Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Da, to i rekoh na početku. Opcija je samo za fizička lica.

Ukupan broj bolovanja od početka pilot-projekta premašuje 140.000, a u sistemu trenutno radi oko 4.600 lekara, najviše u domovima zdravlja u Novom Sadu, Kragujevcu i rejonu Beograda.

Da biste kao poslodavac mogli da koristite ovu uslugu neophodno je da, ukoliko već niste, registrujete Vaše pravno lice na Portalu eUprava do 1. januara 2026. godine.
Svi korisnici Portala eUprava koji će koristiti uslugu elektronske uprave „eBolovanje – Poslodavac“ moraju imati registrovan nalog na Portalu eUprava i njemu pristupati kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (KES) ili putem aplikacije ConsentID (CID).

Nešto pametno da odrade 🙂

Poslednja izmena:
Bio u MUP, učitali mi sertifikat. Ali i dalje ne kapiram kako da povežem ovo, imam čitač lične k. Ništa ne mogu da spojim, nigde ni ne mam pin kod za ConsentID app?

Za početak, fizički KES u ličnoj karti i aplikacija ConsentID su odvojene stvari. Veza je što se oba koriste za prijavu visokog nivoa pouzdanosti, mada je aplikacija krenula kao srednji nivo, koji je u međuvremenu ukinut. Takođe, sa KES-om samom sebi možeš izdati parametre za ConsentID, to je ostalo kao zaostavština stare klasifikacije pouzdanosti.

Što se tiče povezivanja, nađi uputstvo za korišćenje sertifikata, ima ih dosta na internetu. Nažalost, nije princip plug and play, tj. nije dovoljno ubaciti ličnu kartu u čitač, otići na sajt eUprave i tek tako se prijaviti. Potrebna su određena podešavanja, mada nisu ništa komplikovana.

Ostaje još PIN. I to je različito za ličnu kartu i ConsentID. Četvorocifreni PIN lične karte si dobio uz samu ličnu kartu, kao što dobiješ PIN uz platne kartice od banaka. Ako si ga zaboravio, moraš da tražiš zamenu, ali kontam da to nije slučaj, jer valjda ni ne mogu da ti izdaju KES bez unosa važećeg PIN-a. S druge strane, šestocifreni PIN aplikacije sam definišeš prilikom prvog korišćenja, čak i pre učitavanja parametara. Ako njega zaboraviš, trebaju ti novi parametri za ponovnu aktivaciju aplikacije.

Drugari, jel moguce uraditi transfer ConsentId sa starog na novi mob(trenutno nemam win masinu)?

Probaj pa vidi, ne može ti niko reći kad ne zna koji telefoni su u pitanju, koji OS,...
Pozdrav

A16 na A16, odnosno sa Pixela na Samsung.

Može naravno, backup/ restore

Za početak, fizički KES u ličnoj karti i aplikacija ConsentID su odvojene stvari. Veza je što se oba koriste za prijavu visokog nivoa pouzdanosti, mada je aplikacija krenula kao srednji nivo, koji je u međuvremenu ukinut. Takođe, sa KES-om samom sebi možeš izdati parametre za ConsentID, to je ostalo kao zaostavština stare klasifikacije pouzdanosti.

Što se tiče povezivanja, nađi uputstvo za korišćenje sertifikata, ima ih dosta na internetu. Nažalost, nije princip plug and play, tj. nije dovoljno ubaciti ličnu kartu u čitač, otići na sajt eUprave i tek tako se prijaviti. Potrebna su određena podešavanja, mada nisu ništa komplikovana.

Ostaje još PIN. I to je različito za ličnu kartu i ConsentID. Četvorocifreni PIN lične karte si dobio uz samu ličnu kartu, kao što dobiješ PIN uz platne kartice od banaka. Ako si ga zaboravio, moraš da tražiš zamenu, ali kontam da to nije slučaj, jer valjda ni ne mogu da ti izdaju KES bez unosa važećeg PIN-a. S druge strane, šestocifreni PIN aplikacije sam definišeš prilikom prvog korišćenja, čak i pre učitavanja parametara. Ako njega zaboraviš, trebaju ti novi parametri za ponovnu aktivaciju aplikacije.
Koji je bio srednji nivo?

Nisu tražili nikakav PIN prilikom ubacivanja sertifikata u MUP. A nemam ga, ko zna gde je papir od l.k. što je došao sa njom. U suštini ova app mi ne treba ako sve završim preko sajta sa čitačem za lk (ispratim uputstva za sertifikat), ne moram ići ponovo u mup po pin kod?

Koji sertifikat su tebi ubacili u LK u MUP-u? Za logovanje ili za potpis?
Na LK možeš imati 2 sertifikata: jedan za logovanje i jedan za potpis. Ako imaš ovaj za logovanje (mislim da sada to daju svima po defaultu), onda možeš da se loguješ na eupravu, ali treba da uneseš PIN tokom logovanja. PIN se nalazi na papiru koji je bio i koverti zajedno sa LK.
Ako ne znaš PIN, moraš opet do MUP-a da ti postave novi.
Pozdrav

Jel to ConsentID trenutno ima izazov?
Prilikom logovanja ne eID, iskače prompt na telefonu, kucam pin, ali je no pedning requests. Nema ga ni u History.

Zeza nešto danas, da. Budi uporan, odradiće na kraju

Da li je neko online menjao vozačku dozvolu? Funkcioniše li to?

Uzeli smo supruga i ja QR kodove u posti za aktivaciju ConsentID, medjutim sinoc je javljao server error, a sada invalid credentials. Da li vredi opet izgenerisati kod u posti?

Da li je neko online menjao vozačku dozvolu? Funkcioniše li to?
Da se priključim i ja odgovorima, menjao sam i ja, vozačka stara mi je važila i dalje ali razlog je bio promena adrese u LK. Platio preko eUprave i poručio novu, stigla poštom (doduše bio klasični problem sa poštom, "nisu me našli na adresi", pa sam vijao poštara po pošti ali to je druga tema).

Paziti samo na navedene uslove, koji se ispišu prilikom podnošenja zahteva. Ne znam kakvo je sad stanje, ali ranije je bilo da lična karta mora biti u prvoj polovini važnosti, tj. da nije starija od pet godina. Navodno je razlog tome bila svežina fotografije, tj. da na novoj vozačkoj ne sme slika biti starija od pet godina, a preuzima se iz lične karte kod onlajn zahteva.

Ja sam zato morao lično da odem, kada su mi odbili onlajn zahtev, još da ponesem sa sobom potvrdu o plaćanju. Ipak, u međuvremenu je bilo različitih iskustava, od toga da su nekome bez problema preuzeli sliku iz pasoša (mlađeg od pet godina), do toga da su preuzeli sliku iz lične karte, uprkos tome što je starija od pet godina.

Ne sećam se za sliku, ali su mi u poslednjoj vozačkoj dozvoli obrisali ograničenje za naočare koje sam imao u prethodnoj 😎

Posto nisam uspeo da se registrujem na aplikaciju pisao sam podrsci sa eUprave, i azurni su sa odgovorima, na sat vremena u proseku odgovore. Juce popodne i danas do podne smo se dopisivali (posaljite skrinsot ekrana, pa podatke pa mejl itd itd) da bi mi na kraju rekli da instaliram aplikaciju ponovo i da odem po novi QR kod na salter pa da probam. Reko bas vam hvala, mnogo ste mi pomogli.

Nije neobično. Poruka invalid credentials zapravo bi trebalo da ukazuje na to da su parametri već iskorišćeni. Očigledno je došlo do greške prilikom prve aktivacije, kao je prošla, ali ti se u aplikaciji nije sertifikat sačuvao. Lakše im je zato da te upute na ponovno izdavanje nego da odrade nešto kompleksnije, poput reaktivacije parametara, ako je to uopšte sistemski moguće, a i te kako ima smisla da nije, iz bezbednosnih razloga. Nije ovo pritom nova greška, postojala je i ranije, a ne sećam se da je imalo drugog rešenja.

Nazad
Vrh Dno