Šta je novo?

E4300

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Do sada sam bio veran AMD-u, ali pojavom ovog procesora mislim da cu uskoro biti u prilici da predjem na napredniju i bolju tehnologiju olicenu u C2D procesorima...

Citajuci Svet Kompjutera, naisao sam i procitao tekst u kome je opisan ovaj procesor. U tekstu je napisano da on osim sto je jeftiniji od E6x00 moze i da se ubode u jeftiniju plocu sto dovodi do jeftinije celokupne transakcije. Kako mi je budzet ogranicen, to mi odgovara. Ipak, nisu mi jasne neke stvari jer dugo nisam menjao hardver pa sam ispao iz stosa, odnosno pregazila me je nova tehnologija a da nisam uspeo da pohvatam sve stvari...

Kao prvo, pise da on za razliku od E6x00 moze da se ubode u GA-945PL plocu koja je daleko jeftinija od GA-945P ploce. Ok, to bi mi odgovaralo ali mi nije jasno zasto za Gigabyte GA-945PL-DS3 pise DDR2 400/533 za memoriju!?? :trust: Sta to znaci? Svuda se vidi da li ploca podrzava 667 ili 800 memoriju, sta znaci ovakva oznaka kod ove ploce?

Koliko sam procitao u navedenom tekstu, ovo je savrsena ploca za ovaj procesor. Sta vi mislite o tome, koliko "gubim" kupovinom PL u odnosu na P plocu?

I ono sto me najvise zanima a na sta sam mislio kada sam rekao da sam ispao iz stosa... ranije je bila varijanta... uffff, ne mogu da verujem da sam i to zaboravio... mislim na onu jednacinu FSB, mnozilac pa ako je FSB = taktu memorije onda masina radi sinhrono... a sada ima nesto quadpumped pa hypertransport valjda kod AMD-a sto mi nije bas jasno... prosto, ako uparim ovaj procesor sa PL plocom uz 667 memoriju, ona ce navodno raditi sinhrono ali koliko posle mogu da o/c i da li je o/c potencijal veci sa P plocom i da li bi mozda pre trebalo da kupim 800 memoriju?

Nadji najjeftiniju 965 plocu, ne bacaj pare na 945.

To sto ti pise 400/533 znaci upravo to, podrzava samo DDR2 na 400 i 533mhz, a svaki jaci koji stavis radice na toliko (OC na tom chipsetu mozes uglavnom da zaboravis).

A sto se tice quad-pumped i ostalih pojmova, udari lagani search, imas ovde pisano 23452324287 puta o tome :D

Ćao.
Najpre jedno pitanje: Koliko ti je to budžet ograničen, tj. koliko para misliš da daš na kombinaciju CPU+MoBo+DDR2?
Malo ću ti pomoći sa odabirom predlogom po meni best buy varijante:
CPU: E4300 (eventualno razmisli i o nadolazećem E4400, s obzirom da za razliku od 4300 koji ima množioc 9, ovaj ima 10, pa može više da se klokuje)
MoBo: definitivno 965 čipset, nemoj da se patiš sa 945-om, cene su pale, dobijaš mnogo više
DDR2: i malo bolji DDR667 će ti odraditi posao, pošto i sa ovom memorijom dižeš proc na 3 GHz i vozi.

Dakle: E4300 ~ 120 e
Asus P5B-E ~ 120 e
DDR2 667 2x1 GB Value ~ 100 e

Budzet mi je ogranizen na oko 750 evra ali za plocu, procesor, memoriju, grafiku, kuciste, napajanje i HD. :d

Dakle, kao prvo mislio sa da je minimalna brzina DDR2 memorija 533 tako da mi uopste nije jasno kako to sada 400 ali ok... Posto je do sada bila varijanta mnozilac x FSB = MHZ, a sada tu ima i neki quadpumped, mislio sam da se i to moze objasniti u jednoj recenici, ali ok, potrazicu...

@RingeRaja Ploca koju si naveo je dosta skuplja, sada u cenovniku (Imtel) vidim da je najjeftinija varijanta 965P 113 evra, dok je ta koju su ti rekao 140. Takodje, i procesor je skuplji. Ok, sada znam da definitivno moram da uzmem 965 samo gde cu da se sabijem sa kintom to je malo pitanje jer Imtel ima slabu ponudu jeftinijih kucista pa i tu moram da "bacim" 80 evra na kuciste minimum sto je za mene mnogo...

shto se tice fora sa memorijom,imash mnozioce i na koliko stavish toliko ce biti,znaci ako ti je fsb 400 memory multiplier na 2 radice ti memara na 800 mhz,ili ako je na 2.5 onda na 1000 itd...

Zbog mnozioca 9 ce ti ddr2 na 667 skroz korektno raditi posao jer ce maltene raditi na default vrednostima...

Pozdrav i srecno sa kupovinom...

shto se tice fora sa memorijom,imash mnozioce i na koliko stavish toliko ce biti,znaci ako ti je fsb 400 memory multiplier na 2 radice ti memara na 800 mhz,ili ako je na 2.5 onda na 1000 itd...

Zbog mnozioca 9 ce ti ddr2 na 667 skroz korektno raditi posao jer ce maltene raditi na default vrednostima...

Pozdrav i srecno sa kupovinom...

Zašto moraš da kupiš u Imtel-u? Imaš ovde na forumu sasvim finu ponudu komponeti, iz u mali trud sklopićeš celu konfu za projektovanu cifru.

Kao što je Shiki i rekao, uzmi bilo koju memoriju DDR2 667, E4300 i iole kvalitetniju 965 ploču (ja sam ti predložio ASUS P5B-E, pošto ima c2 rev. čipseta koji se bolje klokuje, FSB ide i preko 450. ako naravno CPU i memorija mogu da isprate) i CPU će ti (uz korektno hlađenje sistema - preporučujem Coolermaster Gemini II ~ 3000 din, hladi sve na ploči uz CPU,naravno) SIGURNO raditi na 3GHz, uz default-ni radno takt memorije (ako je fsb 333, 333x9= 3000 MHz tj. 3 GHz, dok je 333 MHz na koliko radi fsb default za 667 memoriju 333x2= 667, a svaka kvalitetnija ploča može da tera fsb od 333 MHz).
Nadam se da sam ti pomogao i da nećeš mnogo lutati u potrazi za konfom.
CPU+MoBo+DDR2 bi trebalo da te izađe oko 350 evrića max (naravno, ako uzimaš 2x1 GB, a zašto ne bi, memorija je otišla u podrum sa cenama).
Dakle, ostaje ti još oko 400 za VGA, HDD. Case i PSU što je po meni više nego dovoljno za iole pristojnu konfu. Npr:
HDD: oko 70 e
Case: oko 70 e
PSU: oko 70 e
i ostaje ti celih 200 za grafiku.

Sretno!

Poslednja izmena:
Pa zar ne znas da ja ovde propagiram Imtel vec dobrih godinu dana a i vise. :) Uzimam tamo gde je najsigurnije a to je upravo Imtel iako nemaju bas najbolju ponudu. Nije samo cena bitna, ima mnogo necenovnih faktora gde Imtel ima primat (garancija, reklamacije, ljubaznost osoblja i zelja da se pomogne, Zormi :d).

Inace se ne razumem toliko u to sto govorite, nije mi cilj toliki overkloking, s' obzirom da sada imam Bartona svaki prelazak na C2D ce biti ludilo... tako da... ali hocu da znam dokle realno moze da ide 667 memorija, generalno? Znaci, ja bih samo da ga kloknem "malo" uz podizanje samo FSB-a ako tako moze, bez dizanja voltaza, menjanja tajminga memoriji itd. u to se ne razumem... uz BOX kuler... i kako sa 1,8GHz na 3GHz?

Najbolje da se javim pred samu kupovinu jer sam vec poceo da se gubim... :(

Poslednja izmena:
lako,ali teshko uz box kuler:)
kako sam lepo srocio a?:D

zameni ga za neki hyper tx za 20 evra i uzivaj,nemoj samo box!

a meni 667 radi stabilno do 1000,ali nece svaka tako,i to je narvno uz podginutu voltazu

kad ti stigne to sve,ti se javni u temi OC procesora pa da se igrash:)

Vidi, i dalje mi nije jasno to sto kazete za 945PL... u SK-u lepo pise da bi sa tom plocom memorija radila sinhrono... dakle, ocigledno podrzava i vece brzine memorija... takodje, ta ploca je taman za E4300 dok je recimo 965P varijanta kao sto pise tamo "previse" u smislu da ima "lufta" ... ako ne 945PL, postoji li neka ploca iz 965P varijante koja je taman kao 945PL ?

BTW, Asus P5B-E (daleko iznad 120e koliko kaze RingeRaja) je jezivo skupa, moze li da prodje P5B i u cemu je razlika?

Poslednja izmena:
PL u oznaci za chipset znachi da je ojadjen mem. kontroler koji radi samo sa memorijom ddr2 400/533MHZ. Shto znachi da sve iznad toga spada u oc ploche ako bi uopshte radilo. Jednom rechju ogranichava ti oc.

945P nema to ogranichenje kao ni 965P. Ne postoji 965PL

Moj savet GA-965P-DS3. Ipak je to bolji chipset za c2d.
Taj "luft" koji ima 965P cesh da iskoristich za oc.

Taj dodatak 'L' je oznaka za Lite, za onog ko ne zna to je ploča bez svih dodatbih stvarčica bez kojih se može ili bazna verzija ploče, a za onog ko zna - osakaćen proizvod, dobar za firme i nekog ko comp koristi sami za kuckanje teksta i gledanje filmova.
evo dva primera :
1. Gigabyte GA-945PL-S3 - Intel Lakeport PL(945PL)/ICH7, FSB 800/533, 4xDDR2 (Dual Channel 533/400 2GB Max), 1xATA133, 4xSATA II, Graphics slot PCI-Ex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-Ex1, 8xUSB2.0, ATX, HD audio(Realtek ALC883) 8-CH (5.750,00 din.)
(verzija ove ploče sa oznakom DS3 ima 4x slot za memorije
2. Gigabyte GA-945P-DS3 - Intel Lakeport P(945P)/ICH7, FSB 1066/800/533, 4xDDR2 (Dual Channel 667/533/400 4GB Max), 1xATA133, 4xSATA II, Graphics slot PCI-Ex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-Ex1, 8xUSB2.0, ATX, HD audio(Realtek ALC888) 8-CH (6.700,00 din)

I naravno ono što ti treba:
1. Gigabyte GA-965P-S3 - Intel P965 + ICH8, FSB 1066/800/533, 4xDDR2 (Dual Channel 800/667/533 8GB Max), 1xATA133, 6xSATA II, RAID, Graphics slot PCI-Ex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-Ex1, 10xUSB2.0, ATX, Audio ALC883 (F 2x5, B 6 jack/8ch; B RCA/ Optical S/PDIF out) 8-CH (8.100,00 din.)
2. ASUS P5B - Intel P965 (Broadwater), FSB 1066/800/533, 4xDDR2 (Dual channel, 800/667/533 MHz, 8GB Max), 1xATA133, 4xSATA II, RAID, Graphics slot PCIex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-E x1, 10xUSB2.0, ATX, Audio 8-CH(HD) (8.300,00 din.)

COMP =
E4300
ASUS P5B
RAM 2xDDR2 1GB 800MHz Transcend
VGA 8600GTS ASUS 256MB
Case ANTEC NSK-4400 ili CoolerMaster Case Midi Centurion 5 534 w/ PSU 380W
HDD 320GB WCD 16m S-ATA2
= 56.000,00 din +/- 1%

Poslednja izmena:
@Civil

Ево мени нпр P5B ради посао, држим процесор на 3ghz, једино што сам меморију морао да дижем на 2V. Mада то је вероватно због тога што ми је меморија Kingston VR, мислим да не би било потреба када би био неки Corsair, Apacer и сл.

@Vukasine Odakle si izvlacio cene za tu konfiguraciju? Napajanje je preslabo, ja hocu minimum 500W, najverovatnije LC Green 550W a i ajde ti meni nadji sve to kod JEDNE POUZDANE firme... znaci, covek ili moze da kupi sve u jednoj firmi koja je pouzdana ili da sklapa iz 2-3 firme sto uopste nije pouzdano... hard bih uzeo maksimum 160GB...

@Enrico Zar je Apacer bolja memorija od Kingston VR ? Dvoumio sam se da uzmem Apacer ali cu uzeti Corsair najverovatnije ako je bude bilo... a ako ne onda mozda i Apacer...

Ali da se vratimo na E4300 i da ne sirimo temu, njega uzimam sigurno. :) Ili tu Asus plocu P5B ili Gigabyte 965P.

"znaci, covek ili moze da kupi sve u jednoj firmi koja je pouzdana ili da sklapa iz 2-3 firme sto uopste nije pouzdano..."

Zasto nije pouzdano sklapati od komponenata koje su kupljene u razlicitim firmama? Recimo negde je jeftinija memorija a skuplji procesori... A u drugoj suprotno :) Spojis jeftiniji procesor iz jedne i jeftiniju memoriju iz druge :) Tesko da mozes naci firmu u kojoj je sve povoljno...

verovatno se zenta da sve sam sklopi,il nema iskustva ili neshto tako,ja bi u svakom sl sklapao sa vishe mesta,ako je povoljnije....

Ja samo realno razmisljam. Ako sklopim sve u jednoj firmi koja je uzgred pouzdana kao Imtel (a odavno smo konstatovali da ona to jeste) onda ne moram mnogo da brinem u vezi kasnije reklamacije i tacno znam sa kime imam posla... a ako kupim u 3 firme za koje nisam siguran, priznacete da je postupak reklamacije mnogo tezi, moze da se desi da ne znam u cemu je problem, pa ne znam kakve su firme, pa daju razlicite garancije, pa mogu da me zezaju za nekompatibilnost... ne znam, ja uvek idem na 99% sigurno... jer 100% sigurno ipak ne postoji...

Pouzdana je svuda samo sa malo vise *******cije.
Jer imas Inspekciju (kod Postanske stedionice) za reklamacije,koja je jako efikasna.
Mene su *****avali za plocu, i posle prijave inspekciji odmah su mi uvalizi reklamaciju...

Bolje je kad imas posebnu garanciju za razne komponente ,a ne za ceo komp,jer ih je ond alakse prodati(sto ti nije ni cilj)

Ali slazem se da le imtel super,jedino sto za za neke kom[ponente nemaju dobru ponudu

Ja samo realno razmisljam. Ako sklopim sve u jednoj firmi koja je uzgred pouzdana kao Imtel (a odavno smo konstatovali da ona to jeste) onda ne moram mnogo da brinem u vezi kasnije reklamacije i tacno znam sa kime imam posla... a ako kupim u 3 firme za koje nisam siguran, priznacete da je postupak reklamacije mnogo tezi, moze da se desi da ne znam u cemu je problem, pa ne znam kakve su firme, pa daju razlicite garancije, pa mogu da me zezaju za nekompatibilnost... ne znam, ja uvek idem na 99% sigurno... jer 100% sigurno ipak ne postoji...

Ma ako nesto nije uredu, samo poneses 2 duge devetke - da vidis kako ce da uvaze reklamaciju :-devil-: :-devil-: :-devil-:

@Civil

Па мени се чини да је тај Apacer тренутно best buy, за 100нак евра добијеш 2 гига меморије са којом проверено можеш до небеса да клокујеш тај процесор :)

VUKASIN-CORAL

COMP =
E4300
ASUS P5B
VGA 8600GTS ASUS 256MB
HDD 320GB WCD 16m S-ATA2
= 56.000,00 din +/- 1%

-------------------------

gde si ti to sastavio i dal u to ulazi +18% pdv ??? jer sam ja sastavljao isto to na mestu gde je jeftino,i ispalo mi je malo vise od 56.000 (al bez pdv)

ova konfiguracija ti tacno izadje tu negde koliko je covek napisa sao PDV-om,i verovo ili ne pre 3 min sam ti u tvojoj temi maltene isto sastavio...

VUKASIN-CORAL

COMP =
E4300
ASUS P5B
VGA 8600GTS ASUS 256MB
HDD 320GB WCD 16m S-ATA2
= 56.000,00 din +/- 1%

-------------------------

gde si ti to sastavio i dal u to ulazi +18% pdv ??? jer sam ja sastavljao isto to na mestu gde je jeftino,i ispalo mi je malo vise od 56.000 (al bez pdv)

Mozda to mesto za koje smatras da je jeftino - nije :)

I ja planiram kupovinu ovog procesora (e4300) i plocu bih uzeo Asus P5B. Mada razmiljsam i o kupovini MSI K9N Neo-F i AMD X2 4600+. sad nisam siguran sta bi tacno bila bolja kupovina,kazu mi da ako se nece klokovati bolja je opcija AMD,a ako zelim klokovati da je bolje da kupim Intela. Ne znam da li bih klokovao,nisam radio nikad takve stvari i zato sam u dilemi. zar je stvarno 4600+ bolji od e4300 na defaultu? Sta da radim? U dilemi sam.... nisam zelio otvarati novu temu,pa rekoh da vas na ovoj pitam.

Blagi ovekrlok E4300 se svodi na menjanje par opcija u biosu i dizanje magistrale za 33-66Mhz, sto ce ti dati procesor od 2.1 ili 2.4Ghz sto je vec brzina E6600 i brze od skoro svakog AMDa, ovo je potpuno moguce i bezbedno na stock cooleru i naponu, na svakoj 965 ploci i memoriji.

Ja mislim da je Intel u svakoj situaciji i u svakom obliku bolji/brzo od AMD-a, jednostavno je napredniji, bolji nacin izrade, sta znam... iako nikada nisam imao Intel, mislim da je ovo tacno...

A evo ti jos jedan razlog da kupis E4300, u Imtelu je danas pojeftinio za citavih 17 evra!!! Sa 136 na 119! Sjajno!

Sa zapadnim cenama je u nizem i sredjnjem segmentu AMD prilicno konkurentan, jer je jaaaako snizio cene. Ne defaultu Intel potpuno vodi samo u visokom segmentu. Ali za ime Boga, pa mi sa C2D govorimo o bar 50% overkloka, bez dizanja napona. Legendarni Northwoodi su mogli jedva 20% bez dizanja napona. Celeron nisam imao tako da ne mogu da komentarisem.

Hvala vam na odgovorima :) Odlucio sam da cu uzeti e4300 i Asus P5B.... vidim da se lagano klokuje,pa cu ga najvjerovatnije barem malo klokovati. A cini mi se bolja kombinacija ova sa intelom i zbog nekog buduceg upgrade-a,jer ovaj asus P5B vidim i podrzava Core-Quad procesore,pa se moze ubosti neki na nju neki jos bolji proc u buducnosti.

kako da spustim hercazu na ram na 200 i neshto imam msi 945p neo 3f a 1gb ram na 667

Ja mislim da je Intel u svakoj situaciji i u svakom obliku bolji/brzo od AMD-a, jednostavno je napredniji, bolji nacin izrade, sta znam... iako nikada nisam imao Intel, mislim da je ovo tacno...

A evo ti jos jedan razlog da kupis E4300, u Imtelu je danas pojeftinio za citavih 17 evra!!! Sa 136 na 119! Sjajno!

Nema potrebe mučiti sebe sa pitanjem šta je bolje između Intela i AMD-a, sklop dobra ploča i adekvatan procesor su u glavnom za isto para isto muzike. U ovom trenutku je bolje kupiti Intel, kao što je pre mesec dana to bilo u korist AMD-a, inače na celom kompu ti cena varira +/- 10€. Što se tiče predložene konfiguracije - sad je dodatno pojeftinila, a napajanje u kućištu je više nego dovoljno jer kod nas se sve i svašta prodaje, pa ne možeš ni upoređivati 380W iz CoolerMastera, Anteca, Chiefteca itd sa kung-fu napajanjima neverovatnih jačina od 500 i više wati.

Vrh Dno