Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

@shamanNS: meni je sa euprave mail-om stigao podsetnik mesec dana pred istek ConsentID. Ne znam jel' to standardni feature il' sam ja nekad nešto podesio...
Pozdrav

Pozdrav. Imam status stranca sa stalnim boravkom, ličnom kartom za strance, i preduzetnik sam paušalac. Ističe mi lična karta 18. marta, treba da obnovim boravak/ličnu kartu i radnu dozvolu. Znam da je procedura pojednostavljena u posljednjih par godina ali ne mogu nigdje da nađem tačno spisak šta treba da radim ako obnavljam, pa bih molio pomoć ako neko ima iskustva ili neophodne informacije na jednom mjestu. Ono što sam našao u propisima je da se zahtjev za produženje radne dozvole podnosi najranije 30 dana prije isteka prethodne, i da se lična karta obnavlja ako postoje uslovi.

Pozdrav. Imam status stranca sa stalnim boravkom, ličnom kartom za strance, i preduzetnik sam paušalac. Ističe mi lična karta 18. marta, treba da obnovim boravak/ličnu kartu i radnu dozvolu. Znam da je procedura pojednostavljena u posljednjih par godina ali ne mogu nigdje da nađem tačno spisak šta treba da radim ako obnavljam, pa bih molio pomoć ako neko ima iskustva ili neophodne informacije na jednom mjestu. Ono što sam našao u propisima je da se zahtjev za produženje radne dozvole podnosi najranije 30 dana prije isteka prethodne, i da se lična karta obnavlja ako postoje uslovi.
Pozovi telefonom ili idi u policijsku stanicu u tvom gradu u odsek/odeljenje za strance i oni će ti reći šta ti je sve potrebno.

Ja sam menjao telefon, prvo sam napravio backup na starom telefonu i na novom telefonu sam pokusao da ga "uvezem", ali iz nekog razloga nisam uspeo, pa sam se nakacio na eupravu u ConsentID aplikacija i tu sam isao na Upravljaj parametrima za ConsentID i tu sam kliknuo na Opozovi, e od tada ne mogu vise da se logujem sa Consent-om, ni na starom uredjaju, a ni na novom. Posle toga mi pise Немате активну мобилну апликацију ConsentID. Uvukao sam ja u novi telefon backup i vidim nalog, ali nista ne stize da odobrim, ni na starom ni na novom telefonu. Nadam se da nece morati da se ide po poste po novi sertifikat. Licna karta nema cip.

Poslednja izmena:
Jok. Samo ako imaš sertifikat u čipu lične karte, pa da sam generišeš novi ConsentId nakon što se loguješ sa čitačem za LK. Ako nemaš šetnja ti ne gine.

Uh, najgore je sto nije moj sertifikat, vec od nepokretne majke kojoj je istekla i licna karta pre dve nedelje, pa cu morati i jedno i drugo da resavam, hvala za info.

Ccc, eID/eUprava već sad nudi opciju "Obnovi" za kevin ConsentId a piše kad bude 30 dana pre isteka.
Ističu 10.02. znači za 35-36 dana 😂

Ovde je bilo zasenceno Obnovi i ona opcija pored nje i samo je opcija Opozovi bila slobodna za klik i ja kliknem 🙄

Da, Obnovi dugme se po njihovim pravilima "otključava" tek u poslednjih mesec dana / 30 dana važenje.
A 60 dana je za Cloud KES obnovu. To se ni je sećam kad sam aktivirao kevi...

Tek sam se registrovao preko maila, to vidm ne znači ništa.
Najbitnije da mi stižu prekršaji da ih rešavam odmah (video sam da može stizati na mail).
Šta je najbolje od starta za baratanje e-upravim, preko Lk, telefona? Ako j LK, treba li mi čitač LK ?

Ako hoćeš da koristiš sertifikat sa lične karte, kao najviši nivo pristupa, treba ti čitač karte.

Dobra je Consent ID, tipa kada imate zaštitu u sva tri koraka.

Par puta potpisao elektronski, uvaženo. Naravno, neki su zaostali pa traže potpis normalan pa da im se šibne poštom.

Sad pogledao da nemam prekršaj, nemam. Videćemo kada instaliraju sve silne kamere.

Zna li neko dokle se stiglo sa eNovčanikom za lična dokumenta? Rečeno je bilo da će krenuti od ove godine, ali izgleda da se kasni, pretpostavljam da zakon nije još usvojen.

Biće ove godine u EU verovatno (i to krajem, jer od decembra 2024. imaju dve godine fore, znači do decembra 2026), ali kod nas teško, uprkos optimističnim naslovima iz medija, koji su ga najavili čak i za prošlu godinu. NALED u ovom izveštaju iz septembra predviđa razvoj aplikacije u toku ove godine, a korišćenje tek od sledeće. E, sad, to predviđanje je praćeno time da smo do decembra prošle godine uskladili propise, što se nije desilo, budući da je Zakon o elektronskom dokumentu i dalje na verziji iz 2021.

Ja sam menjao telefon, prvo sam napravio backup na starom telefonu i na novom telefonu sam pokusao da ga "uvezem", ali iz nekog razloga nisam uspeo, pa sam se nakacio na eupravu u ConsentID aplikacija i tu sam isao na Upravljaj parametrima za ConsentID i tu sam kliknuo na Opozovi, e od tada ne mogu vise da se logujem sa Consent-om, ni na starom uredjaju, a ni na novom. Posle toga mi pise Немате активну мобилну апликацију ConsentID. Uvukao sam ja u novi telefon backup i vidim nalog, ali nista ne stize da odobrim, ni na starom ni na novom telefonu. Nadam se da nece morati da se ide po poste po novi sertifikat. Licna karta nema cip.
""na novom telefonu sam pokusao da ga "uvezem", ali iz nekog razloga nisam uspeo"", da li je taj neuspeh izgledao tako što si ušao u aplikaciju na novom telefonu, zadao pin, kliknuo na dodaj ID preko backup-a (povratite rezervnu kopiju ID- izaberi svoju datoteku), i kad si dodao, ništa se nije dešavalo nego je opet stajalo na istom-(povratite rezervnu kopiju ID- izaberi svoju datoteku) ?

Na tom delu mi je izbacivao gresku, izaberem rezervnu kopiju i nije hteo da je prihvati, kasnije je prihvatio, ali dzabe kad sam vec kliknuo na opozovi, ko zna, mozda je bio neki bug u tim trenucima ... uglavnom sada vidim nalog, ali na eupravi pise da nemam aktivnu consent aplikaciju.

Sertifikat se besplatno ubacuje u SUP-u, vrlo brzo to urade, a u pošti samo izdaju kod za pristup preko ConsentID aplikacije.

Postoje i sertifikati koji se plaćaju i njih možeš da tražiš preko pošte i na još nekoliko mesta i u njima se plaća sertifikat koji ubace

https://www.ite.gov.rs/tekst/sr/4131/1-gde-mogu-da-nabavim-kvalifikovani-elektronski-sertifikat.php

Odavde skidaš programe za komp

https://ca.mup.gov.rs/ca/ca_lat/start/kes/

Možeš i ovde da pročitaš

https://crl.mup.gov.rs/izdavanje-lat.html

Upustvo za prijavu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom

Da li se u pregledu saobraćajnih prekršaja pojavljuju samo prekršaji vlasnika vozila ili i korisnika lizinga, tj. da li sistem po tablicama prepoznaje da je vozilo u vlasništvu lizing kuće, pa prekršaje zavodi na korisnika vozila?

Logovali smo se sa sertifikatom.
Poziv je stigao za firmu. Isto je za prekoračenje brzine za 20km/je. E sad ne znam da li može samo da se plati kazna ili mora da se izjašnjava ko je vozio?

Tek sada vidim. Mi platili odmah, pola kazne.
Nisam posle gledao da li su proknjižili. Proveriću kasnije.

Zaista retko pravim prekršaje, ali za toliko prekoračenje, kazna je smešna. Da sam neko ko inače brzo vozi, ovih 5.000 dinara mi ne bi bila ni ozbiljna opomena, a ne da ima neki korektivni uticaj. Švajcarski sistem je tu zaista mnogo bolje rešen, ali kod nas isti ne bi imao mnogo smisla, jer mnogi nemaju značajnu legalnu imovinu/prihode na svoje ime, a i opet bi prijavljivali da je vozio neko sa još manjim prihodima.

Kada se logujem kao pravno lice uopšte nemam opciju za prekršaje
1768053249907.png

1768053287473.png

To sam i uradio. Kada su frejmovi crveni, to je pravno lice.
Kada su plavi, fizičko lice.

Kada se loguješ kao pravno lice, da li vidiš opciju saobraćajni prekršaji?

Nazad
Vrh Dno