Ukupan broj bolovanja od početka pilot-projekta premašuje 140.000, a u sistemu trenutno radi oko 4.600 lekara, najviše u domovima zdravlja u Novom Sadu, Kragujevcu i rejonu Beograda.
Da biste kao poslodavac mogli da koristite ovu uslugu neophodno je da, ukoliko već niste, registrujete Vaše pravno lice na Portalu eUprava do 1. januara 2026. godine.
Svi korisnici Portala eUprava koji će koristiti uslugu elektronske uprave „eBolovanje – Poslodavac“ moraju imati registrovan nalog na Portalu eUprava i njemu pristupati kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (KES) ili putem aplikacije ConsentID (CID).
Koji je bio srednji nivo?Za početak, fizički KES u ličnoj karti i aplikacija ConsentID su odvojene stvari. Veza je što se oba koriste za prijavu visokog nivoa pouzdanosti, mada je aplikacija krenula kao srednji nivo, koji je u međuvremenu ukinut. Takođe, sa KES-om samom sebi možeš izdati parametre za ConsentID, to je ostalo kao zaostavština stare klasifikacije pouzdanosti.
Što se tiče povezivanja, nađi uputstvo za korišćenje sertifikata, ima ih dosta na internetu. Nažalost, nije princip plug and play, tj. nije dovoljno ubaciti ličnu kartu u čitač, otići na sajt eUprave i tek tako se prijaviti. Potrebna su određena podešavanja, mada nisu ništa komplikovana.
Ostaje još PIN. I to je različito za ličnu kartu i ConsentID. Četvorocifreni PIN lične karte si dobio uz samu ličnu kartu, kao što dobiješ PIN uz platne kartice od banaka. Ako si ga zaboravio, moraš da tražiš zamenu, ali kontam da to nije slučaj, jer valjda ni ne mogu da ti izdaju KES bez unosa važećeg PIN-a. S druge strane, šestocifreni PIN aplikacije sam definišeš prilikom prvog korišćenja, čak i pre učitavanja parametara. Ako njega zaboraviš, trebaju ti novi parametri za ponovnu aktivaciju aplikacije.
Naravno, radio nekoliko puta pri promeni tel.Drugari, jel moguce uraditi transfer ConsentId sa starog na novi mob(trenutno nemam win masinu)?
Pa ConsentId, kad je tek krenula upotreba te aplikacije.Koji je bio srednji nivo?
Nisu tražili nikakav PIN prilikom ubacivanja sertifikata u MUP. A nemam ga, ko zna gde je papir od l.k. što je došao sa njom. U suštini ova app mi ne treba ako sve završim preko sajta sa čitačem za lk (ispratim uputstva za sertifikat), ne moram ići ponovo u mup po pin kod?Ostaje još PIN. I to je različito za ličnu kartu i ConsentID. Četvorocifreni PIN lične karte si dobio uz samu ličnu kartu, kao što dobiješ PIN uz platne kartice od banaka. Ako si ga zaboravio, moraš da tražiš zamenu, ali kontam da to nije slučaj, jer valjda ni ne mogu da ti izdaju KES bez unosa važećeg PIN-a. S druge strane, šestocifreni PIN aplikacije sam definišeš prilikom prvog korišćenja, čak i pre učitavanja parametara. Ako njega zaboraviš, trebaju ti novi parametri za ponovnu aktivaciju aplikacije.
Da, sve prošlo brzo i bez problema 🙂Da li je neko online menjao vozačku dozvolu? Funkcioniše li to?
Isti slucaj i kod mene, nema sanse da aktiviram. Na nalogu eUprave mi cas pise da je aktivan cas da nije. Ovo je katastrofa sta su napravili.Probao, i dalje invalid credentials 🙁
Da, bez problema, sve iz fotelje.Da li je neko online menjao vozačku dozvolu? Funkcioniše li to?
Da se priključim i ja odgovorima, menjao sam i ja, vozačka stara mi je važila i dalje ali razlog je bio promena adrese u LK. Platio preko eUprave i poručio novu, stigla poštom (doduše bio klasični problem sa poštom, "nisu me našli na adresi", pa sam vijao poštara po pošti ali to je druga tema).Da li je neko online menjao vozačku dozvolu? Funkcioniše li to?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari