Šta je novo?

E4300, Asus P5B-E, TT Typhoon VX i temperature

• Začetnik teme Začetnik teme vrobec
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vrobec

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D + Thermalright Silent Assasin 120 SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
Kingston Beast 3600MHz DDR4 2x16GB
GPU
MSI RTX 5070 Gaming Trio
Storage
Kingston KC3000 1TB, Samsung 980 500GB
PSU
Be Quiet! Power Zone 2 750W
Kućište
Antec AX1000
Monitor
AOC 24G4X
Miš & tastatura
Logitech MX518, Logitech K120 keyboard
Ostale periferije
XSX, PS5, NSW, LG C3
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Xiaomi Poco X8 Pro Max 12/256GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
E4300 CPU radi na 3GHz pri naponu 1.45V (namesten u BIOS-u). Hladim ga TT Typhoonom VX (1700 rpm) uz uporebu AS5 i pri Orthosu temperatura jezgara se penje do 68`C, dok TAT 100% opterecenje daje cak 72`C! :trust: 😡

Da li je ovo normalno i kakva je situacija sa temperaturama kod Vas?

Kakvo je provetravanje kucista, pokusaj ponovo da montiras cooler, namazi novu pastu.

E4300 CPU radi na 3GHz pri naponu 1.45V (namesten u BIOS-u). Hladim ga TT Typhoonom VX (1700 rpm) uz uporebu AS5 i pri Orthosu temperatura jezgara se penje do 68`C, dok TAT 100% opterecenje daje cak 72`C! :trust: 😡

Da li je ovo normalno i kakva je situacija sa temperaturama kod Vas?
Tako nekako i kod mene, doduse sa 3.4GHz i 1.43V (ocitava bios, inace je namesteno na 1.375V), nakon 12 sati ORTHOS-a max temp je 70 stepeni okruglo, mereno Core Temp-om. Doduse, prilicno je vruce u sobi.
Inace, takodje namazan AS 5, a cooler je (trenutno) Scythe Ninja Plus rev. B sa 1200 RPM i 50CFM.

Na 3.5 GHz i 1.47V temperatura je 75 stepeni.

Videcemo za koji dan hoce li se AS "razgaziti" i temperature spustiti koji stepen. A probacu i kakve je situacija sa Big Typhoon-om.

Skinuo sam stranicu kompa, montirao kuler ponovo i sad je max 63`C pod Orthosom...mada ako vratim stranicu neke bitnije razlike u odnosu na prethodno stanje i nece biti.
Neverovatno koliki voltage drop ima ovaj Asus. 🙁
Iskreno zao mi je sto nemam vise DFI nf4 Ultra-D, zver od ploce.

Tako nekako i kod mene, doduse sa 3.4GHz i 1.43V (ocitava bios, inace je namesteno na 1.375V), nakon 12 sati ORTHOS-a max temp je 70 stepeni okruglo, mereno Core Temp-om. Doduse, prilicno je vruce u sobi.
Inace, takodje namazan AS 5, a cooler je (trenutno) Scythe Ninja Plus rev. B sa 1200 RPM i 50CFM.

Na 3.5 GHz i 1.47V temperatura je 75 stepeni.

Videcemo za koji dan hoce li se AS "razgaziti" i temperature spustiti koji stepen. A probacu i kakve je situacija sa Big Typhoon-om.

meni sa ninjom i procom na [email protected] temp pri orthosu bila uvek izmedju 55-60°C....najbolja situacija mi je bila na p5b-e plusu,full modovanom, gde je proc radio isto na 3.4GHZ ali samo na 1.3v,vdroop je na njoj bio 0.001-0.002v mereno unimerom(asus probe pokazuje neke budalastine) i iznosile su manje od 55°C....a sa TT BT su iste temp,ali malo pirka i naponsku oko soketa,za razliku od ninje
po meni je mnogo sve preko 1.35v za 24/7

Poslednja izmena:
meni sa ninjom i procom na [email protected] temp pri orthosu bila uvek izmedju 55-60°C....najbolja situacija mi je bila na p5b-e plusu,full modovanom, gde je proc radio isto na 3.4GHZ ali samo na 1.3v,vdroop je na njoj bio 0.001-0.002v mereno unimerom(asus probe pokazuje neke budalastine) i iznosile su manje od 55°C....a sa TT BT su iste temp,ali malo pirka i naponsku oko soketa,za razliku od ninje
po meni je mnogo sve preko 1.35v za 24/7
Ta je temperatura, majku mu... i meni mnogo, slazem se.

Videcu jos, ima tu mnogo faktora... i ambijentalna temperatura (tebi je to verovatno bilo zimus, sa nekih 18 stepeni u sobi - meni zna da bude i nekih 25-28, siguran sam, bas vruce), i nizi vCore... da vidimo i AS sta ce da kaze kroz koji dan... a i komp mi nije u kucistu, vec lezi na podu, sto znaci da su heat pipe-ovi na cooler-u u horizontalnom polozaju, ne vertikalnom... moglo bi i to da ima uticaja, teze se "penje" ona tecnost u cevima.
Kazem, ima tu dosta faktora.

BTW, i vas dvojica nemoj da ste devojcice, kakvih 1.35V-1.4V... pa sta je bre to?! 🙂
Za procesor koji inicijalno radi na 1.325V... pa nisko bre, nije ni 10%! 🙂
Sad bas racunam... pa to 5%!!! :d:d:d

Stvarno ste neozbiljni... 15-20% visi radni napon od nominalnog je sasvim OK.

BTW, i vas dvojica nemoj da ste devojcice, kakvih 1.35V-1.4V... pa sta je bre to?! 🙂
Za procesor koji inicijalno radi na 1.325V... pa nisko bre, nije ni 10%! 🙂
Sad bas racunam... pa to 5%!!! :d:d:d

Stvarno ste neozbiljni... 15-20% visi radni napon od nominalnog je sasvim OK.

onda mogu da se pohvalim da mi proc radi na [email protected] za svaki dan 😀 i ne prelazi 60°C
i jos jedno,imam malu neku sobicu gde mi stoji komp i njoj je uvek preko 26°C....i zimi i leti ,)

onda mogu da se pohvalim da mi proc radi na [email protected] za svaki dan 😀 i ne prelazi 60°C
i jos jedno,imam malu neku sobicu gde mi stoji komp i njoj je uvek preko 26°C....i zimi i leti ,)
Super ti je primerak, that's all I can say... a to znaci da bi ti mogao i 3.7GHz za svaki dan sa nekim normalnim naponom, do nekih 1.5V (mada ne verujem da ti treba toliko).
Sto se temperature tice - znas i sam, Intel navodi tih 60 stepeni kao apsolutno bezbednih, realno nekih 80-ak posto od onih Tjunction 85C je sasvim OK... znaci, do 70 stepeni nema sta da brines. Za svaki dan, da uzivas.

Sve sto mogu da ti kazem je - 'oces da se menjas? 🙂

Da neotvaram novi threed da pitam ovde:

-kako da ukljuchim opciju ( i gde se nalazi ) SpeedStep ?

Ovo mi je jako potrebno poshto mi PC veliku vecinu dana ( ili noci ) skida sa torrent-a i to sa utorrent-om koji skoro uopshte nekoristi CPU.... U peak-ovima 2 % max.... Inache kad kupim bolji cooler i kad O/C proc na 2.7 ili 3.0 GHz apsolutno je bezveze ga drzati tako kad utorrent moze da se koristi na PI mashini @ 133 MHz..... Inache komp je upaljen 24 sata a ja radim neshto zahtevno na njemo nekih 4-5 sati ( tipa COD2 online, neka video konverzija... ) a posle samo surf i winamp..... ( znachi nishta zahtevno )

-kako ( i gde ) da zakljucham PCI-E frekvenciju ? ?

Kontam da se sve ovo radi u BIOS-u ali ako bi mi neko mogao da objasni gde tachno....

Pozdraw :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno