Šta je novo?

E4500 kratko pitanje...

• Začetnik teme Comsha
  • Datum pokretanja
C

Comsha

Guest
Pozdrav,

trenutno koristim procesor E2140 1.6 Ghz, a pronasao sam E4500 da kupim. Koliko cu da dobijem vise na brzini, i koliko je taj procesor bolji od mog? I da li je to uopste smart buy obzirom da nemam preveliki budzet. Ploca je: ASUS P5PL2-E.

Unapred hvala.

Mislim da nećeš primetiti neku drastičnu razliku, da je q6600 u pitanju ili q9550 pa da razmisliš, ovako bolje skupljaj novac, pa menjaj sve za neki Sandy Bridge ili AMD pandan.

Pozdrav,

trenutno koristim procesor E2140 1.6 Ghz, a pronasao sam E4500 da kupim. Koliko cu da dobijem vise na brzini, i koliko je taj procesor bolji od mog? I da li je to uopste smart buy obzirom da nemam preveliki budzet. Ploca je: ASUS P5PL2-E.

Unapred hvala.

pa da ce biti razloke bice al ne neke prevelike u startu E4500 radi na vecem kloku od E2140 te ako ne mislis ni jedan ni drugi da OC-es onda uzmi E4500...za koliko para ti ga nude?

Intel Core 2 Quad Processor ne može na tu matičnu ploču.

Asus P5PL2-E CPU Support

Intel Pentium Processor E2140 (1M Cache, 1.60 GHz, 800 MHz FSB)

Intel Core 2 Duo Processor E4500 (2M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB)

Razlika postoji, naročito na osnovnom radnom taktu, ne znam koliko se kupovina isplati.

Prilikom OC na matičnim pločama koje ne omogućavaju velike vrednosti FSB, razlika je još više na strani E4500 jer je njegov množilac 11, naspram 8 koliki je kod E2140.

Ali, o tome nemoj razmišljati bez odgovarajućeg hlađenja!

Test: Uporedni test Intel procesora Q1, 2008

Slažem se sa drugim delom rečenice koju je član ivan555 napisao.

Dobrodošao na Benchmark forum! :wave:

Hvala na dobrodoslici i odgovorima.

Na kutiji ploce pise suports core 2 duo. I da, OC bih ga na nekih 3Ghz.

Koji bi onda procesor bio najbolji izbor?

Milosikaca: nude mi za 3000.

Ako bi OC-ovao, onda je bolji izbor E2140 jer lako dostize 3GHz.
Dok za E4xxx seriju to cesto moze biti nedostizno. Ja sam imao E4400 i ni sa 1,4V nije mogao biti stabilan na 3GHz.
Dok E2xxx lagano dostizu 3GHz, a neki primerci to dostizu i bez dizanja napona.

I Box kuler ce biti dovoljan za 3GHz, nema potrebe za kupovinom dodatnog kulera.

@Iron_Maden
Koji bi onda procesor bio najbolji izbor?
Izgleda da si prevideo ovo pitanje.
Napisao sam odgovor šta je po mom mišljenju najbolji izbor procesora za ASUS P5PL2-E, neko se može složiti a i ne mora, ovo je forum na kome svako ima pravo na svoje mišljenje kao i pravo da ga iznosi, sve dok time ne krši pravila foruma ( na primer nikoga ne vređa).
PS
Kad smo već kod prava na iznošenje mišljenja smatram da su doskočice o vremenskim nepogodama u inostranstvu potpuno deplasirane, u obraćanju ljudima na forumu ipak treba imati u vidu da osoba kojoj se obraćaš možda ima preko pedeset godina i da ovo ne smatra korektnim načinom komuniciranja.

Poslednja izmena:
There there, previse si ozbiljno shvatio moj post.

Koliko neko ima godina je najmanje bitno. Bitno je da je taj neko mlad duhom.
Ako ce ga isprovocirati mala zezancija, onda je to njegov problem :).

Moj predlog za njega je da treba da ostane na E2140, da ga klokne na 3GHz i da uziva.

I gde nadje E6700, pa to nema sanse da nadje bilo gde, lakse je da najde recimo E6750, ali to je precenjen procesor.
Za igre je daleko bitniji takt od kesha, dakle dajes mu los predlog. Kes memorija kod C2Duo procesora ne igra bitnu ulogu, MHz su bitniji.

Poslednja izmena:
Bez nekog min. E8400 nece biti nekog velikog pomaka...

Re E8400 ploča ne podržava procesore izrađene u 45nm tehnologiji.

Eh nisam ni obratio paznju na plocu:lupko: Onda bi najbolje bilo da skupi koju paru i da predje na nesto novije, jer nece tu videti veliki dobitak. Na kraju krajeva nije covek ni rekao za sta ce koristiti procesor, tako da mi pomalo na slepo diskutujemo o ovom...

U igrama nece dobiti nista, cak naprotiv, dobice manje frejmova, jer nece moci tako lako da oc-uje E4500, kao sto ce moci E2160.
A rekao je da oc-ovati.

U NEKIM programima ce se osetiti razlika u kesh memoriji (2 vs 1), mada i to je diskutabilno. Takt je najbitniji.

Diskutabilan je OC potencijal ploče, tek potom dolazi na red sam CPU.
Na ASUS P5PL2-E ne verujem da će moći da podigne FSB na 375 da bi e2140 uz multiplikator 8 radio na 3GHz.
Sa ovakvom pločom više uticaja ima u startu viši multiplikator procesora.
Doduše diskusije na temu koliki FSB se na ovoj ploči može postići, da li određeni procesor ima bolji ili lošiji OC potencijal i koji bi CPU predstavljao (naj)bolje rešenje u suštini uopšte nisu produktivne, jedino racionalno je posavetovati korisnika da iz ovakve konfiguracije kakva već jeste izvuče koliko god se može i da se ne isplati da u nju dodatno ulaže.

Poslednja izmena:
Pa vec ima E2140, nek ga overklokuje koliko god moze, a da bude stabilan. I to je to.
Slazem se da je svaki upgrade (na procesor) bacanje para, zbog prastare ploce.

Ta njegova ploca vredi 20e, a za 30e se lako mogu naci stare dobre ploce, kao sto su GA P35 DS3 ili Asus P35 P5K. Dakle, to mu je najpametnije ulaganje, 10e, i onda moze da nov procesor (npr iz serije E5xxx, nikako E4xxx) i overklokuje ga maximalno.
E5xxx je najisplativija serija iz C2Duo segmenta Intelovih procesora. A i mogu se naci za relativno male pare polovni (30-tak evra).
Njegov cpu vredi 20e, i nek doplati za E5xxx 15e, to mu je ukupno ulaganje od 25e, sto nije puno, a dobice dobro overklokovan C2Duo procesor.

Poslednja izmena:
Sasvim dovoljno bi bilo da proda trenutni procesor i uzme E2200 ili E5200. Proda svoj za 20 i doda 5 evra i to je najbolje ulaganje za najmanju lovu koje moze da izvuce.

E5200 ne moze da se nadje za 25e, vec za 35e.

Sto se tice ploce, moguce da si u pravu.
Ako njegova ploca moze da podigne FSB sa 200 na recimo 240-260MHz, onda nema potrebe da je menja, dobice 3 - 3,25GHz (260x12,5) i to mu je dosta za svaki dan takt, za sve igre, da isprati 3870 graficku karticu.

Poslednja izmena:
E5200, samo ako ce da ga OC-ne treba mu i bolje hladjenje od onog jadnog i buchnog niskoprofilnog BOX-a. Xigmatek Gaia, CM 212+ ili neshto slichno. Mada bi 3GHz bez dizanja napona mogao i BOX, uz vecu buku pod opterecenjem.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, pomogli su mi u izboru. OC cu ovaj moj procesor, i nek ide zivot :p Pa kad bude dosla ne red i ploca da se menja onda cu kao covek da odem da kupim ceo kompjuter... :) I da, najvise zbog igri hocu to da uradim. Kupio sam pre neki dan grafu 5670 1Gb pa sad kao da malo kompletiram i sa procesorom :)

Mislim da je jos bolje da uzmes e3300 ili e3400. Oni hoce da idu i na 4ghz.
Ja sam bas upgradeovao za sitne novce e2160 (isao na 3GHz) na e3300 koji ide na 3.9GHz. Ploca je sa p31 chipsetom. Vidi se u mom profilu.

Novi e3400 je oko 3500din.

Postici ce. Kao i ja. 320Mhz magistrala x mnozilac 11.5 = 4GHz. To lako moze.

Ocigledne prednosti brzeg procesora, makar i na integrisanoj grafici, ne bih komentarisao. Brze ce da mu radi WinRar:)

Ti imas GA P31 DS3L, koja je pristojna ploca po pitanju overkloka.

A on ima prastaru plocu sa 945 chipsetom, kojoj je 320MHz za FSB misaona imenica :).

Pobogu, ploca podrzava memoriju na max taktu od 533MHz, praistorijska ploca, lepo sam napisao :).
Da stigne on do 3GHz i da slavi.

Poslednja izmena:
e3400 i nije neki CPU, za klok je dushu dao, ali mu ipak manjka kesha. Ja imam e3400 OC-ovan, i opet gushi pored GTS450... Illi da OC-uje taj shto ima, ili da menja platformu, sve ostalo je mnogo zezancije za male performanse.

Poslednja izmena:
Ne moze je toliko gushiti.
Kesh kod procesora utice jedino na min fps, i taj uticaj nije bas toliki.
Za avg fps, najbitniji je takt, tako da ce E3400 @3,6GHz imati veoma slican skor kao E8400 @3,6GHz, u velikoj vecini igara.

Nazad
Vrh Dno