Šta je novo?

E1 999!!

sreta-steta

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2003
Poena
619
Danas sam vido na sajmu olympus e1 za ovu cifru. Sta su vasa misljenja? Inace dobije se i 14-54 objektiv

Izgleda da su presahle ovcice koje su za njega istresale onolike cifre, ali kasno su se setili...

Licno, u ovom trenutku (ocekujem jos povoljnije igrace), ne bih ni to dao...

Da, secam se cena za njega od pre godinu dana. Nego mene drugo zanima, sa ovom cenom on je u rangu 300d i d70 aparata, a meni se cini kvalitetniji pogotovu od canna, a iobjektiv je ok. Da nije on moywda best buy u entry level dslr klasi

Ma to mora je neki "vruc" primerak. Mozda je bio i eksponat, mozda je i ispadao i ...
Sumnjivo...

Entry level? Ovcice?
Sta cini aparat profesionalnim? Pikseli, rukovanje? Pre svega izrada i trajnost.

Olympus je "mid-to-high professional level DSLR" kamera. Ima "samo" 5MP? Pa 1D je imao 4MP, a i dalje kosta ohoho, gde se moze naci. Aparat je uradjen krajnje profesionalno. Nije izrada bas kao kod 1D ili D2H, zato je i kostao upola koliko oni. Sigurno je iznad kvaliteta npr. Canona 10D/20D.
Zaptiven je protiv kise i peska i uopste je izradjen veoma robustno. Mislim tu i na unutrasnje stvari tipa shuttera (zavesice) koji je pravljen da traje, kao i na automatsko ciscenje senzora od prasine. Sve to kosta.

Sam kvalitet slike je vrlo dobar. Moze se reci da 300D/10D imaju neku prednost, ali nije to nista mnogo bitno. Aparat sem konstrukcije nema nekih specijalnih atributa - nije mnogo brz (1D, D2H) da je za sport, nema visoku rezoluciju (1Ds, PRO/n/c) da je za studije ili pejsaze. Zato ga obozavaju novinari i foto reporteri. Bas zbog dimenzija (uporedite ga sa ostalim zaptivenim kamerama) i objektiva.

Bilo je kuknjave na objektive - kao skupi su. Da kad se uporede sa jeftinim dresom, ali je kvalite kao Canona L/Minolte G i sl. a kostaju upola manje od njih. Da ne pominjem kompaktnost. Olympus Zuiko 14-54 i 50-200, dva veoma svetla i kvalitetna objektiva koji pokrivaju 28-400mm (35mm). Za to ti trebaju bar 3 L stakla, vecih gabarita i mnogo skuplja! Da ne govorim o 11-22 i novom 7-14. 14mm ekv. siroki ugao, to mogu jedino jos FF DSLR-i.
Da ima blic (a nema ga prakticno ni jedan pravi Pro aparat), bio bi mi bas po meri 😉.
Jeste veoma pojeftinio - sad je kod mene min. 1.500€ sa 14-54 bez poreza. Ima ga za oko 1.200€ (bez poreza) sa novim 14-45 objektivom, koji nije Pro kvaliteta. Znam da ga po Evropi nude i sa nekim studentskim popustima i sl, ali 999€ je isuvise dobra cena (sa 14-54), pa mi zvuci jako sumnjivo.

Radi se zaista o sjajnom aparatu, ali nije za svakoga. Nije ni namenjen za svakoga - npr. nema ugradjeni blic. Mada mi se E-1 mnogo vise dopada, licno bi mi bio prakticniji npr. Nikon D70.

Da dodam samo da je tacno zapravo da je aparat profesionalan onda kada se koristi u profesionalne svrhe. Prica koju sam ispricao u vezi E-1 i Pro standarda vazi za razvijenije svetske zemlje.
Video sam u foto-radnji u Beogradu proslog leta Canon G3 koristen za slikanje portreta za dokumenta. Taj aparat se koristi profesionalno - da li je G3 Pro aparat? Ocigledno zavisi gde, negde moze da bude, kao u SCG, a u Norveskoj npr. Canon 10D nije bio smatran ni blizu profesionalnog aparata. Cak i novi 20D zovu semi-pro.
Dakle, sve je zaista relativno.

Ha, znao sam da cu ovakvim stavom izazvati Aleksandra (on i ja smo vec pricali o E-1 😉).

Jasno je to sto Sasa kaze, za terenske fotoreportere on moze biti vrlo dobro resenje, upravo zbog celovitosti sa svoja dva objektiva, zaptivenosti, relativne kompaktnosti i unique detalja ciscenja prasine.

Licno mi te osobine nisu od znacaja, a kada tome dodam bezumnu odluku da nema blic (imitira "tesku kategoriju", a pre neki da procitah da neko 'ladno slika svadbe sa 10 D i internim blicom :d !), uz ranije potpuno nerazumnu cenu, relativno slab kvalitet slike ga kod mene definitivno diskvalifikuje.

Medjutim, 1000 EUR, ako je sa 14-54 zaista je povoljno za onog kome trebaju njegove specificnosti

Na to sam ja mislio, da svako ko razmislja o dslr aparatu do 1000€ treba da pogleda ovo jer mislim da je bolja kupovina od canona ili nikona tog cenovnog ranga

sreta-steta je napisao(la):
Na to sam ja mislio, da svako ko razmislja o dslr aparatu do 1000€ treba da pogleda ovo jer mislim da je bolja kupovina od canona ili nikona tog cenovnog ranga

pa bolja je kupovina onome kome vise od krajnjeg kvaliteta slike znaci weather proof i ultrasonic super cool sega mega *******cije.

onome kome treba upotrebljivi 1600 - tesko. [a e-1 je los i na iso 800]

druga stvar, meni je recimo i 5mp malo posto ne umem da kadriram kada slikam pa moram posle naknadno da kropujem 😉

mada, gledam njegove cene i novog i polovnog u usa i jako jako se dobro kotira. daleko iznad d70 prema ceni...rebela da i ne pominjem...

Nazad
Vrh Dno