Athlon II X4 ;)

Vrh Dno