Šta je novo?

E51 problemi i saveti

Prokka

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2002
Poena
619
Cao svima,
Posle pola godine aktivnog rabljenja pomenutog telefona dosao sam u situaciju da kada je u u standby modu i pokusam da otvorim neku aplikacju to nemoguc proces jer je memory full. Ovo prijavljuje od otvaranja poruke, do pretrazivanja wifi mreza...
Moje resenje je update software-a :)
Ono sto me zanima jeste da li je neko prebacio telefon na srpski promenom koda i da li onda normalnije izgovara imena iz imenika ili to nema veze?
Ukoliko neko ima neko drugo resenje mog problema rad sam da probam. Ja sam obrisao aplikacije neke i oslobodio memorijski prostor. Mislio sam da neke aplikacije imaju memory leak i uklonio ih ali to nije pomoglo.

Hvala unapred,
Prokka

Ja sam prebacio na srpski i imena izgovara na engleskom :) Tj na (zvucnom) jeziku koji imas instaliran (srpskog nema). Probao sam neke i poljski je najrazgovetniji pri citanju srpskog...

A sto se tice memorije, instalirao si nesto sto nisi trebao :)
Pogledaj sta se sve startuje sa sistemom, pa ukloni visak, ovaj telefon ima solidno memorije, tako da nije je bas tako lako popuniti. Moguce i da je to neki virus, ko zna. Najlakse da instaliras neki task manager.

Mozes i sa stonoga resetom da resis problem, ne moras da reinstaliras softwer.

U krajnjoj liniji *#7370# ali nisam siguran da li je to ono sto tebi treba jer nisam siguran da sam te najbolje razumeo ;) Inache ja sam telefon (e50) prebacio na Srpski zbog t9 ali to sa izgovaranjem nisam isprobavao.

Pozdrav

Kada stisneš HOME i zadržiš, šta imaš od prgova pokrenuto?
Ja imam nedekodiran E51 sa TIM softwareom. Jel može to da se flašuje or something preko USB-a, da uklonim onih nekoliko lockovanih TIM programa i TIM GPRS konekcije (za MMS, za WAP, za Mail, za Mobile TV...)

Ja se secam jos dok sam imao 6630 (TIM), posle flesha preko USB-a bi stavio nov firmware ali bi zadrzao TIM-ov software.

Da ali moguce je da cesh ukloniti tako neshto promenom koda! Ali nisam siguran u ovo shto pricham!

E51 0552197 - Ctr Balkans Slo/ser Black

E51 0553166 - Swap Ctr Balkans Slo/ser Black

E51 0554360 - Ctr Balkans Slo/ser Silver

E51 0555767 - Ctr Balkans Slo/ser Rose

Poslednja izmena:
Dobijesh srpski t9 koji moze da bude odlichna stvar (individualno)!

Promenom koda sam dobio mogućnost da overvrajtujem postojeći TIM software (ista je verzija) i nemam više one njihove predefinisane gprs konekcije, nema više oni njihovih, meni beskorisnih, aplikacija, file manager mi se sada nalazi u grupi office, a ne u media kao ranije i još nekoliko sitnica je promenjeno. Zamerke nemam.

Jedina fora je da kada sam vratio backup, sve je OK, osim settings, jer kada vratim podešavanja, izbrlja mi ikonice u glavnom meniju (nekoliko ikonica postanu samo žuti folderi), ponovo mi vrati jednu TIM konekciju, Java alikacije neće da izađu na NET, i još neke slične stvari.....
Onda sam vratio backup bez settings, podesio šta mi je potrebno i sada je sve OK.

Hvala za predlog i kodove ;)

Text2Speech još uvek nema za E51 na srpskom, koliko sam video. Na 6233 (iz Mobisa) to imam, ali izgleda da je sada drugi standard ?!

Ideja sa Home tasterom je OK, ali kada počneš da koristiš mob, shvatiš da je zapravo bespotreban i da je glupo što ne može da se promeni njegova namena. Razlog za takav stav je levi hot-key. Ako na njega staviš bilo šta osim Menu (Home), startovanje ima veliki delay, jer telefon očekuje da ćeš da zaključaš tastaturu. Tako da je smor staviti na to mesto bilo šta osim Home, a samim tim imaš dupliran taster.

E, da, posle update-a mi se Gmail startuje značajno brže, ali i dalje je dosta sporije nego na 6233. Kada sam uzeo mob, prvih dana nisam primetio kašnjenje, onda je startovanje trajalo 9-11 sekundi, sada traje 6-8. Na 6233 traje cca 2 sekunde.

Stavi na levi softkey Smart Settings - ima opciju no delay :)

Smart settings?

Da, i inace vrlo koristan program, a taman resis i "problem" levog softkey.

Može da bude korisno. Probaću.
Mada, na ono što je došlo sa mobom, instalirao sam još 5 aplikacija (od toga 2x gmail) i za sada nemam potrebe za širenjem, a samim tim ni za dodatnim prečicama :)

^ Pa ne treba ti ta gmail aplikacija uopšte, možeš gmail poštu direktno da šalješ i primaš iz ugrađenog email klijenta. Jedino prethodno na svom gmail nalogu (online) u podešavanjima omogućiš pop3 pristup i to je sve... Onda to radiš odakle god hoćeš od Outlook Expressa do email klijenta u mobilnom telefonu.
:)

A sad da li ti još nešto drugo treba, stvar ličnog ukusa (i potreba).

Poslednja izmena:
ma bolja je ona aplikacija mnogo od ugradjene (bar na 6120), a cini mi se da i manje trosi.

^ Pa ne treba ti ta gmail aplikacija uopšte, možeš gmail poštu direktno da šalješ i primaš iz ugrađenog email klijenta. Jedino prethodno na svom gmail nalogu (online) u podešavanjima omogućiš pop3 pristup i to je sve... Onda to radiš odakle god hoćeš od Outlook Expressa do email klijenta u mobilnom telefonu.
:)

A sad da li ti još nešto drugo treba, stvar ličnog ukusa (i potreba).

POP3 koristim za lokalno arhiviranje, ali osnovni razlog zašto koristim Gmail, jeste fantastičan WEB interfejs. Gmail for mobile mi omogućava da pretražim sve poruke. Jedino mi smeta što ne mogu da koristim attachmente...

E51 0552197 - Ctr Balkans Slo/ser Black

E51 0553166 - Swap Ctr Balkans Slo/ser Black

E51 0554360 - Ctr Balkans Slo/ser Silver

E51 0555767 - Ctr Balkans Slo/ser Rose

Moze li neko Simbijan pocetniku i vlasniku E51 da objasni kako se ovo u praksi primenjuje? :D

T9 imam samo na engleskom, francuskom, portugalskom i spanskom...ne znam koju tacno verziju softvera imam ali nema nikakva obelezja koja bi ukazivala da je skidan s mreze. Treba li mi novi softver/flesovanje ili je neka od sifara gore sve sto mi je potrebno? Hoce li se jos nesto u telefonu promeniti kad ih primenim i kako se vraca na prvobitno stanje?

hvala!!!!

(OK, u medjuvremeni cu malo searchovati po forumu da bih sveo broj glupih pitanja na minimum ;) )

E51 problem

Par puta mi se desilo da vreme na mom E51 radi tacno, a datum stoji! Ne promeni datum npr. sa 2. na 3. novembar!! Zato mi nije radio i alarm za budjenje!
Sta moze da bude uzrok?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno