Šta je novo?

E4500 Overclocked teznja ka Def clocku

B-ZiGER

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2007
Poena
379
Cpu je E4500 overklokovan na 3014mhz 274x11 e sad problem je taj da kada mi se tipa zabaguje xp ili kada kacim tudji hard (obicno ata) moram ponekad da restartujem komp zbog raznih gluposti e trip je u tome sto kada restartujem vise od dva puta komp se automatski ugasi i vrati klokove na DEFAULTS:smash: i onda ja naravno idem u bios podesim mnozilac i to je to, sto me nervira!Da li postoji neka opcija u bios-u koja se gasi da se to nebi desavalo kapiram da je to neka zastita na ploci!ispravite me ako gresi. A mozda se to samo meni desava?.Naravno to se ne desava kada restartujem komp iz xp-a!:banana:

Poslednja izmena:
Mislim da je to normalna protekcija koja se nalazi na vecini ploca i sluzi da ne bi morao da se zavlacis u komp i clearujes CMOS jumperom (tvoja masina kapira da je hard reset zbog OCa)
Ako ti je P35 cipset; ja sam imao ogromne probleme (vidi moj rig u potpisu) u startu, ali meni se desavalo da ugasi/upali komp po 3-4-5-6 puta (umesto jednom da ugasi pa upali i nastavi boot; sto je normalno ako ti je OC); problemCINA je bio BIOS. Reci mi koja ti je revizija biosa (SAMO da nije F5)...

Verzija biosa mi je F3 a cipset je P35.Ne ja nemam te probleme kada se ugasi upali iz prvog puta se bootuje komp.Mada skoro sam(jednom) imao slican problem pri restartu kompa komp jednostavno nije hteo da se upali ustvari palio se i gasio 3,4 puta (naravno ja bledo gledam sta se desava) i posto sam ga upalio sledci put sve radi a da tad mi se desio trip da overklokujem cpu a u win on na def clocku (resio tako sto sam mu samo prekinuo napajanje i automatski se bios resetuje)upalio komp i overclockovo cpu mora da padne update biosa kolko vidim!Pitanje jel ok da updatujem bios(bezbedno)direktno iz win-a posto flopi nemam a ni flash drive mom ortaku sa asus neka delux sli ploca zabagovao komp i nije vise hteo da se upali!

Pazi sad; moja je stigla sa uzasno bugovitom verzijom F5 biosa (pazi, F3 je mozda i losija, ko zna, mozda ne). Tek kada sam flashovao na F6 ploca je pocela da se ponasa KAKO TREBA, znaci, NORMALNO; mislio sam da je nosim na garanciju pre flasha, u takvom stanju je bila.
Zadnja verzija je F10, skini je, flashuj iz Wina najopustenije, (mada bi ti mozda bilo pametnije da stavis npr. F6 pa F8 pa tek onda F10) imas Gigabyteovu @Bios aplikaciju (ja sam njom flashovao od F6 do F10, no problems at all), samo iskljuci u biosu opciju, pod advanced settings, nesto kao zabrana flasha biosa bla, bla,bla... (koja je ukinuta od F6) i neces zazaliti, veruj mi ;)

E bas o tom paljenju/gasenju 3-4 puta sam pricao ;)
BTW. prilikom menjanj parametara OCa (a i posle) normalna stvar je da ga prvo ugasi pa onda upali i nastavi boot (neka vrsta zastite od OVER parametara) ;)

Poslusaj me i bices mnooogo zadovoljniji plocom...

E, da, sve ovo sto sam napisao se odnosi na rev.1 ploce (6SATA portova), sa rev.2 MOZDA nije tako, ali po tvojim simptomima bih rekao da jeste...

Snimio F10 bios bez ikakvih problema skroz sam zadovoljan sa biosom ispravio mi neke male bagove (na prvi pogled) kao ocitavanje broja obrtaja kulera posto imam tri dvanestice plus ocitavanje temperature na cpu a i svidja mi se kako sada izgleda M.I.T u biosu bukvalno F10 bios ko da je pravljen za overclock.Da odmah pokazuje latencije memorije nemora vise ctrl f1 fora da se radi.

Proveri i oc marginu obavezno (ako nisi) ! Mozda ce biti zanemarljivo manji, ali opet, ko zna....;) Dalje:
Manji su i Vdrop i Vdroop sa F10kom, samim tim check Vcpu; mozes da iskljucis jezgro (ako te vec interesuje koje je bolji kloker ;) ; Save profili u biosu RADE; manji je nelinearan rast performansi kad dizes FSB (u odnosu koliko bi u stvari trebalo da je ubrzanje); problemi sa PATA HDDovima su manji ili ih nema; nema vise paljenja/gasenja masine po 3-4-5-6 puta prilikom menjanja OC parametara ;) ...List goes on... sve te stvari nisi primetio jer si sa F3 odmah skocio na F10, al', reko' ja da ti kazem, lepo je znati ih :D
Javi ako ti je sta dignut OC potencijal...

BTW. Meni se cini da sam sa F9kom imao malu prednost u sintetickim testovima. F10 mi je nekako, hm, stabilniji, robusniji, ne znam kako da se adekvatno izrazim i sa njim tek nema nikakvih problema sa PATA hardovima...

Cpu je E4500 overklokovan na 3014mhz 274x11 e sad problem je taj da kada mi se tipa zabaguje xp ili kada kacim tudji hard (obicno ata) moram ponekad da restartujem komp zbog raznih gluposti e trip je u tome sto kada restartujem vise od dva puta komp se automatski ugasi i vrati klokove na DEFAULTS:smash: i onda ja naravno idem u bios podesim mnozilac i to je to, sto me nervira!Da li postoji neka opcija u bios-u koja se gasi da se to nebi desavalo kapiram da je to neka zastita na ploci!ispravite me ako gresi. A mozda se to samo meni desava?.Naravno to se ne desava kada restartujem komp iz xp-a!:banana:

To ti je zato sto gigabyte ima manji napon od podesenog, uvek za oko 0.05V. Ako tome dodas i cinjenicu da prilikom ukljucivanja prvo "proveri CPU", pa onda tek primeni podeseni napon u BIOS-u sve postaje jasno. Sa 1.325V realno u startu je to oko 1,28V pa ti se ponekad dogadja da nece na startuje na 3Ghz. Jel tako? Eto i ja imam istu pricu, s tim da meni nikada nece da startuje na 3Ghz, pa lepo krece sa 2.4Ghz, a prilikom ucitavanja winxp clockgen ga podigne na 3Ghz. Mozes i tako, a mozes i rucno onim Gigabyte programcicem. Nadam se da je pomoglo. :wave:
edit: Treba li da napominjem da mi je CPU stabilan i na 3.06Ghz?

Poslednja izmena:
Proveri i oc marginu obavezno (ako nisi) ! Mozda ce biti zanemarljivo manji, ali opet, ko zna....;) Dalje:
Manji su i Vdrop i Vdroop sa F10kom, samim tim check Vcpu; mozes da iskljucis jezgro (ako te vec interesuje koje je bolji kloker ;) ; Save profili u biosu RADE; manji je nelinearan rast performansi kad dizes FSB (u odnosu koliko bi u stvari trebalo da je ubrzanje); problemi sa PATA HDDovima su manji ili ih nema; nema vise paljenja/gasenja masine po 3-4-5-6 puta prilikom menjanja OC parametara ;) ...List goes on... sve te stvari nisi primetio jer si sa F3 odmah skocio na F10, al', reko' ja da ti kazem, lepo je znati ih :D
Javi ako ti je sta dignut OC potencijal...

Drago mi je da sam preskocio sve te bagove:banana:hvala na info-u!Iskreno nisam nikad ni pokusao dokle moze da ide cpu jednostavo cim sam dotero do 3ghz bilo mi je dovoljno a sa obzirom da mi je stock kuler nisam ni hteo da ga maltretiram(znojim).Ali planiram da se otvorim za neki bolji kuler do tad i ovako je ok.:smash:

Da ne otvaram novu temu posto imam slicnu plocu.
Ispitivao sam malo mogucnosti ove moje GA-p35-ds3l ploce i odusevljen sam rezultatima sa obzirom na
njenu cenu.
Smanjio sam maximalno mnozioc procesora i digao iz cuga FSDB na 400 ,sve sa default naponima za sb,nb i FSB i za procesor.Ne stoji mi na Auto
u biosu nego na manual ,ali na default vrednostima,
Pogledajte temperature i napone.
Ono Core u speedfanu je grafika a Temp2 je pretpostavljam NB. Ladovina.
Memorija je 1:1, 5-5-5-18. Igracu se sa njom malo kasnije.Vdroop je 0,016V
Meni ovo izgleda i vise nego OK sa obzirom na napone,ali posto nemam nekog preteranog iskustva reko da pitam za misljenje.Kako vam se cini?

Prilozi

• Capture_5.jpg
    Capture_5.jpg
    325.4 KB · Pregleda: 145
Cini nam se da ti je mnogo mali mnozilac ;)
Digni na 7 iz cuga na def.Vcore.
Posle digni na npr. 1.425-1.45V (WARNING - prilicno visoka voltaza za stock) i mnozilac na 8 (3.2G) pa lagano skidaj Vcore dok ne stignes do min. stabilnog Vcorea za 3200 pa onda uzmi u obzir temperaturu, voltazu i dobitak pa se iskalkulisi koja brzina ti se najvise isplati...
EDIT: Videh da ti nije stock hladjenje nego Hyper TX2...slobodno przi; teraces ti to na bar 3.2 90% ;)

Poslednja izmena:
Samo sam hteo da ispitam plocu,koliki ce moci FSB da izvuce bez diranja voltaze.
Evo E4500 na 3,2G. FSB naravno 400mhz bez diranja voltaze. Vcore podignut u biosu na 1.3545 V.
Cpu-z kad je idle pokazuje 1.312 V a pod orthosom pada na 1.296V.
To je otprilike najmanji stabilan napon koji sam isceprkao.

Evo shota, sobna temperatura je cca 26 stepeni.
Zanimljiv je ovaj TX2. Tacno je cuje prelaz sa 900rpm na 1100rpm . sto odgovara otprilike kod mene temperaturi 29-31 stepen za procesor.
Da li su po vama OK ove temperature za date napone i brzine?
Za svaki dan drzim 320x9 i tada je milina od tisine.

Prilozi

• Capture_6.jpg
    Capture_6.jpg
    274.7 KB · Pregleda: 118
SpeedFanom zakucaj TX2 na 900RPM, digni clock pa proveri temperature, mozda te zacude ;)
Temperature su ti oke za klokovan i ne def.Vcore; pici jos, sve do 75C max. posle 1h Orthosa je u redu... (mnogi ce reci da je to previsoko, ali nijedna real aplikacija nece sprziti proc kao Orthos).
Znaci, 8x400 mekano, experimentisi i sa 9 (veoooma tesko, ali ko zna...)
BTW. Vcore slobodno dizi jos (1.4V najopustenije, racunajuci Vdrop i Vdroop, ne preko 1.45V)

EDIT: nisam jos radio Vdrop i Vdroop modove, digao Vcore na 1.5 (znaci oko 1.46 otprilike), 3.66G stabilno, ali me zeza box cooler (ocas digne temperaturu na 80, a ploca ne gasi masinu vec beeper beepuje; divne li protekcije :) ); Ali Hyper TX (po moguctvu bez 2) je prvi sledeci upgrade pa cemo videti...

Poslednja izmena:
Ma dizao bi ja napon jos,ali cekam bolje napajanje. Trenutno je 400W codegen koje radi posao ali necu bas mogo da se igram sa njim.
Kad dodje bolje napajanje cu probati jos. Verujem da necu imati mnogo losije rezultate kada zakljucam TX2 na 900-1000rpm .
A mnogo mi se greje cipset na ploci pod orthosom ,za stepen-dva vise od procesora su temperature ,i isto tako rapidno skacu i padaju pod opterecenjem kao i za procesor,znaci u sekundi skoci ili opadne za 15-20 stepeni. Ne znam da li je to u redu i kolike on temperature moze da podnese.
Pa cekaj i ti imas Ga-p35-DS3 koja bi trebala isto da se vraca na default bez clear CMOS-a i bez pistanja??? ili gresim?

Ne znam da li je to u redu i kolike on temperature moze da podnese.

nije u redu i vjerovatno ocitavanja nisu ok... pogledaj da li je hladnjak na northbridge dobro pricvrscen, ako jeste stavi neki manji vent, pa pogledaj hoce li se situacija popraviti...temp ne bi trebala prelaziti nekih 45 C, max 50 C...
bilo je vec rasprave na forumu po ovom pitanju, pretrazi malo...

2Splinter - NIJE dobro pricvrscen, sigurno :D 50C za NB?!? Mnooogo ako mene pitas...

2Ilija - nakon 20sec vraca; jumper mora kad BAS za****s memoriju;) Temperature ti NISU dobre al' ***... ma procitaj ceo topic ispod:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=148690 (i opricvrsenju hladnjaka i o dodavanju venta i o temperaturi)

Poslednja izmena:
@ilija
Zar ne treba tebi taj geil ultra da radi na 4-4-4-12?

@SoneMasina Da treba da radi na 4-4-4-12 sa 2.1 V , tako pise na narandzastom oklopu memorije...ali na default setovanjima radi na 5-5-5-18 i 1.8 V, ne znam zasto je to tako na ovoj ploci koja itekako zna da cita SPD memorije. Nisam se jos igrao sa njom ,.Probao sam da zategnem te latencije i gle cuda radi... ali jos nisam ni malo overklokovao memoriju, uvek je drzim na 800 mhz.
Vise nisam pametan. Ja ne znam vise tacno sta su koje temperature u speedfanu. Razlike izmedju x320 i 8x400 su ogromne za jednu temperaturu za koju mislim da je NB (u everestu pise samo mainboard temperature) Na 9x320 pod orthosom je 35-37. a za sve vise od toga je ta ista temperatura uvek vislja za dva stepena od temperature Core-ova. Ko je ovde lud. I jos nesto sam primetio.
namestim recimo 8x320 i 1.35645 vcore,dignem windows,upalim speedfan i ta temperatura X mi je 32 stepena,core1 vi core2 na 30 stepeni,opalim po orthosu i core1 i core2 mi skoce za 25-30 stepeni kao i ta temperatura X. ugasim orthos i core1 i core2 lepo padnu,ali ne i ta hebena temperatura X vec ona stoji na 50-60 stepeni i ne mrda ni gore ni dole ni za stepen i zbog te temperature mi vent na TX2 pici na 1300-1500rpm iako je proc na 29-30 stepeni..
Ili sam naleteo na neki bios bug ili sta vec.

Pardon .. To sto sam napisao desava se na 8x400. na 9x320 je sve OK

Tu memoriju trebas rucno da podesis u bios-u, nemoj da se cimas da nesto nije u redu jer je bilo vec price na forumu da mora rucno (zasto pojma nemam ali je tako), a pitao sam zato sto sam mislio da znas da mora rucno ali si mozda imao nekih problema pa je drzis na 5-5-5-15. Inace to za nb proveri rucno, pre i posle orthos-a jednostavno pipni pa proceni sam jer se razlika od 25-30 c fino primecuje. Ja nemam to ocitavanje pa da mogu pouzdano da ti kazem ali sam proverio rucno, i mogu da ti kazem da je i kod mene na 400 vruc, mislim ono jeste vruc ali radi posao (muceno x sati x puta i za sada je sve ok) a ume i ponekad da bude mlak (nisam imao bas dosta vremena da se zezam oko kompa pa ne mogu da ti kazem bas tacno sta i kako) ali je na fabrickih 200 bas bio mlak sta god da mu radim (ili sam ja bas ubo' da pipnem kad je mlak).

I ja imam isti problem iskljucivanja i ukljucivanja, i vracanja na default vrednosti.... Ploca Gigabyte DS3L sa 2140 i 2GB Transcend 800 memorije.
Komp potpuno stabilno radi na FSB 330, Proc 2.64, mem 825, i onda ponekad kad ukljucujem komp, on sve lepo vrati na default vrednosti (tj. prelazi na Disabled za CPU host).

Very annoying... Voltaza za memoriju podignuta na +0.2, a CPU (u biosu) 1.36.

Revizija biosa je A2 (po CPU-Z), verzija F3... da li je do verzije ovo isto??

I josh neshto... Na POST screenu ne vidim koje je revizije ploca...:(,

Edit> nasao na ploci... rev 1.0, kako vidim za njega, zadnja verzija je F7.

Poslednja izmena:
I ja imam isti problem iskljucivanja i ukljucivanja, i vracanja na default vrednosti.... Ploca Gigabyte DS3L sa 2140 i 2GB Transcend 800 memorije.
Komp potpuno stabilno radi na FSB 330, Proc 2.64, mem 825, i onda ponekad kad ukljucujem komp, on sve lepo vrati na default vrednosti (tj. prelazi na Disabled za CPU host).

Very annoying... Voltaza za memoriju podignuta na +0.2, a CPU (u biosu) 1.36.

Revizija biosa je A2 (po CPU-Z), verzija F3... da li je do verzije ovo isto??

Snimi F10 bios ja sam skroz zadovoljan i vise mi se nedesavaju ti bagovi vracanja clockova na DEF.vrednosti.:banana:

Ali za moju plocu zadnja verzija je F7, koliko ja vidim... DS3L.

Odradio flash bios-a, na F7 (to je zadnje sto sam nasao na gigabyte-ovom site-u), javljam vam se za nedelju dana, da li je uspesno...

Bezuspesno ponovo... Ista stvar... Please help!

Ne vide koja je ploca u pitanju F7 je naj noviji za tvoju.Da slucajno nemas produzni sa prekidacem koji mozda gasis svaki put kad i komp glupo pitanje al reko da pitam?Probaj da spustis malo klokove pa probaj da li se to opet desava cisto radi testa?Ne rece koja ti je voltaza za cpu.

Ne... ne iskljucujem...
Sad sam spustio na 2Ghz da vidim da li ce mu se svideti... :trust: Proc mi je na 1.36V.

Samo do 2Ghz-a radi, (FSB 250), nista iznad toga ne mogu.:S:

To što ti je vraćao na default vrednosti je samo znak da je mašina bila na granici, tj. da si preterao. Pročešljaj malo po forumu, dosta je pisano o DS3L i i kako da podesiš opcije u BIOS-u. Ja lično mislim da si negde omanuo kod podešavanja. Ako ni u tom slučaju neće preko 250 za FSB to najverovatnije znači da ti je zapao ekstremno loš primerak procesora.

Probaj da odes do radnje gde si kupio plocu i fino zamolis prodavce da ti daju drugi primerak, ali prethpdno proveri sa drugim proc-om. Ja sam imao slicne probleme ali sam ih resio flashovanjem bios-a. Pozz i srecno

Nazad
Vrh Dno