Šta je novo?

E4500 temperatura

ivan555

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2007
Poena
349
Naime kupio sam konfiguraciju sa dotichnim procesorom, ali su mi njegove radne temperature chudne. Procesor radi na defaultu sa box kulerom. U idle mi je temperatura 35-40C (mereno u CoreTemp 0.96), ali nakon pola sata Crysisa temperature su oko 75C po jezgru (!), i onda temperatura pochinje naglo da opada. Da nije to malo mnogo za default? Mislim da kuler radi kako treba jer ga chujem kad ubrzava tokom opterecenja. Hvala unapred na pomoci.

Naime kupio sam konfiguraciju sa dotichnim procesorom, ali su mi njegove radne temperature chudne. Procesor radi na defaultu sa box kulerom. U idle mi je temperatura 35-40C (mereno u CoreTemp 0.96), ali nakon pola sata Crysisa temperature su oko 75C po jezgru (!), i onda temperatura pochinje naglo da opada. Da nije to malo mnogo za default? Mislim da kuler radi kako treba jer ga chujem kad ubrzava tokom opterecenja. Hvala unapred na pomoci.

Opada zato sto cooler "uhvati" zalet. U prvom trenutku temperatura dosta brzo raste jer senzor ima odredjeni "kasnjenje", jednostavno mora tako. Mozes podesiti u biosu ploce da je stalno na maximumu. Naravno nece biti na max. jer sam cooler ima svoj senzor i ipak ce menjati obrtaje sam, ali mnogo brze i efikasnije. :wave:

GoranM, hvala na brzom odgovoru. Nego pitanje je da li je 75C u opterecenju mnogo za defaultne taktove? Nisam ja montirao kuler, pa zbog toga me i brine, mozda je onaj tip u radnji neshto zaebo :d Pozdrav
P.S. Ovo mi je prva C2D konfiguracija, izvinjavam se ako postavljam glupa pitanja.

GoranM, hvala na brzom odgovoru. Nego pitanje je da li je 75C u opterecenju mnogo za defaultne taktove? Nisam ja montirao kuler, pa zbog toga me i brine, mozda je onaj tip u radnji neshto zaebo :d Pozdrav
P.S. Ovo mi je prva C2D konfiguracija, izvinjavam se ako postavljam glupa pitanja.

To je OK jer sada stizu sa Celeron BOX coolerima. Intel je odlucio da stedi, pa su tela hladnjaka duplo manja. Tako je predvidjeno da radi i nije puno, mada za 1000din imas solidne coolere. recimo Titan Ttc-nk32tz

Poslednja izmena:
Ne stizu valjda sa ovakvim coolerom?

Prilozi

• images.jpeg
    images.jpeg
    3.2 KB · Pregleda: 422
Poslednja izmena:
To je OK jer sada stizu sa Celeron BOX coolerima. Intel je odlucio da stedi, pa su tela hladnjaka duplo manja. Tako je predvidjeno da radi i nije puno, mada za 1000din imas solidne coolere. recimo Titan Ttc-nk32tz

E ***a. Da sam znao pa odmah i njega da qpim nego gledam po benchu ljudi teraju i 2xxx seriju na 3+ghz sa boxom. Sada ni ne smem da probam da ga OC-ujem (iako je M0 steping), meni ovih 75C izgleda bash mnogo. Znachi, sa ovom temperaturom ne sme biti nikakvih posledica po sam procesor?

@cc13: Taj je.

Poslednja izmena:
E ***a. Da sam znao pa odmah i njega da qpim nego gledam po benchu ljudi teraju i 2xxx seriju na 3+ghz sa boxom.

Do skoro su e4xxx i e2xxx stizali sa normalnim box coolerima (imaju duplo vise telo od ovog na slici)

Poslednja izmena:
hm...75C.....hm..... za OC u redu, ali na nominalnom taktu... Do duse, 4500 se greju dobrano (u poredjenju sa npr. 2xxx serijom), plus ovo sto je Goran naveo da stizu sa losijim BOX kulerom od BOX kulera :p. BTW. Od kad je tako Gorane?
Nagao rast i naglo opadanje je najnormalnije.

Savet, sa kojim ce se 99% ljudi odavde sloziti: odvoj se od <=20E i kupi kuler (npr. CM TX2, pogledaj moj potpis); mnooooogo vise ce ti to vredeti nego 20 jura u dzepu, sigurica ;). Poredjenja radi, meni ne prelazi tu temperaturu ni pri sobnoj od 22-25C (isti proc, skoro ista ploca i to pod Orthosom; opet, pogledaj moju konfu).
Na OC zaboravi do daljnjeg, ***; jedino probaj dokle ce BEZ dizanja voltaze (znaci samo FSB dizi) dok ti ne dodje do oko 85C.

Al' se raskucah :) ali bar sam siguran da sam ti pomogao ;)

EDIT: kucamo u manje/vise isto vreme, pa tek sad videh cc13ov attach; smehota jedna :) , pa ne grejali se kad je kuler 10cm u visinu; strasno...

Poslednja izmena:
Ma teorije nema da ga OC-ujem, evo sad se spichio u 80C za vreme raspakivanja jedne povece rar arhive. God dammit, ovo stvarno nema smisla. Pa ovaj proc sam platio skoro 100e a Intel mu stavio kuler od 3e. :mad:

Mali OFF ali zanimljiv...
Do sada, svi aktivni u ovoj temi imamo gotovo identicne i ploce i procesore i kolicinu RAMa :wave:

EDIT: ma OCuj ga, probaj, crci nece sigurno, al' Vcore ne pipaj ;) , a kupovina kulera (da ne kazem boljeg :p ) ti je i pod 1 i 2 i 3 :p

Poslednja izmena:
Haha 'ladno.:smoke:

Poslednja izmena:
Ok, ljudi kupicu novi kuler. Samo mi je totalno bzvz shto box ne moze da ga ohladi ni na defaultu, ja sam bio spreman i da ga mesec-dva drzim tako na boxu @default, a ovo ispade njesra.

Edit: Ne mogu da verujem kakve su ovo gluposti. Orthos CPU & RAM stress prioritet 8 posle tachno 1 minut je temperatura otishla u 80c i ide i dalje! Morao sam odmah da zaustavim Orthos.

Poslednja izmena:
Ovaj, gresis; hladi ga on na defaultu; da li ti je i jednom zakucala masina od pregrevanja proca; Garantujem da nije ;)
E, sad, sto im je to krajnje qrwinska fora da bi, verovatno, smanjili OC limit OGROMNOM broju ljudi i naterali ih da kupuju jace procove je druga prica. Sta mislite, koliki procenat PROSECNIH i MALO IZNAD TOGA (OC newbia, wannabea) korisnika ce kad vidi na def.takt 80cu C bato da razmislja da ipak kupi novi kuler, a koliki ce da "zakljuci" da mu je zapao izuzetno los primerak proca i ***, menjace ga... Razocarenje jedno veliko....

@PEX: Nijednom se nije zapucao to si u pravu. Crysis ide sve na high u 1280x1024 bez seckanja (XP 32bit), a sa onim dx10 very high tweakom josh bolje :D
Ali ako on tako jedva hladi procesor, koliko ce onda taj procesor da pozivi sa takvim temperaturama? I zashto ne moze da mi prodje Orthos na defaultu? Qrvinski potez Intela.
Kuler se max vrti neshto ispod 1800rpm.
Pa na prastaroj Barton konfiguraciji mi temperatura nikad nije preshla 60C sa boxom.

Update: Nakon dva sata Crysisa (sa otvorenom bochnom stranicom, mada je razlika 1C) Core Temp pokazuje 85C. Kuler je na dodir topao, ali definitivno nema 85. Da li je moguce da plocha loshe ochitava? Nije mi zao da dam pare za novi qler nego da ne ispadnu iste zaebancije kao sa ovim.
Grafichka je toplija na dodir od Box-a, a u CCC-u pokazuje ~60C.
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
To su ok temperature.

85 C po jezgru na E4x00 sa M0 revizijom na default naponu i default clocku nemoze da bude OK ( i to u Crusis-u, zamisli do koliko bi terao Orthos ?? :S: )

Kuler je na dodir topao, ali definitivno nema 85. Da li je moguce da plocha loshe ochitava?

Nemozesh tako prosuditi... Temperature se ischituju iz jezgra procesora i ako je u jezgru 85 C nemoze ti i cooler biti isto toliko vruc... Meni chim pokrenem Orthos temperatura jezgra za 2-3 sekunde skochi za 20-22 C ( sa 32-33 na 53-55 ) a i kad posle sat vremena Orthosa dotaknem cooler on i dalje nema 55 C

Pogledaj dali je box dobro nalegao poshto se moze desiti da jedna nozica nije dobro skochila u lezishte... Skini cooler i nanesi drugu pastu i onda ga vrati i kad pritiskash nozice coolera treba da chujesh "klik" pa onda znash da je cooler dobro nalegao...

Meni E4300 @ 3.0 GHz sa naponom od 1.42 V i CM Hyper TX-om przen Orthosom pri sobnoj temperaturi od 18-19 C neprelazi 55-60 C... S tim da je moj E4300 od onih prvih sa L2 revizijom kupljen pochetkom marta proshle godine koji se nenormalno greju ( u odnosu na M0 revizije vishe do chak 15 C )

:wave:

Poslednja izmena:
Ma sa 55-60C bih ja bio prezadovoljan i za default, a kamoli OC. Pitao sam u radnji gde sam qpio komp i imaju CM TX2 za 20 jura tako da cu najverovatnije u subotu da nosim da mi oni ugrade (zbog garancije moraju to oni da odrade).

Mali OFF ali zanimljiv...
Do sada, svi aktivni u ovoj temi imamo gotovo identicne i ploce i procesore i kolicinu RAMa :wave:

EDIT: ma OCuj ga, probaj, crci nece sigurno, al' Vcore ne pipaj ;) , a kupovina kulera (da ne kazem boljeg :p ) ti je i pod 1 i 2 i 3 :p

Cisto da se nadovezem na plocu,procesor i ram.
A sto se tice oc-a mislim da ne bi trebalo da bude problema.:wave:

ja imam e4600 i posle jedno 1,5h Crysisa temperatura po jezgru je 35-38c.Znaci tebi definitivno nevalja kuler.

@ivan555

Kod mene pod punim opterecenjem ne prelazi 38 stepeni ( video kompresija ), neznam sta ti je to. Sve je na default i fabricki kuler, sam sam ga namestao. :)

U kakvoj je qtiji doshao vash proc? Moja je bila tamno plava.
Stvarno me ovo nervira. Ostale komponente se normalno hlade, OCZ memorija ima svoje heatsinkove i mlaka je na dodir, grafika posle 2 sata Krize 70c i to je model sa single slot kulerom i plavim PCB-om.
Kolika vam je temperatura u idle za e4500?

I moj je dosao u tamno plavoj kutiji (Sa onim Starim vecim kulerom),temp je u idle-u oko 35 u loadu ide do 55 (kada igram nesto) u orthosu ide do 70c. (uvek radi na 3.2Ghz sa blago podignutim naponom)

@kuzma i Dejan da vi ne merite temp sa core tempom koji pokazuje da je tj.max 85C umesto 100c,posto tesko moze temp u loadu sa box-om da bude 35C.(Ustvari to je nemoguce sa bilo kojim vazdusnim pa i vodenim hladjenjem)

Poslednja izmena:
hm...75C.....hm..... za OC u redu, ali na nominalnom taktu... Do duse, 4500 se greju dobrano (u poredjenju sa npr. 2xxx serijom), plus ovo sto je Goran naveo da stizu sa losijim BOX kulerom od BOX kulera :p. BTW. Od kad je tako Gorane?
Nagao rast i naglo opadanje je najnormalnije.

Savet, sa kojim ce se 99% ljudi odavde sloziti: odvoj se od <=20E i kupi kuler (npr. CM TX2, pogledaj moj potpis); mnooooogo vise ce ti to vredeti nego 20 jura u dzepu, sigurica ;). Poredjenja radi, meni ne prelazi tu temperaturu ni pri sobnoj od 22-25C (isti proc, skoro ista ploca i to pod Orthosom; opet, pogledaj moju konfu).
Na OC zaboravi do daljnjeg, ***; jedino probaj dokle ce BEZ dizanja voltaze (znaci samo FSB dizi) dok ti ne dodje do oko 85C.

Al' se raskucah :) ali bar sam siguran da sam ti pomogao ;)

EDIT: kucamo u manje/vise isto vreme, pa tek sad videh cc13ov attach; smehota jedna :) , pa ne grejali se kad je kuler 10cm u visinu; strasno...
Od pre 4-5 nedelja, bruka!!! :zgran:

Ljudi, josh par pitanja i necu vishe da davim:
1. Uzecu TX2 pa me zanima da li moram da vadim matichnu iz kucishta da bih mogao da zamenim qler?
2. Da li je termalna vec namazana na dotichnom qleru ili da trazim i AS5?
3. Jel valja to uopshte da se na ochiscen procesor samo zalepi vec namazan qler ili je bolje da se termalna stavi na sam procesor?
Pozdrav svima.

Za TX2 ne mora da se vadi ploca da bi stavio kuler.
Nije namazana. Trazi AS5 dobra je pasta.
Prvo dobro ocisti obe povrsine i onda stavi termalnu pastu koju imas na procesor. Za AS5 jedna tanka linija po sred cpu-a.

Ok, hvala puno svima na pomoci. :wave:

TX2 dolazi namazan termalnom pastom koja je solidna.

Kako god okrenes 75C je prevelika temperatura za taj procesor cak i OCed. Imam jedan u bratovom kompu sa tim malim hladnjakom .. temperatura 31C idle 47 full load.

TX2 dolazi namazan termalnom pastom koja je solidna.

Kako god okrenes 75C je prevelika temperatura za taj procesor cak i OCed. Imam jedan u bratovom kompu sa tim malim hladnjakom .. temperatura 31C idle 47 full load.

Jel merio coretemp-om?

Nazad
Vrh Dno