Šta je novo?

E2140 & Gigabyte GA-P31-DS3L - sitni problemi pri OC!

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Dotična kombinacija, sve radi super na 340 x 8, dozvoljava da se PCI-E zaključa na 100 i sve šljaka bez ikakvih problema! Nema potrebe za dizanjem voltaže, čak i Kingston radi bez problema na 816MHz,koliko je podešeno! Čim se digne preko 345 i postavi PCI-E na 100MHz, on ili vrati sve na default ili postavi vrednost PCI-E na auto!? Uspeo sam da ga podignem i na 375 x 8 (mora da se postavi PCI-E na auto,drugačije neće da promeni vrednost za magistralu) i diže sistem bez problema, radi sve normalno, ali posle nekog vremena samo pukne Orthos, isto važi i pri 350 x 8! Mislim da nije ni do procesora, ni do memorije, već da je problem u PCI-E brzini, izgleda da ploča povećava tu brzinu na više od 100MHz i da onda sistem pravi probleme! Takodje problem imam i sa instalacijom Windows Viste na PATA disku, Maxtor 40GB, ali to mi i nije neki veliki problem jer taj disk samo po potrebi uključujem! Revizija biosa je F6. Postoji li način da se ovo prevazidje ili je uzrok ploča, pa zato i problemi! Molim sve one koji imaju ovu ploču da mi odgovore koji je najveći stabilan bus speed koji su ostvarili na ovoj ploči i koji su bios pri tome koristili? I još jedna bitna stvar, prilikom testiranja u Sandri(poslednja verzija) i Evrestu(takodje poslednja verzija), možda zvuči glupo, ali je 100% stvarno(ako neko hoće mogu i da mu dostavim rezultate), mnogo bolje rezultate sam dobio na 340 x 8, nego na 350 i 375 x 8??? Prosto ne mogu da verujem, ali mi se i čini da se sistem guši na tim većim frekvencijama?! Pozdrav i hvala!

malo je to cudno da orthos puca zbog vece PCI-e magistrale,
probaj da pri 345/350 FSB povecas malo voltazu za procesor
pa ako ne puca onda ti nije do PCI-e magistrale,
mada u svakom slucaju bi ona trebala da bude zakljucana na 100
kao i PCI na 33.
probaj sa novim ili nekim ranijim verzijama BIOS-a.
sto ce tice najveceg FSB na toj ploci, to ce ti vec neko drugi reci.

Isto se desava i na 375,puca posle 9 minuta! Voltažu sam podigao na 1.35V i na 350,a i na 375 sam drzao tu voltazu,vise nemam nameru da dizem i ovo je OK! Medjutim mene cudi zasto u biosu sam izbrise vrednost za PCI-E sa 100 na auto? I takodje, zašto su manji rezultati na većoj frekvenciji i u Sandri i u Everstu?

Da ti nije bugovit bios ;) Flashni novu verziju (ako je ima, a verovatno ima) pa proveri (ne pricam napamet, ali mrzi me da kucam na dugo)...

A sto se tice nelogicnosti u rezovima 340x8 i 350x8 (mada tvoj je extreman primer) je priznata mana GA LGA775 novijih ploca da dizanjem FSBa preko odredjene granice ne skaliraju linearno performanse kao sto bi trebalo (ne kao 1:1 odnos, vec 1:0.9, 1:0.8, ako razumes sta hocu da kazem). Tvoje je izgleda bas extreman slucaj... Zato GA i izbacuje nove revizije biosa za ploce sa Bearlakeom na 15-30 dana... ***, oni moraju uvek PRVI da predstave plocu sa najnovijim cipsetom i celu njenu familiju; ima to i svoj downside, zar ne ;)

Bios je najnoviji F6!

Tebe bas j..e zesce nesto, ja imam istu konf, f5 bios, moguce je da ti treba vise napona za proc, probaj sa 1,4v ako i to nece onda probaj da dignes napon za nb i sb za 0.2v za prvi i 0,1v za drugi, probaj da stavis ram da ti radi na nizoj frekvenciji sa vecim fsb-om pa javi sta si uradeo, ja cu da ti pomognem kolko znam i umem.:wave:

Na koliko tvoj radi,a da ne pravi prbleme! Lično, ja sam zadovoljan i sa ovom frekvencijom, ali nije na odmet i malo više! Pozdrav!

Za svaki dan na 2,4 sa def naponom, ali proban i na 3,2 sa 1,4v(u bios-u) mada nista dugo testiran, cekam bolje hladjenje pa onda...

Pa moj za svaki dan radi na 2720MHz na default naponu i hladan kao boza!Max temperatura mu je oko 56 C pri punom opterećenju od nekoliko sati! Radi on i na 3GHz,ali posle kratkog vremena Orthos pukne,a ja sam ubedjen da je zbog PCI-E,jer mislim da on zaj...e stvar!

Pozdrav,
Ja imam istu kombinaciju ploča-procesor. Situacija kod mene je sledeća:
Držim ga na 2800MHz(350x8) sa naponom od 1.36v (bios 1.387v). Kad mi je 340fsb pci-x mogu da držim na 100, kad stavim 350 onda mora na auto. Kada pokrenem orthos imam pad (ili drop, kako vam više odgovara ) napona na 1.328v pri čemu ponekad skoči na 1.344v.
Znam da bios pokazuje veći napon nego što jeste, ali me zanima da li je ovo veliki pad napona koji imam pri opterećenju (1.36v:1.328v)? Orthos mi je noćas radio nekih 5h i 30m bez problema.
Nisam probao da ga držim na manjem naponu od ovog na 2800, pošto mi je on na auto dizao voltažu na 1.39v(cpu-z), mada možda i može malo manje ali bi u tom slučaju, verovatno, imao pad napona na ispod default 1.325v(sad je već 1.328v).
Zbog lošeg kućišta (slabo provetravanje i bez dodatnih ventilatora) temperature se kreću na sledeći način - bez opterećenja do 41,42C(često budu i dosta manje) a pod punim opterećenjem orthosa max je bio 71C. Čim skinem stranicu na kućištu max temp za nekih minut do dva padne na oko 60C - tako da mi uskoro ne gine kupovina ventilatora za kućište.

Prilozi

• orthos.jpg
    orthos.jpg
    350 KB · Pregleda: 71
Isto se desava i na 375,puca posle 9 minuta! Voltažu sam podigao na 1.35V i na 350,a i na 375 sam drzao tu voltazu,vise nemam nameru da dizem i ovo je OK! Medjutim mene cudi zasto u biosu sam izbrise vrednost za PCI-E sa 100 na auto? I takodje, zašto su manji rezultati na većoj frekvenciji i u Sandri i u Everstu?

Kod mene su veći rezultati kad stavim 350x8 i pci-x na auto nego 340x8 i pci-x 100, tako da ne znam šta bi kod tebe mogao biti problem.

U međuvremenu sam spustio voltažu na 1.328v (bios 1.35v), i pri operećenju dolazi do pada napona na 1,296v (orthos je i dalje stabilan) ali mi je i temperatura pala za nekih 4,5 stepeni.
Još samo kad bih mogao da softverski regulišem broj obrataja ovog box coolera...

Još samo kad bih mogao da softverski regulišem broj obrataja ovog box coolera...

Podesi u BIOSu "CPU fan speed" na AUTO i to radi OK.

Inače meni je CPU na 350x8, svi naponi na default. Uključeni su i C1T i EIST u BIOSu, tako da kad procesor nije opterećen takt pada sa 2800 na 2100 MHz (tj množilac se obara sa 8x na 6x), a napon se pri tom smanjuje za oko 0.1V . Ovo sve u cilju manjeg zagrevanja i samim tim manjeg broja obrtaja ventilatora.

Podesi u BIOSu "CPU fan speed" na AUTO i to radi OK.
"CPU fan speed" mi se već nalazi na AUTO. Najviše me nervira to stalno menjanje brzine broja obrtaja pri čemu se najviše primeti kad sa nekih 1800 pređe na 2000 i više. Kad bi bio konstantan npr. na 2000 ne bi tako smetao jer mu se ne menja brzina, a ovako se svaka promena na gore oseti i to iritira. Zbog toga mi treba neki softver, ako uopšte postoji, da ga ograničim na max npr.2000 obrtaja.
Probao sam sa "SpeedFan"-om ali on to ne može da radi (ili ja ne znam kako).

jel je tebi napajanje sa 12-icom ili ne? To bi ti dosta olaksalo stvari, ja imam 12 na napajanju i jednu sto ubacuje(kao) na prednjoj strani koja mi prvenstveno sluzi za hardove i nemam bas neke probleme sa provetrenoscu (bar ja za sada tako mislim), a mozes da ga stavis i na 6x400, mislim 400 mhz na proc-u i nije neka razlika a imaces veci ht i sinhrono ddr 800, plus ce ti biti hladniji proc i samim tim i manja buka. Btw koji je tebi VID posto vidim da imas M0 rev ko ja ali vece temp?

EDIT: Sad sam video da ti je 1.325v, probaj ovako mozda ce ti radeti na def naponu na 2,4GHz pa ce biti hladniji.

Poslednja izmena:
Pa moj za svaki dan radi na 2720MHz na default naponu i hladan kao boza!Max temperatura mu je oko 56 C pri punom opterećenju od nekoliko sati! Radi on i na 3GHz,ali posle kratkog vremena Orthos pukne,a ja sam ubedjen da je zbog PCI-E,jer mislim da on zaj...e stvar!

Radi moj i na 3,2 preko al ga ne drzim na tolik jer mi je prvenstvena tisina, a posto se box dere na toj frek, drzim ga spustenog dok ne kipim bolji cooler. Digni voltazu za nb pa probaj onda.

jel je tebi napajanje sa 12-icom ili ne? To bi ti dosta olaksalo stvari, ja imam 12 na napajanju i jednu sto ubacuje(kao) na prednjoj strani koja mi prvenstveno sluzi za hardove i nemam bas neke probleme sa provetrenoscu (bar ja za sada tako mislim), a mozes da ga stavis i na 6x400, mislim 400 mhz na proc-u i nije neka razlika a imaces veci ht i sinhrono ddr 800, plus ce ti biti hladniji proc i samim tim i manja buka. Btw koji je tebi VID posto vidim da imas M0 rev ko ja ali vece temp?

Mislim da je na napajanju 8-ica. U međuvremenu sam ja spustio napon na 1.312v(na manje nisam probao), sa tim da pri opterećenju dolazi do pada napona na 1.296v, tako da mi procesor sad radi na manjoj voltaži od default(1.325v). Orthos mi je radio par sati bez problema. Max temperatura posle par sati orthosa mi je bila 66C u zatvorenom kućištu(kad skinem stranicu padne na ispod 60C). U svakom slučaju ću kasnije uzeti bar jednu 8-icu za kućište (koliko sam video ne može da se stavi 12-ica).
A što se tiče tvog predloga mislim da mi ne bi mnogo pomogao, jer "problem" sa bukom nastaje kad temperatura pređe 40C, što će se dešavati i na tim setovanjima pri "normalnom" radu (na 40C i više se kuler vrti na preko 1800 obrtaja koliko sam ja primetio).

Na slici sam samo na kratko testirao orthos da bi se video pad napona na 1.296v.

Prilozi

• test.jpg
    test.jpg
    496.9 KB · Pregleda: 68
Sto ne odradis neki mod kucista(mislim da iseces pozadi koliko je potrebno za 12-icu da stane) jeste da je malo cimanje ali pomaze dosta?:wave:

Sto se tice PCI-X slota, svi spekulisu da vrednost od 101-103 moze da utice na max. clock sto se poklapa sa Dragonovim postom...; konkretno Shamino review citat: ".. PCI-X 103MHz made wonder in my case...", cini mi se da je OCovao budget varijante, 4300 mislim)

Poslednja izmena:
Kad postavim na 340x8, onda bez problema mogu da podesim PCI-E na 100MHz! Voltaža mi je 1,3V, a pri pokretanju Orthosa mi padne na 1,28V, medjutim sve radi stabilno, nema zakucavanja i temperatura je 56C (kućište mi je uvek otvoreno). Kada povećam na bilo koju vrednost iznad 340, računar se prvo isključi,pa onda posle par sekundi ponovo uključi i u biosu promeni vrednost PCI-E sa 100MHz na auto!? Bios je F7, ali tako je bilo i sa F6! Mislim da je problem do PCI-E magistrale i da tu nastaje problem, da se poveća preko 100Mhz i da nastaju problemi!

Vec sam 2 puta to ovde pricao, ali ajde:
Na dve + mojoj, striktno Intel, masini, (ASUS, GA i ne znam trecu plocu) prilikom OCa od +1MHz racunar se prvo iskljuci prilikom menjanja OC parametara pa upali i nastavi sa bootom. Negde sam najurio da je to Intelova OVER.VCore protekcija). Juce je jedan user dao skroz logicno i realno objasnjenje za to (editovacu ako ga nadjem).
E,sad, ako SAMO (ne kao alone, vec just :D ) vraca PCI-X parametre i nista drugo = BUG ;) ali procitaj moj post iznad, ostavi na AUTO, pa iz Wina proveri na koliko je...

EDIT: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=149884 post7 (GoranM)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno