Entry level? Ovcice?
Sta cini aparat profesionalnim? Pikseli, rukovanje? Pre svega izrada i trajnost.
Olympus je "mid-to-high professional level DSLR" kamera. Ima "samo" 5MP? Pa 1D je imao 4MP, a i dalje kosta ohoho, gde se moze naci. Aparat je uradjen krajnje profesionalno. Nije izrada bas kao kod 1D ili D2H, zato je i kostao upola koliko oni. Sigurno je iznad kvaliteta npr. Canona 10D/20D.
Zaptiven je protiv kise i peska i uopste je izradjen veoma robustno. Mislim tu i na unutrasnje stvari tipa shuttera (zavesice) koji je pravljen da traje, kao i na automatsko ciscenje senzora od prasine. Sve to kosta.
Sam kvalitet slike je vrlo dobar. Moze se reci da 300D/10D imaju neku prednost, ali nije to nista mnogo bitno. Aparat sem konstrukcije nema nekih specijalnih atributa - nije mnogo brz (1D, D2H) da je za sport, nema visoku rezoluciju (1Ds, PRO/n/c) da je za studije ili pejsaze. Zato ga obozavaju novinari i foto reporteri. Bas zbog dimenzija (uporedite ga sa ostalim zaptivenim kamerama) i objektiva.
Bilo je kuknjave na objektive - kao skupi su. Da kad se uporede sa jeftinim dresom, ali je kvalite kao Canona L/Minolte G i sl. a kostaju upola manje od njih. Da ne pominjem kompaktnost. Olympus Zuiko 14-54 i 50-200, dva veoma svetla i kvalitetna objektiva koji pokrivaju 28-400mm (35mm). Za to ti trebaju bar 3 L stakla, vecih gabarita i mnogo skuplja! Da ne govorim o 11-22 i novom 7-14. 14mm ekv. siroki ugao, to mogu jedino jos FF DSLR-i.
Da ima blic (a nema ga prakticno ni jedan pravi Pro aparat), bio bi mi bas po meri 😉.
Jeste veoma pojeftinio - sad je kod mene min. 1.500€ sa 14-54 bez poreza. Ima ga za oko 1.200€ (bez poreza) sa novim 14-45 objektivom, koji nije Pro kvaliteta. Znam da ga po Evropi nude i sa nekim studentskim popustima i sl, ali 999€ je isuvise dobra cena (sa 14-54), pa mi zvuci jako sumnjivo.
Radi se zaista o sjajnom aparatu, ali nije za svakoga. Nije ni namenjen za svakoga - npr. nema ugradjeni blic. Mada mi se E-1 mnogo vise dopada, licno bi mi bio prakticniji npr. Nikon D70.