Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Ne mogu da uradim backup sa starog na novi mobilni.
Napravim backup file i i prebacim ga na novi telefon, ali kada na novom izaberm backup zipovani fajl - neće.
Ranije sam ovo uspevao bez problema ( na drugim uređajima), tako da mi je procedura jasna i poznata, ali ne vredi - Neće.

^јел кад хоћеш да изабереш бекап фајл, кликнеш на његов хедер, лево? И онда идеш на Select, горе?
Ако радиш тако, и опет неће, онда не знам шта је 🙂

^јел кад хоћеш да изабереш бекап фајл, кликнеш на његов хедер, лево? И онда идеш на Select, горе?
Ако радиш тако, и опет неће, онда не знам шта је 🙂
Ne razumem?
Kakav "heder?

Заглавље фајла, са леве стране, иконица фајла.

Колико сам сада видео (одрадио сам цео процес ристоровања), није више исти начин учитавања бекап фајлова. Барем на мојој верзији (3.2.21). Тако да, не могу ти помоћи. Мени је прошао ристор без проблема. Можда ће ти се неко јавити.

Jel ima neko problem placanja poreza preko LPA?
Ne mogu nikako da platim a do sad je normalno radilo?
Sve mi izbaci i kad kliknem na plati, nista se ne desava. Provžbao u Chromu, FF ma nista.
Jal ima jos neko taj problem?

Za obnovu SUP ili pošta?

Prilozi

• Screenshot_20260203-200528.ConsentID.png
    Screenshot_20260203-200528.ConsentID.png
    61.4 KB · Pregleda: 90
Pošta osim ako imaš ličnu sa sertifikatom i sa njom se loguješ i obnoviš sertifikat

Предуслов је да имате параметре (ИД корисника и регистрациони код) или QR код за подешавање апликације. Параметре или QR код можете самостално генерисати уколико поседујете квалификовани електронски сертификат или их преузети на неком од шалтера регистрационих тела.

https://eid.gov.rs/documents/Uputstvo_za_instalaciju_mobilne_aplikacije_ConsentID.pdf

Spisak gde se mogu dobiti parametri za ConsentID aplikaciju

Mislim da na ovoj strani

https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/izdavanje-parametara

ne možeš da sam sebi izdaš parametre ako nisi logovan preko LK sa sertifikatom, mada je bila neka priča da se loguje sa aplikacijom, na ovoj strani opozove sertifikat i odmah u istoj sesiji izdaju novi parametri.
Bolje neka neko potvrdi ko je skorije to radio 😃, ali savakako u pošti možeš.

Ovako gledano, najpraktičnije, za ubuduće, je ubaciti sertifikate u LK, nabaviti čitač LK i miran si za parametre 😃

Poslednja izmena:
Jel ima neko problem placanja poreza preko LPA?
Ne mogu nikako da platim a do sad je normalno radilo?
Sve mi izbaci i kad kliknem na plati, nista se ne desava. Provžbao u Chromu, FF ma nista.
Jal ima jos neko taj problem?
evo ja sam sad usao na LPA vidim stanje vidim parametre za placanje mogu da preuzmem uplatnicu u pdf i upisem mail da mi posalju transakcije nemam nikakvu opciju da platim direkt na sajtu tipa ukucam broj kartice ...... uvek ti je isti poziv na broj uvek je isti broj racuna plati online bancinom aplikacijom. ja sam u pretplati pa mi mozda zbog toga nije omogucena opcija plati sa sajta nisam pametan za ovo evo okacio sam sta imam kada kliknem plati

Prilozi

• Screenshot 2026-02-03 230331.png
    Screenshot 2026-02-03 230331.png
    47.3 KB · Pregleda: 68
izvvinjavam se moja greska u poslednjem postu kada sam za iznos upisao 1 dinar i el. adresu kliknuo na plati oyvorilo mi je stranicu gde ima sa de pristane na uslove i plati karticom edge sam upotrebio ako je bitno prijavio sam se onom aplikacijom preko mob telefona na sistem LPA

ne možeš da sam sebi izdaš parametre ako nisi logovan preko LK sa sertifikatom, mada je bila neka priča da se loguje sa aplikacijom, na ovoj strani opozove sertifikat i odmah u istoj sesiji izdaju novi parametri.
Bolje neka neko potvrdi ko je skorije to radio 😃, ali savakako u pošti možeš.
LK sa sertifikatom može, tako sam sebi izdao parametre, bio je i qr kod pa sam ga skenirao kamerom i tako se odmah učitalo u app.

Može LK sa sertifikatom, ako nije istekao. Sertifikati na LK traju 5 godina, ConsentID 3.
Pozdrav

@alter @rafiki znam da može sa LK sa sertifikatom, nego sam mislio na to da opozove važeći sertifikat dok je logovan prekoConsentID, pre nego što mu je istekao sertifikat, i odmah u istoj sesiji sebi izda nove parametre sa kojima će moći opet da aktivira ConsentID aplikaciju 😃
Upravo ono što je ispod @shamanNS napisao 😃

Ako je CID aktivan i ima manje od mesec dana do isteka, onda na eid sajtu može da se uradi "obnova" CID sertifikata. Ne mora da se briše pa izdaje ponovo, već se klikne na dugme "Obnovi" (ili tako nešto, ne sećam se tačno).
Meni je e-mailom stigao podsetnik od euprave da mi za mesec dana ističe CID, sa obaveštenjem kako da ga obnovim.
Pozdrav
P.S. Post o LK i sertifikatu na njoj je bio podsetnik da sertifikat na LK nije večan, nego da traje samo 5 godina, za razliku od LK, koja uglavnom traje 10.

na to da opozove važeći sertifikat dok je logovan prekoConsentID, pre nego što mu je istekao sertifikat
Nemq potrebe da opoziva bilo šta ako je dostupno "Obnovi" dugme = ako ističe ConsentId sertifikat sledeći mesec.
Ako je varijanta promenjen telefon a backup nema ili ne radi restore to je sasvim druga priča.

Iako tamo piše kao kad bude 30 dana u praksi je to izgleda "kad ističe sledeći mesec" pošto meni je eno već sad dostupno a ističe mi 23.03. a isto je bilo na početku januara za moju majku kojoj je isticalo u februaru. = dugme aktivirano i važi više od 30 dana.

Pozdrav,

Majka je danas svome ocu zakazala onlajn termin za lični kartu i pasoš. Pored toga, platila je onlajn taksu za izradu nove lične karte 1.205 din i izradu pasoša 3.672din. Došlo je do greške na sajtu euprave i pisalo je da je odbijena transkacija. Gospođa je ponovo probala da plati i uredno je sve prošlo. Uvidom u transkacije, jendom je naplaćena taksa za ličnu kartu, a dva puta za pasoš 2x 3.672.
Kažite mi da li postoji mogučnost storniranja transakcije?
Šta činiti?

Korisnica je Računa Plus i koristila je Dina Union pay debitnu karticu.

Možeš da tražiš povraćaj novca koji nije iskorišćen i pisano je o tome u temi za eUpravu. Baci pogled na ove postove. Skraćeno bi trebalo da se dobije potvrda iz MUP-a da novac nije iskorišćen, mislim na dupliranu transakciju.

Dobih odgovor iz Trezora kada sam im poslao izvod.
Поштовани,

Обавештавамо Вас да предмет ове рекламације није у надлежности Министарства финансија – Управе за трезор. За повраћај средстава потребно је да се обратите доле наведеним институцијама пошто су средства распоређена за тражени износ од 1.154,80 динара. Рачун 840-1848-16 (обједињена наплата за таксе и накнаде МУП-а) на који је извршена уплата распоређује се у овом случају на следеће рачуне:

- Заводу за израду новчаница НБС за рачун: 980-333-07, износ од 928,80 динара;

- Министарству унутрашњих послова за рачун: 840-30413845-91, износ од 226,00 динара.

Да би се покренуо поступак за решавање рекламације неопходно је да се обратите надлежном МУП-ПУ, који ће Вам издати одговарајућу потврду о погрешно уплаћеним средствима, односно да средства нису искоришћена за тражену услугу. По добијању потврде од стране МУП-а, потрeбно је да се обрати са захтевом за повраћај погрешно уплаћених средстава и оригинал потврдом горе наведеним институцијама.

У прилогу вам достављамо преглед налога по задатим критеријумима, како су средства распоређена.

Nemaju panduri veze sa tim...

Pare su u trezoru 🙂

[email protected]

I da moćićeš da iskoristiš sledeće godine.

Ja sam u junu imao pogresnu uplatu na racun MUP-a, nisam dobro generisao uplatnicu na eplati portalu... 🙄 😆
Poslao sam email na adresu [email protected] sa objasnjenjem i dokazima, oni poslali zahtev za povracaj koji treba da odnesem u lokalnu filijalu uprave za trezor ili da potpisem elektronski i posaljem na email, sto sam i uradio, reko' brze ce to emailom ici...
Nakon toga oni poslali u filijalu u mestu gde je izvrsena uplata, zakacili i moj email u cc i cekam evo vec od 16.6, bas juce sam poslao email sa pitanjem sta se desava, treba li ja mozda da odem nesto do filijale itd., oni opet prosledili taj moj email u lokalnu filijalu i ja opet zakacen u cc...😀

Prodje bezmalo mesec i po dana, mada nije frka, odmori su sada itd...🙂

Isteklo vreme za edit, pa pisem novi post...

Jutros me zove momak iz lokalne filijale uprave za trezor i objasnjava da su tek 16.7(jula)poslali zahteve za refundaciju, jer su u medjuvremenu morali da dobiju potvrdu i od MUP-a da postoji pogresna uplata i da dobiju info sta je, koliko i kome uplaceno...
Mada su meni tu specifikaciju, tj. "pregled naloga po zadatim kriterijumima" poslali na email cim sam ih kontaktirao...
Danas mi vec legao jedan deo koji je uplacen Zavodu za izradu novcanica i kovanog novca, datum naloga jucerasnji(29.7), kakva koincidencija, a bas juce ih kontaktirao... 😀 Ostao je jos deo koji je uplacen na racun Budzeta Republike Srbije.

Eto, u mom slucaju, oko mesec i po dana traje povracaj sredstava za pogresnu uplatu, sve od kuce zavrseno, mozda bi islo brze da se ode kod licno, mada sumnjam....

Možeš da tražiš povraćaj novca koji nije iskorišćen i pisano je o tome u temi za eUpravu. Baci pogled na ove postove. Skraćeno bi trebalo da se dobije potvrda iz MUP-a da novac nije iskorišćen, mislim na dupliranu transakciju.
Hvala puno na informacijama. Kad pomislim gde moram sa njom ici i jos plus da uzima slobodan dan zbog toga. Mislim da će se odreći, nema od te priče nista. Hvala puno svakako.

Drugarova sestra se jurila sa njima 3 ili 4 puta isla ,njoj nisu prosle pare za pasos i bas se izmajala, opet Nis je u pitanju mozda u drugim gradovima je brze.

Drugarova sestra se jurila sa njima 3 ili 4 puta isla ,njoj nisu prosle pare za pasos i bas se izmajala, opet Nis je u pitanju mozda u drugim gradovima je brze.
Pa cim se izmajala, znamo da je Nis u pitanju 😀

Napuklu licnu kartu kad se menja da li je i produzavaju i koja je cena?

LK se ne produžava, nego izdaje nova. Nova LK - novih 10 godina. Cena - ista. Ne znam da li staru (napuklu) moraš da oglasiš nevažećom ili ne.
Pozdrav

Mislim da mi je durpan rek'o da je ok valjda dok radi cip ali da je zamenim nekom iducom prilikom .. inace istice za oko god ipoL.

Ako ti ConsentId app neće trebati za potvrdu potpisivanja dokumenata u "Cloud-u" već isključivo za login i ako te mrzi do Pošte da ideš po nove podatke možeš da se snađeš sa onom varijantom koju sam ja spominjao ovde na temi više puta: da uzmeš keystore fajl iz backup-a i importuješ ga u certificate storage od Android OS i kad se loguješ na eID / eUprava / štagod biraš opciju login pomoću sertifikata.

Verovatno ćeš morati keystore.p12 fajl da importuješ na kompu sa Windows-om pa exportuješ ponovo jer se mnogim Android telefonima nešto "ne sviđa" oko original fajla koji je kreirala ConsentId aplikacija pa odbijaju import / lupetaju da ispravan password nije dobar...

A gde dolaziš do lozinke za p12 fajl?

Nazad
Vrh Dno