Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Znači ugovor ne štiti prodavca od prekršaja, ali štiti kupca ako prodavac prijavi da je vozilo ukradeno... 🤔 Birokratija... 😁
pa stiti i prodavca, samo je problem sto ce imati nepotrebno cimanje...
Morace da dokazuje da nije on napravio prekrsaj ako do toga dodje. ili jos gore, nece moci da predje granicu...

A ako ja platim porez od 2.5%, da li u tom slucaju prestajem da budem vlasnik vozila?
Npr. platim porez, odnesem potvrdu o placenom porezu i ugovor u MUP i trazim da da bar unesu neku zabelesku da auto vise nije moj?
Izvinjavam se sto sam temu odveo u off, izgleda ce na kraju morati da radi advokat 🙂

@Nothingman Ne, prestaješ da budeš vlasnik vozila ili kada vratiš tablice i saobraćajnu, ili kada novi vlasnik registruje vozilo na svoje ime. Sve dok se to ne desi ti si vlasnik, i sve kazne od prekršaja dolaziće tebi, ili ne daj bože da taj učini neko krivično dele vozilom, tebe će pozivati i saslušavati.

@registry1 TI kao prodavac si dužan da nakon prodaje vozila vratiš tablice i saobraćajnu, a ne da ih na "poverenje" daješ kupcu, da to on uradi.

A gde na eupravi može da se proveri da li se auto i dalje vodi na konkretnog vlasnika?

Što se ne prošetaš do MUP, izloži situaciju, mora da ima rešenje, kao što možeš izbrisati/odjaviti nekog sa svoje adrese.

QQLeLe na 120 strana ove teme...
I QQLeLe na državni IT servis.

Jel stvarno ne može da se napravi neki sw sa nekim wizard-tool koji će da uradi sve u dva tri koraka, a ne da ti treba 4 različita softvera, od kojih svaki zavisi od onog nekog drugog?!?

Uglavnom, ima li neko ideju zašto na jednom računaru, glavnom nam u kući, neće da radi login na e-uprava putem sertifikata sa lične karte?!?
Isti računar, radi preko ConsentID.
Isti računar, Čelik vidi i LK i sertifikate.
Isti računar, radi login na e-porezi preko LK.
TrustEdgeID je uradio svoje, sertifikati se vide gde treba.

Edge, ne iskače onaj pop-up za LK pin.

Mozila, sertifikati gde treba, smart-card-reader dodan u security devices. Ali takođe pin prozirčić ne iskače.
Čak zanimljivo, u security devices mogu da se logujem na LK. Ali i dalje neće na e-uprava.

Druga dva računara, radi sve. Postupak bio isti...

Šta mož' da zeza kada ni Edge ni Mozila neće da mrdnu dalje, na tom jednom računaru?!?
A baš je on najzgodniji da ga koristimo za te potrebe?

Isto je od skoro bilo i kod mene... Samo što je kod mene sve radilo i prestalo da radi. Isti slučaj - Čelik radi, E-Porezi rade, eID login - ne radi. Drugi čitač je rešio problem. Ništa nisam reinstalirao. Nešto su oni menjali kod njih, veovatno.

Da li mogu da podnesem zahtev za odjavu tablica preko e-uprave?
Tipa da mu kazem da ako u roku od 7 dana ne plati porez i uradi prenos, da cu da odjavim tablice.
I onda stvarno uradim to ako ne ispostuje dogovor.

Odgovor na pitanje si već dobio, ali ajde mali off-topic, da znaš da je verovatno najgore što može da se desi - ništa strašno.

Moj matori je pre nekoliko godina prodao auto, dogovorio sa čovekom da se ne prevodi, dok ne istekne registracija, kaže, da ga malo vozi na BG table, a svakako će gledati da ga sredi i proda u tih nekoliko meseci. Posle skoro 2 godine, stiže dopis od, recimo "udruženje ugovarača osiguranja od auto odgovornosti" ili tako nešto, auto je učestvovao u udesu u Češkoj i od mog matorog potražuju naplatu štete. WTF?!

Matori ode u agenciju, gde su potpisali kupoprodajni ugovor, agencija uspela da stupi u kontakt sa kupcem i saznaju da je on otišao kolima u Češku, istekla je registracija (i osiguranje), on nastavio tako da ga vozi još više od godinu dan i učestvuje u nekom udesu. S obzirom da auto u trenutku udesa nije bio osiguran, osiguranje je kontaktiralo poslednju osobu na koju je glasilo osiguranje.

U agenciji napravili neki dopis, matori potpisao i poslali, negde. Tako se završilo.

Ok, verujem da je pomoglo što su brzo našli kupca i što je on rekao da je učestvovao u nekom čukanju na parkingu, čak nije ni bio kriv, ali nije osiguran, pa je sva šteta išla na njegov teret. Možda je i on tamo negde prijavio da je on vlasnik, to ne znam. Ispostavilo se da nije loš lik, samo je neodogovran.

Jesi probao da uradis unisntall sertifikata desnim klikom u Trust ID pa ponovo install i obrises kesh u browseru ili odes incognito.

Isto je od skoro bilo i kod mene... Samo što je kod mene sve radilo i prestalo da radi. Isti slučaj - Čelik radi, E-Porezi rade, eID login - ne radi. Drugi čitač je rešio problem. Ništa nisam reinstalirao. Nešto su oni menjali kod njih, veovatno.

Hvala svim što učestvuju, da ne bude da ne pratim....

...ali za sada ništa ne pomaže.

Uninstal/instal sertifikata, probano (više puta)...
Keš u browser(ima) brisan, x puta...
Iš'o iz incognito moda (Firefox) ili private browsing (Edge), neće pa neće...

Pri tome, radi Čelik, rade ePorezi, radi electronic sign .pdf dokumenta iz Adobe i Foxit, radi NexU-APR, dakle sve ostalo što koristi sertifikate sa LK.

Zanimljivo je da iz Firefox, odem na Settings-Certificates-ManageSecurityDevices-TrustEdgeID-GemaltoUSBsmartUSBreader-LogIn, i ovde traži PIN i normalno se loguje na sertifikat... ...i stoji logovan. Ali na eID.gov.rs i dalje neće.

Nemam drugi čitač da probam. Gledaću da nabavim u skorije vreme.
Ali imam ovaj Gemalto koji vidim da koriste većinom po državnim firmama.

Da, i ja imam Gemalto, ovaj sa slike... Sa njime je prestao da mi radi eID... Ne znam za onaj tanki sivi Gemalto, njega nemam da probam.
Umesto Gemalta, sam stavio ovaj sa TEMU-a koji sam linkovao ovde i sada mi radi.

1778405200350.png

Mislim da gemalto nema drajvere za win 11 i da se nije mogao naterati ili da je trebala gimnastika. Radio sam to pre 3g celom racunovodstvu u firmi,glava me bolela kad se neko javi da ne radi nesto. Ono sto se pokazalo kao najbolje resenje,bar sto se pretrazivaca tice, samo Edge.

Mislim da gemalto nema drajvere za win 11 i da se nije mogao naterati ili da je trebala gimnastika. Radio sam to pre 3g celom racunovodstvu u firmi,glava me bolela kad se neko javi da ne radi nesto. Ono sto se pokazalo kao najbolje resenje,bar sto se pretrazivaca tice, samo Edge.

Konkretan problem je na Win10, a neće ni iz Edge.
Svi ostali servisi i usluge koji koriste LK sertifikate, rade na istom računaru, sa istim čitačem.

Sve verujem. Kao sto rekoh,svaki put sam kose cupao. U krajnjem ocaju,sve deinstalirao pa ponovo,korak po korak i onda ,volsebno,proradi.

Koristim ga na Win 11 i nista posebno nisam radio da bi radilo.

Gorane, glupo pitanje ali moze screenshot kad kliknes Prijavite se?
I jesi probao Chrome i eventualno da iskljucis UAC?

Ne moze nista,ja sam se te bede resio odlaskom iz te firme. Nisam lud da se zamlacujem u privatne svrhe.🤣🤣

Gorane, glupo pitanje ali moze screenshot kad kliknes Prijavite se?

Možda se na mene odnosi?!?
Ne vidi se ništa korisno na screenshot. Jednostavno, vrti se kružić u nedogled i nikada se ne pojavi prozor za unos PIN.
Ako se prekine pa pokuša ponovo, tada javlja isto kada da nema LK u čitaču, ali nakon reseta browswer-a i pokušaja log-in, opet se zauvek čeka prozor za PIN.

E sada, imao sam razgovor sa Copilotom, i došli smo do sledećeg:
  1. Otvori Event Viewer
  2. Windows Logs → System
  3. Filtriraj po Source: Schannel
  4. Probaj login na eUpravu
Videćeš:
  • ili nema nikakvog Schannel eventa
  • ili event bez client‑auth faze
...i ja tu nemam nikakav Schannel event.

Imam neke errore.
A uz error ide: "The certificate received from the remote server has not validated correctly. The error code is 0x80092013. The TLS connection request has failed. The attached data contains the server certificate."

Na čega mi Copilot kaže da je to poznati "Windows 10 crypto / smart‑card path problem." i mrtav ladan predlaže da pređem na Win11, i da rešavanje je tog problema na Win10 komplikovano, nije vredno truda a nije ni zagarantovan uspeh.

🤨

Nazad
Vrh Dno